שתף קטע נבחר

חשיפה: הכביסה המלוכלכת מצה"ל במסמך נוקב של קצין בכיר

קרבות בין אלופים, שחיקה ערכית, פחד להביע דעה, תפיסה מבצעית שגויה, שחיתות והדחקת תקלות מסכנות חיים. זו חלק מהביקורת של אל"מ אלון מדנס, עד לאחרונה קצין אגף המבצעים בפיקוד מרכז, במכתב מטלטל שהעביר לאלוף הפיקוד והגיע לידי ynet. צה"ל: "התכנים נבחנו, דברים שמצריכים בדיקה או טיפול מטופלים בהתאם"

 

מכתב אל
הטענות שהעלה אל"מ מדנס במכתבו לאלוף פיקוד מרכז

ביקורת קשה של קצין שהיה בליבת העשייה המבצעית בצה"ל: מסמך סיכום תפקיד של קצין אגף המבצעים (אג"ם) בפיקוד מרכז עד לאחרונה, אלוף משנה אלון מדנס, הגיע לידי ynet - וחושף שורה של ליקויים ארגוניים, תרבותיים ומבצעיים בהתנהלות הצבא בכלל, ובפיקוד מרכז בפרט. במכתב שנשלח לאלוף הפיקוד נדב פדן ולקודמו בתפקיד אלוף רוני נומה, שאל"מ מדנס שירת תחתם, הוא מפרט תוך ביקורת תקיפה, מקיפה, חריגה בכנותה, חולי של ממש במישורים שונים בצבא - ממשבר כח האדם הקשה, דרך השחיתות הקטנה כגדולה בקרב אנשי קבע, ועד לתפיסות מבצעיות שגויות שהובילו לדבריו אף למחיר בנפש. כל זאת לצד בעיות ערכיות וחוסר משמעת שגרמו לפגיעות בחיילים.

 

"המלך הוא עירום"

אל"מ מדנס (42), שפיקד על גדוד 101 ועל החטיבה המערבית בגבול לבנון, נפצע מירי מחבלים במבצע "חומת מגן" ב-2002 וקיבל צל"ש על הובלת כוחותיו בקרבות מול חוליות טרור. הוא היה מועמד בקיץ האחרון לפקד על חטיבת הצנחנים, מהתפקידים היוקרתיים בצבא היבשה, שרבים מאלה שכיהנו בו הגיעו לדרגת אלוף ואף לכס הרמטכ"ל. מדנס כתב את המסמך בחודש יולי, בטרם דיון השיבוצים בעניינו, על מנת לנקותו מכל טעם לפגם. לאחר מכן הפקיד את המכתב בידי עוזרתו, וכאמור הוא הגיע לאלוף הפיקוד לאחר ההחלטה שלא למנותו למח"ט הצנחנים או לחטיבה סדירה אחרת.

 

מכתב אל
המכתב של אל"מ מדנס לאלוף הפיקוד

 

 

בסופו של דבר, אל"מ מדנס מונה לתפקיד נספח היבשה בשגרירות ישראל בארה"ב. מדובר בתפקיד נחשק, אך מעטים מאלה שנשאו בו בעבר בו התקדמו לאחר מכן לתפקיד מפקד אוגדה, כלומר חזרו למסלול הקצונה הקרבית הבכירה. אל"מ מדנס אמור להיכנס לתפקיד לאחר שיסיים את לימודיו במכללה לביטחון לאומי.

 

כבר בראשית מכתבו המסווג "שמור" הוא ביקש להבהיר: "כל הכתוב במסמך זה נכתב מתוך אכפתיות רבה מהמערכת וההבנה שאין לנו ארץ אחרת, אין לנו צבא אחר ואין לנו פיקוד מרכז אחר. לא אפרט על דברים רבים שקידמתי ועשיתי, ואתמקד בחצי הכוס הריקה מתוך תקווה שחלק מהערותיי והמלצותיי יטופלו. בחרתי לכתוב את המסמך ביושרה ובכנות (שפה הדומה לעברית, אולי קצת נהוג להשתמש בה כיום). יהיו שיאהבו את הסגנון ועוד יותר שלא. לכולם אמליץ לשים לב למהות".

 

מדנס מציין כבר בעמוד הראשון מתוך שמונה במכתבו, תופעה שנהוגה בקרב קצינים בשנה שלפני דיון השיבוצים לתפקידים הבאים: "מתוך אמונה בצדקת דרכי היה לי חשוב לכתוב את סיכום התפקיד לפני שאכנס למערבולת הדש"בים (דיוני שיבוצים למינויים, י"ז) הצה"לית, שאף אחד לא אוהב אותה, לא המראיינים ולא המרואיינים, שנאלצים להתיש עצמם פעם בשנה בשביל לשרת את 'מראית העין' ולסתום הרבה פיות באשר לתהליך".

 

אל"מ מדנס בעת שפיקד על חטיבה 300 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אל"מ מדנס בעת שפיקד על חטיבה 300(צילום: מוטי קמחי)

החלק הראשון של דבריו מוקדש ל"פחד להביע דעה". לדברי אל"מ מדנס, "ככל שעולים ברמה מתפתח פחד בלתי מובן להביע דעה, לא פעם בתירוץ ש'יש צורך לאזן' (לא להיות נחרץ בדעותייך ולשקול שיקולים גם של אחרים). שיחות המסדרון על קיצוץ האימונים בתוכנית הרב שנתית (תר"ש) אבי"ב או בקיצוץ הכוחות בתעסוקה המבצעית נשמעו אחרת לגמרי בחדרי חדרים, ביחס להישמעותם בקומה ה-14 (לשכת הרמטכ"ל בקריה, י"ז). אל לנו להיות מערכת מונוטונית".

 

 

תגובת צה
תגובת צה"ל לנושא המצלמות בכביש 443

מדנס מצטט בעניין זה איש מערכת שמפשט את כוונתו: "החוצפה שלך להגיד את הדברים באופן אמיתי ומדויק הייתה אחלה עד לדרג מפקד הפלוגה, והיא מסכנת אותך החל מדרג המג"ד". מדנס כתב כי זו אמירה מדויקת אך הוא מסרב לאמצה: "העובדה שאנו מבצעים כנסי סגל פיקוד כללי ומאפשרים לכולם לעמוד ולדבר, לא הופכת אותנו לפלורליסטים. הצליל מונוטוני! יותר ויותר פעמים בנוגע ליותר סוגיות אני שומע את עמיתיי משתמשים בביטוי 'המלך הוא עירום' בהתכוונם לבכירי המערכת שלא משמיעים את קולם בסוגיות שנתפסות על ידם כבעייתיות".

 

"המצלמות לא הפחיתו פיגועים"

אל"מ מדנס שימש בתפקידו האחרון כקצין המבצעים הפיקודי, וריכז את כל הפעילויות באוגדת יהודה ושומרון וחטיבת הבקעה. כגורם המחבר בין השטח למטה, הוא נחשף לתהליכים ולפרויקטים שונים של התמודדות צה"ל עם הטרור הפלסטיני, שהרים ראש כמה פעמים ביהודה ושומרון בשנים האחרונות, וגבה את חייהם של עשרות ישראלים.

 

לדבריו, החלטות יקרות וכבדות משקל התקבלו "על בסיס מקצועי רעוע", בפזיזות, לעיתים על בסיס חוות דעת של קצין זוטר אחד, שהוצפה עד למעלה. "הושקעו מיליונים במצלמות בציר 443 שלא הצליחו לעקם את גרף הטרור העממי סביב ציר זה. אסור לנו להתאהב בחסכנים ובטח לא בפזרנים".

 

מכתב אל
הבעיות בכביש 443

מדנס הזכיר פרויקט מבצעי גדול ומסווג ממלחמת לבנון הראשונה שנגנז ונגרט אך הוקם מחדש כעבור עשור, ואף המליץ בנושא זה להקים גוף "איפכא מסתברא" בלשכת הרמטכ"ל שיקרא תיגר על כל פרויקט שיוצא מהפיקודים ומהמטות.

 

הקצין הבכיר אף מתח ביקורת על תוכנית הדגל של הרמטכ"ל, התוכנית הרב שנתית (תר"ש) גדעון, שנכנסת לשנתה האחרונה, ועד כה כמעט ולא יצאה לאור ביקורת פנימית עליה מתוך הצבא: "תר"ש גדעון ניסתה לשנות יותר מדי דברים בעת ובעונה אחת, ולפחות בחלקם דבק המונח 'תפסת מרובה לא תפסת'. הייתי ממליץ למטכ"ל לקיים כבר עתה תחקיר נוקב על תר"ש גדעון".

 

"קרבות בין אלופים שהכתימו תהליך"

במסמך שחיבר אל"מ מדנס, תחת הכותרת "שחיתות", הוא קרא "לשייף את הקוד האתי שלנו תוך פירוק הסוגיה לאלפי גורמים". הוא טוען שלא נתקל במעטפות דולרים בצבא, אך אומר שכולם פגשו את תופעת "סדר קורס לבן שלי".

 

מכתב אל
"לשייף את הקוד האתי"

לדבריו, "כל מה קשור לעבודות קבלנות בצבא מריח לא טוב. יש לשכות שלוקח שנתיים לשפץ ויש לשכות שתוך שבועיים לכל המאוחר יפורקו וייבנו מחדש. הרבה מאוד קבלנים וקצינים נעצרו ונכלאו בשנים האחרונות סביב תופעה בזויה זו, אך הם קצה קצהו של הקרחון, ולצערנו רוב העבריינים עדיין פועלים בקרבינו".

 

בנוגע למשבר כוח האדם בצה"ל שגרר פיטורים של יותר מ-4,000 אנשי קבע, תקף אל"מ מדנס: "החלטות התקבלו בחופזה והובילו לאובדנם של רבים וטובים מאנשינו. בדרגים מסוימים נראה שמי שרוצה להישאר נשאר והצבא נבחר על-ידי אנשיו, ולא להיפך. הביטחון התעסוקתי נפגע קשות בדרג הסרנים והרס"נים וזה גורם לכל מי שתופס עצמו כ'בינוני פלוס', 'לנטוש את הספינה בעיתוי הנוח לו. צמצום מאות תקני קצינים ונגדים הגדילו את הנטל על הנשארים מבלי שתוגמלו".

מכתב אל
"הצבא נבחר על ידי אנשיו ולא להיפך"

את המחלוקות בין ראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל), אלוף איציק תורג'מן, לבין ראש אגף המבצעים במטכ"ל, שני גופים שהתאחדו בצבא, תיאר אל"מ מדנס: "הקרבות בין שני האלופים בנוגע לדיוני השיבוצים שהתקיימו לאחרונה הכתימו את התהליך ברמות הבכירות".

 

"שחיקה בהתנהלות הערכית"

אל"מ מדנס, שגדל בחטיבת הצנחנים וגדודיו קיבלו לא אחת אותות הצטיינות, התייחס גם לאחד הנושאים הטעונים בצה"ל ובחברה בשנים האחרונות – הערכים. "אני חש שחיקה משמעותית בהתנהלות הערכית שלנו כמערכת, ואיני יודע אם לזקוף זאת לרוח התקופה או לדברים אחרים אליהם נחשפתי בתפקידי. יש זילות גדולה בכל הקשור למשמעת. היו אירועים רבים בשנתיים האחרונות בהם יכולנו למנוע פצועים והרוגים במידה והיינו מטפלים ברשלנויות כאלה ואחרות בזמן ובאופן נוקב".

 

מדנס טוען כי בתחקיר תקרית הירי הדו-צדדי בחברון שבה נהרג קצין גולני סגן דוד גולובנציץ ז"ל, הוא התריע על כיוון נשקים כדבר שאסור בתכלית, אך "לא נעשה דבר. אחר כך איבדנו בנסיבות דומות את לוחם דובדבן שחר סטרוג ז"ל. מפקד אוגדה קיבל ממני התרעה נוקבת על בעיות משמעת קשות באחת מיחידותיו, ומאז ממשיכים להיפצע לנו שם חיילים פציעות לא מחייבות. יש מיצגים לא מדויקים שמוצגים לסגן הרמטכ"ל על-ידי קצינים בכירים בדרגות תא"ל ואל"מ, והנחיות שניתנו על ידי סגן הרמטכ"ל לא מבוצעות. יש תהליכים לא מקצועיים בעבודת המטה".

 

מכתב אל
"היינו יכולים למנוע הרוגים"

אל"מ מדנס, בוגר לימודי משפטים ומפקד מנוסה בשדה הקרב, מתאר את סוגיית טוהר הנשק כיום בצבא "בלבול" וכותב: "חלק מבלבול זה נובע מחוסר המקצועיות שלנו בתחום. כשמפקד נטול ידע בסיסי במשפטים, וכשמשפטן ללא רקע של פיקוד בשדה הקרב ונטול כל אחריות מקצועית, אזי הפרקליטות הצבאית תמשיך, ללא כל כוונה רעה, להכשיל אותנו כמערכת (ע"ע הטיפול הבעייתי בפרשת אלאור אזריה והטיפול הכושל בהגנה על נוהל שכן ועוד). טענותיי בהקשר זה הן רק אלינו המפקדים ולא לפקודינו הפרקליטים".

 

"נהרגו יותר מדי ישראלים"

אל"מ מדנס פיקד, בין היתר, במסגרת תפקידו בארגון הכוחות בחטיבות המרחביות ביהודה ושומרון, על ניהול כוחות התגבור וככזה הוא מציין במכתבו שפיקוד המרכז "נתפס כבכיין. אמר לי אחד הקמב"צים הקודמים של פיקוד דרום שכאשר אתה מבקש תגבור כוחות או משאב אחר מאגף המבצעים (אמ"ץ) במטכ"ל, הם כועסים עלייך כי אתה מפריע להם ואתה מקלקל להם את הגרף. האמת היא איפשהו באמצע, וב-99% מהמקרים מצליחים להגיע עם אנשי אמ"ץ המצוינים לעמק השווה, ונשאר רק לשנות את הנימה".

 

מכתב אל
"בלבול במערכת בנושא טוהר הנשק"

בביקורת עצמית על הפיקוד שבו שירת בתפקיד בכיר, אל"מ מדנס מתאר את אחת המשמעויות האמיתיות בעיניו לתגבורי הכוחות שזורמים לאיו"ש אחרי פיגועים גדולים, לא בהכרח לפי צורך מבצעי מושכל: "הפיגוע בחלמיש (שבו נרצחו שלושה מבני משפחת סולומון ביולי 2017, י"ז) היה כישלון שלנו כמערכת, של האג"ם בפיקוד, של השב"כ, אוגדת איו"ש וחטמ"ר בנימין. אולם, בבוקר שלמחרת הפיגוע, התכנסנו באוגדת איו"ש להערכת מצב בראשות שר הביטחון, והיה לכולנו אינטרס להציג את הפיגוע בחלמיש כהסלמה ולא כאירוע בודד. היה לנו נוח להעיר בעקיפין לדרג המדיני על נושא המגנומטרים (שאכן נראה לי שגוי) ולא להרכין את ראשנו ולטפוח לנו בעוצמה על העורף, ולא מתוך מחווה".

 

הפיגוע בבית משפחת סולומון בחלמיש (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הפיגוע בבית משפחת סולומון בחלמיש(צילום: דובר צה"ל)

מדנס הוסיף כי כל תגבורי הכוחות מגיעים בשיטת "שוטף פלוס 30", כלומר 30 דקות עד 30 שעות אחרי הפיגוע: "האם מדובר במנהגי אבלות מערכתיים, הכאה על חטא או שמא שינוי פתאומי בהערכת המצב? לדידי מדובר ב"דמי שתיקה" או "השתקה". הייתי ממליץ למערכת לשלם "שוטף פחות 30". בעניין זה, ככל הנראה מתכוון קצין האג"ם הפיקודי להחלטת הרמטכ"ל לקצץ גדוד גזרתי מאוגדת איו"ש, שהתקבלה חרף התנגדות הפיקוד.

 
פיקוד מרכז שונה משני הפיקודים המרחביים האחרים בגלל העובדה כי מזה 51 שנים מתנהלות שתי אוכלוסיות יריבות תחת ריבון צבאי – שהוא מפקד הפיקוד והקצינים שתחתיו. אל"מ מדנס, שלחם כאמור בחומת מגן, רואה את הפיקוד בצורה אחרת: "כשנמצאים פה מבינים שללא נראטיב הווה שיתוחזק מעת לעת, הפיקוד עלול להישכח". הקצין הבכיר מונה כדוגמאות אירועים מדיניים גדולים בעולם הערבי בשנים האחרונות שפיקוד מרכז "חי" בין אחד למשנהו, כמו ימי הנכבה והנכסה, הצהרת אבו מאזן באו"ם ושביתת האסירים.

 

מכתב אל
"השטח אותו שטח והאויב אותו אויב"

אל"מ מדנס מכנה את תפקידו האחרון כ"כתפקיד המתסכל ביותר והכי כפוי טובה שחוויתי בשירותי הצבאי". אחת מטענותיו המרכזיות נוגעת לתפיסת פיקוד מרכז את המציאות הביטחונית בשטחים: "הערכת המצב בפיקוד כמעט ולא השתנתה בשנתיים האחרונות. השטח נשאר אותו שטח והאויב אותו אויב, ורק בסעיף כוחותינו חלה ירידה. כמות הכוחות בפיקוד המרכז לא מספיקה לעמידה במשימותיו. לטעמי נהרגו ונפצעו יותר מדי ישראלים בשנתיים האחרונות, שגרמו לי להרהר בשאלה האם הפיקוד עומד במשימתו? בפיקודי הדרום והצפון התשובה היא חד משמעתית כן. בפיקוד מרכז, עשרות משפחות ישראליות פגועות ושכולות ייקבעו באופן נוקב שלא. הבינוניים שבינינו יתמוגגו מכך שמספר הנפגעים וההרוגים ירד משמעותית ביחס לשנות האינתיפאדה. אולם עלינו כצבא להיות הרבה יותר תובעניים כלפי עצמנו".

 

"מפקדים מכורים למודיעין"

 נקודה עקרונית נוספת שמעלה אל"מ מדנס במכתבו מוגדרת על ידו כ"מכורים למודיעין". "אמ"ן ושב"כ שיפרו מאוד בשנים האחרונות את הנגשת המודיעין לדרגי הכוחות בשטח, לעיתים כך נראה, יותר מדי. הסתמכות על ההיסטוריה הגזרתית באיו"ש חזקה יותר מכל מידע מודיעיני שניתן יהיה לגייס. בשנה הבאה יהיו פיגועים בצומת איו"ש, נסיונות דקירה בשער שכם, ישליכו אבנים בשלוש נקודות קבועות בכביש 443 וב-2020 יהיה פיגוע נוסף בחלמיש. עכשיו יש לגנוז את המסמך, לשלוף אותו בעוד שנתיים, ולראות מי כאן השוטה – אני או מכורי המודיעין. גופי המודיעין הם מעולים וכל תלונותיי מופנות לנו המפקדים".


מכתב אל
מודיעין במקום היסטוריה גזרתית

 

מדנס מזכיר את הפרויקט המודיעיני-טכנולוגי "גוגל איו"ש" שסייע לכוחות הבט"ש בגדה בשנה האחרונה לעצור מאות חשודים בטרור, לעיתים תוך דקות: "זה רעיון נהדר אך רחוק ממימוש ונוצרה בועה של ציפיות סביבו שהתפוצצה לנו השנה כאשר מחבל מעורער בנפשו רצח את הרב איתמר בן גל, תושב ברכה. אותו מחבל, ללא סיוע או שיוך, הצליח לחמוק מכוחותינו במשך יותר מחודש ימים, וניתן להביא עוד דוגמאות רבות".

 

מכתב אל
"לנער אבק ולחשוף מתחזים למפקדים"

בסיכום דבריו הזכיר אל"מ מדנס אמירה ששמע בעבר בהרצאה מהאלוף במילואים יורם יאיר (יה-יה) שתיחקר את אירועי מלחמת לבנון השנייה: "'צה"ל צריך מדי כמה שנים מלחמה, כדי לנער אבק ולחשוף מתחזים למפקדים'. אמירתו העלתה בי גיחוך. שנתיים בקומה הפיקודית הביאו אותי למסקנה שהאיש התכוון ברצינות למילותיו, והיטיב לתאר את התרופה הכי פחות גרועה שניתן להתאים למצבנו ולתרבותנו הארגוניים בצבא. עלינו לבצע בדק ביתי מערכתי הן בקומה המטכ"לית והן בקומה הפיקודית על מנת להשיב לעצמנו חלק מהנכסים הרבים שאבדו לנו או שהתרופפו בשנים האחרונות".

 

צה"ל: "דברים שמצריכים בדיקה - מטופלים"

בצה"ל מביעים הערכה גדולה כלפי אל"מ מדנס, גם לאחר שמכתבו נקרא על ידי מפקדיו, ומציינים לחיוב את השפעתו על פיקוד מרכז בשנים האחרונות בתור קצין מנוסה, מפקד מבצעי, מוצלח ורווי הישגים. בצבא אומרים כי יש שיח חופשי בין קצינים בדרגי מג"ד ומח"ט למפקדיהם, ונשמעים שם גם דברים ביקורתיים. בנוגע לקיצוץ הגדוד הגזרתי מאוגדת איו"ש, טוענים בצבא כי זו דרישה מצד הרמטכ"ל שנבעה מרצון להגדיל את האימונים והמוכנות למלחמה תוך ניהול סיכונים מושכל, וכי הרמטכ"ל שמע בנושא את הסתייגויות אלוף פיקוד מרכז ועמד על החלטתו, שבסופו של דבר הצדיקה את עצמה.

 

תגובת דובר צה

באשר למשבר כוח האדם, אמרו בצה"ל כי לאורך השנים היו אתגרים שונים בהשארת הקצינים הטובים, וכי המשבר האחרון לא כולל את היחידות הקרביות, שכן הממוצע של השארת 75% מהקצינים הלוחמים האיכותיים ביותר, כמו מפקדי פלוגות, שצה"ל חפץ בהשארתם – נותר כבעבר. עוד אמרו בצה"ל כי התוכנית הרב שנתית (תר"ש) גדעון, ובה יש קיצוץ נרחב באלפי אנשי קבע, הייתה לא רק מהלך כלכלי נכון אלא ייעלה את הצבא, זעזעה אותו היכן שצריך ברמת "ניקוי פסח שצריך לעשות כל כמה שנים". בנוגע לפרויקט המצלמות בכביש 443, מודים בצבא כי תחילה הוצבו מצלמות אנלוגיות לאורך הציר המאוים שלא היו מחוברות למערכות המבצעיות, אך בהמשך הן חוברו וכיום גרף הטרור בכביש המרכזי לבירה ירד מ 5-6 זריקות אבנים בשבוע לאחת בחודש בממוצע.

 

באשר לשימוש יתר במודיעין ובפרויקט "גוגל איו"ש", הסבירו בצה"ל כי הפרויקט הגדול משתפר תמיד תוך כדי תנועה כמו בכל פרויקט טכנולוגי, הוא מסייע מדי יום ללוחמים לסכל פיגועים ולעצור חשודים בשיטות מתקדמות, ואכן המודיעין מופיע יותר ויותר בהערכות המצב. בנוגע לתגבורי הכוחות אמרו בצה"ל כי כוחות רבים מגיעים גם לפני פיגועים, כאשר יש התרעות מודיעיניות, ולאחר פיגועים הם זורמים לאיו"ש כדי למנוע פיגועי השראה וגם לסייע במרדף אחר המחבל, אם נמלט.

 

בצה"ל גם ציינו כי אין מה להשוות, בניגוד לטענת אל"מ מדנס, בין תקרית הירי הדו-צדדי (דו"צ) בחברון שבה נהרג קצין גולני, לבין תקרית הדו"צ ביחידת דובדבן. בצבא אומרים כי חלק מטענות אל"מ מדנס נכונות, אבל דבריו מבוססים על הפרספקטיבה שלו, ולא מדובר בקול זעקת השטח. עוד טוענים בצה"ל כי הצבא לא נמצא במשבר ערכי. באשר לטענות לשחיתות אומרים בצה"ל כי בשיחות עם מפקדיו, אל"מ מדנס לא הציג דוגמאות ספציפיות לטענותיו.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "המסמך המדובר הוגש למפקדיו של הקצין לאחר סיום תפקידו בפיקוד. התכנים שהועלו במכתב זה נבחנו על ידי מפקד הפיקוד ודברים שעלו ונמצא כי מצריכים בדיקה או טיפול מטופלים בהתאם".

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המסמך הביקורתי של אל"מ מדנס
מומלצים