שתף קטע נבחר

"חיים בצל טראומת האוכל": לחיות עם בן זוג סוכרתי

משפחה בצל מחלת הסוכרת של אחד מחבריה, מתנהלת אחרת ממשפחה רגילה. ההשפעה של המחלה נוגעת למערכות היחסים, לקשרים האינטימיים, לקריירה, לקשרים החברתיים, בעצם לכל זווית בחיים. פנינה שלו, נשואה לסוכרתי מספרת על ההתמודדות, התסכולים ועל הקשיים הרגשיים שאף אחד לא מדבר עליהם

"אף פעם לא תביני מה עובר עליי, איך אני מרגיש". סופרת בלב עד 5, נושמת נשימה ארוכה ושותקת, כי מה הטעם להגיב למשפט הזה, שנאמר לעברי כבר מאות ואולי אלפי פעמים אינספור בעבר פעמים, ואם אגיב, עלול להביא למלחמה חסרת תכלית יש לו מטרה אחת עיקרית: לפתוח שוב במלחמה, למרות האהבה הגדולה שבינינו.

 

נעים מאוד, שמי פנינה ואני נשואה לסוכרתי. חיים בצל טראומת האוכל. יותר מדי פחמימות שמקפיצות את רמות הסוכר אצלו בדם – והמבט הופך לזגוגי, עייף, לאה, מותש מהחיים. מצד שני, פחות מדי אוכל בגוף – וטון הדיבור מתייצב על אוקטבה עצבנית. כעס. חוסר סבלנות. פיוז מהיר. בעצם מהיר מדי. נטייה לוויכוחים ומריבות, חוסר סבלנות כלפי העולם כולו.

 

קיראו עוד על סוכרת

היפוגליקמיה: מצב מסוכן - ולא רק לחולי סוכרת

השיטה להעלמת סוכרת מסוג 2 בתוך 3 חודשים - למי מתאימה?

לא תמיד מודעים אליה בהתחלה. 6 עובדות על סוכרת

 

נטייה לוויכוחים ומריבות, חוסר סבלנות כלפי העולם כולו. לחיות עם בן זוג סוכרתי (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
נטייה לוויכוחים ומריבות, חוסר סבלנות כלפי העולם כולו. לחיות עם בן זוג סוכרתי(צילום: Shutterstock)

 

מה קורה לרגשות של חולי הסוכרת?

כשמדברים על הסוכרת כמחלה, מתייחסים כמעט תמיד להיבטיה הרפואיים. נסו לגלגל במנועי החיפוש השונים ברשת את המונח: 'סוכרת', ותמצאו מאות אלפי אזכורים להגדרות יבשות על סוגי המחלה – סוכרת 1, סוכרת 2, סוכרת הריון, הסברים מלומדים על הלבלב, על כך שזוהי מחלה מטאבולית, על האינסולין, על תופעות כמו היפוגליקמיה.

 

על הצורך במדידת רמות הסוכר בדם. מידע על פריצות דרך מדעיות והתקדמות הטיפול התרופתי, תגלו מאמרים על היכולת לאזן את החולים היום יותר מהעבר, בזכות מכשירים לניטור קבוע של רמות הסוכר בדם ומענה טיפולי תרופתי מתקדם ומתוחכם.

 

בשיטוט במרחב האינטרנטי מגיעים גם לתיאורים לא פשוטים בענין השפעת המחלה על איברי מטרה בגוף. על הפגיעה השקטה והזוחלת בעיניים, בלב, בכליות. על הצורך לעקוב אחר בריאות כפות הרגליים. על תסמיני חוסר איזון במדדי הסוכר, כגון: עייפות, חוסר אנרגיה, תחושת נימול עצבית, פצעים שאינם מגלידים וכך הלאה. המון מונחים רפואיים, הצפה של מידע, כראוי למחלה שהיא המגיפה הקשה של האנושות במאה ה-21.

 

העניין הוא שבפועל הרבה מחולי הסוכרת לא מצליחים לשמור לאורך זמן על רמות סוכר תקינות בדמם, ובכלל, המחלה הזו מתאפיינת בתנודתיות ברמות הסוכר בדם, מה שמוביל לכך שמדובר אצלם במחלה, שמשפיעה גם על הצד ההורמונלי ועל התפקוד הכללי. בנושא זה, אין מידע. מה קורה לרגשות חולה הסוכרת, איזה חרדות מלוות אותו בשל המחלה, מה עם רמות האנרגיה, מצב הרוח? ובכלל, איך משפיעה המחלה על תפקודו ועל סובביו?

 

הסוכרת: שיגרת חייהם של קרוב לחצי מיליארד אנשים בעולם

כל חולה מכיר את הוויתורים על תענוגות חיים קטנות, כמו נשנוש מתוק, מגבלות על בילוי במסעדות ובבתי קפה. כל חולה חושש מנפילות רמות הסוכר, לא פחות מעליית הסוכר, מה שפוגע לא פעם בספונטניות ביום יום (למשל: לא לצאת מהבית בלי אוכל, לא לדלג על ארוחות, להיזהר מפעילות גופנית מואצת מדי). המחלה פוגעת באיכות החיים, לפעמים אפילו משפיעה על החלטות מהותיות במהלך החיים, כגון: לימודים, סוג פרנסה, חברויות. היא משפיעה על התא המשפחתי ועל המארג החברתי והמקצועי.

 

מצד שני, הסוכרת אינה מחלה סופנית במובן המקובל, היא אינה גידול סרטני, לא מחלה דרמטית, שמעוררת בנו את בלוטות האמפתיה והרחמים כלפי החולים. למרות זאת, מדובר במחלה לא פשוטה, שהיא שיגרת חייהם של קרוב לחצי מיליארד אנשים בעולם ועוד מאות אלפים בישראל.

 

בארה"ב התפרסם לאחרונה מחקר, שמבסס את מה שבני זוג לסוכרתיים יודעים מהניסיון האישי: חולי סוכרת תורמים לבריאות בני זוגם, כי בבית שבו יש בן זוג סוכרתי, יש יותר מודעות להשפעה של התזונה על הבריאות. בדרך כלל, בבית כזה, נוכחים פחות דברי מתיקה במקומות גלויים לעין, האוכל מבושל ללא תוספות סוכר, יש לרוב פחות משקאות ממותקים, מתאמצים יותר לקרוא סימוני מזון על האריזות, ובכלל, הרגלי היום יום שונים, ויש כנראה גם יותר מודעות באופן כללי לצורך בפעילות גופנית.

 

ההשפעה אכן מיטיבה. אבל המחקר הזה מפספס בגדול, כי בדיקת הרשומות הרפואיות של בני זוג הסוכרתיים בלבד, בהתעלמות ממצב הרוח וממצב הבריאות הנפשית – מספקת רק חלק מהתמונה.

 

שיהיה ברור, משפחה בצל מחלת הסוכרת, מתנהלת אחרת ממשפחה רגילה. ההשפעה נוגעת למערכות היחסים, לקשרים האינטימיים, לקריירה, לקשרים החברתיים, בעצם לכל זווית בחיים. אמנם רבים מאנשי המקצוע יעידו כי אין קשר מובהק בין מחלת הסוכרת למצב הבריאות הנפשית, וכשרמת הסוכר בדם מסתדרת, הכול מתאזן, אבל זאת לא כל התמונה.

 

יודעים מה גיליתי לאחרונה בתחקיר אישי קטן שערכתי? יש אכן סוכרתיים שמצליחים לשמור על קור רוח ואיזון, גם כשאינם מאוזנים. עם זאת, תחושת הבטן שלי היא שמדובר ביוצאים מן הכלל, כמעט גיבורי-על. שהרי סוכרת היא מחלה רגשית והורמונלית, שמשפיעה על זוגיות, על הורות ומשפחתיות.

 

היום, 14.11.18, הוא יום הסוכרת הבינלאומי - חוץ משיח על תרופות וטכנולוגיות מתקדמות, הגיע הזמן לפתוח את התיבה הנסתרת: תיבת הרגשות של החולים ובני המשפחות 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים