שתף קטע נבחר

"נהייתי יותר חולה בגללו": 10 מיתוסים על החיסון לשפעת – והאמת

השפעת כבר כאן, בתי החולים מלאים עד אפס מקום, מבצעי ההתחסנות החלו אך ההיענות עדיין נמוכה מאוד, בין היתר בשל אמונה במיתוסים על החיסון והמחלה. 10 מיתוסים והאמת מאחורי האמרות השגויות

בחוץ חם, אבל השפעת משתוללת כאן כבר כמה שבועות: על אף מבצעי החיסונים שהחלו בקופות החולים, ההיענות מאוד נמוכה, בין היתר בשל מיתוסים הרווחים בקרב הישראלים. אז האם באמת החיסון גורם למחלה והאם החיסון מסוכן והאם הוא יעיל?

 

1. שפעת היא סוג של הצטננות שתעבור לבד

שפעת איננה הצטננות. זו מחלה ויראלית שעלולה להיות קשה מאוד, ומלווה בחום גבוה, כאבי שרירים, תשישות, ובמקרים מסוימים – במיוחד באוכלוסיות בסיכון כמו נשים הרות, תינוקות וילדים, קשישים ומדוכאי חיסון, המחלה עלולה לגרום גם לדלקת ריאות, זיהום בדם ומוות.

 

מנגד, הצטננות היא מחלה ויראלית קלה שמתבטאת ברובה בנזלת שיעול וכאבי גרון.

 

2. בשנה שעברה התחסנתי – ו"נהייתי יותר חולה"

החיסון לשפעת אינו גורם למחלה. הוא מכיל חלקיקים של נגיף מוחלש. מערכת החיסון שלנו מזהה את החלקיקים כאילו היו נגיף אמיתי – ומייצרת נוגדנים, אותם חיילים שיגנו מפני מחלה.

 

תופעות הלוואי מהחיסון כוללות חום החולף תוך כמה שעות, או אדמומיות ורגישות באזור ההזרקה החולפים גם הם. בחיסון לא מוזרק וירוס "אמיתי" הגורם למחלה.

 

3. התחסנתי בשנה שעברה ואני מחוסן

החיסון "מחזיק מעמד" רק לשנה, כלומר רמות הנוגדנים שנוצרו לאחר החיסון הקודם הולכות ויורדות בגוף, ועל כן יש להתחסן נגד שפעת מדי שנה בעונת הסתיו כדי "להקפיץ" שוב את הנוגדנים כלפי מעלה כדי לקבל את ההגנה המתאימה. בנוסף, החיסון השנה מגן בפני 4 הזנים השכיחים בכדור הארץ.

 

4. למי שיש אלרגיה לביצים אסור להתחסן

על פי ההנחיות החדשות של משרד הבריאות, ניתן לתת חיסונים נגד שפעת גם לאנשים עם רגישות לביצים. אין צורך באישור רפואי על כך שאינכם רגישים לביצים – לפני קבלת החיסון. פשוט מגיעים לאחות – ומתחסנים.

 

5. עדיף לחכות שיהיה גשם בחוץ וחורף אמיתי

טעות: השפעת כבר הגיעה לישראל, ככל שתתחסנו מוקדם יותר – כך הגוף יספיק ליצור נוגדנים שיגנו עליכם במהלך החורף.

 

6. לנשים בהריון אסור לקבל חיסון לשפעת, כי הוא עלול לפגוע בעובר

להיפך: נשים בהריון נמצאות בקבוצת סיכון לתמותה משפעת. החיסון מגן עליהן מפני המחלה, וגם על העובר שיקבל חלק מהנוגדנים שהאם תיצור.

 

חיסון (צילום: shutterstock)
חיסון נגד שפעת מגן עליהן וגם על העובר(צילום: shutterstock)

  

7. החיסון עלול לגרום לאוטיזם

את השקר הזה המציא רופא בריטי, שרישיונו נשלל לאחר שהתברר כי סילף, ומאמרו בנושא בכתב העת הרפואי Lancet הוסר. חיסונים אינם גורמים לאוטיזם, לא החיסון נגד חצבת, ולא החיסונים נגד שפעת.

 

8. צריך לחסן רק אנשים חולים

יעילות של כל חיסון אינה מגיעה ל-100% אולם ככל שיותר פרטים באוכלוסיה יתחסנו, כך תגבר ההגנה הכללית, מונח המכונה "חסינות העדר". כך גם לגבי שפעת – ככל שיותר יתחסנו, כך תפחת ההתפרצות.

 

בקבוצות הסיכון המשמעותיות ביותר נמצאים תינוקות, ילדים, קשישים, נשים הרות וחולים כרוניים, אולם כדי להגן עליהם, וגם עליכם – כדאי לכולם להתחסן.

 

9. שמעתי שהחיסון לשפעת עלול לגרום למוות

ההפך הוא הנכון: החיסון לשפעת הפחית תחלואה ותמותה בעיקר אצל חולים כרוניים. הנתונים מראים כי החיסון מפחית את הסיכון לאשפוז עקב מחלות לב, שבץ מוחי ודלקות ריאות, ובאוכלוסיות בסיכון החיסון מפחית את הסיכון למוות במעל 50%.

 

10. בזמן מחלה אסור להתחסן

מחלה קלה כמו הצטננות הכוללת נזלת, כאבי גרון, שיעול קל, או מחלות לא זיהומיות קלות אינן מונעות חיסון. יש להימנע מחיסון עד ההחלמה במקרים של מחלה קשה המונעת תפקוד, הכרה מעורפלת, הקאות מרובות, שלשולים דמיים או ריריים, חום עד 24 שעות לאחר ירידת החום, או פריחה עד לנסיגתה.

 

כך לא תדביקו בשפעת את חבריכם לעבודה:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיתוסים על חיסונים לשפעת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים