שתף קטע נבחר

צרפת: רוסיה ניסתה לרגל אחרינו באמצעות יירוט תשדורות לוויין

שרת ההגנה הצרפתית האשימה את רוסיה בניסיון לרגל אחרי הלוויין הצרפתי-איטלקי "אתנה-פידוס" שהיה בשימוש צבאי. "אנחנו יודעים עובדתית שמעצמות אחרות משגרות לוויינים ובוחנות שימוש אפשרי בהם לצורכי התקפה. הם מבצעים תמרונים שלא משאירים כל מקום לספק לגבי המניעים האגרסיביים"

"ניסיון להאזין זה לא מעשה חברי - זה ריגול". פוטין ומקרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ניסיון להאזין זה לא מעשה חברי - זה ריגול". פוטין ומקרון(צילום: AFP)

לוויין רוסי ניסה לרגל בשנה שעברה אחרי לוויין צרפתי-איטלקי שהיה בשימוש צבאי - כך האשימה היום (יום ו') שרת ההגנה הצרפתית פלורנס פרלי. לדברי פרלי, מדובר ב"ריגול" לכל דבר. פרלי אמרה את הדברים בנאום בפני בעלי תפקידים מתחום החלל והביטחון בטולוז.

 

"ב-2017, בעת שהלוויין אתנה-פידוס הקיף את כדור הארץ, התקרב אליו לוויין אחר - התקרב יותר מדי", אמרה פרלי. "ללוויין הזה קוראים 'לוש-אולימפ', לוויין רוסי מאוד מוכר, אבל קצת לא זהיר". לדבריה, הלוויין הרוסי ניסה ליירט תשדורות של הלוויין הצרפתי-איטלקי. "ניסיון להאזין לשכנות שלך זה לא רק מעשה לא חברי - זה ריגול", הוסיפה פרלי.

 

 

לוויין אתנה פידוס (צילום: CNES)
הלוויין הרוסי "התקרב יותר מדי". הלוויין הצרפתי-איטלקי אתנה-פידוס(צילום: CNES)

פלונרס פרלי (צילום: רויטרס)
שרת ההגנה הצרפתית פלורנס פרלי(צילום: רויטרס)

פרלי ציינה כי "אנחנו יודעים עובדתית שמעצמות אחרות בעלות יכולות חלל מתקדמות משגרות לוויינים ובוחנות שימוש אפשרי בהם לצורכי התקפה. הם מבצעים תמרונים שלא משאירים כל מקום לספק לגבי המניעים האגרסיביים". 

 

במאי 2017 דווח כי שלושה לוויינים רוסיים שמומחים צבאיים סברו בעבר כי הם אינם פעילים התעוררו לחיים בחלל. התמרונים הבלתי שגרתיים של אותם לוויינים הובילו בתחילה לסברה כי מדובר בכלי נשק, "לוויינים רוצחים", אבל במשך שנתיים הם היו רדומים. עם חזרתם לפעילות גבר החשש שבקרמלין מגבירים את מרוץ החלל.

 

הלוויינים, שמכונים קוסמוס 2491, 2499 ו-2504, שוגרו לחלל תחת כסות של שיגור רגיל של לווייני תקשורת. במרץ 2017 קוסמוס 2504 חזר פתאום לנוע, לראשונה מאז אוקטובר 2015. חודש לאחר מכן הוא חלף במרחק של 1,183 מטרים בלבד מלוויין מזג אוויר סיני, קרוב מאוד במונחים אסטרונומיים. באותם חודשים גם קוסמוס 2499 נראה מבצע תמרונים מוזרים.

 

מומחית החלל ד"ר לורה גרגו אמרה בראיון ל"דיילי ביסט" כי "זה מאוד מעניין שהלוויין היה רדום שנתיים ואז חזר לחיים. אחת האסטרטגיות היא להעמיד פנים שלוויינים הם פסולת חלל - משמע לא להזיז אותם כלל - ואז להחזיר אותם לחיים מאוחר יותר. אבל כדי להבטיח שזה יצליח, יש צורך לבחון שהציוד עובד אחרי חודשים או שנים במצב סרק".

שיגור "הלוויין הרוצח" קוסמוס 2504 ()
שיגור "הלוויין הרוצח" קוסמוס 2504

שלושת הלוויינים, ששוגרו בין השנים 2014 ל-2015, לכדו את העין של צבאות במערב אחרי שזוהו מבצעים סדרת תמרונים חדים. המומחים העריכו בעקבות זאת שהם פותחו לצרכי לחימה או ריגול. עקב כך ראש סוכנות החלל הרוסית אולג אוסטפנקו הכריז במסיבת עיתונאים בדצמבר 2014: "אלו לא לוויינים רוצחים".

 

קוסמוס 2491 שוגר במאי 2014, יחד עם שלושה לוויינים אחרים – כשלרוב שלושה בלבד משוגרים בעת ובעונה אחת. ללווייני תקשורת, כמו לרוב הלוויינים, אין מנועים והם לא יכולים להניע עצמם. לכן משקיפים על הקרקע הופתעו כשאותו קוסמוס 2491 נכנס למסלול מעט שונה מיתר הלוויינים. בשנה וחצי הבאות הרוסים שיגרו עוד שני אובייקטים מסתוריים, כולם בגודל של מקרר קטן. כל השלושה יכולים להתקרב מאוד ללוויינים אחרים – וכך אולי לרגל אחריהם, לחטוף אותם ואולי אף להשמיד לווייני אויב.

 

שלשום, גם בריטניה האשימה באופן רשמי את רוסיה בריגול, כשהודיעה כי מי שעומד מאחורי ניסיון ההתנקשות במרגל הסובייטי לשעבר סרגיי סקריפל ובתו יוליה הם אלכסנדר פטרוב ורוסלן בושירוב. ראש הממשלה תרזה מיי חשפה את זהותם של שני הרוסים - ואמרה כי מדובר בלא פחות מסוכני ה-GRU, השירות החשאי ברוסיה.

 

היא האשימה באופן אישי את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כמי שנתן את ההוראה על חיסול המרגל לשעבר בעיירה סליסבורי: "מדובר בארגון ממושמע ושרשרת הפיקוד אצלו ברורה לחלוטין. זהו לא סתם מעשה קונדס - מדובר במבצע מסודר שאושר מלכתחילה בדרגים הגבוהים ביותר".

 

בעקבות חשיפת האחראים לניסיון ההתנקשות, בריטניה תזמן דיון מיוחד במועצת הביטחון של האו"ם כדי להצדיק את המתקפה הדיפלומטית שניהלה נגד הקרמלין בחצי השנה האחרונה. "זה די ברור שאנחנו לא מרגישים בטוחים יותר", אמר שיאן ראבינדרנט, מנהל הסופרמרקט הסמוך לביתו של המרגל לשעבר. "כל מה שאפשר לעשות כעת זה להתגונן כמה שאפשר".

שני הנאשמים הרוסים בהרעלת סרגיי סקריפל תחנת רכבת ב סולסברי יום לפני ההרעלה בריטניה רוסיה (צילום: AP)
תועדו ברחבי בריטניה. פטרוב ובושירוב(צילום: AP)

בריטניה אלכסנדר פטרוב רוסלן בושירוב צו מעצר הרעלת סרגיי סקריפל רוסיה ()

מפקד היחידה ללוחמה בטרור בבריטניה, ניל באסו, שרטט את מסלולם של שני הסוכנים ממוסקבה ללונדון, משם לסליסבורי - ובחזרה. השניים תועדו במצלמות האבטחה הרבות שפרוסות ברחבי המדינה. לדבריו, השניים הגיעו ממוסקבה ללונדון ב-2 במרץ וחזרו לרוסיה כעבור יומיים.

 

ראש הממשלה מיי התחייבה לפעול בכל כוחה לחיסול המודיעין הרוסי בבריטניה - וגורמים בממשלה ציינו כי חלק מהמהלכים שראש הממשלה מתכננת הם סנקציות כלכליות, לוחמת סייבר, ריגול נגדי ואיסורי כניסה לממלכה. האינטרפול הכניס את שני הסוכנים לרשימת המבוקשים ממנו - ומיי אמרה כי אם השניים אי פעם ידרכו שוב על אדמת בריטניה - הם יעמדו למשפט.

 

משרד החוץ הרוסי דחה את כל ההאשמות של הבריטים. דוברת המשרד, מריה זכרובה, אמרה כי "בלתי אפשרי לפספס את העובדה שהבריטים והאמריקנים פועלים לפי אותו תרשים זרימה. לא מטריחים את עצמם בחיפוש אחר העדויות - רק מכריזים על רשימת 'סוכנים רוסים' כדי להצדיק את ציד המכשפות שלהם נגד מוסקבה".

 

רוסיה הכחישה פעמים רבות את ההאשמות על הרעלתו של סקריפל, שריגל עבור המודיעין הבריטי וריצה מאסר במולדתו על בגידה. בעקבות ההרעלה הידרדרו היחסים של רוסיה עם המערב, ומדינות רבות גירשו דיפלומטים רוסים. בתגובה לפרסום בבריטניה אמר משרד החוץ הרוסי ששמותיהם של הנאשמים "לא אומרים דבר" למוסקבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNES, AFP
מקרון, פוטין והלוויין
צילום: CNES, AFP
מומלצים