שתף קטע נבחר

מדריך: איך להתכונן לטיול הגדול

לחפש מידע אמין ורלוונטי, להתארגן על ציוד איכותי ולבדוק אם צריך לשריין מקומות לינה מראש - יש המון סידורים שצריך לעשות עד שמגיעים לרגע שבו מצטלמים מול השקיעה ומעלים לאינסטוש. הכנו עבורכם מדריך ורשימת צ'ק ליסט כדי שלא תשכחו כלום

 

 

אחרי צבא, בחופשת הקיץ, בין עבודות ואפילו בפנסיה: כמעט כל אחד מגיע לרגע שבו הוא מתכנן טיול גדול בחו"ל – כמה שבועות או אפילו כמה חודשים של טיול שבדרך כלל מתפרס על פני יותר ממדינה אחת. גם למטיילים הספונטניים ביותר ברור שטיול כזה מצריך לא מעט הכנות מוקדמות, ולכן ריכזנו עבורכם טיפים שיסייעו. קבלו מדריך קטן לטיול גדול.

  

אחרי שבחרתם את יעדי הטיול – שבו והתחילו לקרוא. חיפוש פשוט בגוגל יחשוף בפניכם הרבה מידע חיוני שיכול לסייע. חפשו כתבות שפורסמו בעבר ב-"ynet חופש" ותנו דגש מיוחד גם לאתרים שזו התמחותם, כמו "למטייל". מומלץ גם לחפש קבוצות פייסבוק של ישראלים שטיילו או מטיילים ממש עכשיו באותם יעדים. קהילת "מפה לשם – המלצות למטיילים", למשל, מפעילה 140 קבוצות פייסבוק על פי יעדים שונים, שבהן ניתן לשאול כל שאלה ומומלץ גם לעבור על שאלות ששאלו לפניכם – הקליקו כדי לצפות ברשימת הקבוצות

כך תתכוננו לטיול הגדול (צילום: shutterstock)
החיפוש אחר המידע(צילום: shutterstock)
 

סביר להניח שאתם מכירים אנשים שכבר טיילו ביעדים שבחרתם – שאלו אותם איך היה, בקשו טיפים והמלצות – אך אל תעשו את הטעות שרבים עושים ומסתפקים רק בזה. החוויות וההתרשמויות של המכרים שלכם חשובות, וניתן ללמוד מהן הרבה, אך אסור שיחליפו חיפוש מידע מעמיק. הסוד המנצח הוא לשלב את כל מקורות המידע יחדיו.

 

אל תזוזו לשום מקום בלי שתבדקו את התשובות לשאלות הבאות:

האם קיימות אזהרות מסע לישראלים? התשובות באתר המטה לביטחון לאומי - הקליקו

האם יש צורך באשרות כניסה (ויזה)? הרשימה המלאה באתר משרד החוץ - הקליקו

 האם יש למשרד החוץ המלצות מיוחדות? כל ההמלצות בעמוד השירות הקונסולרי - הקליקו

 

מלבד המידע הפרקטי לטיול עצמו – בררו גם מידע כללי ואקטואלי על היעדים שבהם תשהו. חשוב לדעת מראש מה אופי המשטר במדינות שבהן תבקרו – האם מדובר בדמוקרטיה, בדיקטטורה או שמא משהו באמצע? האם השלטון יציב או עבר לאחרונה טלטלות כמו הפגנות גדולות ואלימות, ניסיונות הפיכה או אפילו הפיכה שהצליחה? מה הדת המובילה? מה טיב היחסים הדיפלומטיים עם ישראל והאם יש לישראל נציגות שם? זכרו – ידע הוא כוח. זו לא רק קלישאה. הצטיידו גם במפות רלוונטיות לאזורים שבהם תטיילו.

צ'ק ליסט למטייל ()
 

 

אם בחרתם לנסוע ליעדים אקזוטיים ורחוקים כמו אמריקה הלטינית, מזרח אסיה ומדינות אפריקה – תאלצו לעבור גם כמה דקירות בדרך אל הטיול. באזורים הללו, ובפרט במדינות עולם שלישי, רמת הסיכון להידבקות במחלות שונה מרמת הסיכון בישראל. הסיכון עולה כאשר רמת התברואה נמוכה יותר, תנאי השהות קשים (למשל בטיול תרמילאים) ומשך השהות ארוך (ואנחנו הרי בטיול הגדול).

 

לכן, לפחות שישה שבועות לפני הטיסה יש להיוועץ ברופא במרפאת מטיילים. ניתן לקבוע תור באחת מלשכות הבריאות, באחת ממרפאות למטייל או במרכזים הארציים של מכון מור או מרפאות בטרם – הקליקו לצפייה ברשימת המרפאות והטלפונים

 

ההחלטה על מתן חיסונים, השלמת חיסונים או טיפול מונע ניתנת לכל מטייל באופן פרטני – על בסיס מצבו הרפואי והחיסוני, אופי ותנאי הטיול ומשך השהייה. פגישת הייעוץ עצמה עולה כסף (72 שקלים בלשכות הבריאות) והנפקת פנקס חיסונים בינלאומי דורשת תשלום נוסף (66 שקלים בלשכות הבריאות). אם בפגישת הייעוץ הומלץ על מתן חיסונים – תוכלו לקבלם במקום מיד לאחר הפגישה, אך זאת בכפוף לתשלום נוסף. מחירון החיסונים מפורסם באתר משרד הבריאות – הקליקו לצפייה

כך תתכוננו לטיול הגדול (צילום: shutterstock)
הקפידו להתחסן (צילום: shutterstock)
 

במהלך שהותכם בחו"ל, הקפידו לשאת תמיד את פנקס החיסונים הבינלאומי. מים, בשר ודגים הם גורם מרכזי להדבקה במחלות זיהומיות או בגרימת "סתם" קלקול קיבה. השתדלו להימנע משתיית מי ברז והעדיפו מים מינרלים מבקבוק סגור, וכן אל תיכנסו להתרחץ במקווי מים לא מוכרים. כמו כן, עדיף תמיד לאכול במקומות הומי אדם – שם יש תחלופה גבוהה של המזון, והסיכוי שהמזון יהיה טרי גבוה יותר.

 

אין טעם לקחת לטיול פק"ל חובש וגם לא את כל התרופות שאתם מחזיקים בבית – למקרה הצורך, יש גם בתי מרקחת בחו"ל. אך אל תשכחו לקחת איתכם לטיול את התרופות שאתם נוטלים קבוע, אם יש כאלו, וכן דוחה יתושים. לפני יציאה לטרק – וודאו שרמת הכושר הגופני שלכם תואמת את המסלול המתוכנן.

 

ביטוח נסיעות לחו"ל הוא חובה! ניתן לעשות ביטוח בקלות דרך המוקד הטלפוני של קופת החולים שבה אתם רשומים או דרך כל חברת ביטוח אחרת. מלבד הביטוח הרפואי מומלץ לכלול בפוליסה גם איתור וחילוץ, וכן ספורט אתגרי כתלות באופי הטיול שאתם מתכננים. תמורת סכום נוסף תוכלו להוסיף גם ביטוח כבודה, טלפון, לפטופ ועוד.

 

את הביטוח חייבים לעשות לפני שעוזבים את הארץ, ויש לציין בפני המוקדן/ית את כל המדינות שבהן תבקרו ואת התאריך שבו בוודאות תחזרו ארצה. אם יש מדינות שייתכן שתבקרו בהן אך אתם עדיין לא בטוחים לגבי זה – ציינו גם אותן, ליתר ביטחון.

 

בתום השיחה ודאו שאתם רושמים את מספר הפוליסה שלכם וכן את מספר הטלפון של מוקד החירום. נקווה שלא תזדקקו לכך – אך למקרה שכן, חשוב שהפרטים הללו יהיו נגישים עבורכם לכל אורך הטיול.

 

באזורים עירוניים, סביר להניח שהטלפון הסלולארי שלכם יספיק לכם. כדי שתוכלו לתקשר עם הארץ עומדות לפניכם כמה אופציות:

 

1. להירשם דרך המפעיל הסלולארי שלכם לחבילת שיחות בינלאומיות מהמדינות שבהן תבקרו לישראל – ואז לחייג כרגיל. החיסרון: מחיר יחסית גבוה.

כך תתכוננו לטיול הגדול (צילום: shutterstock)
על הים על הסלולאר(צילום: shutterstock)
 

2. להירשם דרך המפעיל הסלולארי שלכם לחבילת גלישה בחו"ל – ואז לחייג באמצעות הוואטסאפ או באמצעות אפליקציות כמו Viber. גם כאן החיסרון הוא המחיר היחסית גבוה.

 

3. לרכוש SIM מקומי אחרי שמגיעים למדינת היעד, ולהכניס אותו למכשיר הטלפון הנייד במקום ה-SIM הישראלי. ניתן לרכוש SIM עם כמות מסוימת של דקות שיחה או ג'יגה-בייטים לגלישה על פי הצורך שלכם. מספר הטלפון שלכם יהפוך למספר מקומי, ותצטרכו להעביר אותו למכריכם בארץ כדי שיוכלו להתקשר אליכם. היתרון: מחיר זול יחסית. החיסרון: במעבר בין מדינות תצטרכו לרכוש שוב SIM חדש. אם אתם מבקרים בכמה מדינות וגם שוהים בכל אחת זמן רב שיצריך רכישה של יותר מ-SIM אחד, העלות המצטברת כבר עלולה להיות גבוהה.

 

4. להתחבר לרשתות Wi-Fi מקומיות – ואז לחייג באמצעות וואטסאפ או Viber. היתרון הבולט הוא שזה חינם. החיסרון: אף אחד לא מבטיח לכם שבמקומות השונים שבהם תבקרו יהיו רשתות Wi-Fi פתוחות לגלישה.

 

בכל מקרה, קחו איתכם מטען, מטען נייד ורצוי גם סוללה חלופית. ודאו שהמטען הנייד מספיק לפחות לשתי הטענות מלאות. במקרים של ניתוק ממושך מהציוויליזציה יש לשקול שימוש בציוד טעינה סולארי.

 

אולם, אם אתם מטיילים באזורים לא עירוניים, ובמיוחד אם אתם יוצאים לטרקים ארוכים בטבע – דעו כי 90% מהעולם מנותק מהתקשורת הסלולארית ומאינטרנט. אבל יש פתרון: תקשורת לוויינית מאפשרת 100% כיסוי בכל מקום בעולם (תחת שמיים פתוחים). למקרה חירום מומלץ לשכור לפני הנסיעה מכשיר לווייני כמו זה של MAGNUS או RescueOne. המכשיר מחובר 24/7 ישירות למרכז שליטה לצורך מתן שירות חירום וכן איכון של מקום הימצאותכם לצורך חילוץ. 

 

סרבל נסיעות כזה עוד לא ראיתם

 

 

נעלי הליכה נוחות הן חובה לכל טיול, אולם אם אתם מתכננים לצאת גם לטרקים מומלץ בחום רב להשקיע בנעליים עם בולמי זעזועים, סוליה רחבה, תמיכה לקרסול ואחיזת שטח טובה. כדאי גם שיהיו אטומות למים. רצוי להתחיל ללכת עם הנעליים החדשות עוד לפני היציאה לטיול, כדי שהן יתרככו ושתתרגלו אליהן.

 

הגרביים כדאי שיהיו מתשלובת של סיבים מנדפים (קולמקס) – אשר מתייבשים במהירות, מבודדים, מונעי שפשופים ועמידים לאורך זמן. בחרו גרביים עם תפרים שאינם בולטים.

 

בגזרת הביגוד, מכנסיים מתפרקים שיכולים להפוך בקלות ממכנסיים ארוכים לקצרים – וחוזר חלילה – הם פריט מומלץ מאוד, שגם יקל על המשקל שתסחבו. המכנסיים עשויים מחומר קל משקל בשם סופלקס – חומר שמנדף זיעה, מגן מקרני השמש ומקור, מתייבש במהירות ועמיד מאוד לשהות והליכה בשטח. בזמן הקנייה, קחו את הזמן למדוד את המכנסיים כדי שיתאימו בדיוק. מכנסיים רפויים או צמודים מדי יכולים לגרום לשפשפות בהליכה.

 

עוד מומלץ להצטייד במעיל שכבות, אשר ייתן לכם מענה לכל תנאי מזג האוויר. השכבה החיצונית אטומה למים ורוח, עם קפוצ'ון מתנתק ומעיל פנימי שעשוי מבד פליז. המעיל החיצוני נותן מענה בטמפרטורה נוחה וגם בתנאי גשם ורוח. המעיל הפנימי מסייע במקרה שבו נדרש בידוד מקור. עדיף לבחור במעיל קל משקל ובצבע שיבלוט בשטח.

 

כך תתכוננו לטיול הגדול (צילום: shutterstock)
מה לקחת ומה להשאיר בבית?(צילום: shutterstock)
  

רצוי גם להצטייד בבגדים תרמיים אשר נועדו לאזן את טמפרטורת הגוף שלכם ביחס לתנאי מזג האוויר בשטח ורמת הפעילות הצפויה. חשוב שהביגוד יהיה נוח, הבד החיצוני חלק, עשוי סיבים מנדפים ומתייבש במהירות. בחרו סוג אנטי בקטריאלי למניעת ריחות רעים והקפידו על הנחיות הכביסה.

 

עוד לא לשכוח: בגד ים, כובע, סנדלי הליכה, כפפות וחם-צוואר. רצוי מאוד להצטייד גם בפנס ראש (ובסוללות גיבוי) ובאולר.

 

בטרקים שבהם נושאים ציוד על הגב, מערכת גב מקצועית בתרמיל מאפשרת חלוקת משקל נכונה ומתכווננת למבנה הגוף של המטייל. מומלץ לוודא כי התיק בגודל המספיק לכם, כולל כיסוי גשם, מאחז למקלות הליכה, מחזיר אור, מקום לשקית שתייה, כשאחד האבזמים משמש כמשרוקית ויש רצועות שנסגרות באזור המותניים. רצוי להצטייד גם בכבל לאבטחת התרמיל וברצועת הארכה לתרמיל לצורך קשירת ציוד חיצונית. ודאו שמשקל תיק הגב המלא שאיתו אתם יוצאים לטיול אינו עולה על 20% ממשקל גופכם. כשאתם אורזים את התרמיל, סדרו את הפריטים כך שדברים חיוניים יהיו בהישג יד. גם כאן רצוי שהתיק יהיה בצבע בולט בשטח.

 

כשיוצאים לטיול ארוך, בדרך כלל לא מתכננים מראש את כל המסלול – אך כדאי מאוד להזמין מקום לינה לפחות ליום הראשון שבו מגיעים למדינה כלשהי, כדי לא לצאת לחיפושים ביעד לא מוכר אחרי טיסה או נסיעה ארוכה. מומלץ גם לבדוק אם מועד השהות אינו נופל על חג לאומי כלשהו או אם אתם צפויים ללון בעיירה קטנטנה שאין בה הרבה מקומות לינה – ובמקרים כאלו, מומלץ גם לשריין מקום מראש.

כך תתכוננו לטיול הגדול (צילום: shutterstock)
צ'ק אין!(צילום: shutterstock)
 

אפשר גם לחפש מארחים מקומיים שמכניסים מטיילים לביתם בחינם, באמצעות אתרים כמו "קאוץ' סרפינג", או "חיבורים". מלבד החיסכון בהוצאות הלינה, זו יכולה להיות חוויה מעניינת שדרכה גם תוכלו להכיר את המקומיים ולקבל מהם המלצות (והם תמיד יודעים הכי טוב מה מומלץ).

 

למתכננים ללון בשטח – חשוב שהאוהל שאתם לוקחים יהיה אטום לגשם וששק השינה יתאים לאקלים קר. שימו דגש על שק שינה בתו תקן אירופאי למינוס חמש מעלות, מילוי איכותי ורוכסן לפתיחה קלה ונוחה. לפני הכניסה לשק השינה - נערו אותו והסתכלו פנימה, כדי שלא תפגשו בטעות איזשהו עקרב או עכביש מסוכן. רצוי להצטייד גם במזרן שטח.

 

מומלץ מאוד להצטייד בכרטיס אשראי בינלאומי, אך במקביל גם בכסף מזומן. כמו בארץ תמצאו כספומטים ברחובות ראשיים, בערים גדולות ובסניפי הבנקים. לפני שאתם מגיעים לעיירה נידחת או לאי מבודד, שבהם אין מספיק בנקים או כספומטים (אם בכלל) וכרטיסי אשראי לא מתקבלים, כדאי להגיע עם מספיק מזומן למשך השהייה.

 

לפני שממירים מטבע רצוי לבדוק את שער החליפין באותה עת. מומלץ לניילן שטר כסף ולהכניסו מתחת לרפידה בנעל, כדי שישמש כגיבוי במקרה של גניבה.

 

באזורים מבודדים מומלץ שלא לנוע לבד, אלא בקבוצות קטנות. הימנעו גם מיציאה לטרקים לבד – רצוי מאוד לקחת מלווה מקומי (סבל או מדריך) ו/או להצטרף למטיילים נוספים. מומלץ גם לא להסתובב לבד בלילה, בפרט במקומות חשוכים ומרוחקים.

 

היו ערניים לתופעות חריגות (התנהגות חריגה, חפצים חשודים). אל תענו לפיתויים (כספים, עסקים, בילויים) שיוצעו לכם בנסיבות בלתי צפויות. ברחוב - אל תעלו למונית או לכלי רכב אחר שעוצרים לכם מיוזמתם (עדיף להזמין מונית בטלפון). בנסיעה ברכבת רצוי לשבת בקרונות/תאים מאוכלסים.

 

אל תנדבו מידע בלתי הכרחי על תוכניותיכם ואל תאפשרו לאיש "למשוך אתכם בלשון". הימנעו מוויכוחים פוליטיים עם זרים והתרחקו מהפגנות.

 

הימנעו גם מציון תפקידכם או דרגתכם בשירות הצבאי. אם אתם חיילים משוחררים, בדקו היטב את תרמילכם וודאו שאין בו קליעים או אמצעי לחימה אחרים. יש מדינות שבהן גילוי קליעים וכו' בתרמיל עלול אף לגרור מעצר.

 

כאשר מגיעים למקומות הומי אדם, מומלץ להעביר את תיק היום מהגב לנשיאה קדמית על החזה, ולא להתקרב יתר על המידה להתקהלות של אנשים. אל תמשכו תשומת לב ואל תנקרו עיניים, עדיף לא לקחת איתכם חפצים יקרי ערך או תכשיטים. כדאי לשאת עליכם רק את מה שאתם צריכים באותו הרגע ואת השאר תשאירו נעול בהוסטל - בכספת או אפילו נעול בתרמיל.

 

כך תטיילו נכון 

 

כך תתכוננו לטיול הגדול (צילום: shutterstock)
אל תיקחו סיכונים מיותרים(צילום: shutterstock)
 

לגבי נשיאת דרכון, הדעות חלוקות: יש הממליצים להשאיר את הדרכון נעול בכספת או אפילו בתרמיל שנשאר בהוסטל, ולא לשאת אותו עליכם. בכל מקרה, דאגו שהדרכון תמיד יהיה ברשותכם – אל תפקידו אותו בשום מקום, גם לא בדלפק הקבלה במלון או בהוסטל. אם בחרתם להשאיר את הדרכון נעול, וודאו שיש עליכם צילום של הדרכון.

 

בכל מקרה מומלץ להכין העתקים מצולמים של כל המסמכים החשובים, למקרה של אובדן. עותק אחד הכניסו לתרמיל, עותק נוסף השאירו בארץ ועותק שלישי מוסרים לשותף לטיול.

 

בעת שהותכם בחדר במלון או בהוסטל, הקפידו לנעול את הדלת, ואל תתירו לאיש בלתי מזוהה להיכנס לחדרכם. בצאתכם הקפידו לסגור את מזוודותיכם (וודאו בשובכם שהן במצב שבו השארתם אותן). אל תקבלו ואל תפתחו חבילות או מתנות בלתי מזוהות שנשלחות אליכם למקום שבו אתם לנים, והימנעו מלינה במקומות מפוקפקים (גם אם הם זולים יותר).

 

במקרה חירום ניתן לפנות אל מרכז המצב של משרד החוץ, אשר מאויש ופעיל בכל ימות השנה, 24 שעות ביממה. טלפון: 02-5303155, מייל: matzav@mfa.gov.il או 911@mfa.gov.il.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה צריך לקחת?
צילום: shutterstock
מומלצים