שתף קטע נבחר

המרוץ לאפריקה של ארדואן ובן סלמאן

סעודיה והאמירויות נאבקות בטורקיה ובקטאר על השליטה בסומליה השבורה, ובמלחמה הזו יש נשק, כסף והרבה דם רע. הפרס הגדול: הגמוניה בחוף האפריקני של ים סוף ומפרץ עדן

ביוני 2017 ניתקו סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין, מצרים ומאוריטניה את יחסיהן עם קטאר. מאז משמשת סומליה זירת מאבק בין סעודיה ואיחוד האמירויות מצד אחד לבין טורקיה וקטאר מצד שני. כל המדינות הללו מנסות לבסס את נוכחותן והשפעתן במדינה האפריקנית.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ארדואן ובן סלמאן (צילום: MCT, EPA)
הקרב על רצועת הביטחון המערבית. נשיא טורקיה ארדואן ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן(צילום: MCT, EPA)

מאבק זה הוא חלק ממאבק גדול המתנהל בין המדינות הללו על ביסוס נוכחות והשפעה בחוף האפריקני של ים סוף ושל מפרץ עדן. סעודיה ואיחוד האמירויות רואות בחופי סודן, אריתריאה, ג'יבוטי וסומליה את רצועת הביטחון המערבית שלהן, על רקע המלחמה בתימן וההגנה על חופש השיט בים סוף. קטאר וטורקיה עומדות נגדן ומנסות להצר את צעדיהן.

 

סומליה מוגדרת כמדינה כושלת. מלחמת האזרחים בה, שהחלה בינואר 1991, הסתיימה באופן רשמי עם הקמת הממשלה הפדרלית של סומליה בשנת 2012. ממשלה זו מוכרת על ידי הקהילה הבינלאומית למרות שהיא שולטת אך ורק במוגדישו, בירת המדינה, ובסביבתה, וגם זאת באופן מוגבל. שאר שטח סומליה נשלט על ידי שלושה מחוזות אוטונומיים ושתי מדינות (במרכז ובדרום-מערב). סומלילנד, הממוקמת בצפון-מערב סומליה, הכריזה על עצמאותה בשנת 1991, אך אינה זוכה להכרה בינלאומית או להכרה מצד ממשלת סומליה. מעבר לכך, סומליה מהווה מוקד לפעילותם של שודדי ים וארגוני הטרור דאעש וא-שבאב, המסונף לאל-קאעידה ושולט בשטחים בדרום המדינה.

מפת סומליה ()

בין סומליה לבין טורקיה קיימים יחסים מיוחדים, וטורקיה הייתה המדינה הראשונה שחזרה לפעול בסומליה החל בשנת 2011, עם נסיגת השבאב ממוגדישו. ארדואן היה ראש המדינה הזר הראשון שהגיע לבקר במוגדישו ופתח מחדש את השגרירות של מדינתו בסומליה. טורקיה אף שלחה סיוע הומניטרי לסומליה, לאחר ש-250 אלף איש מאזרחיה מתו ברעב.

 

 

בשנת 2012 נבחר חסן שייח מחמוד, המזוהה עם הסניף הסומלי של האחים המוסלמים, לנשיא סומליה, והיחסים עם טורקיה התהדקו. באוקטובר 2013 העניקה ממשלת סומליה לחברת ביראק הטורקית זיכיון לניהול ולפיתוח של נמל מוגדישו למשך 20 שנה. שלוש שנים לאחר מכן נחנכה במוגדישו השגרירות הטורקית הגדולה בעולם, ובספטמבר 2017 פתחה טורקיה במוגדישו את בסיסה הצבאי הגדול ביותר על אדמה זרה, ובו יתאמנו יותר מעשרת אלפים חיילים סומלים. טורקיה השקיעה עד כה כמיליארד דולר במיזמים אזרחיים והומניטריים במוגדישו, לרבות בתחום החינוך.

 

גם בין ממשלת סומליה לבין קטאר שוררים יחסים מיוחדים. קטאר העניקה 385 מיליון דולר לממשלת סומליה לטובת מיזמי תשתית, חינוך וסיוע הומניטרי. חשוב מכך, בשנה שעברה העניקה קטאר מימון לקמפיין הבחירות של נשיא סומליה הנוכחי, מוחמד עבדולאהי מוחמד פרמאג'ו. האחרון וראש המטה שלו חבים את הישגם הפוליטי לקטאר.

כדי ללחוץ: סעודיה והאמירויות הפסיקו לתרום לכוחות הביטחון. אחרי עוד פיגוע במוגדישו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כדי ללחוץ: סעודיה והאמירויות הפסיקו לתרום לכוחות הביטחון. אחרי עוד פיגוע במוגדישו(צילום: AFP)

אין פלא, אם כן, כי ממשלת סומליה שומרת על ניטרליות בסכסוך בין מדינות המפרץ, חרף לחצים מתמשכים מצד סעודיה ואיחוד האמירויות, ואף מהמחוזות האוטונומיים בסומליה עצמה, לנתק את יחסיה הדיפלומטיים עם קטאר. עדות ללחצים אלו ניתן למצוא בהודעת גינוי חריגה שפרסם האיחוד האירופי בתחילת חודש יולי האחרון לסעודיה ולאיחוד האמירויות, שהפסיקו לממן את תקציבה של סומליה ופגעו ביכולתה להחזיק את כוחות הביטחון שלה.

 

איחוד האמירויות, מצידה, מיקדה את פעילותה במחוזות האוטונומיים והעצמאיים שבצפון סומליה. בפברואר 2017 חתמה סומלילנד עם חברת DP World, שהמטה שלה נמצא בדובאי, על הסכם שלפיו החברה תשדרג ותנהל את נמל ברברה, הממוקם כ-250 ק"מ דרומית לתימן. סומלילנד אפשרה לאיחוד האמירויות להשתמש בנמל ובשדה התעופה שבעיר כבסיס לפעילותה הצבאית בתימן. חודשיים לאחר מכן חתמו אנשי פונטלנד, אחד המחוזות האוטונומיים בסומליה, על הסכם ל-30 שנה עם חברת DP World לפיתוח ולניהול נמל בוסאסו, ואיחוד האמירויות הקימה במחוז כוח שיטור ימי נגד שודדי הים. באוגוסט 2017 הכריז פונטלנד על תמיכה בסעודיה ובאיחוד האמירויות בניגוד לעמדת הממשלה, וחודש לאחר מכן הכריזו גם המדינה הדרום-מערבית ומחוז אוטונומי נוסף בסומליה על תמיכתם בסעודיה ובאיחוד האמירויות.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המצב הסלים בחודש מרץ האחרון, לאחר שחברת DP World העניקה לאתיופיה 19% מהמניות בנמל ברברה שבסומלילנד. הנשיא פרמאג'ו הכריז כי ההסכם בטל מיסודו, והפרלמנט הסומלי אימץ הצעת החלטה המאשימה את החברה בהפרה מכוונת של ריבונותה של סומליה. חודש לאחר מכן פשטו כוחות ביטחון סומליים על מטוס אזרחי של איחוד האמירויות בשדה התעופה הבינלאומי במוגדישו והחרימו 9.6 מיליון דולר במזומן. איחוד האמירויות נאלצה לסגור את בסיס האימונים שלה במוגדישו, אותו הקימה ב-2015, ואת בסיס השיטור הימי בפונטלנד. בחודש האחרון מנסה הנסיכות הקטנה ליישב את המשבר באמצעות הצהרות על מחויבותה ליציבותה ולשלמותה של סומליה ובאמצעות רתימתו של איסייאס אפוורקי, נשיא אריתריאה, לתווך בין שתי המדינות.

 

המאבק בין מדינות המפרץ מערער את ממשלת סומליה ואת הפרלמנט במדינה, המפולגים בין תומכי קטאר לתומכי איחוד האמירויות. הוא גם מערער את היציבות במדינה, משום שהמחוזות והמדינות האוטונומיים בשטחה תומכים בסעודיה ובאיחוד האמירויות בניגוד לעמדת הממשל המרכזי. דינמיקה זו אינה צפויה להשתנות גם אם ייכון שלום אזורי בקרן אפריקה, בשל היחסים המיוחדים שיש לממשלת סומליה עם טורקיה וקטאר.

 

ד"ר משה טרדימן הוא עמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית המתמחה באפריקה ובאיכות סביבה במזרח התיכון


פורסם לראשונה 10/09/2018 22:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT, EPA
ארדואן ובן סלמאן. שוחים לחוף המזרחי
צילום: MCT, EPA
מומלצים