שתף קטע נבחר

 

המכה האחרונה: טראמפ עצר מימון לתוכניות שהפגישו בין ישראלים לפלסטינים

הממשל האמריקני מבטל את התוכנית האחרונה שמומנה על-ידיו במסגרת סיוע לפלסטינים - הפעם ליוזמות של משחקי כדורגל משותפים ומפגשים בין חקלאים. השליח גרינבלט: "הרשות צריכה להפסיק להתנגד לתוכנית השלום"

ממשלו של נשיא ארצות הברית  דונלד טראמפ עוצר מימון נוסף שהועבר עד כה במסגרת הסיוע לפלסטינים - הפעם ליוזמות שמטרתן לקרב בין ישראלים לפלסטינים. גורמים רשמיים בממשל בהווה ובעבר אמרו אתמול (שישי) ל"ניו יורק טיימס" כי מדובר בתוכנית המימון האחרונה שעדיין תוקצבה על-ידי ארה"ב.

 

משחק כדורגל בין ילדים פלסטינים וישראלים. ארכיון (צילום: רועי עידן ) (צילום: רועי עידן )
משחק כדורגל בין ילדים פלסטינים וישראלים. ארכיון(צילום: רועי עידן )

טים רייזר, יועצו של הסנאטור הדמוקרטי פטריק לייהי, אמר כי הוא התבשר בשבוע שעבר מצד גורמים בסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי כי "התוכנית לניהול סכסוכים" שיזם הסנאטור לא תקבל יותר את המימון הממשלתי בסך 10 מיליון דולר.

 

בין היוזמות שמומנו על-ידי התוכנית: משחקי כדורגל בין נערות פלסטיניות וישראליות, מפגשים בין חקלאים ישראלים ופלסטינים ופרויקט שמפגיש צעירים ממזרח וממערב ירושלים.

 

לפי רייזר, אנשי הסוכנות אמרו כי הם לא רצו לקצץ בתקציב של התוכנית המיועדת לפלסטינים - אבל היו חייבים ליישר קו עם הבית הלבן שפועל בשבועות האחרונים לשלילת כל התקציבים לרשות הפלסטינית. כעת הכסף האמריקני יגיע אך ורק לתוכניות שיפגישו בין צעירים יהודים וצעירים ערבים ישראלים - בניגוד לכוונת הקונגרס. עם זאת, תוכניות הכוללות פלסטינים שכבר מומנו וממשיכות בשנים הבאות - לא ייפגעו.

דונלד טראמפ (צילום: AP)
קיצץ בתוכנית המימון האחרונה שעדיין תוקצבה על-ידי ארה"ב. טראמפ(צילום: AP)
 

"אנשי הסוכנות נאלצו לבחור בין לסגור את התוכנית לחלוטין ולאבד את התקציב - לבין להמשיך להפעיל תוכנית כלשהי", אמר רייזר ל"ניו יורק טיימס". "לבסוף הוחלט על היוזמה לקרב בין יהודים לערבים בעלי אזרחות ישראלית".

 

הסוכנות פרסמה אתמול הצהרה שבה נכתב כי היא לא מצליחה לגייס את תושבי הגדה המערבית ורצועת עזה בעקבות ההחלטות האחרונות של הממשל בעניין הסיוע לפלסטינים, אך אנשיה ימשיכו לתמוך בחברה הפלסטינית האזרחית.

 

הסנאטור לייהי כינה את החלטת הממשל "הוכחה לכישלון המדיניות מול הפלסטינים". לייהי הוסיף כי "הקיצוץ אינו נובע מהשקפה מפלגתית. מי שמקבל את ההחלטה הזאת מאמין באמת ובתמים ששלום משיגים בקיצוץ תוכניות המקדמות סובלנות, קבלת האחר ושיתוף בבעיות משותפות".

 

"הוכחה לכישלון המדיניות מול הפלסטינים". הסנאטור פטריק לייהי (צילום: AP) (צילום: AP)
"הוכחה לכישלון המדיניות מול הפלסטינים". הסנאטור פטריק לייהי(צילום: AP)

"המסר שהממשל מעביר כאן בשורה התחתונה הוא שאם אתה פלסטיני - אין לך יותר גישה לכסף אמריקני", אמר דייוויד הארדן, מנהל לשעבר של תוכניות בגדה המערבית ובעזה. "מי שמבטל את הסיוע לבתי חולים במזרח ירושלים - יקצץ גם מתוכניות שמפגישות בין נערות שמשחקות כדורגל. מאמצי הפיוס חייבים להישאר מעל הפוליטיקה. והממשל לא מותיר לנו תקווה", הוסיף.

 

הפרופסור ניקולס ברנס מבית הספר לממשל באוניברסיטת הרווארד אמר כי "הקיצוץ לכל התוכניות הפלסטיניות פשוט מרושע. זאת רמה נמוכה מדי עבור אומה נהדרת כמונו".

 

ברנס, שכיהן בעבר בתפקיד בכיר במחלקת המדינה האמריקנית, הוסיף כי"נשיאים רפובליקנים ודמוקרטים פעלו במשך עשרות שנים כדי למצב את ארה"ב כמתווכת לגיטימית ואובייקטיבית בין ישראל לפלסטינים. הנשיא טראמפ ויתר על התפקיד החשוב הזה ובכך גם פגע בכבוד שרכשנו עד כה מצד העולם הערבי. זוהי רשלנות מדינית פושעת ברמה הכי גבוהה שיש", טען ברנס.

 

שליחו המיוחד של הנשיא האמריקני למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי הוא "מאמין בחשיבות בניית הקשרים בין ילדים ישראלים לפלסטינים - אך כל עוד הרשות תמשיך לגנות את יוזמת השלום של הנשיא מבלי שנחשפו אליה, כולם יפסידו". גרינבלט הוסיף כי הוא "מקווה שהרשות הפלסטינית תחליט להוביל את מאמצי השלום". 

 

אם הרשות תמשיך לגנות תוכנית השלום שטרם פורסמה - כולם יפסידו. גרינבלט

 

"אנחנו מודאגים מאוד מהקיצוץ במימון התוכניות שפועלות לטובת האנשים שבמרכז תהליך השלום", אמר האב ג'וש תומאס, מנהל באחת התוכניות. ג'ואל בראונולד, מנכ"ל ארגון המאגד תחתיו עשרות עמותות שפועלות לפיוס בין ישראל לפלסטינים, אמר כי הכסף שבוטל מהווה כרבע מהתקציב השנתי לקידום מאמצי השלום. "לקצץ בתוכניות שמסייעות לפלסטינים פוגע באופן אנוש בתוכנית המקורית. קשה לי להאמין שהקונגרס יוכל להפוך את החלטת הממשל".

 

אתמול אמר חתנו של הנשיא טראמפ, ג'ארד קושנר, כי למנהיגים הפלסטינים "הגיע" להפסיד את הסיוע הכספי לאחר שהכפישו את הממשל.

 

קושנר הוסיף כי הנשיא דווקא שיפר את הסיכוי להגעה לשלום בכך שהסיר את "האמיתות השקריות" שסובבות את המשא ומתן במזרח התיכון: "היו יותר מדי אמיתות שקריות שנוצרו, ושהיה צריך לשנות. כל מה שאנחנו עושים זה להתמודד עם דברים שאנחנו רואים אותם ולא לפחד לעשות את הדבר הנכון. כתוצאה מכך, יש סיכוי רב יותר להשיג שלום אמת".

 

איוונקה טראמפ טקס פתיחת שגרירות ארה
"לפלסטינים 'הגיע' להפסיד את הסיוע הכספי לאחר שהכפישו את הממשל". קושנר(צילום: EPA)

 

 

במקביל, שליח הנשיא לאזור, ג'ייסון גרינבלט - אחד מיוזמי התוכנית שזכתה לכינוי "עסקת המאה" - אמר כי הממשל נכנס לשלב ההכנות להכרזה על התוכנית, למרות סירוב הפלסטינים לתיווך האמריקני מאז ההכרה בירושלים כבירת ישראל. בריאיון לרויטרס, גרינבלט נמנע מלומר מתי בדיוק תוכרז התוכנית. עם זאת, הוא הבהיר כי היא לא תוכרז במהלך העצרת הכללית של האו"ם בהמשך החודש.

 

"נצטרך להגן על התוכנית בפני הישראלים והפלסטינים. אנחנו מוכנים לביקורת מכל הצדדים, אבל אנחנו מאמינים שזו הדרך הטובה ביותר קדימה עבור כולם", הוסיף גרינבלט.

 

המהלך הנוכחי הוא האחרון בשורת צעדים שבהם נקט הממשל האמריקני נגד הפלסטינים. ביום שני האחרון הודיעה ארה"ב על סגירת נציגות אש"ף בוושינגטון. ממחלקת המדינה האמריקנית נמסר כי נעשו מאמצים משמעותיים לכינון שלום יציב בין ישראל לפלסטינים, אך עם זאת ההנהגה הפלסטינית לא קידמה צעדים לחידוש המשא ומתן עם ישראל וגינתה את תוכנית השלום האמריקנית עוד בטרם הוצגה.

 

בנוסף, לפני שבועיים הורה הממשל על ביטול המימון לכל קרנות סיוע האו"ם לפליטים הפלסטינים, בהן אונר"א. מאוחר יותר פורסם כי כספי הסיוע האמריקנים יקוצצו גם מקרנות סיוע לטיפולים אונקולוגיים בבתי חולים במזרח ירושלים. בחודש שעבר הודיע הממשל גם על קיצוץ של 200 מיליון דולר בכספי הסיוע לפלסטינים, בעקבות בחינה מחדש של היקף הסיוע. בהודעה שנמסרה לחברי הקונגרס נכתב כי התקציב יועבר לנושאים בעלי עדיפות גבוהה יותר בהתאם לאינטרסים הלאומיים של ארה"ב ומשלם המסים האמריקני.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים