שתף קטע נבחר

"עם הפנים מזרחה": המשמעות של יבשת אסיה לשוק הגז הישראלי

בתקופה שבה ישראל מנסה לקדם יצוא גז ואיתור חברות בינלאומיות שיפיקו אותו בעיקר באירופה, יבואניות האנרגיה הגדולות בעולם שוכנות דווקא באסיה. סמנכ"ל אסיה והפאסיפיק במשרד החוץ בטור על ההזדמנות האדירה של שוק האנרגיה הישראלי לחדור לשווקים העצומים שבמזרח

התקדמות המגעים שמנהלת ישראל עם מדינות שונות באירופה יקבעו במידה רבה את עתיד יצוא הגז הישראלי ליבשת זו. רבות נכתב על המגעים עם קפריסין, יוון ואיטליה באשר לאפשרות להגיע להסכם על הנחת צינור גז. לאחרונה דווח גם על המגעים שהתקיימו עם מספר מדינות בבלקן, במהלך ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בבולגריה ופגישותיו עם מנהיגים מהאזור, באשר לאפשרות מכירת גז ישראלי.

 

משרד האנרגיה עושה עוד ניסיון להביא משקיעים שיחפשו גז בים

דו"ח מסווג: עדיף לייצא גז טבעי דרך מצרים במקום טורקיה

דלק קידוחים ונובל אנרג'י רוכשות 40% מצנרת הגז המצרית של EMG

 

אולם, דווקא בעת הזאת חשוב להביט גם מזרחה, אל עבר השווקים העצומים ביבשת אסיה, ששוכנות בה יבואניות האנרגיה הגדולות בעולם. כלכלות הענק ההולכות ומתפתחות של הודו, סין, יפן וקוריאה זקוקות ליבוא של כמויות הולכות וגדלות של גז טבעי, במקביל לצורך האסטרטגי שלהן לגוון מקורות. הדבר מהווה הזדמנות לישראל להרחיב את יעדי יצוא הגז שלה ולחדור לשווקים העצומים הללו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

במשרד החוץ זיהו זה מכבר הן את ההזדמנויות והן את האתגרים שנוצרו בעקבות תגליות הגז העצומות, ולצורך הטיפול בנושא מונה כבר לפני מספר שנים שליח מיוחד לנושא האנרגיה - רון אדם. אדם פועל בתאום עם משרד האנרגיה לגיבוש דיפלומטיית אנרגיה ישראלית, ועוסק בין היתר בקידום יצוא הגז על היבטיו האסטרטגיים והמדיניים למציאת שווקים פוטנציאליים, ואיתור חברות בינלאומיות שיגיעו לישראל.

 

ביום ראשון השבוע הכריז שר האנרגיה יובל שטייניץ על סבב מכרזים שני לבלוקים במרחב המים הכלכליים של ישראל, לחיפושים והפקה של גז ונפט. כידוע, עד כה התגלו מאגרים המחזיקים כ-900 מיליארד מטר מעוקב גז טבעי ואילו הפוטנציאל מוערך לעוד כ-2000.

 

הצעדים לקירוב אסיה וישראל, הנובעים מהפנמה של החשיבות הגוברת של יבשת אסיה, חייבים להתבטא לא רק בהגברת היצוא או בכינון אזורי סחר חופשי עם מדינות אסיה, בהפעלת קווי טיסות ישירים, במשיכת השקעות לארץ ובהגדלת מספר התיירים הנכנסים - צעדים אלו חייבים להתייחס גם לתחום האנרגיה.

 

שגרירי ישראל במרחב אסיה התבקשו לפנות בימים אלו לבעלי התפקידים הרלוונטיים במדינות השונות, עם שלוש משימות: 1. איתור חברות בינלאומיות, המסוגלות לקדוח ולהפיק גז במים עמוקים; 2. מציאת שווקים ולקוחות פוטנציאליים לרכישת הגז הישראלי, ו-3. איתור חברות העוסקות ומתמחות במתקני הנזלת גז טבעי (LNG – Liquefied Natural Gas).

כיוון שלא ניתן לייצא גז לאסיה באמצעות צינור, יהיה צורך בהנזלת הגז (צילום Shutterstock) (צילום Shutterstock)
כיוון שלא ניתן לייצא גז לאסיה באמצעות צינור, יהיה צורך בהנזלת הגז(צילום Shutterstock)

חברות ענק במרחב האסיאתי עשויות למצוא עניין בגז הישראלי ויש לעודדן לבוא לכאן כדי לחפשו ולהפיקו. באפריל 2018, לדוגמא, העניקה ישראל רישיון חיפוש והפקה לקונסורציום חברות הודי לפעול באחד הבלוקים שנפתחו בסבב המכרזים הראשון. כעת, חברות גז ממדינות נוספות כבר החלו להתעניין בבלוקים שנפתחו בסבב השני.

 

ברור שישראל לא תוכל לייצא גז ליבשת אסיה באמצעות צינור בשל המרחק הרב. לפיכך, ישראל תצטרך לאשר לחברות אסיאתיות, שיגיעו לכאן לפתח את המאגרים, להקים מתקן הנזלה ימי, כפי שתכננה בזמנו לעשות וודסייד (Woodside) האוסטרלית, כדי שיוכלו לייבא את הגז לאסיה.

 

לפני מספר שנים וודסייד גילתה התעניינות בכניסה לשוק הגז הישראלי, והמגעים עמה הגיעו לשלבים מתקדמים ביותר, אך בסופו של דבר לא הבשילו לכלל הסכם והסתיימו במפח נפש הדדי. קיימת מחלוקת באשר לסיבות שבגינן הוחמצה ההזדמנות הנדירה להכניס לשוק הגז הישראלי חברה אוסטרלית עתירת ניסיון ומוניטין, אך מה שחשוב כעת הוא שנדע להפיק לקחים מפרשה זו ונמשיך בביצוע ההתאמות הרגולטוריות הנדרשות, כדי לעודד ולאפשר כניסת החברות הגדולות מאסיה לשוק הגז המתפתח שלנו.

 

יבואניות ה-LNG הגדולות בעולם - יפן, קוריאה, סין והודו, עשויות להוות שוק פוטנציאלי אדיר לגז הישראלי. חברות גדולות מקוריאה, סינגפור ואוסטרליה פיתחו התמחות בהנזלת גז טבעי והן משתמשות במתקני הנזלת גז כבר מספר שנים. עבור ישראל, ישנן מספר אפשרויות הנזלה במתקנים קיימים במצרים, או אולי בקפריסין, בעתיד, וגם במתקן ימי עתידי בישראל. המומחים לנושא קובעים בבירור כי מרבית הסחר בגז טבעי בעולם בשנת 2025 יהיה בגז נוזלי.

 

מרבצי האנרגיה העצומים שהתגלו לחופינו, הטכנולוגיות המתקדמות המאפשרות שאיבת גז במים עמוקים וההחלטות שהתקבלו בשנים האחרונות ע"י רה"מ נתניהו ושרי האנרגיה והכלכלה על פתיחת הים לחיפושי גז, יצרו מציאות בעלת פוטנציאל אדיר למשק הישראלי. בנוסף למהלכים המתבצעים מול מדינות באירופה ובמזרח הים התיכון - חשוב שנדע לנצל את המומנטום הקיים לצורך קידום היחסים המתפתחים בין ישראל והמעצמות הכלכליות הגדולות באסיה, ונפעל כדי לעודדן להשקיע בשוק הגז הישראלי ההולך ומתפתח.

 

גלעד כהן הוא סמנכ"ל אסיה והפאסיפיק במשרד החוץ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים