כבוד עולמי: הרופא הישראלי שמצליח לרפא מכורים - ינאם באו"ם
הוא טיפל בסלבריטאי הוליווד, בבני מלוכה ערבים ואפילו בקצין של דאעש, אבל זו הפעם הראשונה שד"ר אנדרה וייסמן, תושב אשקלון שנלחם בתופעת ההתמכרות לסמים בשיטתו הייחודית, יגיע למעמד בינלאומי מכובד כמו בימת האומות המאוחדות. "אני ארגיש בנוח לדבר שם, כאילו אני מרצה בנתיבות או אשקלון. אני מכין את הנאום הזה כבר 30 שנה"
מחר (ד') תתכנס בבנייני האו"ם בניו יורק הוועדה לזכויות האדם של הארגון, ובה ינאם אחד משלנו - ד"ר אנדרה וייסמן, רופא כירורג ישראלי שפיתח גישה טיפולית ייחודית בשם ANR (בעברית: ויסות עצבי מואץ) לטיפול בהתמכרות לחומרים אופיאטים וסמים נרקוטיים.
לפני כשנה התחייב האו"ם לעלות מדרגה במלחמתו כנגד ההתפשטות הגוברת והולכת של השימוש בסמים נרקוטיים ואופיאטים ברחבי העולם. נשיא שוויץ, אלן ברסט, שנבחר לעמוד בראש המושב הנוכחי של הוועדה לזכויות האדם, יקדם את הנושא במגוון הרצאות ונאומים של בכירים מעולם הרפואה.
ד"ר וייסמן, תושב המועצה האזורית חוף אשקלון, בן 60 ואב לשישה, קיבל את ההזמנה לנאום במושב, שמתקיים בימים אלו בניו יורק, משגריר פקיסטן באו"ם. "ההזמנה הזו מרגשת במיוחד מבחינתי כי האו"ם נתפש בעינינו בדרך כלל כמקום עוין. להזמין ישראלי למעמד כזה, ועוד לקבל הסכמה של מדינות רבות, זה מרגש. אלו מדינות שמבחינה פוליטית אין לנו הסכמה איתן".
"הגוף הוא מכונה גאונית - הוא יכול לרפא את עצמו"
את דרכו בתחום התחיל ד"ר וייסמן לפני יותר מ-30 שנה. הוא עלה לישראל מברזיל, ואת שירות המילואים שלו ביצע בצנחנים כרופא פלוגת חובשים חטיבתית. לאחר מכן התגייס למשטרה כרופא במחוז ירושלים, שם טיפל באסירים המכורים לסמים נרקוטיים ופיתח תחליפים לשיטות הגמילה המקובלות.
עוד כתבות:
10 סימנים שאדם קרוב אליכם מכור למשככי כאבים
בעקבות לגליזציית הקנאביס בארה"ב: צניחה בהתמכרות למשככי כאבים
סמים: הצד האפל של הקהילה הגאה
ד"ר וייסמן מספר כי גישתו הטיפולית בהתמכרויות לחומרים אופיאטים מציבה במרכז את הגוף כמכונה גאונית בה תהליכים מתרחשים כל הזמן. אם האדם עשה נזק, לגוף יש אפשרות לתקן את עצמו.
שיטתו של וייסמן כוללת פינוי מהיר של החומרים הנרקוטיים מהגוף, כשהמטופל נמצא תחת הרדמה מלאה ולא מרגיש את תסמיני הגמילה והכאבים הנלווים לה. אורך הטיפול הוא כארבע שעות בלבד, ובמהלכו, בזמן שהמטופל מורדם, מוחדרות לגופו בתנאים של טיפול נמרץ תרופות שחוסמות את הקולטנים במוח שמייצרים את תחושת הכמיהה לסם.
כשהמטופל מתעורר מהטיפול, הוא למעשה כבר לא מכור ונחשב "נקי" מהסמים. בחודשים הבאים הוא ימשיך לקבל את התרופות שחוסמות את ממד הכמיהה לסם עד שהוא יפסיק להרגיש את הכמיהה גם ללא השימוש בתרופות, ויוכל להמשיך בחייו.
בשונה מטיפולים אחרים, ד"ר וייסמן נותן מענה רפואי פרטני, המתאים את הרפואה ותנאי הטיפול לכל מטופל באופן פרטי. "בעוד שפסיכיאטרים היום נוהגים לתת מתאדון לחולה ולשלוח אותו לכפרי ומרכזי גמילה, המערך הטיפולי שלי משלב את תחום ההרדמה עם הטיפול הנמרץ, ומחייב את הכלים המתאימים", מסביר וייסמן.
לא הספיק להציל את איימי ויינהאוס
ד"ר וייסמן טיפל לאורך השנים במכורים רבים, ולדבריו הוא מאפשר לאדם לצאת מתווית "המכור" כך שיוכל להגדיר עצמו מחדש. בני מלוכה מהעולם הערבי, מפורסמים מעולם הקולנוע והמוזיקה ואף קצין מדאעש – כולם טופלו אצלו, והוא שומר בחרדת קודש על פרטיותם.
עם זאת, לא הכל בשליטתו, וכשאיימי וויינהאוס הרימה טלפון וביקשה שייטפל בה, הדבר דלף לתקשורת והשפיע על סיכוייה להגיע לטיפול. הסוף הטרגי ידוע לכולם. "אני לא רוצה להיכנס להאשמות, אבל זו פשוט טרגדיה. היו לחצים רבים עליה שתתפקד בכל מחיר. טום פטי מת בשנה שעברה, פרינס גם הוא מת מנרקוטיקה והרשימה עוד ארוכה. אלו אנשים שלמרות הכסף שלהם לא זכו לקבל טיפול רפואי הוגן. כיוון שהמנגנון הביולוגי שלנו זהה, אין הבדל גדול בשיטת הטיפול. מכור הוא מכור" הוא מספר.
עושה הכל בתוך המאבק הישראלי לקיום
ד"ר וייסמן גר במושב גיאה במועצה אזורית חוף אשקלון, אזור שכידוע ספג אש רבה בשנים האחרונות, ועל על פי כן המטרה שהוא שם לנגד עיניו היא להביא את בשורת הטכנולוגיה והרפואה המתקדמת לעולם, ללא גבולות פוליטיים ומדיניים. הוא זרע זרעים במקומות עוינים, כשלמול עיניו הוא ראה את הפירות בדמות קידום הבשורה הרפואית בתחומו. בהישגיו, כמו גם בנאומו הצפוי באו"ם, רואה ד"ר וייסמן לא פחות מהישג לאומי.
"הכל אני עושה בתוך המאבק הישראלי לקיום. אנחנו חייבים להצטיין. ימשיכו לדקור אותנו, אנחנו נחזיר אהבה. זו הדרך וכך צריך לחיות. זה חזק מכל אמירה פוליטית. המחקר שלי הביא אותי לרשות הפלסטינית, למצרים ולמדינות שאין איתן לישראל קשרים דיפולמטיים, רק כדי להביא גאווה ישראלית".
"אני מתכונן לנאום הזה כבר 30 שנה"
על בימת האו"ם ינאם ד"ר וייסמן על בעיית הסמים הנרקוטיים ועל הליקוי בטיפול בה. התקדמות הטכנולוגיה והרפואה מאפשרים, לדבריו, להבין איך תאים במוח פועלים, ועל הרופאים ובתי החולים לאמץ את הדרך החדשה ולתקוף את המחלה ולא את החולה. "זה הזמן של המערכות הגדולות לנטוש את הדרכים המיושנות ולהצטרף למאבק, למלחמה. זה המסר, צריך לפתוח את דלתות בתי-החולים ולאפשר לחולים ליהנות מהתקדמות הרפואה".
להגיע למעמד הזה, אחרי שלושים שנה בתחום. זה מרגש אותך?
"זה שיא. זו הפסגה של כל מאמץ שעשיתי בחיי. עליתי על ההר הגבוה, ספגתי את המכשולים שבדרך, ופתאום אני מרגיש שאני רואה נוף, מרחק. הגעתי לפה והעולם צריך להתגייס ולשנות כיוון. למרות המעמד, אני ארגיש בנוח לדבר בבנייני האו"ם, כאילו אני מרצה בנתיבות או אשקלון. המיוחד יהיה ההגעה לנקודה שיש לי יכולת השפעה גלובלית. טיפלתי ועבדתי בעשרות מדינות, אני תוצאה של כל החוויות שעברתי, אין בי פחד".
ואיך אתה מתכונן לקראת המעמד?
"לא הכנתי נאום. אני אגיע ואדבר, בכל זאת, אני מתכונן לדבר הזה כבר 30 שנה".
המאבק: לקבל סבסוד לטיפול
ד"ר וייסמן מטפל בשיטתו הייחודית במכורים בארץ ובעולם. בישראל הקליניקה שלו ממוקמת בבית החולים ברזילי באשקלון, וקליניקות נוספות פרוסות בשוויץ וגיאורגיה. בנוסף, סייע וייסמן לפתוח מרכזי טיפול בהודו.
הטיפול בארץ עולה 26 אלף שקלים, ואילו בשוויץ - 16 אלף יורו (כ-67 אלף שקלים). המאבק הגדול ביותר של וייסמן הוא לקבל סבסוד מהמדינה לטיפול, מאבק שלא צלח עד כה, למרות ניסיונותיו החוזרים ונשנים.