שתף קטע נבחר

המחדל נמשך: חשודים בעבירות מין עדיין יכולים לעבוד עם ילדים

לפני שנה וחצי הובטח על ידי הרשויות כי מערכת פנימית תוכל להתריע על חקירת עובדי הוראה שנחשדים בעבירות מין. בדיקת ynet העלתה: הוצאתה של המערכת לפועל מתעכבת. יו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת: "זאת הזנחה, יש לדאוג להגנת הילדים". משרד החינוך: "המערכת בהליך פיתוח מואץ"

בתחילת השבוע פורסם כי דוד ברגר (38), מורה לחינוך מיוחד מתיכון ליאו באק בחיפה, נעצר באוקטובר בחשד לעבירות פדופיליה אף שהמעשים המיוחסים לו אירעו ארבעה חודשים לפני כן. המשמעות: ברגר, שבינתיים הואשם בניסיון למעשה מגונה בקטינה וניסיון להטרדה מינית של קטין, המשיך ללמד ארבעה חודשים לפחות לפני שנעצר במבצע משטרתי לחשיפת עבירות ברשת.

 

בדיקת ynet מעלה כי למרות ההבטחות וההצהרות בנושא - המערכת שאמורה להתריע על תחילת חקירה נגד עובדי הוראה החשודים בביצוע עבירות מין עדיין לא קיימת, והוצאתה לפועל מתעכבת.

 

זוהי למעשה הפרצה המרכזית שמאפשרת כיום למורים החשודים בביצוע עבירות מין להמשיך וללמד בכיתות כרגיל, וזאת על אף שבית המשפט מתח ביקורת קשה על משרד החינוך בגזר הדין של המורה הפדופיל שאול שמאי משום שהחל ללמד בבית הספר בשעה שהתנהל נגדו הליך פלילי בגין עבירות מין בילדים.

שאול שמאי (צילום: מוטי קמחי)
המורה הפדופיל שאול שמאי(צילום: מוטי קמחי)

היעדר המערכת למעשה יוצר "נתק" בין המשטרה למשרד החינוך, שכן עד שלא מוגש כתב אישום נגד עובד ההוראה – משרד החינוך לא מודע להליך הפלילי ולכן העסקתו נמשכת כרגיל. עומק הבעיה נחשף שוב השבוע, כשמשרד החינוך הודיע כי למד לראשונה על החקירה בעניינו של ברגר דרך התקשורת.

 

בעקבות פרשת שמאי, הגביר משרד החינוך את תדירות בדיקת הרישום הפלילי בקרב עובדיו, אולם כאמור, ה"פרצה" נותרה בעינה, גם בקרב העובדים הקיימים וגם בקרב אלו שנקלטים לעבודה, שכן הם מחויבים להביא אישור על היעדר עבירות מין, אולם אישור זה יכול להיות מונפק גם במקרה של חקירה מתקיימת.

 

בתוך כך יש לציין כי שכחלק מהבדיקה הכללית שערך המשרד בקרב עובדי ההוראה בחודש יולי - לא עלה דבר בעניינו של ברגר, זאת בזמן שהתנהלה נגדו חקירה.

 

פרשת שמאי חשפה את עומק המחדל, אולם זה זמן רב נערכים הצדדים לבניית מערכת חדשה שתתריע על תחילת חקירות ולמעשה תמנע את אותו "נתק" בין הגורמים האחראיים.

 

יוני 2017: "מענה טוב ביותר"

עוד ביוני 2017 נידונה הבעיה לעומק בוועדת החינוך של הכנסת. "הפתרון שאנו חושבים שייתן מענה טוב ביותר הוא אכן פתרון טכנולוגי", אמרה אז בדיון נציגת משרד המשפטים גבריאלה פיסמן. "פתרון טכנולוגי שיקפיץ, ייתן התרעה באותו רגע שאו נפתחה חקירה, או הוגש כתב אישום, בהתאם לסיווג שצריך להחליט עליו יחד, באילו עבירות ובאיזו נקודת זמן בדיוק תקפוץ אותה נקודה אדומה לרגולטור. ברגע שתקפוץ אותה נורה אדומה לרגולטור, והתחלנו כבר לשבת עם גורמי המחשוב הרלוונטיים, הבעיה הזו תיפתר, כי הרגולטור יידע ברגע האמת, מהו בדיוק המידע הרלוונטי שהוא צריך להביא בחשבון".

 

בדיון נוסף בנושא בדצמבר 2017 בוועדה לזכויות הילד, הודה עו"ד לירון ספרד מהייעוץ המשפטי של משרד החינוך כי "המידע צריך לעבור בצורה הרבה יותר מהירה והרבה יותר זמינה", והוסיף כי "בימים האלה יש דיונים עם משרד המשפטים בכל הנוגע להעברת מידע בזמן אמת מהמשטרה, על קיום הליכים פליליים כנגד עובדי מדינה וקבוצות עובדים נוספות, לרבות עובדי הוראה. מצב שכבר ברגע בו נפתחת חקירה פלילית בעבירות חמורות נגד עובדים, באותו רגע יועבר עדכון למעסיק".

 

גם בבדיקת ynet הקודמת בנושא שנערכה בחודש מאי התחייב המשרד על הוצאתה לפועל של אותה מערכת.

ח
"יש לדאוג להגנה בסיסית על הילדים". ח"כ שאשא ביטון(צילום: אסף בר שי)

יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו), עוקבת אחר הנושא במסגרת הוועדה בראשותה ומקדמת חקיקה שמטרתה לאטום את הפרצות הקיימות כיום ומאפשרות לחשודים בעבירות מין לעבוד עם ילדים.

 

לדבריה, "זהו מחדל מתמשך, היעדר לקיחת אחריות ואף הזנחה מצד מערכת החינוך. היא פשוט חוטאת לתפקידה במקרה הטוב או מתכחשת לו במקרה הרע, בחוסר ההבנה של דחיפות הנושא. לפני שדואגים לשיפור הציונים וההישגים, יש לדאוג להגנה בסיסית על הילדים בתוך המערכת. במהלך השנתיים האחרונות קיימנו יותר מדיון אחד בנושא, התרענו לא פעם ואף זימנו את שר החינוך שמיאן להגיע. זו שערורייה שלמרות המקרים המזעזעים שנחשפנו אליהם, מתמהמהים במשרד החינוך כבר שנה וחצי בהקמת המנגנון שהובטח ואנו עוד לא רואים את הסוף".

 

המועצה לשלום הילד אמרה כי "כבר יותר משנה שאנחנו דורשים ממשרד החינוך לפעול לקיומו של מנגנון התראה שיבטיח עדכון מיידי על כל מידע הקשור למרשם פלילי של כלל העובדים בבתי הספר. מידע כזה יבטיח שעובדים שעלולים לסכן את התלמידים יורחקו לאלתר מסביבתם של ילדים. מצופה ממשרד החינוך ומהמשטרה שעד אשר יוקם אותו מנגנון התראה, יקיימו בניהם שיתוף פעולה ועדכון הדדי בכדי להבטיח את מוגנותם של הילדים".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המערכת מצויה בהליך פיתוח מואץ על ידי כל השותפים הרלוונטיים".

 

במשטרה אמרו כי "דיווח על מעצרו של עובד הוראה החשוד בעבירות פדופיליה מועבר לגורמים הרלוונטיים במשרד החינוך על ידי משטרת ישראל. יחד עם זאת נדגיש כי הקמת מערכת המשותפת למשטרת ישראל ומשרד החינוך נמצאת בשלבי פיתוח ואנו מקווים כי היא תחל לפעול בקרוב לאחר שיוסדרו כלל ההליכים הן בהיבט התכנוני והן בהיבט המשפטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
המורה הפדופיל שאול שמאי
צילום: מוטי קמחי
מומלצים