שתף קטע נבחר

המהפך שעבר על ערי הצפון

ראש העיר מעלות-תרשיחא עלול להפסיד ליריבו בסיבוב השני לאחר 42 שנות כהונה רצופות; ראש העיר של נהריה הפסיד את כיסאו לאחר כמעט שלושה עשורים. התושבים: "יום מדהים. צריך להגביל קדנציות. גם אם ראש העיר עבד היטב - צריך לתת לצעירים תקווה"

 

 

אחת הדרמות הגדולות של הבחירות המקומיות בישראל התרחשה בעיר הצפונית מעלות-תרשיחא: ראש העיר שלמה בוחבוט, איש מפלגת העבודה שמכהן בתפקידו ברציפות במשך 42 שנים, עלול להפסיד בסיבוב הבחירות השני ליריבו ארקדי פומרנץ.

 

שלמה בוחבוט ()
שלמה בוחבוט: כהונה של 42 שנים עשויה להסתיים

 

בוחבוט, שהיה לאחד מראשי הערים החזקים ביותר בזירה המוניציפלית, נבחר לתפקיד ראש המועצה המקומית מעלות בשנת 1976. בשנת 1996 הפכה מעלות-תרחישא לעיר ובוחבוט הפך ל"ראש העיר של מעלות".

 

מדובר בכהונה ארוכה ורציפה של 42 שנים, שבמהלכן נתנו לו התושבים את אמונם שוב ושוב. מלבד אברהם קריניצי ברמת גן שכיהן 43 שנים, בוחבוט הוא ראש העיר הוותיק ביותר בישראל.

 

את כוחו צבר וביסס בוחבוט לא רק באמצעות השליטה בעיר הצפונית אלא גם לנוכח תפקידו לאורך שנים כיו"ר מרכז השלטון המקומי. השבוע, בפעם הראשונה לאחר 42 שנות שלטון יחיד וללא עוררין, נפרץ סדק בחומת המבצר המוניציפלי היציב של בוחבוט, שקיבל רק 30% מקולות הבוחרים.

 

המשמעות היא שבפעם הראשונה בחייו הוא ייאלץ להתמודד על הכיסא בסיבוב בחירות שני, מול המועמד פומרנץ.

 

הבחירות המקומיות - כתבות נוספות:

איפה יתקיים סיבוב שני? - הרשימה המלאה

המהפכים וההפתעות: כל התוצאות בערים המרכזיות

חולדאי חוגג בבוקר שאחרי: "האריה הזקן הצליף"

אבי גבאי אחרי ההישג בחיפה: "יהב הציע דיל וסולחה עם כחלון, סירבתי"

משרד הפנים מציג: ביזיון טכנולוגי בבחירות המקומיות

 

"להגביל קדנציה; לתת תקווה לצעירים" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
"להגביל קדנציה; לתת תקווה לצעירים"(צילום: אביהו שפירא)

 

 

מסיבת ניצחון של מתנגדי ראש העיר הוותיק של מעלות (צילום: אסף קמר)
מסיבת ניצחון של מתנגדי ראש העיר הוותיק של מעלות(צילום: אסף קמר)

 

בבוקר שלאחר הבחירות המקומיות בעיר מעלות, המרכז המסחרי היה שומם והאנשים המעטים שפקדו אותו - סירבו להתראיין. מאחורי המצלמה הם טענו שהם חוששים לדבר בגלוי ושרק לאחר הסיבוב השני של הבחירות, כשהם יידעו בוודאות שהשלטון ארוך השנים של ראש העיר הסתיים, הם יהיו מוכנים לדבר.

 

בעלת סלון היופי המקומי, חששה להתראיין משום שלטענתה העסק שלה נסגר פעמיים "בגלל שיקולים פוליטיים". "אני מאוד מפחדת מבוחבוט ומהאנשים שלו. איך לדעתך אפשר לשלוט בתושבים של עיר קטנה במשך 42 שנים? הוא השתמש באיומים ובהפחדות. אני מאד שמחה שהוא לא נבחר אוטומטית כמו תמיד ועלה לסיבוב השני. אולי יש לנו סיכוי".

 

בעקבות ההכרזה על תוצאות הבחירות המקומיות ועל הסיבוב השני, התקיימה מסיבת ניצחון קטנה של כמה תושבים מהצד השני של המרכז המסחרי. תושב העיר יהודה אוחיון, שהיה אחד החוגגים, אמר ל-ynet: "למרות שבוחבוט עלה לסיבוב השני - אין לו סיכוי. כל המתמודדים האחרים שלא עלו לסיבוב השני יתאחדו נגדו ביחד עם המתמודד ארקדי פומרנץ שעלה לסיבוב השני".

 

לטענתו של אוחיון, "מדובר ביום מדהים ובבוקר מדהים של שחרור ושל חופש אחרי שלטון ארוך של עשרות שנים. הגיע הזמן להחליף אותו. זה המון כוח, להיות בשלטון יחיד במשך כל כך הרבה שנים".

 

מרואיין נוסף אמר בעילום שם: "הוא שלט בנו באכזריות במשך 42 שנים, זה כל מה שאני זוכר ומכיר מאז שנולדתי - את בוחבוט ראש העיר. על פיו יישק דבר. הוא שלט בנו באמצעות איומים, הפחדות, הפרד ומשול. היום זה בוקר חדש - יום השחרור שלנו".

 
 

נהריה מתעוררת לבוקר חדש עם ראש עיר חדש (צילום: אסף קמר)
נהריה מתעוררת לבוקר חדש עם ראש עיר חדש(צילום: אסף קמר)

נהריה מתעוררת לבוקר חדש עם ראש עיר חדש (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 שדרות הגעתון בנהריה היום (צילום: ישראל טטרו)
שדרות הגעתון בנהריה אתמול(צילום: ישראל טטרו)

 

המהפך הקיצוני שהתרחש בנהריה הוציא מהמשחק הפוליטי את השריף הבלתי מעורער של העיר הצפונית, ז'קי סבג, ראש העיר הוותיק שנבחר לתפקיד לראשונה בשנת 1989. מדובר בפוליטיקאי ותיק ומשופשף שניהל ביד רמה את העיר, ויש הטוענים כי מדובר בסגנון שליטה מאוד כוחני.

 

בשנת 2003 הגיע מהפך זמני - רון פרומר הצליח להדיח את סבג ולייצר סיפור פוליטי גדול מאוד במונחים מקומיים, אך כעבור שנתיים נערכו בחירות חוזרות לנוכח טענות להסכמים לא חוקיים של המנצח.

 

סבג חזר בגדול וניהל מאז את העיר כמעט ללא איומים משמעותיים. נהריה היתה סבג, וסבג היה נהריה.

 

בחודשים האחרונים הורגשה רוח חדשה באוויר של נהריה עם רונן מרלי, המתמודד מטעם מפלגת העבודה, שגם זכה ממנה לגיבוי כלכלי. שלשום בשעות הלילה המאוחרות, לאחר שנספרו קולות המצביעים ובאופן רשמי נודע לתושבים שסבג הפסיד, התרחשה מסיבת שמחה וניצחון המונית ומאולתרת של הפעילים והתושבים שמייצגים רשימות שונות מכל רחבי העיר.

 

חגיגיות הניצחון של מרלי (צילום: זהר שחר)
חגיגיות הניצחון של רונן מרלי בנהריה(צילום: זהר שחר)


חגיגיות הניצחון של מרלי (צילום: זהר שחר)
חגיגיות הניצחון של מרלי(צילום: זהר שחר)


ז'קי סבג (צילום: גדי שבתאי)
ז'קי סבג, שלשום. הפסיד את ראשות העיר לאחר כמעט שלושה עשורים(צילום: גדי שבתאי)

 

תושב העיר ישראל טטרו סיפר ל-ynet: "כששמענו את התוצאות של הבחירות והבנו שסבג הפסיד, ישר הוצאנו באופן ספונטני רמקולים ובוקסות ו-DJ ועשינו מסיבה מדהימה בעיר. הייתה שמחה גדולה באוויר, שמחה של ניצחון החדש על הישן. היום זה בוקר חדש, בוקר של תקווה. סבג שלט בעיר הזאת יותר מידי זמן והגיע הזמן להחליף אותו. היום זה בוקר של מהפך. אולי עכשיו החברים הטובים שלי שעזבו את העיר - יחזרו".

 

סבג, שלקח כנראה באופן קשה ביותר את ההפסד, התבטא בסגנון שהעליב ופגע בחלק מתושבי העיר שאותה ניהל ביד רמה במשך עשרות שנים.

 

תגובתו הראשונית להפסד, שצוטטה בהרחבה ברשתות החברתיות, הייתה: "הגעתי למסקנה שתושבי נהריה הם כפויי טובה".

 

זוג נשוי, תושבי העיר בגיל העמידה שצעדו לאורך נחל הגעתון המפורסם, סיפרו כי "תם השלטון הארוך מידי של ז'קי סבג על העיר נהריה. מדובר ביום חדש, בוקר חדש של תקווה. הוא היה צריך לפרוש בשיא ובאופן מכובד, אבל הוא התעקש להמשיך ולהמשיך ועכשיו הוא נעלב ואומר לנו שאנחנו כפויי טובה".

 

"יש גבול לכל דבר", אמר הבעל. "צריך להגביל קדנציות גם בבחירות המוניציפליות וגם בבחירות הכלליות. גם אם ראש העיר עבד היטב ועשה דברים טובים במשך שתי קדנציות - הוא צריך לעזוב, הוא מזדקן. צריך לתת לצעירים תקווה ואני בטוח שלאחר הבוקר המדהים הזה התקווה תחזור לנהריה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זהר שחר
"בוקר של יום חדש", בחירות בצפון
צילום: זהר שחר
מומלצים