שתף קטע נבחר

זינוק לאתמול: כשהטאבלט הופך למכונת זמן

לשחק פוקימון עם מאיר דיזנגוף ולשבת ליד בן גוריון בהכרזת המדינה - ההיסטוריה שלנו לא רק כתובה בספרים, אלא חיה ונושמת סביבנו ובכל מקום. שביל העצמאות בתל אביב מחזיר אתכם אחורה בזמן עם האמצעים הכי חדשניים שיש

בשיתוף עיריית תל אביב-יפו

 

 

"היה היו כאן פעם שקמים,

חולות מסביב וגם נוף.

העיר תל אביב של אותם הימים

היתה בית בודד על החוף.

ויש לפעמים נערכו ישיבות

מתחת שקמים אז בצל,

וליד העצים צחקו הבנות

וענו בזמרה: "הי ילל""

 

(מתוך "גן השקמים", יצחק יצחקי)

 

שדרות רוטשילד בתל אביב היא אחת השדרות המרכזיות בעיר המהווה סמל להתפתחות העיר, ממקום של חולות ושיקמים למרחב אורבני חי ונושם כמעט בכל שעות היממה, עם חדשנות תרבותית וחברתית, ובצד כל אלו גם שימור של ההיסטוריה והמורשת של העיר.

 

השדרה הזו היא לב לבו של שביל העצמאות שנפתח לציבור הרחב ביום העצמאות האחרון - השביל, שאורכו קילומטר אחד, מחבר 10 נקודות תוכן ומורשת מתולדות תל אביב והמדינה באזור שדרות רוטשילד והרחובות הסמוכים, והוא מתאר את ארבעת העשורים שחלפו בין ייסוד העיר העברית ב-1909 לייסוד המדינה העברית ב-1948. זהו פרויקט משותף של משרד ירושלים ומורשת, משרד התיירות ועיריית תל אביב-יפו.

כאן הכל התחיל - בית העצמאות ופסל מאיר דיזנגוף
כאן הכל התחיל - בית העצמאות ופסל מאיר דיזנגוף

"ההיסטוריה יצרה את השביל הזה ואנחנו רק חיברנו בין הנקודות", אומר איתן שוורץ, מנכ"ל עיר עולם בתיירות, עיריית תל אביב-יפו, ומוסיף: "השתמשנו בכל היכולות הטכנולוגיות הקיימות כיום כדי להחיות את הסיפור ולייצר הדמיות של איך הדברים נראו פעם. מה שמדהים הוא שהייתה בתל אביב כמות אדירה של חומרי הנצחה. התושבים והמבקרים בעיקר אז צילמו את עצמם וגם המוסדות תיעדו כמעט הכל, כך שיש המון חומר ארכיוני, כמו, למשל, החבר'ה הצעירים קופצים על חמור בגימנסייה הרצליה בשנות ה-20 - זה עושר של חומרים ויזואליים - והכל נכנס לכף היד." 

 

את המסלול ההיסטוריה אפשר לעשות בעזרת מפה, אפשר לבחור במדריך ואפשר, כאמור, גם לתת לחדשנות להצטרף ולשכור טאבלט עליו מותקנת אפליקציה שהופכת את המסלול לחוויה (בקרוב גם ניתן יהיה להוריד את האפליקציה לסלולרי האישי ללא עלות). יצאנו לסיור עם סיפור, יחד עם איתן שוורץ וטל מוסרי - אחד מקרייני האפליקציה המלווים את המסלול שאף אמר: "אני שמח שאני תורם במעט גם להיסטוריה של תל אביב, הפעם בקריינות, ואני מקווה שכולם יבואו גם הורים וגם ילדים ויכנסו לתוך הסיפור המופלא של תל אביב כי זה באמת מעיר עברית למדינה" - ועברנו איתם בכמה נקודות בדרך כדי לשמוע מה הם מספרים על העיר העברית הראשונה. הצטרפו אלינו.

פעם זו הייתה הגימניסה העברית הרצליה - היום היא מגדל שלום (צילום: אברהם סוסקין, מוזיאון ארץ ישראל, אוסף סוסקין)
פעם זו הייתה הגימניסה העברית הרצליה - היום היא מגדל שלום(צילום: אברהם סוסקין, מוזיאון ארץ ישראל, אוסף סוסקין)
 

נוסטלגיה תל אביבית באפליקציה

האפליקציה מנצלת את היכולות הטכנולוגיות של מכשירים חכמים כדי להנגיש לציבור הרחב באופן מלהיב וחווייתי את סיפור האנשים והמאורעות שהובילו להקמת המדינה. השלב הראשון בחוויה הוא בחירת הקריין שילווה את ההליכה בשביל - שלמה ארצי, רבקה מיכאלי

או טל מוסרי. מרגע זה ואילך, המסע מתנהל בעצמו: המסיירים הולכים לאורך "שביל העצמאות", המסומן במדרכה באמצעות פס פליז מוזהב; ה-GPS שבמכשיר מזהה את מיקום המסיירים, ומשמיע להם שירים עבריים שמלווים את המסע.

 

עם ההגעה לכל אחת מ-10 נקודות התוכן, מתחיל פרק אינטראקטיבי: בקיוסק הראשון של תל אביב, בפינת הרחובות הרצל ורוטשילד, סרטון Augmented Reality מראה את בניית הקיוסק; בפסיפס של נחום גוטמן לתולדות יפו צצים סרטוני אנימציה על תולדות עיר הנמל העתיקה; בית הכנסת הגדול של תל אביב הופך לסידור תפילה; ב"בית ההגנה" נגיעה באיורים של כרזות ישנות מלמדת על ההיסטוריה של המחתרות; בפסל של דיזנגוף אפשר לחפש מפגשים של ראש העירייה הראשון עם דמויות היסטוריות בטכנולוגייה הדומה למשחק "פוקימון גו"; ובבית העצמאות נעשה שימוש מיוחד בטכנולוגיית Virtual Reality כדי לשחזר את מעמד הכרזת המדינה. נקודות נוספות כוללות את הגימנסיה הרצליה, האנדרטה למייסדי תל אביב, ובנק ישראל. כמו כן, יכולים המסיירים להצטלם בכל נקודה בצילום סלפי "היסטורי" תוך שפניהם מוטמעות בתמונה מפורסמת. כל נקודה כוללת גם משחק לילדים, וכן הרחבות ידע אודות המקום, הארכיטקטורה של הבניין המדובר, האישים שפעלו בו, וכדומה.

 

מזהים? זה הקיוסק הראשון בתל אביב, ברוטשילד (צילום: אברהם סוסקין, מוזיאון ארץ ישראל, אוסף סוסקין)
מזהים? זה הקיוסק הראשון בתל אביב, ברוטשילד(צילום: אברהם סוסקין, מוזיאון ארץ ישראל, אוסף סוסקין)
  

בנוסף לאתרים אלו, מוזמנים המסיירים ב"שביל העצמאות" גם לכניסה חינם ל"שער הדמוקרטיה" – מיזם ייחודי של המכון הישראלי לדמוקרטיה ועיריית תל אביב-יפו, המציג ב-360 מעלות את סיפור מגילת העצמאות ופרקים בדמוקרטיה הישראלית, ברחבת רוטשילד 1.

 

בשיתוף עיריית תל אביב-יפו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אברהם סוסקין, מוזיאון ארץ ישראל, אוסף סוסקין
לקפוץ לביקור בעבר
צילום: אברהם סוסקין, מוזיאון ארץ ישראל, אוסף סוסקין
מומלצים