שתף קטע נבחר

מנכ"ל האוצר: "כשמחירי הדיור עולים כולם קופצים, כשיש ירידות מחפשים תירוצים"

מחירי הדיור טיפסו במהלך כהונת הממשלה האחרונה ב-12.4% לפי נתוני הלמ"ס. מנכ"ל האוצר: "ברמה שנתית, מעליות של 12% היום אנחנו נמצאים בירידה של 1.1%, זה לא שינוי מגמה?". יו"ר לשכת השמאים לשעבר: "העסק עוד מתנדנד"

 

מחירי הדיור ירדו אמנם בשנה האחרונה ב-1.1%, כפי שדיווחה אמש (ב') הלמ"ס . עם זאת, נתוני הלמ"ס מלמדים כי במהלך  כהונתה של הממשלה, בשלוש השנים האחרונות, טיפסו מחירי הדיור ב-12.4%. מדובר אמנם בשיעור עלייה נמוך יותר מזה שנרשם בממשלות הקודמות, אבל עדיין מדובר בעלייה משמעותית, שעומדת בניגוד להבטחותיו של שר האוצר משה כחלון לירידות מחירים.

 

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, הגיב לנתונים הללו בראיון לאולפן ynet. "זה פשוט מדהים אותי", אמר. "בחודש שעבר, כשהיו עליות מחירים, כולם כבר קפצו ואמרו: הנה, המחירים עולים. החודש יש ירידה, אז זה כבר לא ירידה. לא אומרים המחירים יורדים, אומרים יש מגמות מעורבות, בשלוש וחצי שנים זה עלה ב-12.5%, מתחילים לתרץ את כל התירוצים".

 

"עוד לא נמצאים בירידות מחירים דרמטיות"

אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים לשעבר, אמר בראיון לאולפן yent כי על אף שבשנה האחרונה נרשמו ירידות מחירים של 1.1%, הרי שמתחילת השנה המחירים דווקא עלו ב-1.1%. "אנחנו לא יודעים מה המגמה, אנחנו יודעים שהעסק עוד מתנדנד", אמר.

 

למ

עוד הוא ציין, כי "צריך לקחת בחשבון שאנחנו לא יכולים עדיין לטפוח על השכם. אנחנו לא נמצאים בירידות מחירים, בטח לא דרמטיות, אנחנו במגמה מעורבת והשוק עובד היום בסוג של פולסים, פעם עליות, פעם ירידות, מחפש את דרכו, חלק מתאכזבים, הולכים לקנות בשוק החופשי ומשלמים יותר, חלק מצטרפים חדשים ממתינים, יש כל הזמן שינויים ורחש בחש".

 

למ

באב"ד אמר מנגד, כי "בואו נעשה סדר בכל הדברים. כששר האוצר כחלון נכנס לתפקיד, סדרי הגודל של עליית המחירים בשנה נעו בין 8% ל-12%, תלוי באיזה שנה מסתכלים ובסופו של יום בקדנציה הזאת זה ירד מ-10% גידול בשנה, ל-6%, ל-2%...".

 

הנתון המרכזי שאתם מתגאים בו הוא שקצב העלייה התמתן?

"בפועל אתה רואה מגמה מאוד ברורה. צריך להסתכל ברמה שנתית וברמה, אי אפשר להסתכל על מגמה בחודש בודד. ברמה שנתית מעליות של 12% היום אנחנו נמצאים בירידה של 1.1%. אז אם זה לא ירידה ואם זה לא שינוי מגמה, זה בסדר, אז אפשר להמשיך לספר סיפור שהוא לא תואם את העובדות. מי שחושב שמעליות של 12% אפשר לרדת למינוס 12% בחצי שנה או בשנה, טועה. הדברים האלה לוקחים זמן". 

 

שי באב
מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד
 

 

"אין פה שום חגיגות"

לשאלתו של דנוס, האם על בסיס המגמות הללו מומלץ לצעירים לרוץ לקנות דירה או לחכות, השיב באב"ד: "מה יקרה בשנה הבאה אם המגמה תמשיך? נהיה בירידות של 4%-5% בשנה. חוץ מזה, לזוגות הצעירים יהיו 100 אלף הגרלות בתוכנית מחיר למשתכן, לא בהנחות של אחוז או שניים אלא של 23% בממוצע ממחירי השוק, בכל רחבי הארץ".

 

הוא הוסיף, כי "אנחנו רואים מגמה מאוד ברורה. זה לא יורד ביום. דרך אגב, אנחנו לא חוגגים עדיין, אין פה שום חגיגות. שר האוצר ממשיך לעבוד לילות וימים כדי להוריד את מחירי הדיור, אבל בהחלט רואים פה שינוי". 

 

מנגד, דנוס אינו מצטרף להמלצות להמשיך להמתין לירידות מחירים, בעיקר באזורי הביקוש, למי שיש לו את ההון העצמי הנדרש. "אני לא רואה איזו בשורה גדולה מצידה של הממשלה בשנה-שנתיים הקרובות. מחיר למשתכן, היא תוכנית שאפשר לדבר עליה, אבל היא לא חלה ביזורי ביקוש כרגע, לא בכמות שהיה צריך". 

 

השוק מתעורר או קפוא? תלוי את מי שואלים

בחודשיים הקודמים דווחה הלמ"ס על עליות במדד מחירי הדיור, זאת לאחר מספר חודשים במהלכם הוא רשם ירידות קלות. עוד דווחה הלמס לאחרונה על התעוררות מחודשת בשוק הנדל"ן, כאשר מספר התחלות הבנייה רשם ברבעון השני של 2018 עלייה, לאחר שישה רבעונים של ירידות. 

 

אולם בניגוד לנתוני הלמ"ס, אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר פרסם בחודש שעבר סקירת לענף הנדל"ן למגורים לחודש יולי 2018, לפיה ההתקררות בשוק הנדל"ן נמשכת. לפי הנתונים, בחודש יולי נרכשו בסך הכל 8,500 דירות, מתוכן 766 דירות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.

 

מדובר בנתון המהווה ירידה מתונה של 1% בסך העסקאות לעומת חודש יולי 2017, אולם משרד האוצר סייג בטענה, כי יולי אשתקד ממילא התאפיין ברמה נמוכה של עסקאות, שהיתה נמוכה ב-11% בהשוואה ליולי 2016.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שר האוצר משה כחלון
צילום: רויטרס
מומלצים