שתף קטע נבחר

דו"ח חיסונים בעולם: איפה חייבים להתחסן ומתי ניתן לקבל פטור

שאלת החיסונים עלתה בחודשים האחרונים לכותרות והפכה למאבק בין המחסנים ובין אלה שמסרבים לעשות זאת בתוקף. מרכז המחקר והמידע של הכנסת בדק, לבקשתה של ח"כ מירב בן ארי, האם קיימת חובת חיסון במערכות החינוך במדינות שונות בעולם, והאם ניתן לקבל פטור מחובה זו - סקירה

בשנים האחרונות אנו עדים לשיח הולך וגובר בנוגע לשאלה האם לחסן את ילדינו או לא. הסוגיה הזו הפכה למאבק של ממש בין שני הצדדים - הורים שדורשים לא להכניס למוסד חינוכי ילדים שלא חוסנו, והורים שמסרבים בתוקף לחסן את ילדיהם, בטענה שהחיסונים מסכנים אותם הרבה יותר מהמחלה עצמה.

 

בחודשים האחרונים אנו עדים גם להתפרצות מחלת החצבת ברחבי הארץ. המקרה האחרון אירע ביום חמישי, כאשר כל הנוכחים במסיבת עיתונאים של ראשת העיר החדשה של בית שמש התבקשו להתחסן נגד חצבת לאחר שבבניין נכחה שעות קודם לכן תינוקת שחולה במחלה. במקרה אחר, נאסרה כניסת ילדים לבית החולים מעייני הישועה, לאחר שאב הגיע לבקר את אשתו היולדת מלווה בבנם שחלה במחלה.

 

בישראל אין חוק שמחייב את ההורים לחסן את ילדיהם, ורישומם למוסדות החינוך אינו מותנה בכך. חברת הכנסת מירב בן ארי (כולנו) העלתה לאחרונה הצעת חוק, שעברה בקריאה טרומית, לפיה בעת התפרצות מחלה ניתן יהיה למנוע כניסה של תלמידים, מורים והורים שלא חוסנו לבתי הספר והגנים.

 

לבקשתה, בדק מרכז המחקר והמידע של הכנסת האם קיימת חובת חיסון במערכות החינוך במדינות שונות בעולם, והאם ניתן לקבל פטור מחובה זו. הדו"ח, שהגיע ל-ynet, ונכתב על ידי חוקר המרכז רוני בלנק, באישור שלי לוי, ראש צוות בכירה במרכז, בדק את המתרחש בארה"ב, קנדה, אוסטרליה, צ'כיה, גרמניה ושוודיה.

 

על פי נתוני הדו"ח ניתן לראות כי מתוך 28 מדינות החברות באיחוד האירופי, ב-9 מהן קיימת חקיקה המחייבת לחסן את כל הילדים (בולגריה, קרואטיה, הרפובליקה הצ'כית, צרפת, הונגריה, איטליה, פולין, סלובקיה וסלובניה). ב-19 המדינות הנותרות החיסון הוא וולונטרי, אם כי בחלקן כניסת התלמידים למוסדות החינוך מחייבת הצגת עדויות על ביצוע חיסונים.

 

חיסון (צילום: shutterstock)
חובת חיסונים בעולם בתשע מדינות באיחוד האירופי(צילום: shutterstock)

 

  ( )

בארה"ב, תוכנית החיסונים הלאומית נקבעת על ידי ועדה פדראלית ייעודית. על פי הנתונים, נכון לפברואר 2017, בכל חמישים המדינות בארה"ב וברובע של קולומביה ישנה חקיקה הקובעת חובת חיסון כתנאי להגעה לבתי ספר וגני ילדים ציבוריים.

 

ב-46 מדינות וברובע של קולומביה חלה חובה זו גם בבתי ספר פרטיים. על פי חוקי המדינות בארה"ב ניתן לבקש פטור מחובת חיסון מסיבות רפואיות, דתיות ופילוסופיות. בפועל, ילד שלא חוסן ולא קיבל פטור מחיסון לא יכול להיכנס בשערי גן הילדים או בית הספר. ב-31 מדינות בארה"ב וברובע קולומביה ישנם חוקים שמגדירים מפורשות שבית ספר רשאי להרחיק ילדים שקיבלו פטור מחיסון במהלך התפרצות מחלה או אירוע חירום, ובחלק מהמדינות אף ניתן לכפות מתן חיסון.

 

בהתבסס על נתונים שדווחו מ-45 מדינות ומהרובע של קולומביה עולה כי שיעור הילדים בגני ילדים שהיו בעלי פטור מחיסון אחד לפחות במדינות שונות עמד על 2.2% (נע בין 0.1% במיסיסיפי ל-7.6% באורגון). השיעור של הפטורים מסיבות רפואיות היה כ-0.2% (ונע בין 0.1% בהוואי ועד 0.8% באלסקה), והשיעור של הפטורים מסיבות שאינן רפואיות היה כ-2% (ונע בין 0.1% בקליפורניה ו-7.5% באורגון).

 

  ( )

בקנדה, תוכנית החיסונים הלאומית מומלצת על ידי ועדה לאומית. הפרובינציות והטריטוריות יכולות להשתמש בלוח החיסונים המוצע בתוכנית זו, אך הן אינן מחויבות לכך. על פי הנתונים ישנן פרובינציות בהן קיימת חקיקה הקובעת את חובת החיסון כתנאי מקדים להגעה לגני הילדים ובתי ספר, וישנן פרובינציות בהן לא קיימת חקיקה כזו.

 

כך למשל באונטריו ובניו ברנסוויק כניסתם של ילדים לגנים ובתי הספר מותנית בכך שההורים יספקו הוכחה שילדיהם עמדו בתוכנית החיסונים הקבועה בחוק. בשני המקומות ניתן לקבל פטור מחובת חיסון בשל סיבות רפואיות, מצפוניות ודתיות.

 

גם כאן, כמו בארה"ב, ילדים שקיבלו פטור מחובת חיסון יכולים להיות מורחקים מבית הספר במהלך התפרצות של מחלה. לעומת זאת, בקולומביה הבריטית למשל, אין חובת חיסון נכון לנובמבר 2017.

 

 

ח"כ מירב בן ארי, יוזמת הדו"ח.  ישראל נמצאת בפיגור רגולטורי בהשוואה לשאר מדינות העולם  (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ח"כ מירב בן ארי, יוזמת הדו"ח. ישראל נמצאת בפיגור רגולטורי בהשוואה לשאר מדינות העולם (צילום: אלכס קולומויסקי)

 

  ( )

באוסטרליה, הממשלה הפדראלית מממנת את תוכנית החיסונים הלאומית, כאשר המדינות והטריטוריות יכולות להוסיף חיסונים על תוכנית זו. על פי הנתונים, בחלק מהמדינות באוסטרליה יש חקיקה המחייבת הורים המבקשים לרשום את ילדיהם למוסדות חינוך להציג עדויות על כך הם חוסנו.

 

באוסטרליה קיים רישום לאומי לחיסונים לכל הגילים לפיו בתקופה שבין לדצמבר 2017 ועד לספטמבר 2018 ,כ-94% מהילדים בגיל 12-15 חודשים ביצעו את כל החיסונים הנדרשים לגילם לפי תכנית החיסונים הלאומית, כמו גם כ-90% מהילדים בגיל 24-27 חודשים וכ-95% מהילדים בגיל חמש.

 

  

  ( )

ברפובליקה הצ'כית ישנה חובת חיסון כללית, מעבר להקשר של קבלה לבתי ספר. בנוסף, קיימת חקיקה האוסרת על ילדים שלא חוסנו להתקבל לגני ילדים. ספקים של שירותי גני ילדים יכולים להיקנס בסכום של עד 20 אלף אירו אם יקבלו ילד שאינו מחוסן.

 

לפי נתוני הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי, נכון לשנת 2017 - 96% מהילדים ברפובליקה הצ'כית קיבלו חיסון כנגד חצבת וכן כנגד דיפטריה, טטנוס ושעלת (נכון לשנת 2016).

 

  ( )

בגרמניה, קיימת תוכנית חיסונים לאומית, החקיקה אינה קובעת חובת חיסון כללית, אך ילדים יכולים להירשם לגני הילדים ובתי הספר רק אם קיבלו את החיסונים הסטנדרטיים. גם בגרמניה, במקרה של התפרצות חצבת למשל, ניתן להרחיק ממוסדות החינוך תלמידים שאינם מחוסנים. נכון לשנת 2017, 96% מהילדים בגרמניה חוסנו נגד חצבת.

 

 

  ( )

בשוודיה יש תוכנית חיסונים לאומית שנקבעת בידי הממשלה, בהסתמך על המלצות הסוכנות לבריאות הציבור. החיסונים הם וולונטריים, ולא מוטלות סנקציות על מי שלא מתחסן.

 

שיעור הכיסוי החיסוני בשוודיה מחושב על בסיס הרישום הלאומי לחיסונים, ונכון לשנת 2018 ,יותר מ-98% מהילדים שנולדו בשנת 2012 קיבלו חיסון כנגד דיפטריה, טטנוס, שעלת, פוליו ושפעת. שיעור המחוסנים לחצבת, חזרת ואדמת עמד על 97.5%.

 

ח"כ מירב בן ארי (כולנו), חברת ועדת הבריאות אמר בעקבות ממצאי המחקר: "בשבועות האחרונים אנו שומעים על התפרצות מחלת החצבת שאף גבתה חייה של תינוקת באסון טרגי שהיה ניתן למנוע.

 

"עוד בשלבים הראשונים של ניסוח החוק נפגשתי עם גורמי מקצוע, מומחים בתחום והורים מודאגים, בד בבד ביקשתי ממרכז המידע והמחקר של הכנסת לבחון מה קורה בעולם בכל הנוגע לחיסונים ולהפתעתנו נוכחנו לגלות ממצאים שמעידים כי ישראל נמצאת בפיגור רגולטורי בהשוואה לשאר מדינות העולם בכל נושא החיסונים, וזה מה שהצעת החוק שלי מנסה לתקן. בריאות הציבור בעלת ערך עליון".

 

צפו בדבריו של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, איתמר גרוטו על מגפת החצבת:

 

 

 

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסונים. אנחנו מול העולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים