שתף קטע נבחר

איש המפתח בשיחות ההסדרה עם חמאס. פרופיל

במרכז השיחות עם חמאס ניצב אחד האישים הבכירים במצרים, עבאס כאמל. קצין השריון לשעבר שהפך ל"צל של הנשיא"

השלכות סבב ההסלמה האחרון בין ישראל לחמאס עדיין נותנות את אותותיהן בזירה הפוליטית, ברקע התפטרות שר הביטחון והבחירות המסתמנות באופק.

 

הפסקת האש בין הצדדים זוכה לקיתונות של ביקורת מצד רבים בחברה ובמערכת הפוליטית, הפסקת אש שהושגה בין היתר בעקבות תיווך מתמשך של מצרים כשאיש המפתח בשיחות הוא ראש מנגנון המודיעין המצרי, עבאס כאמל.

עבאס כאמל (צילום: AP)
"השפעה עצומה באזור". עבאס כאמל(צילום: AP)
 

חרף העובדה ששמו הופך נפוץ יותר ויותר בשל תפקידו במאמצי ההסדרה ברצועת עזה, המיסתורין סביב דמותו עדיין ניכר. הוא ממעיט מאוד בהופעות פומביות, כמעט שאינו מתראיין לתקשורת, כשהשיחות הבודדות שתועדו עימו הן תוצר של הדלפה.

 

גורם ישראלי בכיר אמר שבירושלים רואים בו אוהד חמאס, אך ממשיכים לשתף עמו פעולה בשל האמונה ביכולותיו להוביל לתוצאות בשטח. כאמל הוא איש רב קשרים, בעיקר בזכות קרבתו לנשיא המצרי עבד אל-פתאח א-סיסי. יש לו השפעה רבה על הממשל בקהיר ולמרות מיעוט הופעותיו בתקשורת, הוא שומר על קשרים טובים עם עיתונאים ואנשי מדיה.

 

 

לפני שהחל את דרכו בשירות המודיעין המצרי, היה כאמל איש צבא. הוא שירת כקצין שיריון ואף עבר הכשרות בארצות הברית. בהמשך עבר לשורות המודיעין הקרבי של מצרים. בשנת 2014 מונה לתפקיד מנהל הסגל של הנשיא א-סיסי, וכיהן בתפקיד עד השנה, עת שמונה לתפקידו הנוכחי, המנהל הכללי של מגנון המודיעין.

 

במצרים כאמל ידוע כאיש סודו של א-סיסי, יש המכנים אותו "שועל הנשיאות" או "הצל של הנשיא", שני כינויים שמלמדים על האופן שבו נתפס במצרים ועל הקרבה המיוחדת שלו לצמרת ההנהגה המצרית ולנשיא בפרט. כאמל כונה לא פעם מספר 2 במדינה, כשמעליו הנשיא. הוא נוהג ללוות את הנשיא בנסיעותיו בעולם, ומייעץ לו במגוון תחומים. 

 

מינויו לראש מנגנון המודיעין עורר עניין גדול בעולם הערבי והיה נתון לביקורת, כשאחת מהן הושמעה מפיו של העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י שנרצח לאחרונה בקונסוליה באיסטנבול. "כאשר א-סיסי לא מצליח למצוא מי שיעמוד בראש ארגון המודיעין מלבד מנהל משרדו, זה אומר שיש משבר אמון רציני בתוך השלטון המצרי", כתב.

עבד אל-פתאח א-סיסי נואם בעצרת האו
"נחשב לאיש סודו". נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי(צילום: AFP)

שמו של כאמל נקשר במספר שיחות שהודלפו מבכירי השלטון במצרים, לאחר הדחתו של הנשיא הקודם, מוחמד מורסי, זאת לאור קרבתו המתמשכת לא-סיסי עוד בתקופה שכיהן כשר ההגנה. תוכן השיחות וחשיבותן לימדו על כוחות והשפעתו, גם על החלטות שאינן קשורות באופן ישיר לתפקיד שמילא.

 

בסוגייה הישראלית פלסטינית כאמל משחק כאמור תפקיד חשוב, כשהמודיעין המצרי מהווה נדבך מרכזי בשיחות מול חמאס. בחודש שעבר ביטל את ביקורו בישראל על רקע המתיחות באזור, אך שליחיו המשיכו במגעים ונועדו עם בכירי חמאס ברצועה.

א-סיסי ובכירי הממשל המצרי (צילום: AFP)
כאמל ובכירי השלטון המצרי(צילום: AFP)

"האיש הזה הוא עמוד תווך במזרח התיכון, לאור החשיבות האזורית האדירה של מצרים", הסביר בכיר לשעבר במערכת הביטחון הישראלית שמכיר את פועלו של כאמל בסוגיות שונות, לרבות בהיבט הפלסטיני.

 

הוא סיפר על אדם מאוד יסודי, תכליתי, חכם, שטיפס באופן מרשים בסולם הדרגות המצרי: "לכאמל יש יתרון אדיר, הוא כרגע נהנה ממעמד של שר. הוא עובד ישירות מול נשיא מצרים ונהנה מאמונו המלא. הוא עומד בראש גוף מאוד חזק, ומשלב את כל המיומניות שלו במילוי תפקיד זה".

 

הבכיר לשעבר הסביר גם את חשיבותו של מנגנון המודיעין בראשותו מול הפלסטינים, שכולל בשורותיו אנשים מקצועיים רבי ניסיון המצויים ביחסים טובים עם ישראל: "היום יש לישראל יחסי עבודה טובים מאוד עם מנגנון הביטחון המצרי. ישראלים אולי לא מרגישים את זה, אבל ברמת הביטחון הלאומי יש לנו איתם יחסים מצוינים וזה נכס חשוב למדינה. היום כל מי שמשרת במודיעין המצרי חייב לעבוד מול ישראל בצורה חיובית".

 

יתרונו הגדול של המודיעין המצרי הוא באנשיו, הוסיף הבכיר: "הגנרל שמטפל בסוגייה הפלסטינית, אחמד עבד אל ח'אלק, הוא איש מדהים, צנוע, חכם וידען, קצין מיומן שעלה בכל הדרגות". הגורם הסביר שהשילוב של כאמל וא-סיסי מצליח להביא ליציבות במדינה, כראיה לכך הוא מציין את העובדה שבקהיר שמונה יותר מ-20 מליון תושבים אין כמעט פיגועי טרור, למרות הניסיונות המתמשכים של דאעש, שנבלמים כמעט באופן מוחלט.

 


פורסם לראשונה 19/11/2018 23:52

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ראש מנגנון המודיעין המצרי, עבאס כאמל
צילום: AP
מומלצים