שתף קטע נבחר

"אנשים חושבים שאם אני עובדת מהבית זה לא נחשב"

הם החליטו לפתוח עסק ולעבוד מהבית כדי להיות הורים נוכחים יותר אבל מודים שיש לא מעט אתגרים - "לפעמים יש אילוצים - הבעל בחו"ל, הילד חולה, אני לבד ולמרות שאני רוצה, אני לא מספיקה לעבוד". הורים מספרים על השילוב המיוחד שלהם בין המשפחה לקריירה

כמעט כל הורה יכול לספר על השילוב המאתגר בין הבית לקריירה, המרדף האינסופי אחרי הזמן, הרצון להיות עם הילדים, הצורך להספיק לסיים את המצגת וגם לחזור הביתה בשעה סבירה. אולי בכלל השילוב המנצח הוא עבודה מהבית? ניסינו לבדוק עם כמה הורים שבחרו בדרך הזאת עד כמה הוא אידיאלי, אם בכלל.

 

"העסק שלי נולד כשבני הקטן נולד", מספרת מורן מרקוביץ מאבן יהודה, אמא לשלושה ילדים (10, 7 ושנתיים וחצי). "הייתי שכירה מעל 12 שנים כמנהלת אדמניסטרטיבית. כשיאיר נולד לא ראיתי איך אני יכולה גם לחזור ב-18:00 וגם להיות הורה נגיש. העסק שלי 'מחוברות פתרון ניהול משרד לעסקים' נולד מרצון לעזור לבעלי עסקים, ולפני חצי שנה נכנסה שותפה שאף היא עובדת מהבית, והחזון הוא להתרחב עוד ולספק עבודה מהבית לאמהות".

 

מורן מרקוביץ  (צילום: יעל אלזם)
מורן מרקוביץ. "הילדים רואים אמא מולטי-טאסקינג"(צילום: יעל אלזם)

איך את משלבת בין העבודה לבית?

"יש לי משרד בתוך הבית. הילדים יודעים לא להפריע, בייחוד אם אני בטלפון. לפעמים הם פונים אלי בפנטומימה כשאני בשיחה, זה קצת מסיח את הדעת. כשהם חוזרים מבית ספר אני עושה הפסקה קצרה, מקשיבה להם, מגישה צהריים ומתכננת את המשך היום איתם. כשאני רואה שהם התמקמו וכל אחד בעיסוק שלו, חוזרת לעבוד.

 

"אחר הצהריים אני אוספת את הקטן מהגן ומתחילה משמרת שנייה של חוגים. לפעמים, כשהם בחוג, אני שולחת מיילים, מזמינה טיסה ללקוח, משתדלת להתנתק, אבל זה קשה כי גם הלקוחות שלי צריכים לקבל שירות מקצועי. בלילה אני משלימה פערי עבודה מול המחשב".

 

איזה ערך מוסף יש לילדים?

"הם גאים בי, רואים אמא מולטי-טאסקינג חרוצה שמצליחה לעבוד ולהיות שם בשבילם כשהם חוזרים מבית ספר".

 

"לא נשאבת לעבודות הבית"

"העסק שלי צמח מהבית", משתפת טל מידן מפרדס חנה, אמא לארבעה ובעלת העסק "טולה רוקחות באהבה". "למדתי נטורופתיה, התחברתי לרפואה טבעית, רוקחות טבעית וצמחי מרפא. כשילדתי, בחרתי באימהות בצורה טוטאלית. במקביל רקחתי בבית, למשפחה, לפי צרכים - דאורדורנטים וקרמים, והעברתי ערבי נשים. כל שלוש שנים התפתחתי ואז ילדתי וצללתי לאמהות.

 

"כל ילד הביא את השפע שלו וכשהרביעי נולד החלטתי שזה הזמן שלי לצמוח - לוגו, קופסאות, חנות וירטואלית. בנינו סטודיו בשטח של הבית. הוא כאילו מנותק אבל מאפשר לי לעבוד".

 

טל מידן. "חשוב לי להיות נוכחת בבית" (צילום: אלה פאוסט)
טל מידן. "חשוב לי להיות נוכחת בבית"(צילום: אלה פאוסט)

איפה האתגרים צצים?

"זה לא פשוט. קשה לעבוד מהבית עם ארבעה ילדים. לפעמים יש אילוצים - הבעל בחו"ל, הילד חולה, אני לבד ולמרות שאני רוצה, אני לא מספיקה לעבוד".

 

איך מתמרנים?

"הגדולות עוזרות מעט, וכשיש כמות גדולה של הזמנות, אני נעזרת בבייביסיטר ועובדת בשעות הקטנות של הלילה. השנה, הקטנים יהיו יומיים-שלושה בצהרון עד 16:00 כדי שאוכל להרחיב את שעות העבודה שלי. אני משתדלת להתחיל מוקדם בבוקר ולהיכנס ישר לסטודיו, לא להישאב לעבודות של הבית. אני שומרת על עצמי, קודם כל העסק. לצד זה, חשוב לי להיות נוכחת, לחוות איתם הכל, בית שכיף להיות בו. אני שמחה בבחירה - אמהות לצד בניית עסק בוטיק קטן".

 

"המשפחה היא לקוח מספר אחד"

"נולד לי בן, במשך שנה שלמה הוא גדל ואמא שלו מספרת לי דברים שלא ראיתי, לא הייתי נוכח. זה חלחל, הרגשתי שאני מפספס את הגדילה של הבן שלי. זו אחת הסיבות שיצאתי לעצמאות", משתף שמעון שומרון מפתח תקווה. שומרון עבד כמעצב בחברת הייטק והתמחה בחווית משתמש. ב-2016 חבר לעסק של חן, אשתו  - "לימונדה", המתמחה בעיצוב והקמה של אתרי תדמית ובלוגים עבור עסקים. במקביל, הוא מפתח משחקים למובייל עם שותף.

 

לא היה קשה לעשות את המעבר משכיר לעצמאי מהבית?

"לא. כעצמאי אני אדון לעצמי. אני מאוד פרודוקטיבי בערבים והעבודה מאפשרת לי לעבוד בזמנים שלי. לא תמיד השעות שגרתיות, לפעמיים עובדים בשבת, זה המחיר. צריך להתמיד, למצוא איזון, זה לא פשוט וצריך משמעת עצמית, לא משהו שנולדים איתו, אבל זה העסק שלנו ויש לנו אמביציה. אתה חייב לקדם את עצמך, כי אף אחד לא יעשה זאת במקומך. בנוסף, יש תפקידים שלא הכרתי: הנהלת חשבונות ופרסום שעכשיו הם באחריותי. עברתי תהליך ואני לומד לגבש שיטת עבודה".

 

משפחת שומרון (צילום: אלבום פרטי)
משפחת שומרון. "יותר קל לתמרן כשעובדים מהבית"(צילום: אלבום פרטי)

איך מסתדרים עם גידול הילד?

"לא קל לעבוד בזמן חופש או ימי מחלה של הילד. כשהוא בבית, צריך למצוא דרך לעבוד. יש אייפד, משחקים, סבתא עוזרת כשצריך, מחפשים פתרונות ומוצאים. כשכיר הייתי פחות גמיש, הייתי צריך לקחת חופש כשאומרים לי ולא כשאני זקוק לו. אני חושב שחופשים, ימי מחלה של הילד, אלו קשיים משותפים לשכירים ועצמאיים, אבל בסוף אנחנו עובדים מהבית ויותר קל לנו לתמרן".

 

אין חשש כלכלי? עסק אחד שמפרנס משפחה

"המשפחה היא הלקוח מספר אחד של העסק. יש חשש כלכלי אבל זה חלק מהמשחק. זה נותן מוטיבציה ורצון לגדול להתפתח, לנתח ולקדם את עצמך".

 

"צריך הרבה משמעת עצמית"

"התקופה הכי מאתגרת הייתה חופשת הלידה. מגיע לי חופש, אבל כעצמאית, לא יכולתי להרשות לעצמי להעלם מהעסק", מספרת אליאנה סער, אמא לשניים (חמש ושנה) ומומחית ליציבה נכונה והפגת כאבים בשיטת אלכסנדר, שיאצו ואקסס בארס. אני עובדת עד 16:00 ובערב, כשבעלי חוזר מהעבודה עד 23:00. מגיעות אליי אמהות לטיפול, אחרי שהן בעצמן מרדימות את הילדים".

 

אליאנה סער. "כדי להצליח צריך סביבה תומכת" (צילום: סטודיו ספירלה)
אליאנה סער. "כדי להצליח צריך סביבה תומכת"(צילום: סטודיו ספירלה)

מה היתרונות בעבודה מהבית?

"מול הילדים אני מאוד נוכחת. אני עובדת פעם בשבוע מחוץ לבית. רומי קשורה אלי מאוד וכשיונתן נולד, היה לה קשה עם הנתק. כשאני עובדת מהבית, היא יודעת שאני בחדר ליד, היא מבינה גבולות ויודעת שאסור להפריע. אם אני שומעת בכי של געגוע ומתאפשר מבחינת מטופל, אני יוצאת רגע לחיבוק. העבודה רגועה, אין פקקים, אם לקוחה מתעכבת, אני יכולה להפעיל מכונה. ניסיתי לצאת לעבוד בקליניקה מחוץ לבית אך זה לא השתלם מבחינה כלכלית.

 

"מהרגע שאני אוספת את הילדים מהמסגרות ועד למשמרת הבאה של העבודה, אני איתם נטו - אין טלפון או משימות עבודה, אלא אם זה מקרה חירום".

 

איפה הקשיים?

"זה לא מתאים לכל אחת, צריך הרבה משמעת עצמית, סדר יום וארגון. יש לי סביבה תומכת שבלעדיה לא הייתי מצליחה: בעל, סבתא, שכנים שמצילים אותי מדי פעם. בחודש אוגוסט קצת נלחצתי מתי אקבל אנשים, הכנתי את עצמי נפשית. אבל הצלחתי לתמרן".

 

קראו עוד:

חופשה משפחתית עם אמא, שני אבות ו-5 בנות

היום שבו יתחילו ללמוד פורטנייט בבית ספר

הגבולות שהורים חייבים להציב לעצמם

 

אין דין וחשבון לאף אחד

"אני מקבלת מטופלים בקליניקה מהבית. כשהילדים היו קטנים חששתי שיריבו, שמשהו יקרה", מספרת רונה מילוא מכפר סבא, מנחת NLP, דמיון מודרך וקולנוע. "היום התאומות בנות עשר, קל יותר לתמרן. כשאני מקבלת מטופלים בצהרים, יש הסכם ברור ביננו - אני בקליניקה והן בחדר. אחר הצהריים, כשהקטן בן החמש חוזר, אני מקפידה לא לעבוד.

 

"אחת לשבוע אני מעבירה סדנאות מחוץ לבית והילדים ביום כיף עם סבתא. גם כשאני יוצאת בערבים, הם בזמן איכות עם אבא שלהם, יש לוגיסטיקה, אבל מסתדרים, גם כשהם בחופש, נערכים מראש. לא קל לעבוד מהבית. אם הילד חולה, ואין עזרה, אני לא יכולה לקבל אנשים. היו פעמים שנאלצתי לבטל. כשהגדולות חולות, זה פחות מורגש, הן מבינות את החשיבות של העבודה, גם אם היא מהבית. לפעמים אני צריכה להתרכז, לפתח מוצר, לכתוב ועד שמצליחה להניע, הדלת נפתחת והן חזרו מבית ספר. לפעמים זולגת לעבודות בית, כשכירה העבודה יותר מוגדרת בשעות, יותר אפקטיבית".

 

רוני מילוא. "בהתחלה הרגשתי צורך להתנצל" (צילום: אלבום פרטי)
רוני מילוא. "בהתחלה הרגשתי צורך להתנצל"(צילום: אלבום פרטי)

איך הסביבה מגיבה?

"בן הזוג תומך, בלעדיו לא הייתי מצליחה, הוא הרוח מתחת לכנפי. פעם אנשים היו מעירים, חושבים שאם אני עובדת מהבית - אני לא עובדת, שאני בחופש. בהתחלה הרגשתי צורך להתנצל עד שהבנתי שכל אחד והבחירות שלו. לכל כיוון יש יתרונות וחסרונות. לא קל לעבוד מהבית אבל עבורי היתרון הגדול הוא הגמישות, אין דין וחשבון לאף אחד. אני זמינה עבור הילדות ונהנית להיות איתן כשהן חוזרות מבית ספר. חלק מהבחירות שלי מהמקום הזה - החשיבות בנוכחות שלי כאמא".

 

דרושה יכולת מעולה לניהול זמן

"יש יתרונות רבים בלהיות בסביבה, אבל זה מאתגר", מסבירה שרון צונץ, פסיכולוגית חינוכית מומחית. "היתרון הגדול ביותר בעבודה מהבית הוא להיות שם, בצמתים המרכזיים של היום. בבוקר, יש אפשרות להתחיל קצת יותר מאוחר, אחרי שהקפצנו למסגרות, בצהריים כשהם חוזרים - להקשיב ולשמוע מה עבר עליהם. הילדים צריכים אחרי בית ספר שמישהו יקשיב להם. אחר כך לתכנן את המשך היום וכמובן בערב, בהשכבה. מי שעובד מהבית ומנהל את הזמן נכון יכול להיות שם, נוכח. אין מישהו אחר שעושה טוב כמונו וצריך לתכנן היטב.

 

"החיסרון בעבודה מהבית הוא שצריך יכולת מעולה לניהול זמן, ארגון, התעלמות מהסחות דעת, זמן נטו עבודה פוחת. מצד שני, כשכירים, קשה לנהל את הבית בשלט רחוק - הילדים מתקשרים, אתה מוטרד, אז גם לצד השני זה לא פשוט".

 

איך הילדים מתייחסים לעבודה מהבית?

" זה עלול לבלבל אותם, הם רגילים לזמינות גבוהה, קשה להם לדעת אם אני פנוי כעת או עובד. לכן רצוי שתהיה הפרדה בין החלל שבו משחקים, מכינים אוכל וכו' לבין פינת העבודה של ההורה, חדר עבודה או אפילו משהו סימבולי כמו אוזניות. הורים צריכים להקפיד שהעבודה לא תשאב אותם על חשבון הילדים, גם אם זה דורש להשתיק מחשב או סלולרי במעט הזמן היקר שלנו יחד".

 

מה הדרך הנכונה לעבודה מהבית?

"צריך להגדיר ולתכנן במדויק את השעות שיש עד שהילדים חוזרים ולא להתפתות לעבודות בית. גם בן הזוג צריך להבין שהבית הוא משרד ולא לצפות מאיתנו לטפל במשימות אחרות. אם הילדים בחוגים או אצל חברים, אפשר להקדיש עוד קצת זמן לעבודה, אבל בזמן שאנחנו איתם לא לענות למיילים או שיחות. חשוב לייצר חוקים. הגבולות צריכים להיות ברורים לשני הצדדים ואם יש עומס, אולי לצאת לעבוד מחוץ לבית, כי בבית יש לעיתים הסחות דעת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סטודיו ספירלה
"הילדים מבינים שאי אפשר להפריע כשאני עובדת"
צילום: סטודיו ספירלה
מומלצים