שתף קטע נבחר

זינוק של כ-40% בהרוגים בבניין: צפו במאמצי החילוץ של פצוע

פועל בנין כבן 30 נפצע הבוקר באורח קשה לאחר שנפל מגובה באתר בנייה בנתניה - ומאמצי החילוץ שלו תועדו. מניין הקורבנות בענף זינק השבוע ל-36 - עלייה של כ-40% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. חברת אלקטרה בנייה מובילה את רשימת צווי הבטיחות שחולקו עד כה ב-2018

 

 

ימים מדממים במיוחד עוברים על ענף הנדל"ן: הבוקר (ג') נפצע באורח קשה פועל בניין כבן 30 באתר בנייה ברחוב אחד העם בנתניה, כתוצאה מנפילה מגובה. זאת לאחר שהימים האחרונים גבו בענף את חייהם של 4 עובדים נוספים, ומניין ההרוגים טיפס ל-36 מתחילת 2018 - עלייה של כ-38.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

שלושה הרוגים ביממה בתאונות עבודה 

 

הפועל שנפצע הבוקר קיבל טיפול מחובשים ופראמדיקים של מד"א ופינו אותו לבית חולים בלינסון עם חבלת ראש, כשהוא מורדם ומונשם. סרטון שהגיע לידי ynet מ"הפורום למניעת תאונות עבודה" מראה את מאמצי החילוץ של הפועל בשטח.

 

 

בתוך כך, משרד העבודה והרווחה פרסם היום את רשימת צווי הבטיחות לקבלנים מתחילת שנת 2018, הכוללים, בין היתר, הפרות בטיחות חמורות שהובילו לתאונות עבודה קשות. בין העבירות הבולטות והנפוצות: אי גידור משטחי עבודה, אי מינוי מנהל עבודה לפרויקט והיעדרות מנהלי עבודה מאתרי הבנייה, אי בדיקת מתקני חשמל ואי נקיטת אמצעי זהירות בנושא, חוסר בציוד מגן אישי לעובדים, ואי בדיקת עגורנים. צווי הבטיחות ניתנו בין היתר בגין תאונות עבודה, לרבות תאונות עבודה קטלניות באתרי הבנייה השונים.

 

לפי הנתונים, חברת אלקטרה בנייה מובילה את רשימת צווי הבטיחות. אחריה ברשימה: יש לי אור חברה לבניין, ח.י.י.מ ביתן, ארזי הנגב יזום ובנייה, א.א סעיד בניין ופיתוח, מרדכי אביב מפעלי בנייה, וחברת אלקטרה סולל בונה אגירה שאובה.

 

עד לחודש אוקטובר 2018 חולקו כ-950 צווי בטיחות. צו בטיחות הוא צו סגירת אתר ופתיחתו רק לאחר תיקון הליקויים שנמצאו בבדיקת מפקח הבטיחות, ורק לאחר אישורו.

 

"שום דבר לא משתנה"

עלא חטיב, פועל בניין שאיבד את אחיו עלי חטיב בדצמבר 2016 כתוצאה מתאונות עבודה באתר הבנייה שבו הועסק באשדוד, שיתף באולפן ynet את התחושות הקשות של העובדים המופקרים לגורלם בענף. הוא הוסיף, כי אף אחד אינו משלם מחיר על התאונות הרבות, למרות ההבטחות החוזרות ונשנות מצד המשרדים האמונים על הנושא. 

 

"שום דבר לא משתנה", אמר בראיון, "אחרי 48 שעות שוכחים מזה, כמו ששכחו גם את עלי, את האחרים ואת כולם... כל יום, כל יום, ואז יש ימים כאלה עם שניים או שלושה הרוגים. זו כבר תופעה מאוד קשה".

 

- אתה אומר ששום דבר לא משתנה. אתם מרגישים שמזלזלים בחיים שלכם? 

"באתר בנייה של בין 10 ל-12 קומות, עם 30 דירות או משהו כזה, היום הדברים מתנהלים כך שרוצים לרוץ מהר עם כל דבר, בשביל לסיים ולצאת. אתר בניה כזה מחזיק מנהל פרויקט, מנהל עבודה ובקושי עוד מנהל, שמסתובב ולא עושה כלום. יש שם עוד 10 או 12 קבלני משנה, לכל אחד מהם יש איזו קבוצה של 10 או 12 פועלים.

חילוץ פועל בניין שנפצע באתר בנייה ברחוב אחד העם בנתניה (צילום: אנשי הדממה בית שמש ובאדיבות מד
חילוץ פועל הבניין שנפצע בנתניה(צילום: אנשי הדממה בית שמש ובאדיבות מד"א)
 

"תארי לעצמך שמנהל עבודה אחד צריך לרדוף אחרי מאה אנשים בתוך אתר עבודה, וזה שהוא רואה את כולם בשטח אחד מול העיניים שלו. אחד בקומה 10, אחד בקומה 3, כל אחד בקומה שלו. יש פה חוסר במנהלי עבודה, כל הזמן אומרים יש חוסר בפקחים של העבודה, אבל אני רואה את זה אחרת. אני בתור פועל בניין רואה את החוסר בתוך הבניינים עצמם. במקום שיהיה מנהל עבודה, שיהיו שניים או שלושה מנהלים".

 

- בתור מי שעובד בתחום, למי אתה מפנה אצבע מאשימה? אין באמת מספיק פיקוח או שהקבלנים לא מספיק דואגים לחיים שלכם?

"אין מספיק פיקוח על הקבלנים ועל חברות הבניה. אין מספיק פיקוח, אני סובל את זה כל יום. אני איבדתי אח שיש לו שישה יתומים שהם בבית, אני כל יום פוגש אותם ואני רואה את אחי לידם, אמא בוכה כל היום והלילה על אח שלי".

 

חטיב הוסיף: "אמרתי את זה בעבר, אני פוחד על חיי, אני לא יודע אם אני חוזר הביתה או לא היום. נקודה. ממש ככה. זה נהיה תופעה מאוד מאוד קשה".

 

סיפורי ההרוגים

בין ההרוגים השבוע נמנה אנטון מרצינקו ז"ל, תושב חולון כבן 26, שאיבד את חייו שלשום בתאונת עבודה בפרויקט "פארק הים" שבונה "אלקטרה בנייה" בבת ים. הוא הותיר אחריו הורים ואח קטן. מרצינקו נהרג כתוצאה מנפילה מגובה רב באתר חברה, הבולטת מבחינת שיעור התאונות הקטלניות באתריה.

 

מאלקטרה בניה נמסר בתגובה כי נסיבות המקרה הספציפי עדיין נבדקות וכי "החברה בוחנת ומתחקרת כל אירוע בטיחותי מתוך מטרה להפיק מסקנות ותובנות שימנעו מקרים דומים. אלקטרה בנייה רואה בתחום הבטיחות נושא בעל ערך עליון ודואגת לקיים באתריה את כל החוקים והתקנות הקיימים בנושא זה ואף מעבר לכך".

 

הרוגים תאונות בניין  (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)
(צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)

בין ההרוגים אתמול נמנה עמאן ח'ליל דעדוש המנוח, נהג משאית מאום אל-פחם, בן 56 במותו. הוא נדרס למוות על ידי טרקטור, ככל הנראה בעת העמסתו על גרר, במהלך עבודות בנייה בכפר הדסים באבן יהודה.

הרוגים תאונות בניין  (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)
עמאן ח'ליל דעדוש (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)

הרוג נוסף הוא מוחמד נדאל ברגות המנוח, בן 22, מהכפר אלולג'ה ממזרח לבית לחם, לאחר שנפגע בראשו מסלע באתר בניה בבית שמש.

 

הרוגים תאונות בניין  (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)
מוחמד נדאל ברגות (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)

עובד נוסף שאיבד את חייו אתמול ושעוד לא ברור אם הוא נחשב להרוג בתאונת עבודה בבניין, הוא מחמד אכרם שואהנה המנוח, בן 21 מג'לג'וליה, מתקין דודים שהתחשמל למוות באתר תמ"א 38 בהרצליה.  

הרוגים תאונות בניין  (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)
מחמד אכרם שואהנה המנוח(צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)

"אתרי הבנייה הפכו למלכודת מוות"

בתגובה לריבוי מקרי המוות האחרונים מסרה ל-ynet  עו"ד ניקולא גדיר מקו לעובד, כי "הקצב המסחרר בו נופלים עובדים אל מותם באתרי הבניה, מתחשמלים ונמחצים תחת קירות וסלעים, מחייב את התערבותה המיידית של ממשלת ישראל. זרועותיה השונות - ובראשן משרד העבודה, משרד הבינוי והשיכון ומשטרת ישראל - כשלו כישלון חרוץ.

 

"הכישלון אינו נוגע רק בצמצום היקפן המחריד של תאונות הבניין אלא גם בבלימת העלייה המסחררת בקצב התאונות, עליו מצביע "קו לעובד" מזה חודשים ארוכים", היא מוסיפה. "אתרי הבניה במדינה הפכו למלכודות מוות, ואין כל סימן כי מי מהרשויות מבינה את חומרת המצב.

 

המאבק בתאונות הקטלניות בבניין: אלו מקומות העבודה שצפויים לשבות

 

"ללא התערבות ברמה ממשלתית, שתכריז על מצב חירום באתרי הבניה ותנקוט מיד בצעדים הנדרשים לצורך הגנה על זכותם הבסיסית של העובדים לחיים, כל עובד היוצא בבוקר לעבודה נמצא בסכנה שאין להשלים איתה. אמנם המתים והפצועים אינם מגיעים מקרב קהל היעד של הבוחרים במפלגות המרכיבות את הממשלה, אך עובדה זו אינה יכולה לפתור אותה מאחריות כלפיהם".

 

עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, קרא למשרד העבודה ולמשטרה, להגביר את האכיפה באתרי בנייה. לדבריו, "יש להטיל אחריות פלילית גם על הקבלנים המבצעים והמנהלים הבכירים בחברות, שמחובתם לדאוג להסדרי בטיחות נאותים באתר הבנייה בעת שנעשה שימוש בציוד הנדסי. לצערנו, עד כה היחידים שמשלמים את מחיר ההפקרות הם העובדים שנהרגים ומשפחותיהם".

 

בינתיים, ההסתדרות כבר הכריזה על סכסוך עבודה כללי במשק נוכח הקטל בענף, ונראה כי היא נערכת למימוש איום השביתה לאחר הבחירות לרשויות המקומיות. יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, אמר אתמול בתגובה למקרי המוות הנוספים שאירעו בענף הבנייה, כי "כל יום שעובר אנו מתבשרים על עוד ועוד נפגעים ועל עוד הרוגים בתאונות בעבודה".

 

"הפקרת הבטיחות בענף הבנייה והאדישות הנמשכת מצד הממשלה והמעסיקים, ממשיכות לגבות קורבנות ולעלות בחיי אדם", הוסיף, "במידה שלא יינקטו צעדים משמעותיים על מנת לעצור את הקטל, וליישם סטנדרטים מקדמי בטיחות בענף, ההסתדרות תשבית את כל המשק מיד לאחר הבחירות לרשויות המקומיות. אסור להשלים יותר עם המציאות הזו".

 

בהסתדרות דורשים בין היתר להפוך את התקן האירופאי לפיגומים למחייב, אכיפת החובה על לבישת רתמה, הסדרת תחום המנופים והכנסת נספח בטיחות מחייב למכרזי בינוי ותשתית של המדינה. "כל עיכוב של מקבלי ההחלטות באימוץ הדרישות, ממשיך להעמיד בסכנת חיים הן את העובדים והן את עוברי האורח", סיכם ניסנקורן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנשי הדממה בית שמש ובאדיבות מד"א
חילוץ פועל הבניין שנפצע
צילום: אנשי הדממה בית שמש ובאדיבות מד"א
מומלצים