שתף קטע נבחר

"מכבי מבצעים בדיקות וגינליות עם מכשור מזוהם"

תביעה ובקשה להכרה בתביעה כתביעה ייצוגית הוגשה נגד קופ"ח מכבי בטענה כי רופאי וטכנאי הקופה עושים שימוש במתמרים וגינליים מזוהמים בבדיקות אולטרסאונד. הוראות משרד הבריאות קובעות כי כיסוי המתמר בקונדום אינו מהווה תחליף לניקוי וחיטוי המכשור לאחר כל שימוש

בקשה לאישור תביעה כתביעה ייצוגית הוגשה בשבוע שעבר נגד קופת חולים מכבי בטענה כי רופאי הנשים של הקופה משתמשים במתמרים וגינליים מזוהמים בבדיקות אולטרסאונד, על אף הנחיות מחייבות שהוציא משרד הבריאות.

 

בכתב התביעה מפורט כי בחודש נובמבר אשתקד פנתה התובעת לסניף קופת חולים מכבי בתל אביב לצורך מעקב היריון. בחודש יולי האחרון היא עברה שוב בדיקת אולטרסאונד וגינלית. בשתי הפעמים, כך על פי הטענות, לא חוטא המתמר כנדרש, אלא רק כוסה בקונדום.

 

על פי הנטען בתביעה, שהוגשה על ידי עורכי הדין שירה פרידן, דורי כספי וליהי רויכמן זיו ממשרד עו"ד כספי סרור ושות', במכבי שירותי בריאות לא מיישמים את חוזר מינהל הרפואה של משרד הבריאות שנועד למנוע הידבקות בזיהומים של מטופלות.

 

גניקולוגיה (צילום: shutterstock)
"מאות מטופלות עוברות בדיקה חודרנית ע"י מכשור מזוהם"(צילום: shutterstock)

בחודש ינואר אשתקד פרסם משרד הבריאות חוזר הקובע הנחיות לניקוי וחיטוי של מתמרי אולטרסאונד וגינליים. המשרד איפשר למוסדות הרפואיים להיערך ליישום ההנחיות וקבע כי הן ייכנסו לתוקף בחודש אוגוסט 2017, אלא שבתביעה הייצוגית נטען שבמכבי עדיין מבוצעות הבדיקות הרגישות שלא על פי ההוראות המחייבות.

 

עוד כתבות:

פחות מביך: כללי אתיקה חדשים להתנהגות גינקולוגים

סקר: מה מפריע לנשים בבדיקה גינקולוגית

כאבים ביחסי מין אחרי לידה? יש מה לעשות

על פי הוראות החוזר, יש להקפיד על ניקוי וחיטוי המתמר בתחילת כל יום עבודה ולאחר כל פעולה. כיסוי המתמר בקונדום, כך מדגישים במשרד הבריאות בחוזר, אינו מהווה תחליף לפעולות הניקוי והחיטוי.

 

עוד מפורט בחוזר כי החיטוי צריך להיעשות על ידי השרייה בתמיסה כימית, באמצעות מגבונים ייעודים לחיטוי או באמצעות קצף חיטוי. חלופה נוספות המפורטת בחוזר מינהל הרפואה היא חיטוי פיזיקלי באמצעות קרינת UV.

 

"טרם פנו לספק עבור חומרי החיטוי" (צילום: חיים צח, "ידיעות אחרונות") (צילום: חיים צח,
"טרם פנו לספק עבור חומרי החיטוי"(צילום: חיים צח, "ידיעות אחרונות")

 

בכתב התביעה מתואר כי "בניגוד להוראות מחייבות אלה, קופת חולים מכבי לא טרחה לרכוש ולצייד את מרפאותיה בתכשירי החיטוי המתחייבים על פי חוזר משרד הבריאות, ובהתאם גם לא הנחתה את רופאיה וטכנאי האולטרסאונד לבצע את החיטוי הנדרש בין בדיקה לבדיקה".

 

התוצאה של אי מילוי ההוראות, כך נכתב בתביעה, היא שמדי יום עוברות מאות מטופלות בדיקה חודרנית ורגישה על ידי מכשור מזוהם המציב אותן בסכנה להידבקות בזיהומים. כאמור, הוראות החוזר נכנסו לתוקף בחודש אוגוסט אשתקד, אך רק בחודש ינואר האחרון פרסמה מחלקת הרכש של קופת חולים מכבי פנייה לספקים לקבלת מידע בנושא חיטוי כימי ברמה גבוהה.

 

בדיקה שערכו התובעים עם האחראית על מחלקת הרכש של קופת חולים מכבי גילתה כי נכון לחודש שעבר עדיין לא נבחר ספק עבור חומרי החיטוי.

 

"נוגעים במתמר בידיים חשופות"

בחודש מאי ובחודש יוני האחרונים ביקרה חוקרת מטעם התובעים במרפאות בחדרה וברעננה של קופת החולים. "בשני הביקורים הבחינה החוקרת במתמר המונח במתקן ליד מיטת הטיפולים כשהוא חשוף ללא כיסוי, והטכנאיות אף נגעו במתמר בידיהן החשופות", מתואר בתביעה.

 

עוד מפורט בתביעה כי באחד הביקורים הטכנאית לא עטתה כפפות כנדרש בהוראות והחזיקה אותו בידיים חשופות בניגוד להנחיות.

 

את טענותיהן מסכמות התובעות בכותבן כי "אין דוגמה מוחשית יותר לפגיעה באוטונומיה, ברצון הפרט ובזכות הבחירה, מזו הנגרמת במקום בו מוחדר לאיבר מינה של מטופלת במהלך בדיקה רפואית ציוד מזוהם שאינו מחוטא כמתחייב, ללא ידיעתה ורשותה".

 

 

בדיקה וגינלית (צילום: shutterstock)
סכנת הידבקות בזיהומים. מתמר וגינלי(צילום: shutterstock)
 

 

בהמשך נכתב כי "אין מדובר בתקלה או טעות, ולא באירוע נקודתי, ממוקד וחולף. נהפוך הוא: הנתבעת מפרה את חוזר משרד הבריאות ומבצעת לנשים בדיקות פולשניות עם מתמרים לדניים שלא חוטאו כמתחייב, באופן מודע, שיטתי וקבוע, יומיומי, מזה מעל שנה, בכל מרפאותיה ומכוניה, ומבלי ליידע את ציבור הנשים. אלה מהוות לצורך העניין 'קהל שבוי', נטולות יכולת בחירה והחלטה".

 

"בדיקה אינה נוחה מטבעה גם כך"

עו"ד שירה פרידן מסרה: "בעידן שבו מהווה התופעה של זיהומים נרכשים תוך טיפול רפואי מכת מדינה, מצער שקופת חולים מכבי מפרה הוראות מחייבות של משרד הבריאות בעניין חיטוי מתמרים גינקולוגים, הוראות אשר נועדו לשמירה על בריאות המטופלות.

 

"בדיקת האולטרסאונד הגינקולוגי מטבעה אינה נוחה, אך זוהי בדיקה חיונית ובסיסית כחלק ממעקב גינקולוגי שגרתי, בהיריון, או תוך מעקב אחר ממצא או מחלה. מכאן נובעת גם שכיחותה בקרב אוכלוסיית הנשים הבוגרות, ובהתאם היקף ציבור הנשים הנפגע במקום בו חובת חיטוי המתמרים אינה מיושמת.

 

"בעידן בו נשים קוראות, בצדק, לשמור על ביצוע בדיקה גינקולוגית תוך הקפדה על אלמנטים חיוניים - כגון כיסוי נאות, נוחות, שמירה על כבוד ומתן הסברים הולמים, מצער שדווקא החובה הבסיסית של חיטוי המתמרים בבדיקה חודרנית מהסוג המדובר אינה מיושמת כראוי.

 

"רוב המטופלות אינן מודעות לדרכי החיטוי המחייבות, כי אם בוטחות בכך שהמתמר עובר תהליכי חיטוי מספקים וכי שימוש בקונדום על גבי המתמר מספק את ההגנה המתחייבת. מכאן, שבנוסף להפרת חובות רפואיות, מפרה קופת החולים גם חובות צרכניות מכוח חוק הגנת הצרכן, וזאת כלפי ציבור נרחב ביותר של נשים".

 

מכבי: מקפידים על חיטוי כנדרש

מקופת חולים מכבי נמסר בתגובה: "מכבי מקפידה על חיטוי כנדרש. קיבלנו את כתב התביעה, אנו לומדים את פרטיו ונמסור התייחסות מפורטת בבית המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"סכנה לזיהום עקב אי עמידה בנהלים"
צילום: shutterstock
צילום: יח"צ
עו"ד שירה פרידן
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים