שתף קטע נבחר

הצעה: הורים שלא יחסנו את ילדיהם - ישלמו דמי ביטוח נוספים

הניסיון למנוע התפרצויות של מחלות בגלל ילדים שלא חוסנו מגיע לכנסת: על־פי הצעה חדשה, הורים סרבנים ייאלצו לשלם דמי ביטוח בריאות

פרסום ראשון: הצעת חוק חדשה של חברי הכנסת יואל חסון (המחנה הציוני) ושולי מועלם (הבית היהודי) תוגש בתחילת מושב החורף של הכנסת. על פי הצעת החוק, במשרד הבריאות יוקם מאגר איסוף נתונים על שיעור ההתחסנות של האוכלוסייה, והורים שמסרבים לחסן את ילדם ייאלצו לשלם דמי ביטוח בריאות עבורם.

 

עוד בנושא:

איגוד רופאי הילדים: לאסור כניסת ילדים שלא חוסנו לגנים

גני ילדים ברמת השרון: אין כניסה לילדים לא מחוסנים

ליצמן: לשקול להתנות רישום ילדים לגנים ולבתיה"ס בהצגת פנקס חיסונים

 

 

חיסונים נחשבים לאמצעי משמעותי במניעת מחלות מידבקות, החל בחצבת ואדמת וכלה בפוליו ובנגיף הרוטה. חיסונים אף פעם לא אפקטיביים במאה אחוז, ותמיד יש סיכוי מסוים שאדם מחוסן יידבק במחלה. זאת הסיבה שחיסון אפקטיבי רק כאשר האוכלוסייה מחוסנת "במספרים גדולים". סטטיסטית, הסיכון להתפרצות מחלה כאשר כל האוכלוסייה מחוסנת הוא נמוך מאוד, אך ככל שפחות אנשים מחוסנים כך הסיכוי להתפרצות גדל.

 

הורים סרבנים יחויבו לחתום על הצהרה לפיה הם מודעים להשלכות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הורים סרבנים יחויבו לחתום על הצהרה לפיה הם מודעים להשלכות(צילום: shutterstock)

 

בישראל ובעולם המערבי אירעו בשנים האחרונות התפרצויות של מחלות עקב תת־חיסון. בחלק מהמקרים זה הסתיים בתחלואה קשה ואף במוות. על פי דו"ח של משרד הבריאות, בשנים האחרונות מדינות רבות קידמו חקיקה בנושא זה, לרבות סנקציות מסוגים שונים על הורים שמסרבים לחסן את ילדיהם. בישראל עברה בעבר בקריאה ראשונה בחוק ההסדרים הוראה שמאפשרת קיצוץ בקצבאות הילדים למי שלא מחסן את ילדיו. ההוראה בוטלה בהמשך.

 

בימים הקרובים יגישו חברי הכנסת יואל חסון ושולי מועלם הצעת חוק במטרה לעודד את התחסנות הילדים בישראל. על פי הצעת החוק, משרד הבריאות יקים וינהל מאגר מידע לאומי שיאסוף נתונים על שיעורי ההתחסנות באוכלוסייה. המשרד יקים וינהל מאגר מידע לאומי שיאסוף נתונים על שיעורי ההתחסנות באוכלוסייה. לכל תושב תהיה גישה לנתוני ההתחסנות האישיים שלו, שיישארו חסויים.

 

"להפעיל לחץ כלכלי על ההורים הסרבנים" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"להפעיל לחץ כלכלי על ההורים הסרבנים"(צילום: shutterstock)

 

הצעת החוק קובעת שהורה "סרבן חיסונים" יהיה מחויב לחתום על הצהרה שהוא מסרב לחסן את ילדו אחרי שלקח בחשבון את כל ההשלכות. מי שיסרב לחתום על ההצהרה הזאת יהיה חשוף לקנס כספי. "סרבן חיסונים", גם אם חתם על ההצהרה ולקח אחריות, לא ייהנה מפטור דמי ביטוח בריאות עבור הילד הלא־מחוסן שלו. הוא ייאלץ לשלם עבורו ביטוח בריאות מגיל שנתיים ועד גיל 18.

 

עוד קובעת הצעת החוק שרק במקרים של חשש להתפרצות מחלות, בין שבעקבות מקרים מדווחים ובין שבעקבות תת־חיסון, שר הבריאות יהיה רשאי להורות על הרחקת ילדים שאינם מחוסנים ממוסדות חינוך.

 

"סרבני חיסון חושפים את הסביבה למחלות"

יוזם החוק, יו"ר סיעת המחנה הציוני יואל חסון: "הגיע הזמן שבמדינת ישראל יהיה מערך חיסונים לאומי שנותן פתרונות אמיתיים ורציניים לחששות שצפים לאחרונה. סילוק ילדים לא־מחוסנים ממערכת החינוך הוא פתרון פשטני שלא יעמוד במבחן החוקתי וישיג את התוצאה ההפוכה".

 

יו"ר סיעת הבית היהודי ח"כ שולי מועלם רפאלי: "הורים שבוחרים שלא לחסן את ילדיהם שוגים וחושפים את ילדיהם למחלות שונות וקשות, ואת הסביבה כולה להתפרצות של מחלות מידבקות. יש להפעיל לחץ כלכלי על ההורים, על מנת שיעשו את הצעד הנכון ויחסנו את הילד שלהם".

 

ד”ר גיל צ'פניק, מעמותת "מדעת" הפועלת לקידום בריאות הציבור, התומכת בהצעת החוק: "ההצעה תדרוש מיפוי ורישום מדויק ושקוף של שיעור המתחסנים כדי שיהיה ניתן למנוע התפרצויות מחלות בצורה שקולה, במקביל לאכיפה מידתית".

 

לפני מספר שבועות נחשפה ב"ידיעות אחרונות" יוזמת הגן המחוסן - יוזמה של גני ילדים פרטיים ברמת־השרון שהחליטו שרק הורים שיציגו פנקס חיסונים יוכלו לרשום את ילדיהם לגן, על מנת שילדים שאינם מחוסנים ממחלות מידבקות לא יפגעו בשאר הילדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הורים סרבנים לא יהנו מפטור בדמי ביטוח
צילום: Shutterstock
צילום: דנה קופל, "ידיעות אחרונות"
ח"כ יואל חסון
צילום: דנה קופל, "ידיעות אחרונות"
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים