שתף קטע נבחר

זהירות: העציץ הפופולרי בבית שלכם - שעלול להרוג אתכם

תושבת הצפון בת 70 לקתה בהרעלה קשה לאחר שנגסה בצמח הדיפנבכיה, הנפוץ מאוד בבתים בישראל. מומחים מזהירים כי בעבר דווח על מקרי אלרגיה קשים שגרמו לחנק

הצמח הביתי הנפוץ שעלול להרוג את הילד: מומחים ממכבי שרותי בריאות והמרכז ההרעלות בחיפה מדווחים בכתב העת "הרפואה" על אישה בת 70 שלקתה בהרעלה קשה מצמח ה"דיפנבכיה" הנפוץ מאוד בישראל. בעבר כבר דווח על מקרים שכמעט וגרמו למוות של אנשים שנחשפו אליו.

 

המדובר באישה בת 70 שפנתה למרפאה כשהיא מתלוננת על כאבים בפה ובלשון. האישה נגסה בשוגג את פטוטרת העלה של צמח הנוי בביתה במטרה לגזום אותו, וירקה אותו. מיד לאחר מכן הופיעה צריבה עזה בפה ובלשון שהחמירה למרות שטיפת הפה במים מספר רב של פעמים.

 

מאוחר יותר הופיעה נפיחות בלשון, בשפתיים ובלחי. היא הובהלה למרפאה כשהיא נאנקת מכאב וסובלת מנפיחות בשפה העליונה ואודם בלחי. היא טופלה בתרופות ושוחררה מהמרפאה במצב טוב.

 

צמח (צילום: shutterstock)
עלה ה"דיפנבכיה". מקרי הרעלה קשים בגלל הצמח(צילום: shutterstock)

 

המומחים מדווחים בכתב העת "הרפואה" של ההסתדרות הרפואית, כי בספרות הרפואית דווחו מספר מקרים של הרעלה קשה מהצמח הנפוץ, שהחלו בכאב צורב, נפיחות בחלל הפה, כיבים, עד כדי בצקת בלוע, חנק וסכנת חיים.

  

מנגנון הפגיעה של הצמח הוא ייחודי: תאים הנקראים אידיובלסטים נמצאים בכל חלקי הצמח, ומכילים גבישים בלתי מסיסים בצורת מחטים, אשר נורים בלחץ גבוה למרחק קצר בזמן הפגיעה בתא.

 

שיחרור המחטים נגרם על ידי לחץ מכאני כמו חיתוך העלה. לאחר פגיעה, המחטים המיקרוסקופיות חודרות לרקמות בלשון או בעיניים. חומרים כימיים המלווים את המחטים גורמים לפגיעה נוספת בתאי הגוף.

 

מה עושים כשמבחינים באדם הסובל מתגובה אלרגית?

הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח במהירות תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות. אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית פעלו כך:

 

הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101: ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר - כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.

 

הבטיחו את דרכי האוויר: שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות. בקשו מבעלי המקום להביא את תיק העזרה הראשונה והניחו ליד הנפגע. הטו את ראש הנפגע מעט אחורנית בעדינות. בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות כך שהראש יוטה מעט אחורה.

 

לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה: אם הנפגע אינו בהכרה יש להחדיר נתיב אוויר (Airway) שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות במקרה של חסימת דרכי האוויר העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.

 

חפשו בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן" (הנראה כמו עט) והזריקו לעורו: מדובר במזרק המכיל אדרנלין, אשר מחיש את סיום התגובה האלרגית, מרחיב דרכי נשימה ומעלה את לחץ הדם. צורת ההזרקה: יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות.

 

נשיאת צמיד או שרשרת: מומלץ לכל חולה אלרגיה לשאת עליו צמיד או שרשרת המעידים על כך. חשוב לרשום טלפון ליצירת קשר על הצמיד ולשאת בתיק לכל מקום את מזרק ה"אפיפן". על ההורים ליידע כל מטפל בבית, בגן ובבית הספר על האלרגיה ולצייד את הילד לפי הצורך במזרק.

 

צפו: כך מבצעים החייאה באמצעות דפיברילטור

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
העציץ המסוכן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים