שתף קטע נבחר

מחסור קיצוני בבצל: המחירים עולים - הייבוא לא עוזר

משרד החקלאות מאשים סוחרים באגירת בצל - כדי לקבל עבורו מחירים גבוהים. בתגובה, נפתחה מכסת יבוא של בצל ללא מכס. אבל גם בהולנד, מדינה המתמחה בגידול בצל, יש מחסור חמור, הבצל יקר ואיכותו לא טובה; ואם זה לא מספיק, אף שניתן לייבא גם מטורקיה וסין - גם שם העלו מחירים

הבצל התייקר - והייבוא לא עוזר: מחירי הבצל "עולים בצורה קיצונית" בימים האחרונים, כך לפי הודעת משרד החקלאות מהיום (ג'), וזאת בשל מחסור חמור. המחירים של בצל "יבש" (לבן) גבוהים בעיקר לקמעונאים - אבל גם הצרכנים משלמים לא מעט. לדוגמא: 8.90 שקלים לק"ג בטיב בטעם, 6.90 לק"ג ברוב סניפי יינות ביתן ו-5.90 שקלים לק"ג בשופרסל דיל. לטענת המשרד, סיטונאים ומשווקים מנצלים את המצב כדי לייקר עוד יותר את הבצל. קמעונאים אמרו ל-ynet: "יש מחסור ענק בבצל. אין סחורה בכל השוק".

 

פערי המחירים העצומים בין המזון הבריא לרגיל: "זה יקר כי יש מי שישלם"

העלאת המחירים הבאה: התבלינים יתייקרו בכ-4%

יקר בסופר: המחירים הגבוהים ביותר מאז 2014

 

משרד החקלאות כתב בהודעה לעיתונות כי "ישנן כמויות בצל מספיקות במחסנים של סוחרי הבצל, ביניהם גם חקלאים גדולים המגדלים בצל". לטענת המשרד, המשווקים תורמים למחסור, ומלבים אותו בכך שהם משחררים את כמויות הבצל "בצורה מדודה וקטנה, על מנת לקבל מחירים מופרזים עבור הבצל".

  (צילום: shutterstock)
בצל. יש מחסור גם באירופה(צילום: shutterstock)

 

במשרד החקלאות טוענים כי המחסור, שנגרם בשל וירוס "הלבנת הקש" ופגעי מזג האוויר, "אינו מצדיק את המצב הנוכחי של שליטה בהזרמת הבצל מהמחסנים לשוק ופגיעה בצרכנים". עוד טוענים כי "המחיר הסיטוני 'הרגיל' בעונה זו לבצל בישראל עומד על 3-2.5 שקלים לק"ג, אך עתה הוא עולה מיום ליום. בשבוע שעבר עמד המחיר הסיטוני על 4.7 שקלים לק"ג, ובתחילת השבוע עלה ל-5.2 שקלים לק"ג. אתמול עלה עוד ל-5.6 שקלים לק"ג ואילו היום (יום ג') כבר הגיע ל-7 קילו, והיד עוד נטויה".

 

נפתחה מכסה ללא מכס - אך צופים שהיא לא תוריד את המחירים

עקב כך, המשרד החליט לאשר מכסת יבוא של 3,000 טון בצל ללא מכס של בצל לבן וסגול. מדי שנה המשרד פותח מכסה של 2,000 טון לייבוא בצל, שמפוזרת על פני השנה, והמכסה הזאת כבר נוצלה במלואה. בעקבות זאת נפתחה מכסת חירום נוספת, אבל גם בעולם יש מחסור בבצל - לכן כל יבוא שיגיע לארץ יהיה במחירים גבוהים.

 

במשרד החקלאות מודים בכך: "המשרד פתח את האפשרות לייבוא בצל מהעולם באופן בלתי מוגבל, כדי לאלץ את הסוחרים להוציא את הסחורה מהמחסנים במחיר סביר ולהביא למחיר סביר לצרכן. ברם, יש סיכוי קטן להצלחת פתיחת השוק לייבוא לנוכח המחסור הקיים באירופה בבצל.

 

"הולנד היא ספקית בצל משמעותית, המייצאת למדינות רבות, ביניהן גם לישראל, אך היבואנים שניסו בימים האחרונים לייבא לישראל בצל מהולנד, נתקלו במחסור חמור גם שם. המחסור בהולנד כה חמור, עד שגם היא עצמה נאלצת לייבא בצל מבחוץ לצורך צריכה מקומית. המחסור בהולנד מוסבר בבצורת קשה ובהיעדר גשמים שהיו במדינה, והביאו לייבול נמוך. הבצורת הקשה פגעה בכל אירופה, וברוב מדינות היבשת קיים מחסור בבצל".

 

החדשות הטובות: המחירים צפויים לרדת בסוף דצמבר

חקלאי אמר ל-ynet: "הבצל הבא שייכנס לשיווק יהיה מהערבה ומבקעת הירדן, אבל זה יקרה רק בסוף דצמבר. ישראלים צורכים כ-100 אלף טון בצל בשנה".

 

יש עוד מדינות שאפשר לייבא מהן בצל?

"ניתן לייבא גם מטורקיה וסין, אך גם שם העלו מחירים. הם ראו שיש ביקוש באירופה וניצלו את המצב. הייבוא דרוש כרגע לשוק, אם כי ברור שהוא לא טוב לחקלאות המקומית. הוא גם לא טוב לצרכנים, כי איכותו לא טובה ומחיריו גבוהים. עדיף לחכות לסוף דצמבר-ינואר אז המחירים צפויים לרדת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
בצל לבן. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים