שתף קטע נבחר

תקדים: "חוק הלאום" מאפשר לכל יהודי לתבוע בארץ טרוריסטים

שופט המחוזי בירושלים משה דרורי, שכבר הסתמך על חוק היסוד החדש, קבע כי תביעה שהוגשה בשם בנות ערובה מההשתלטות על הספינה "אקילה לאורו" ב-1985 תידון בישראל - אף שאינן ישראליות

שופט בית משפט המחוזי בירושלים משה דרורי קיבל השבוע החלטה תקדימית בתביעת נזיקין שהוגשה בשם שתי בנות ערובה מאירוע טרור. בהחלטה שהתבססה על "חוק הלאום" נקבע כי כל יהודי בכל מקום בעולם שנפגע בשל יהודתו יוכל לתבוע נזיקין בבית משפט ישראלי, ללא כל קשר לאזרחות.

 

התביעה נוגעת לאירוע הטרור שבו נחטפה האונייה האיטלקית "אקילה לאורו" בשנת 1985 בידי ארגון אש"ף, והוא הנתבע. בפסיקתו נסמך השופט דרורי בין היתר על חוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי, שלפיו "המדינה תשקוד על הבטחת שלומם של בני העם היהודי ושל אזרחיה הנתונים בצרה ובשביה בשל יהדותם או אזרחותם".

ה"אקילה לאורו" בנמל אשדוד, 1985 (צילום: שלום בר טל) (צילום: שלום בר טל)
ה"אקילה לאורו" בנמל אשדוד, 1985(צילום: שלום בר טל)

משה דרורי (באדיבות אתר בתי המשפט)
השופט משה דרורי(באדיבות אתר בתי המשפט)
 

מדובר בפעם השנייה שבה השופט דרורי עושה שימוש בחוק זה בהכרעותיו (בספטמבר חייב את חמאס לפצות פצוע פיגוע). טענתו המרכזית של השופט היא כי "בני העם היהודי הם פעמים רבות בגדר מי שנתונים בצרה בשל יהדות. לכן, חלה חובה על המדינה לשקוד על הבטחת שלומם. משלא הצליחה המדינה, במקרה זה, והתובעות נפגעו מפעולת טרור שביצעו הנתבעים הרי שעניינה של מדינת ישראל הוא לאפשר ולסייע לתובעות לקבל את מרבית הפיצויים האפשריים, על פי שיטת המשפט הישראלית".

 

התביעה שבה עסקה הפסיקה הוגשה עוד בשנת 2000, על סכום של 20 מליון שקלים, בשם שתי בנות ערובה יהודיות-אמריקניות שנחטפו באירוע הטרור על גבי ה"אקילה לאורו". מאז הן נפטרו והתביעה מוגשת מטעם העזבון, על ידי ארגון "שורת הדין".

 

באירוע השתלטו על אוניית הנוסעים ארבעה טרוריסטים חמושים מארגון אש"ף בעת הפלגה מאלכסנדריה לפורט סעיד שבמצרים. המחבלים איימו לפגוע בבני הערובה שתפסו אם לא ישוחררו 50 אסירים פלסטינים שנכלאו בישראל. במהלך הפיגוע, המחבלים ירו באחד הנוסעים, יהודי אמריקני, נכה בכיסא גלגלים, בשם ליאון קלינגהופר, והשליכו אותו לים בעודו חי. הספינה הפליגה בחזרה למצרים, ואחרי יומיים של משא ומתן החוטפים הסכימו לעזוב את הספינה, והוטסו לכיוון תוניסיה במטוס נוסעים מצרי.

 

לאחר שלב ההוכחות בתביעה ובמסגרת הסיכומים טענו בארגון אש"ף כי לבית המשפט הישראלי אין סמכות לדון בתביעה, מאחר שהאירוע אינו קשור לישראל או לגבולותיה, והתובעות הן אזרחיות אמריקניות. השופט דרורי דחה טענות אלו וקבע כי בית המשפט המחוזי בירושלים הוא הפורום הנאות והליך ינוהל בו עד סיומו. מכאן שמשמעות הפסיקה היא שכל יהודי בעולם שנפגע ממניעים לאומיים, יוכל לתבוע תביעת נזיקין בבית משפט בישראל, גם אם הוא אינו ישראלי. כך לדוגמה, משפחות הקורבנות בטבח בפיטסבורג והפצועים יוכלו לתבוע פיצוי כספי בבית משפט בישראל, על אף שאינם ישראלים.

עו"ד ניצנה דרשן לייטנר. "מוכיח שמדינת ישראל תרדוף את רודפיה" ()
עו"ד ניצנה דרשן לייטנר. "מוכיח שמדינת ישראל תרדוף את רודפיה"
 

עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר מארגון "שורת הדין": "פרשת 'אקילה לאורו' היתה מהמזעזעות ביותר שנקרו בדרכה של מדינת ישראל ועל כן לבית המשפט בישראל הסמכות לדון בה. החלטה זו מוכיחה, כי גם לאחר 33 שנה, מדינת ישראל תרדוף את רודפיה, ותביא לדין את המבקשים לפגוע בבני עמה באשר הם. שגם לאחר תקופה כה ארוכה, לא יוכל ארגון הטרור אש"ף לפגוע ביהודים חפים מפשע ולצאת מבלי לתת על כך את הדין".


פורסם לראשונה 07/11/2018 22:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר טל
הספינה אקילה לאורו
צילום: שלום בר טל
מומלצים