שתף קטע נבחר

ארה"ב בוכה: "הלב שבור, זה הסיוט של כל יהודי"

מאות ערכו טקסי הבדלה בצאת השבת והתאבלו על קורבנות הטבח בבית הכנסת "עץ חיים". המשתתפים התגודדו תחת הגשם הכבד ושרו שירים בעברית, בכו והתחבקו. צעיר אפרו-אמריקני שהגיע למקום עם דגל ישראל: "הלב נשבר. זה כאילו שפגעו במשפחה שלי"

 

 

מאות בני אדם התכנסו אתמול (שבת) בערב (שעון ארה"ב) בפיטסבורג שבפנסילבניה, לאות הזדהות ותמיכה עם משפחות ההרוגים והפצועים באירוע הירי הקשה שגבה את חייהם של 11 בני אדם בבית הכנסת "עץ חיים" ופצע שישה נוספים, בהם שני שוטרים. האנשים שהגיעו למקום ערכו טקס הבדלה תחת גשם חזק, שרו שירים בעברית, הדליקו נרות, בכו והתחבקו. למרות מזג האוויר הקר, המשתתפים נותרו במקום כשעה ארוכה לאחר שהטקס הסתיים. 

 

הטבח בפיטסבורג - עוד כתבות:

11 נרצחו בבית הכנסת: "מכה לקהילה, כולנו בהלם"

טראמפ: "העולם בהלם מהטבח האנטישמי, לא למדנו מהעבר"

האתר שבו פרסם הרוצח מפיטסבורג את דעותיו: "מותר לפגוע בכל דת"

 

"הערב נעשה הבדלה", אמרה אחת הדוברות בטקס מעל הבמה. "ההבדלה מסמנת את המעבר מיום שבת ליום חול, אבל השבת הזאת שונה. אפילו שאנחנו עוברים טכנית, באופן רגיל ליום רגיל - אין בו שום דבר רגיל". לאחר מכן פצחו הנוכחים בשירה ובתפילה. "הלילה אנחנו מתאבלים. מחר נמשיך להתנגד", אמר דובר אחר ביחס לאנטישמיות שקיימת ברחבי העולם.

מתאבלים על קורבנות הטבח בפיטסבורג (צילום: AP)
מתאבלים על קורבנות הטבח בפיטסבורג(צילום: AP)

מתאבלים על קורבנות הטבח בפיטסבורג (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

מעגלי האבל מחוץ לבית הכנסת (צילום: רויטרס)
מעגלי האבל מחוץ לבית הכנסת(צילום: רויטרס)

"הטקס היה מאוד אינטימי ומרגש", סיפרה בדמעות פאם סורנו, כתבת מקומית של רשת CBS שדיווחה מהמקום. "השירים היו יפהפיים והאווירה עוצמתית. אחרי המוסיקה והמילים, נשמעה דממה מוחלטת, רק קולות בכי מידי פעם. חברי הקהילה שבורים ממה שקרה, זה יום קשה".

 

ג'יימס סמית, צעיר אפרו-אמריקני שמתגורר סמוך לבית הכנסת, הגיע לטקס כשהוא אוחז בדגל ישראל ובכרזת תמיכה. "הלב שלי שבור", הוא אמר ל-ynet. "יש לנו יחסי שכנות נהדרים, אנחנו כולנו מאותה משפחה. אם פגעו בהם זה כמו שפגעו במשפחה שלי".

 

 

 

זירת הירי, פיטסבורג פנסילבניה (צילום: אורלי אזולאי)
ג'יימס סמית: "הלב שבור. יש לנו יחסי שכנות נהדרים"(צילום: אורלי אזולאי)

מעגלי האבל מחוץ לבית הכנסת (צילום: רויטרס)
"עצוב ואינטימי", טקס ההבדלה בפיטסבורג(צילום: רויטרס)

מעגלי האבל מחוץ לבית הכנסת (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

מתאבלים על קורבנות הטבח בפיטסבורג (צילום: AP)
(צילום: AP)

מתאבלים על קורבנות הטבח בפיטסבורג (צילום: AP)
(צילום: AP)

בשעות שחלפו מאז הירי, אלפי אזרחים ממדינות רבות בארצות הברית - יהודים ולא יהודים - העלו פוסטים וציוצים ברשתות החברתיות עם ביטויי תמיכה בקהילה המקומית, יחד עם גינויים וצער על מה שהוגדר כאירוע האנטישמיות הקשה ביותר שפקד את ארה"ב.

 

מארק פרטר, כומר נוצרי, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "תפילותיי עם משפחות הקורבנות שנהרגו. הלוואי ואלוהים ישלח להם ולכל תושבי פיטסבורג נחמה", אמר וקרא לאנשים נוספים להצטרף לתפילות. גולשים רבים אחרים שיתפו בסיפורים אישיים על חוויות מבתי כנסת, על היכרותם עם אנשי קהילה יהודית וכן על מקרים בהם חוו אנטישמיות מצד אחרים.

 

גם בערים וושינגטון וניו יורק התכנסו אנשים להבעת עצב והזדהות בעקבות האסון. בכיכר יוניון שבמנהטן שרו שירי שלום בעברית, הדליקו נרות ונשאו תפילות. גילה פרנקלין זיגל, בכירה בקהילה היהודית בוושינגטון, אמר: "זה הסיוט של כל יהודי - להיות מותקף בבית כנסת בשבת בבוקר. כשאתה שם עם משפחתך, מתפלל".

בניין עיריית תל אביב (צילום:רויטרס)
בניין עיריית תל אביב בצבעי דגל ארה"ב(צילום:רויטרס)

מתאבלים על קורבנות הירי (צילום:AFP)
מתאבלים על קורבנות הירי מחוץ לבית הלבן(צילום:AFP)

מתאבלים על קורבנות הירי (צילום:AFP)
(צילום:AFP)

מתאבלים על קורבנות הירי (צילום:AFP)
(צילום:AFP)

דקת דומייה בפתח משחק הבייסבול (צילום: EPA)
דקת דומייה בפתח משחק הבייסבול(צילום: EPA)

דקת דומייה בפתח משחק הבייסבול (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עם חזרתו מעצרות התמיכה הפוליטיות באינדיאנה ובאילינוי, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הורה להוריד את כל דגלי האומה שעל המוסדות הציבוריים לחצי התורן במשך שלושה ימים לאות אבל. 

 

משחק הבייסבול בין קבוצת הלוס אנג'לס דודג'רס ובוסטון רד סוקס נפתח בדקת דומייה לזכר הקורבנות בטבח. טראמפ אמר לכתבים כי בכוונתו להגיע לפיטסבורג - אך לא פירט את לוח הזמנים שלו.

הנשיא דחה את הביקורת על השתתפותו בעצרות התמיכה לקראת בחירות האמצע למרות האסון, ואמר כי "ביטול ההגעה הייתה מאדירה חולי נפש כמו הרוצח מפיטסבורג".

 

מנהיגים בעולם, ארגונים חברתיים וארגונים יהודיים פרסמו אף הם הודעות גינוי וניחומים. ארגון הפדרציות היהודיות בקנדה כתב: "מחשבותינו וליבנו עם הקורבנות ומשפחותיהם. עליית האנטישמיות בעולם מדאיגה, אבל אנחנו קהילה חזקה ובעלת חוסן. נמשיך לחיות את חיינו כיהודים-קנדים שתורמים לחברה המשותפת. נמשיך להתכנס לתפילות, להגיע למרכזים יהודיים ולעודד פעילויות קהילתיות בגאווה ובנחישות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"אינטימי ועצוב", הטקס בפיטסבורג
צילום: רויטרס
מומלצים