שתף קטע נבחר

הענבים לא שמעו על סוף העונה: התייקרו בעד 30%

בא לכם להתפנק עם מעט ענבים בסוף הקיץ? תאלצו להיפרד מכ-30 שקל עבור אריזה אחת בסופרמרקטים. ויש גם ענבים הנמכרים, לא תאמינו, בכ-85 שקל ל-2 ק"ג בירקניות. הסיבות לעליות המחירים: נזקי מזג האוויר, שנת שמיטה שהביאה למיעוט נטיעות ועלות גידול גבוהה במיוחד

כשצרכנית קנתה לאחרונה ענבי "רד גלוב", היא נדהמה לגלות ששילמה יותר מ-28 שקל ל-1.5 ק"ג, בסוף העונה. לא מדובר בזן מיוחד אלא בענבים האדומים המוכרים עם החרצנים שגדלים ונמכרים בארץ כבר שנים.

 

לכתבות צרכנות נוספות

מחירי המלפפונים זינקו "באשמת הייבוא"

העגבניות מגיעות לבג"ץ: חקלאים עתרו נגד הייבוא מטורקיה

 

כל הפירות יקרים השנה, נקטרינות עדיין עולות לצרכנים 15-13 שקל לק"ג ויש גם נקטרינות שנמכרות ב-19.90 שקל לק"ג, כמעט כמו בתחילת העונה, אבל בענבים זה בולט במיוחד. בדרך כלל בזמן הזה של השנה קמעונאים מוכרים אריזות של כמעט 2 ק"ג ענבים ב-10 שקלים, והשנה קשה למצוא מבצעים כאלה. גם זן תומפסון שבדרך כלל שורד עד שלהי הקיץ - נעלם.

מחירי ענבים (צילום: מירב קריסטל)
רד גלוב נמכר בכ-30 שקל לאריזה במקום 11.90 שקל לק"ג (צילום: מירב קריסטל)

 

"'רד גלוב' נמכר ב-11.90 שקל לק"ג או 9.90 שקלים בעונה הזאת", אמר ל-ynet מנכ"ל ענבי טלי, שיקו דומוביץ. "השנה יש מעט ענבים סך הכל, אז קמעונאים מנצלים את המצב. המחיר על המדף בסופרמרקט הוא בערך פי 3. החקלאי מקבל בערך שליש ממה שהצרכן רואה על המדף".

מחירי ענבים (צילום: מירב קריסטל)
ענבים אוטום קריספ אצל הירקן(צילום: מירב קריסטל)


מחירי ענבים (צילום: מירב קריסטל)
המחיר הלא יאומן של זן הענבים אוטום קריספ: 45 שקל לק"ג, 85.98 שקל לאריזה של 1.9 ק"ג(צילום: מירב קריסטל)

ולא רק בסופרמרקטים: גם בחנויות הירקות והפירות מרגישים את עליות המחירים של הענבים - באחת מהן המחיר אף האמיר ל-85 שקל ל-2 קילו.

 

נזקי טבע, מחסור בכרמים ועלות גידול גבוהה

אבל, כאמור, זו לא רק הקפצת מחיר של קמעונאים. "יש פחות יבולים והמחירים יותר גבוהים", מסביר דומוביץ. "זו היתה שנה שמאופיינת בנזקי טבע גבוהים באגן הים התיכון. עלות גידול ענבים גדולה פי 4 משאר הפירות אז ענבים ניזוקו הכי הרבה. גידולי אפרסקים, נקטרינות, מנגו ואבוקדו צורכים רבע מעלות גידול ענבים. יש נזקים מגשם שירד לא בעתו ומברד ואחר כך היה גם שרב מאוד כבד. זו היתה שנה בעייתית באזורנו. הביטוח של קרן נזקי טבע שיש לחקלאים נתן פיצוי אך הוא לא מספיק. ההוצאה לדונם של ענבים נשארת אותו דבר".

מחירי ענבים (צילום: מירב קריסטל)
20 שקל לקילו ענבים(צילום: מירב קריסטל)

הוא הוסיף, כי "השנה גם לא נכנסו מטעים חדשים לגידול, מפני ש-2015 היתה שנת שמיטה ולא נטעו בה כרמים חדשים. היה צמצום בשטחים. עלויות הגידול נשארו אותו הדבר ואז כלל עלות הגידול עלתה מאוד".

 

האם האיכות של הענבים ירדה?

"לא. מה שלא איכותי לא מגיע לשווקים, לכן יש פחות פרי".

 

לא רואים הרבה את זן תומפסון השנה.

"התומפסון נגמר מזמן. החורף לא היה מספיק קר בשבילו. יש גם עוד תופעה: יצאנו עם זן חדש וייחודי לחברה שלנו, אוטם קריספ שאנחנו משלמים עליו הרבה תמלוגים. הביקוש שלו מטורף והמחירים בהתאם. בסופר הוא יעלה 24.90 שקל לק"ג ובירקניות 35 שקל לק"ג".

 

בכמה המחירים יותר גבוהים השנה לצרכן?

"בין 20% ל-30% יותר גבוהים. בחלק מהזנים יש לנו נזקים של למעלה מ-50%, כך שלמרות שהמחירים גבוהים, החקלאים עדיין יוצאים נפסדים. אנחנו רוצים לספק לצרכן את המחיר הכי טוב. השנה הבאה צפויה כנראה להיות רגילה ואני מקווה שהמחירים יחזרו לרמה הסבירה של השנים האחרונות. ביקשנו הרבה סליחות והרבה תחנונים ונקווה שכך יהיה".

 

כמה מוצרי חלב בפיקוח הצלחנו "להכניס" לסלסילת ענבים?

מחירי פירות וירקות עולים לפעמים וייבוא ענבים אינו בהכרח פתרון משום שכל אגן הים התיכון נפגע (יש יבוא לארץ בחורף מדרום אפריקה, והוא לא זול) ומדינות לרוב מגינות על חקלאות מקומית.

 

עם זאת, כל הסל התייקר ויתייקר אחרי החגים. מחירי נייר טואלט, אורז, תה וטונה זינקו וחברות מקטינות אריזות במטרה להסתיר עליות מחירים. בינתיים, המדינה נלחמת בימים אלה נגד העלאת מוצרי החלב המפוקחים.

 

בבג"ץ מתנהל דיון על מחירי מוצרי החלב שמחירם בפיקוח המדינה. המדינה החליטה לייקרם ב-3.4% לפי מנגנון הפיקוח, אך שר האוצר, משה כחלון, מתנגד ולא חתם על צו ייקור המחירים.

 

בדקנו כמה מוצרי חלב מפוקחים הצלחנו "לקנות" במחיר של סלסילת ענבים 1.5 ק"ג ברשת זולה שעלתה 28.69 שקל. התוצאה: 7 מוצרים שמחירם הכולל 28.5 שקל, לו היו מתייקרים. הרשימה לפניכם:

 

1. גביע גבינה לבנה 5% 200 גרם עולה כיום מקסימום 3.41 שקלים לגביע ואמור היה להתייקר ל-4.75 שקלים.

 

2. חלב בקרטון עולה היום לצרכן 5.75 שקלים ל-1 ליטר מחיר מקסימום, ולו היה מתייקר היה עולה 5.94 שקלים לקרטון.

 

3. אשל 4.5% שומן 200 מ"ל עולה היום 1.55 שקלים ומטה לגביע, ולו היה מתייקר היה עולה 1.61 שקלים לגביע.

 

4. גביע גיל 3% 200 מ"ל עולה 1.05 שקלים ומטה, ולו היה מתייקר היה עולה 1.44 שקלים לגביע.

 

5. שמנת חמוצה 15% עולה 2.2 שקלים מקסימום לגביע של 100 מ"ל, ולו היתה מתייקרת היתה עולה 2.28 שקלים.

 

6. סטיק חמאה 100 גרם נמכר לצרכנים ב-3.8 שקלים ומטה, ולו היה מתייקר היה נמכר ב-3.94 שקלים מקסימום.

 

7. גבינה צהובה 200 גרם במעדנייה (עמק או נעם) עולה 8.26 שקלים מקסימום ולו היתה מתייקרת היתה עולה 8.54 שקלים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: מירב קריסטל
כל עינב זהב
צילום: מירב קריסטל
מומלצים