שתף קטע נבחר

יצרני האופנה הישראלים תוקפים את הרשתות הגדולות: רוצות להתעשר על חשבון המדינה

בעוד שרשתות האופנה רוצות לבטל את הפטור ממע"מ לצרכנים על קניות אונליין מחו"ל, ולהמשיך ליהנות מאפס מכס על ייבוא מסין עבורן, היצרנים הישראלים טוענים שלא הורדת המכס היא שהביאה להוזלה ברשתות, אלא התחרות מהאונליין והורדת שכירויות בקניונים. הם מבקשים להחזיר את המכס על סחורה מסין. "קסטרו ופוקס התחייבו להגדיל ייצור בישראל ולא עשו זאת"

יצרני האופנה הישראלים הקטנים נגד רשתות האופנה הגדולות שמייבאות מסין: היצרנים, שהתאגדו בעמותה, פנו לשר האוצר משה כחלון בדרישה להשיב את מכסי המגן על ייבוא בגדים מסין.

 

הפנייה נשלחה בעקבות מכתב שנשלח אתמול (ג') לכחלון מרשתות האופנה , בבקשה להאריך את הוראת השעה לפי בוטל מכס של עד 12% על הלבשה והנעלה. על המכתב שנשלח אתמול חתמו בעלי או מנכ"לי הרשתות קסטרו, פוקס, גולף, זארה ישראל, אפרודיטה, המשביר לצרכן, קבוצת סקאל, WeShooes וקבוצת אסתי לאודר.

 

סוף סוף: אתר אינטרנט לקרטרס ישראל

 

מדובר במכסי הגנה על התוצרת הישראלית של תעשיית התפירה בישראל, שהרשתות טוענות שכמעט שלא קיימת. מנגד טוענים יצרני האופנה הקטנים כי מדובר בענף קיים שמעסיק אלפי עובדים בישראל וברשתות הפלסטינית. הם מבקשים להחזיר את המכס שהוטל בעבר על הרשתות, לטובת ייצור כחול לבן "ולפני רווחיהם של הייבואנים מסין".

מחאת בגדים בתל אביב (צילום: מירב קריסטל)
מחאת יצרני האופנה הישראלים בת"א, במסגרתה חילקו בגדים תוצרת הארץ חינם. מייצרים בכפרים בארץ וברשות הפלסטינית(צילום: מירב קריסטל)

מחאת בגדים תל אביב (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)
 

לדברי דן אלחרר, מעמותת "האגודה לעידוד ייצור האופנה בישראל", "רשתות האופנה הגדולות המאוגדות בלשכת המסחר כדוגמת פוקס והמשביר לצרכן, הציגו מצג שווא כאילו אין עוד ייצור אופנה בישראל. זריית החול הזו בעיני האוצר, הביאה להורדת מכס הגנה על פרטי לבוש תפורים מסין לאפס, בעוד בכל מדינות ה-OECD מוטל מכס הגנה של 12% כתשובה לסבסוד של 17% ממשלת סין את יצוא היצרן הסיני".

 

יו"ר העמותה, שמעון סייג, אמר ל-ynet כי במסגרת תהליך הורדת מכסי ההגנה על סחורות מיובאות מסין בתחילת השנה, "רשתות האופנה התחייבו להחזיר לישראל ייצור משמעותי ולא עמדו בהתחייבות זאת. שר הכלכלה אלי כהן ביקר אצל יצרני האופנה הישראלים ונוכח כי בישראל קיים מערך ייצור אופנה גדול. עקב כך הוא החל בפעולות לשמירה הייצור המקומי כאשר בראשן, החזרת מכסי ההגנה על פריטי לבוש מסין.

 

עוד הוסיף אלחרר, כי "המכתב מלשכת המסחר (איגוד היבואנים המייצג את רשתות האופנה בין היתר מ.ק) לשר האוצר בנוגע להורדת מכסי ההגנה מ-6% לאפס, הוא לא יותר מניסיון של רשתות כפוקס, קסטרו והמשביר לצרכן, להרוויח עוד כמה עשרות מיליונים על חשבון הכנסות המדינה".

קסטרו מחירים (צילום מסך מאתר קסטרו)
מחירים באתר האינטרנט של קסטרו(צילום מסך מאתר קסטרו)

 

פוקס וקסטרו התחייבו לייצר יותר בארץ?

במכתב התגובה תיארו היצרנים הישראלים פגישה שערכו עם שר האוצר ב-3 באוקטובר, בה טענו בפניו כי תהיה זו פגיעה אנושה בייצור הישראלי אם לא ישיב את מכסי המגן על ייבוא בגדים מסין על-ידי רשתות האופנה הישראליות. "חברי כנסת שביקרו וסיירו אצל יצרני האופנה הישראלים נדהמו כמוך מהיקפי הייצור המרשימים וממספר המועסקים בישראל וברשות הפלסטינית", כך נכתב. 

 

הרשתות הישראליות שמייבאות בגדים מסין וממדינות אחרות (העיצוב נעשה בארץ בדרך כלל - הייצור במזרח) טוענות שהן הורידו מחירים בעקבות הורדת המכס ולכן יש להמשיך לא לגבות מכס על בגדים שמיוצרים במזרח. לטענתן המחירים יירדו עוד יותר אם המדינה תוריד את המע"מ על אופנה או שישתוו למחירי חו"ל ברגע שיכפו על צרכנים מע"מ על כל קנייה אונליין מחו"ל (כיום יש מע"מ על קניות מעל 75 דולר). אם המתנה שנתן שר האוצר לרשתות תילקח והן יצטרכו לשוב ולשלם מכס - "רשתות יסגרו כי לא נוכל להעלות מחירים לצרכנים", כך אמרו גורמים ל-ynet.

 

עם זאת היצרנים הישראלים טוענים שביטול המכס זו כלל אינה הסיבה לירידת המחירים בענף האופנה: "על פי נתוני משרד הכלכלה ועל פי נתוני מרכז המחקר של הכנסת, ענף האופנה והטקסטיל סובל מירידת מחירים רציפה שנה אחר שנה כתוצאה מהתגברות התחרות, ללא קשר להורדת מכסי ההגנה לאפס" כך כתבו במכתבם לשר האוצר, "דבר אשר הוחרף בשנתיים האחרונות בשל ירידה במחירי השכירות במרכזי הקניות והקניונים, מדיניות השמיים הפתוחים ומעבר מסיבי של צרכנים לקנות אונליין... דרישת לשכות המסחר ויבואני הסחורות מסין (בעלי רשתות האופנה הישראליות) נועדה להעשיר את כיסם על חשבון הכנסות המדינה".

 

קסטרו: "נפח הייצור בישראל יגדל"

מקסטרו נמסר בתגובה: "רק לאחרונה רכשה קסטרו את אתר האופנה לאדילה, שכולו מבוסס על עיצוב וייצור כחול לבן ואנו אף צופים כי בזמן הקרוב יגדל נפח הייצור המקומי. כמו כן בקסטרו פועל סטודיו לעיצוב אופנה, מן הגדולים והמפוארים בישראל וכל עבודת העיצוב, תכנון הבגד ובקרת האיכות נעשים כאן בישראל".

 

מפוקס נמסר בתגובה: "פוקס התחייבה להוריד את המחירים לצרכן, ביום שבו הופחת המכס על ההנעלה שעמד על 12%, קבוצת פוקס הורידה את המחירים בנייקי ופוט לוקר לצרכן בישראל. ביום שבו הורד המכס על הלבשה שעמד על 6%, קבוצת פוקס הורידו את המחירים לצרכן! פוקס התחייבה לשר הכלכלה מר אלי כהן ולשר האוצר מר כחלון שמיד שירד המכס הצרכן בישראל ישלם פחות וכך עשתה במיידית! הורדות המכסים תרמו להורדת יוקר המחיה בישראל! מעבר לזה פוקס מייצרת בישראל לפחות 100 אלף פריטים בשנה בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: מירב קריסטל
מחאת בגדים תל אביב
צילום: מירב קריסטל
מומלצים