שתף קטע נבחר

אביר הדמוקרטיה, רג'פ טאיפ ארדואן

נשיא טורקיה מנצל את פרשת חשוקג'י כדי להציג את עצמו כחושף השחיתויות של המזרח התיכון, כשאצלו בכלא נמקים רבבות מתנגדי משטר. המטרה שלו: סעודיה חלשה, טראמפ קרוב – וניצחון בדעת הקהל

כשנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן עלה אתמול על דוכן הנואמים בפרלמנט הטורקי והצליף בסעודיה, אך מבלי ללכת רחוק מדי ולהאשים ישירות את יורש העצר מוחמד בן סלמאן, ניכר כי הוא מודד היטב את מילותיו. לכל אחת מהן עשויה להיות משמעות עצומה: עבור טורקיה פרשת רציחתו של ג'מאל חשוקג'י בקונסוליה הסעודית באיסטנבול מביאה איתה סיכויים לצד סיכונים. סעודיה היא מקור השקעות חשוב עבור הטורקים, אבל גם יריבה פוליטית המתחרה באנקרה על השפעה במזרח התיכון. בה בעת יש לארדואן הזדמנות לגרוף נקודות זכות בדעת הקהל העולמית, אחרי שנים של עימותים ומתיחות עם המערב.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 

בנאומו, נזכיר, דחה ארדואן בתוקף את טענתה המפוקפקת של סעודיה שחשוקג'י נהרג בשוגג במהלך עימות בקונסוליה. לטענתו היה זה רצח שתוכנן במשך ימים. פרשנים פוליטיים משערים שטורקיה מנסה לנצל את הזעם העולמי כדי לרשום רווח פוליטי וכלכלי ביחסיה עם סעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, מבלי להביא לפיצוץ מוחלט של היחסים איתה.

ארדואן ובן סלמאן (צילום: MCT, EPA)
הסתלקות של בן סלמאן תועיל לטורקים. ארדואן ויורש העצר(צילום: MCT, EPA)

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נואם ב פרלמנט על מותו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י סעודיה (צילום: EPA)
רמז לחלקו של בן סלמאן בפרשה? נשיא טורקיה ארדואן, אתמול(צילום: EPA)

"טורקיה משחקת את המשחק הארוך", אומר אחמט קאסם חאן, מומחה ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת אלטינבס באיסטנבול, "ונאומו של ארדואן היה חלק זהיר מאוד – לדעתי – באסטרטגיה של הסלמה. נראה ששלטונות טורקיה מנסים להפוך את פרשת חשוקג'י לפרשה שהרבה צדדים בינלאומיים מעורבים בה, כי הם לא רוצים להישאר לבד מול סעודיה בעניין הזה". לעת עתה נראה שזה מצליח: הפרטים על הרצח שמדליפים אנשי ארדואן לכלי התקשורת הטורקיים מצליחים להסעיר את המערב, וכבר הובילו את ארה"ב ומדינות נוספות לנקוט סנקציות ראשונות על ריאד, ולעשות עבור אנקרה לפחות חלק מהעבודה השחורה.

 

לקריאה נוספת: המרוץ לאפריקה של ארדואן ובן סלמאן

 

מאהה יחיא, מנהל מכון לחקר המזרח התיכון בביירות, מציין כי ייתכן שכעת תהיה סעודיה פגיעה יותר ללחץ, כולל מצד ארה"ב, לשים קץ לחרם של מדינות המפרץ בהובלתה על קטאר, מדינה שזוכה לתמיכת טורקיה. "בכל הנוגע לארדואן – הוא ינצל את התקרית הזו וינסה להשיג בעזרתה ויתורים גדולים ככל יכולתו".

 

המתיחות בין טורקיה לסעודיה נולדה בראשית האביב הערבי, בשנת 2011. טורקיה תמכה בכמה מפלגות איסלאמיסטיות שעלו לשלטון בתקופת המהפכות במדינות ערב, ואילו סעודיה מנהיגת העולם הסוני ובעלת בריתה איחוד האמירויות ראו בתנועה הסונית הכלל-ערבית ההולכת ומתגבשת איום עליהן.

ג'מאל חשוקג'י סעודיה טורקיה ארה

אף שארדואן לא הזכיר אתמול בנאומו את יורש העצר בן סלמאן, שהיה עד לא מזמן תקוות המערב לרפורמה בסעודיה וכעת רבים מעריכים כי הוא מעורב ישירות ברצח, הייתה בדבריו רמיזה לנסיך כשאמר כי יש למצות את הדין עם האחראים בלי קשר לגובה דרגתם. הפרשן חאן מדגיש שארדואן נזהר בהצהרותיו משום שהוא יודע שהנסיך בן סלמאן עשוי להישאר בשלטון למרות הסערה הפוקדת אותו. אם בן סלמאן ייאלץ לפרוש מתפקידו הדבר עשוי להועיל לטורקיה, משום שהנסיך מקדם במודע ובאופן עקבי מדיניות המנוגדת לאינטרסים של טורקיה.

 

הלו, טראמפ?

נאומו של ארדואן בפרלמנט, שלקראתו הבטיח "לחשוף את האמת העירומה על פרשת חשוקג'י", שודר אתמול ברחבי העולם בשידור ישיר, ואתרי חדשות במערב העבירו ציטוטים ומובאות ממנו בזמן אמת. בכך הגיע לשיא חדש תפקידו של ארדואן בפרשה: מאז היעלמות חשוקג'י מנסה נשיא טורקיה להציג את עצמו כמבוגר האחראי, כמשליט הסדר וכחושף האמיתות המאלץ את סעודיה, במוקדם או במאוחר, לספק תשובות כנות. בשבועות האחרונים, בהוראת אנשיו, חשפו כלי התקשורת הטורקיים טיפין-טיפין פרטים מהרצח המחריד של חשוקג'י ושידרו לעולם כולו צילומים מההתרחשויות סביב הקונסוליה ביום היעלמו: כניסתו של העיתונאי לנציגות הסעודית, תמונותיהם של 15 המחסלים שנשלחו מריאד לבוא איתו חשבון, וגם צאתו של אחד הרוצחים בבגדיו של חשוקג'י המת במסגרת תרגיל הסחת דעת.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נואם ב פרלמנט על מותו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י סעודיה (צילום: AP)
חילופי מידע עם האמריקנים. ארדואן בפרלמנט(צילום: AP)

ארדואן, נזכיר, נמצא בשנים האחרונות בעימות חריף עם המערב. מאז ניסיון ההפיכה הכושל נגדו ב-2016 הוא כלא אלפי עיתונאים, סגר כלי תקשורת, דיכא מתנגדים – ודאג לעצור ולפטר מעבודתם עוד עשרות אלפים המואשמים בהזדהות עם האופוזיציה ועם יריבו הגולה איש הדת פתהוללה גולן. בארה"ב ובאירופה מתחו ביקורת קשה על משטרו, הנעשה אוטוריטרי יותר ויותר, וארדואן השיב בהצהרות בוטות, כגון האשמת גרמניה והולנד בהתנהגות "נאצית" רק משום שלא אפשרו לאנשיו לשאת נאומי בחירות בשטחן. כעת ממתג עצמו ארדואן לפתע כאביר הדמוקרטיה – האיש שלא יתיר לרצוח עיתונאי על אדמתו. "טורקיה יודעת מה היא יכולה להרוויח מכך שתציג את עצמה כחושפת-האמיתות וכמגינת זכויות האדם באזור", כתבו השבוע ב-NBC.

 

פרשת חשוקג'י מזמנת לארדואן גם הזדמנות לשפר את היחסים עם ארה"ב. לפני שבועיים בא לסיומו משבר דיפלומטי חריף בין וושינגטון לאנקרה סביב מעצרו של הכומר אמריקני אנדרו ברנסון, משבר שהוביל את הנשיא דונלד טראמפ להטיל סנקציות על טורקיה ואת ארדואן להאשים את ארה"ב ב"מנטליות ציונית" ובניסיון לפגוע בכלכלה הטורקית. אתמול הגיעה לטורקיה ראש ה-CIA ג'ינה הספל כדי לעמוד מקרוב על ממצאי החקירה הטורקית, וארדואן עצמו שוחח בתחילת השבוע עם טראמפ בטלפון על הפרשה. חילופי המידע בין הצדדים בדרגים המדיני והביטחוני הם נקודת התחלה מצוינת לשיקום היחסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT, EPA
ארדואן ובן סלמאן. קרב אינטרסים
צילום: MCT, EPA
מומלצים