שתף קטע נבחר

הכחשה והטיה: התחקיר האפל על פייסבוק

הקמפיין נגד המיליארדר היהודי ג'ורג' סורוס, הדילמה סביב הפוסט של טראמפ נגד המוסלמים והמתיחות עם מנכ"ל אפל: "ניו יורק טיימס" צלל אל תוך המשברים של הרשת החברתית בשנים האחרונות וחזר עם ממצאים לא מחמיאים

ימים קשים עבור פייסבוק: תחקיר רחב היקף של ה"ניו יורק טיימס" שפורסם אמש (יום ד') מתאר באופן לא מחמיא את המאמצים של הרשת החברתית להתמודד עם המשברים שפקדו אותה בשנים האחרונות סביב ההתערבות הרוסית בבחירות לנשיאות ארה"ב, תופעת הפייק ניוז ופרשת קיימבריג' אנליטיקה. התחקיר פורסם תחת הכותרת "עיכוב, הכחשה והטיה: איך מנהיגי פייסבוק נאבקו במהלך המשבר".

 

פייסבוק לא אנטישמית, היא פשוט חסרת אחריות / דעה

 

מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג וסמנכ"לית התפעול שריל סנדברג, נכתב בתחקיר, "התעלמו מתמרורי האזהרה וניסו להסתיר אותם מהציבור. בצמתים קריטיים בשלוש השנים האחרונות דעתם הייתה מוסחת בגלל פרויקטים אישיים והם העבירו החלטות בנושאי ביטחון ומדיניות לטיפול של עובדים הכפופים להם".

 מארק צוקרברג גבעת הקפיטול (צילום: AFP)
מארק צוקרברג בשימוע בסנאט(צילום: AFP)
התחקיר מתאר בין היתר כיצד שכרה פייסבוק חברת מחקר בשם Definers במטרה שתמצא מידע שיפגע במהימנותם של מבקרי הרשת החברתית ויסיט את האש אל יריבותיה. אתר שמרני בשם NTK Network, הקשור ל-Definers, פרסם עשרות מאמרים ביקורתיים נגד גוגל ואפל. מטרה אחרת הייתה לקשור בין המבקרים לבין המיליארדר היהודי ג'ורג' סורוס - שהיה בשנים האחרונות מטרה למתקפות אנטישמיות ולתיאוריות קונספירציה מצד הימין הקיצוני.


מהצד השני, בכירי פייסבוק לא היססו להאשים את מבקריהם באנטישמיות. בשימוע שנערך בקונגרס ביולי האחרון הניפו מתנגדים של הרשת החברתית כרזה של צוקרברג וסנדברג - שניהם יהודים - כראשים של תמנון שמקיף את כדור הארץ. פייסבוק פנתה מיד לליגה נגד השמצה שמיהרה להוציא הודעת גינוי.

 

מנכ
שריל סנדברג, יד ימינו של צוקרברג(צילום: gettyimages)
תקרית נוספת, שקשורה לנשיא דונלד טראמפ, מבהירה עד כמה המדיניות של פייסבוק בנושא חופש הביטוי הייתה בלתי מגובשת גם בשלב מאוחר למדי. בדצמבר 2015 שיתפו יותר מ-15 אלף משתמשים פוסט שבו קרא טראמפ, אז עדיין מתמודד על המועמדות הרפובליקנית לנשיאות, לעצור באופן מוחלט את כניסתם של מוסלמים לארה"ב.

 

הפוסט זכה לגינויים מצד המפלגה הדמוקרטית וגם מצד דמויות בולטות במפלגה הרפובליקנית ועורר זעזוע גם אצל צוקרברג, שפנה לסנדברג ולעובדים אחרים בבקשה שיבדקו אם טראמפ הפר את תנאי השימוש של הרשת החברתית. ג'ואל קפלן, האחראי על מדיניות ציבורית, טען לבסוף כי טראמפ הוא דמות ציבורית חשובה ושסגירת החשבון שלו או הסרת הפוסט עלולים להתפרש כפגיעה בחופש הביטוי ולהביא למתקפת נגד מצד השמרנים. "אל תנעצו אצבע בגופו של הדב", הוא הפציר בעמיתיו. ואכן, בסופו של דבר, הפוסט לא הוסר.

 

דונלד טראמפ (צילום: EPA)
לא להציק לדב. דונלד טראמפ(צילום: EPA)
ה"ניו יורק טיימס" מתאר גם את היחסים המתוחים  בין צוקרברג לבין מנכ"ל אפל, טים קוק - מתיחות שהובילה להנחיה של מנכ"ל פייסבוק למנהלים הבכירים בחברה להיפטר מהאייפונים שלהם לטובת מכשירי אנדרואיד. הסיבה: ריאיון לרשת MSNBC שבו מתח קוק ביקורת על פייסבוק בעקבות פרשת "קיימבריג' אנליטיקה". "אנחנו לא מתכוונים לסחור בחיים האישיים שלכם", אמר מנכ"ל אפל, "פרטיות מבחינתנו היא חלק מזכויות האדם. מדובר בחירות אזרחית". הציטוט הזה עורר את זעמו של צוקרברג, שטען כעת כי על המנהלים להשתמש במכשירי אנדרואיד מכיוון שיותר אנשים משתמשים במערכת ההפעלה הזו.

 

 

ואם לא די בתחקיר של ה"ניו יורק טיימס", אתמול פרסם ה"וול סטריט ג'ורנל" כי מצב הרוח של העובדים ברשת החברתית עגום למדי. העיתון חשף את תוצאותיו של סקר פנימי שנערך בקרב 29 אלף עובדים בחברה, שבו רק 52 אחוז השיבו שהם אופטימיים לגבי העתיד של פייסבוק - 32 אחוז פחות בהשוואה לשנה שעברה. 53 אחוז מהעובדים אמרו שפייסבוק הופכת את העולם לטוב יותר - 19 אחוז פחות בהשוואה ל-2017. 70 אחוז הצהירו שהם גאים לעבוד בחברה - לעומת 87 אחוז בשנה הקודמת.

  

עובדים בחברה בהווה ובעבר אמרו לעיתון כי הירידה בשווי מניית פייסבוק תרמה לפגיעה במורל, מכיוון שאופציות הן חלק משמעותי מהשכר שלהם. בסקר השיבו העובדים כי הם מתכננים להישאר בחברה עוד 3.9 שנים בממוצע, לעומת 4.3 שנים בממוצע בשנה שעברה. כ-12 אחוז אמרו שהם מתכננים לעזוב תוך פחות משנה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים