שתף קטע נבחר

בדרום ת"א שרפו תמונות של דרעי: "הסתה לרצח"

שנה לאחר ביקור ראש הממשלה בשכונות, התושבים מחו יחד עם פעילי ימין נגד נתניהו והממשלה ובעד גירוש מבקשי המקלט. מובילת המאבק שפי פז: "לא ייתכן שנבחר בימין ונקבל מדיניות רופסת". מפגינים שרפו תמונות של השר דרעי - ובש"ס הגישו תלונה ליועמ"ש, לארדן ולמפכ"ל: פתחו בחקירה"

 

שנה פחות יום לאחר ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בדרום תל אביב, שבו הבטיח להוציא את מבקשי המקלט האפריקנים, התקיימה אמש (ה') "הפגנת זעם" בצומת הרחובות לוינסקי ולבנדה של תושבים שתומכים בגירושם, בשיתוף ארגוני ימין. כמה מפגינים שרפו תמונות של שר הפנים אריה דרעי. בתגובה דרש ח"כ ינון אזולאי מש"ס לפתוח בחקירה נגד המסיתים.

 

ההפגנה בדרום ת
(צילום: עמית שעל)

כ-400 מתושבי דרום העיר ופעילי ימין קראו לגרש את הזרים מאריתריאה וסודן והניפו שלטים שעליהם נכתב "דרום העיר אל ייאוש, בקרוב יבוא גירוש", "לא פליט ולא מסכן, רק פולש ומסתנן" ו"תפתחו את חולות, בשכונות רוצים לחיות". 

 

"איך מרגיש אדם שארצו בוגדת בו?", שאלה מובילת המאבק שפי פז, "כמו הקיא שמרוח על רצפת חדר המעצר. כמו היריקה של המסתנן בפנים שלך. כמו הכאב באמות הידיים מהאזיקים שלחצו. כמו הנרקומן שמתגולל בכניסה לבית. כמו ההבטחות הריקות.

 

"בנימין נתניהו, לפני שנה ושלושה חודשים אמרת לי 'אני מבטיח' ואני פחדתי כל כך להאמין לך. ואז, לפני שנה בדיוק, כאן בדרום תל אביב, חייכת ואמרת 'את רואה, הבטחתי וקיימתי' ולרגע מחקתי את כל האירוע המתוקשר, את העסקנות ואת הפוליטיקה מסביב ובאמת בחרתי להאמין לרגע. ואז חזר הפחד שליווה אותי עד אפריל. עד שהכול קרס. הפחד לקוות ולהשלות את האנשים השבורים.

 

מפגינים שורפים תמונות של אריה דרעי (צילום: אור שרון,
(צילום: אור שרון, "החזית לשחרור דרום תל אביב")

מפגינים שורפים תמונות של אריה דרעי (צילום: אור שרון,
(צילום: אור שרון, "החזית לשחרור דרום תל אביב")

ההפגנה בדרום ת
(צילום: עמית שעל)

 

עצרת זעם בדרום תל אביב בטענה כי בנימין נתניהו לא קיים הבטחתו ()

"הגירוש קרס כמו מגדל קלפים רעוע, ועצרנו בגופנו את מתווה הכניעה והתבוסה של האו"ם, נגד נתניהו, נגד הממשלה, נגד הפקידים ונגד היועמ"שים, נגד התקשורת ונגד כל השמאלנים והלטפנים. עצרנו אותו בגופנו, פצועים ומדממים, כי ידענו שהמתווה הזה רע לישראל ושהסירות מאפריקה כבר בדרך ושאסור לוותר.

 

"אז עכשיו הגיע הזמן לדבר גלוי ובלי תקינות פוליטית. אנחנו לא רוצים אתכם פה, אריתראים, סודנים, הודים, גיאורגים, מולדבים, אוקראינים, קולומביאנים, נפאלים, פיליפינים וכל האחרים שנכנסו לישראל שלא כחוק או שנשארו בה שלא כחוק. כל אלה שבטוחים שכל החזון הציוני לא נועד אלא לארגן להם מקורות פרנסה. תחזרו הביתה ושחררו אותנו. ומי שלא ייצא מרצונו החופשי, אנחנו תובעים מהממשלה לסלק אותו שלא מרצונו החופשי. בלי הגנה קבוצתית ובלי בג"צים ובלי האו"ם.

 

"כשאתה רוצה, נתניהו, אתה יכול. אבל אתה צריך לרצות מאוד. כמו בימים שהעזת ובצעד אמיץ בנית את הגדר. תמצא את הדרך. תתחכם. תחשוב מחוץ לקופסה. תפתח מחדש את מתקן חולות. תשים סוף לסכסוך העבודה ברשות ההגירה. תאכוף את חוק הפיקדון. תחזיר את כוח ההרתעה למשטרה. תעצור חסרי מעמד על כל עבירה. תגזור עונשים כבדים על כל מי שייתפס ללא אשרת שהייה בתוקף. העיקר שתקיים את ההבטחה שנתת לסופי לפני שנה בדיוק במטבח ביתה".

 

דרישה לפתיחת חקירה נגד המפגינים

ח"כ ינון אזולאי שיגר מכתב ליועמ"ש ולשר ארדן בדרישה לפתוח ללא שיהוי בחקירה פלילית כנגד מארגני ההפגנה והמפגינים שהציתו את תמונתו ובכך קראו לביצוע מעשי אלימות ורצח כנגד שר בממשלת ישראל. "חופש הביטוי אינו יכול לסבול קריאות לרצח בכלל וכנגד שר בממשלה בפרט, וחומרת המעשה מחייבת התערבות מצד גורמי אכיפת החוק".

 

עוד הוסיף אזולאי: "נוכח האיום המופנה כלפי שר הפנים אבקש כי השר ארדן יציב אבטחה לשר הפנים עד לבירור העניין והסרת האיום כלפיו". 

 

יו"ר סיעת ש"ס בעיריית תל אביב והמועמד לראשות העיר נתן אלנתן, הביע אף הוא הסתייגות: "שפי פז וחבריה ממשיכים במעשי הפרובקציה שלהם אבל הפעם חצו קו אדום. המעשים שנעשו הערב הינם הסתה חמורה שבגינה נרצח כאן בעבר כבר ראש ממשלה. אני קורא למפכ"ל המשטרה לפתוח בחקירה בגין ההסתה החמורה".

 

סגן שר האוצר יצחק כהן הגיב גם הוא על שריפת התמונות: "הערב נחצה קו אדום ומסוכן נגד שר בישראל, כשקבוצת מפגינים בתל אביב שרפה את תמונתו של שר הפנים הרב אריה דרעי באקט של הסתה חמור ומקומם. כזכור, מעשים דומים הובילו בעבר לאלימות קיצונית ומסוכנת. אני קורא לכם שלא לעבור לסדר היום על המעשה החמור ולטפל בכל חומרת הדין במסיתים. אסור לשתוק על פעולות כאלה".

 

ממטה המאבק "עוטף תחנה מרכזית" נמסר: "בתגובה להתבכיינות בסביבת השר דרעי - איש לא קרא לפגוע בשר דרעי, וטוב היה אם שלוחיו היו מפסיקים להתבכיין. מה שאנחנו עוברים בשנים האחרונות מגמד את המיצג האמנותי שקיימנו היום במחאה על אוזלת ידו של משרד הפנים. ביום שרשות ההגירה תחזור לעבוד כרשות הגירה ונראה את המסתננים מאפריקה וממזרח אירופה נמוגים מהרחובות שלנו, נשקול להתנצל. עד אז אנחנו עומדים בגאווה מאחורי המחאה שלנו ותובעים צדק לשכונות".

 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

בנימין נתניהו בביקור בדרום תל אביב ()
בנימין נתניהו וסופי מדרום תל אביב. לפני שנה

ההפגנה נערכה תחת הכותרת "סופי עדיין מחכה", "מחזירים את הריבונות", "לפני שנה הבטחתם? עכשיו תקיימו", בהתייחס לקשישה מרחוב לוינסקי שנתניהו האזין לדבריה ולאחר מכן התחייב בפניה לטפל בעניין הקשיים בחייה לצד הזרים, בעיקר מאריתריאה וסודן. "נעשה את מה שריבון צריך לעשות", אמר אז נתניהו לקשישה והוסיף כי "המשימה היא להחזיר את דרום תל אביב לאזרחי ישראל".

 

יו"ר תנועת הימין "אם תרצו", מתן פלג, אמר כי מבקשי המקלט הם איום קיומי על מדינת ישראל: "בעיית המסתננים בדרום ת"א היא ססמוגרף שמצביע על המגמות העתידיות. אם ממשלת ישראל תמשיך לגרור רגליים ולהיכשל במציאת פתרונות אפקטיביים, אירועי שכונת לוינסקי יכפילו את עצמם לעוד ועוד מקומות בארץ. ככל שהמדינה הקטנה שלנו תמשיך ללכת מחיל אל חיל ולהתחזק כלכלית - כך גם יגבר הרצון של תושבי אפריקה לחדור אליה. זעקת תושבי דרום העיר היא אזעקת אמת וחשוב להשמיע אותה בכל רחבי ישראל".

 

ההפגנה בדרום ת
(צילום: עמית שעל)
ההפגנה בדרום ת
(צילום: עמית שעל)

דורון אברהמי, פעיל "החזית לשחרור דרום תל אביב", תקף את ראש הממשלה: "נתניהו הבטיח ולא קיים. ממשלת ישראל היא בושה וחרפה. עשר שנים של כיבוש ואין אף פוליטקאי שיבוא לתמוך בנו. אנחנו לא קהל שבוי ובבחירות הבאות נעלה את הנושא הבוער הזה על הפרק בכדי שכל עם ישראל יחליט האם הוא רוצה כיבוש מבית".

 

הפעיל החברתי רן כרמי-בוזגלו מתנועת "ציונות בנחישות" הוסיף כי המשתתפים הגיעו מכל קצוות הארץ מחשש שמבקשי המקלט יגיעו גם אל יישוביהם. "לא נניח להפקיר את אחיותנו ואחינו, תושבי דרום ת"א. מי שמתעמר בהם פוגע גם בנו".

  

"שנה בדיוק אחרי שנתניהו הסתכל לסופי בעיניים והבטיח לה שסיוט חייה עומד להיגמר, נעמוד כולנו מתחת לבית שלה ונגיד בקול הכי רם והכי ברור - 'הבטחת גירוש וקיבלנו אינתיפאדה', 'הבטחת ריבונות וקיבלנו שטח אש', 'הבטחת מדינת לאום וקיבלנו מושבה אפריקנית'", הוסיפו המארגנים. "לא מעניין אותנו מה עושה אירופה ומה פוסל בג"ץ. אנחנו לא רוצים יותר לשמוע הבטחות ותירוצים".

 

"בעקבות הסכם השלום בין אתיופיה לאריתריאה התפוצץ בלון העוקץ האריתריאי", אמרה פז לפני ההפגנה. "אנחנו עכשיו במאני טיים או בנקודת האל-חזור. אני קוראת לכל מי שמדינת ישראל חשובה לו לבוא ולהפגין עמנו נגד הכיבוש האפריקני המזדחל. בעצרת נקרא למקבלי ההחלטות לגדל עמוד שדרה ולגרש את המסתננים, גם במחיר של עימות עם מערכת המשפט. לא ייתכן שפעם אחר פעם העם בוחר ימין ומקבל בתמורה מדיניות פנים רופסת".

 

בעיית הזרים: אין שום תוכנית על הפרק

שנה לאחר אותו ביקור, הטיפול בבעיית ריבוי הזרים מאריתריאה וסודן בשכונות דרום תל אביב מצוי במבוי סתום ואין פתרון באופק. לאחר שלא נמצאה מדינה שתהיה מוכנה לקבל זרים שיועברו מישראל בכפייה, תוכנית הגירוש בוטלה. כמו כן, בלחץ הפעילים התומכים בגירוש, נתניהו חזר בו מההסכם עם נציבות הפליטים של האו"ם, שעל פיו כחצי מהזרים יועברו למדינות מערביות והחצי השני ייקלט בישראל.

 

כלא סהרונים (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)
מאז ביטול המתווה, המטה לביטחון לאומי קיים משא ומתן חשאי מחודש מול נציבות האו"ם לפליטים, שאף הוביל לשיפור ההסכם מבחינת הממשלה, כך שכמות גדולה יותר של זרים ייצאו מישראל למדינות שלישיות, אך גם הוא נגנז בשל התנגדות הימין.

 

אפשרות שעדיין נשקלת היא חקיקת "פסקת ההתגברות", שנועדה למנוע מבג"ץ לפסול חוק לכליאה ללא הגבלת זמן של זרים שמסרבים לצאת מישראל, כפי שעשה בעבר. ל"פסקת התגברות" במתכונתה המצומצמת, שמתייחסת רק לנושא הזרים, יש ככל הנראה רוב בכנסת, לאחר שגם יו"ר מפלגת "כולנו", שר האוצר משה כחלון, הודיע על תמיכה בה. אם היא תחוקק, מתקן "חולות" ייפתח מחדש וכלא "סהרונים" יקלוט מחדש את הזרים שיסרבו לעזוב, במטרה לכלוא אותם ללא הגבלת זמן עד שיעזבו.

 

רעיון חדש שנבחן באחרונה הוא גירוש האריתריאים ישירות לארץ מוצאם, דבר שלא עמד על הפרק עד כה בשל המצב המשברי במדינה האפריקנית.

כעת, בעקבות הסכם השלום בין אריתריאה לאתיופיה והדיווחים כי השירות הצבאי באריתריאה, שהיה עד כה מעין עבדות שאינה מוגבלת בזמן, יקוצר לשנה וחצי - נבחנת במשרד המשפטים ההיתכנות לכך מבחינת הדין הבינלאומי.

 

כיום אין עדיין אף מדינה שמגרשת את הזרים מאריתריאה בחזרה למדינתם, אם כי בשווייץ התקבל פסק דין שיכול לשנות את התמונה בנוגע לכך.

 

אחד מהכלים שבהם הממשלה תולה את יהבה הוא אכיפה יותר קפדנית של "חוק הפיקדון", שעל פיו מנוכים 20% ממשכורתו של מבקש המקלט, שמוחזרים לו רק כאשר הוא עוזב את ישראל, במטרה לתמרצו לעשות כן. עד כה החוק לא יושם באופן מלא, בשל קשיים בירוקרטיים ברשות האוכלוסין וההגירה.


פורסם לראשונה 30/08/2018 20:12

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אור שרון, "החזית לשחרור דרום תל אביב"
שריפת התמונות של דרעי
צילום: אור שרון, "החזית לשחרור דרום תל אביב"
מומלצים