שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    איפה יש אוכל בוכרי בארץ?
    אוכל בוכרי: איפה תמצאו את מרק הדושפרה המפורסם, איפה יש שיפוד פילה שמגולגל עם שומן כבש, ובאיזו מסעדה מגישים מנטי מאודים, עוף טבקה ומאפה סמסה ממולא בדלעת? יצאנו לסיור קולינרי במסעדות בוכריות בארץ

     

    צילום: ניצן דרור

    צילום: ניצן דרור

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    אוזבקיסטן היא אחת המדינות שעל דרך המשי שמעל 50 שנה הייתה אחת ממדינות ברה״מ, הקהילה היהודית בה היא מהעתיקות בעולם, ומקורותיה ככל הנראה בפרס. בעידן המודרני רוב יהודי אוזבקיסטן התגוררו בעיר הבירה טשקנט וגם בסמרקנד ובבוכרה.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

    האוכל הבוכרי מביא את השילובים הנדירים בין מזרח ומרכז אסיה, אבל חשוב לדעת שיש בו הרבה יותר מאושפלוב - תבשיל האורז המפורסם עם המון גזר בצל וכבש. מנות עם כבש (ובשומן כבש) ותיבול חזק מאפיינים את המטבח הזה, וניכרים גם במרקים העשירים, וגם בכיסונים ומאפים שיכולים להיות מטוגנים, מאודים או מבושלים. יש במטבח הזה גם לחמים מטורפים אבל ההתמחות הגדולה של המטבח הבוכרי הוא ללא ספק בבשר, וגם בגזרה הזו יש מנות ייחודיות לעדה הבוכרית ומתכונים קלים להכנה.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    החדשות הטובות הן שהאוכל הבוכרי מוגש גם במאפיות ולא רק במסעדות, למרות שדווקא בהן חבוי ההיבט המסקרן בקולינריה הבוכרית, מכיוון שכולן בלי יוצא מן הכלל מופעלות על ידי משפחות ובעלות תעודת כשרות. אז מלבד המסעדות המשפחתיות עם האווירה החמה, פועלות בארץ גם מאפיות בוכריות, שלרוב הן מקומות בלי שם ובלי שלט, מה שלא מפריע להן לעקוף בסיבוב את כל הטאבונים ושאר המקומות לממכר פחמימות. יש בהן - מלבד הלחם המיוחד - גם מאפים ממולאים בנדיבות בבשר, בשומן כבש, בבצל או בדלעת.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
     

     (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
    (צילום: אביהו שפירא)

    ומה עם אירוח ביתי? גם בגזרה הזאת יש גם כמה מיזמים של אירוח ביתי בוכרי שיאפשרו לכם להכיר את אחת ממסורות האירוח העתיקות, שלא נופלת מזו של הבדואים והדרוזים.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
    תמצאו כאן גם סדנאות בישול בוכרי, במהלכן תלמדו כיצד להכין את המאפים הבוכריים המופלאים בבית. הכיף האמיתי בסיפור הזה הוא שרוב המסעדות הבוכריות עדיין עממיות והמחירים בהן בהתאם. אם לא מתחשק לכם להזמין מנות חדשות שאתם לא מכירים, עדיין תצאו מסופקים כי בכל מסעדה יש גם שפע של מנות בשר על האש.

    ארז קומרובסקי מכין קאדה בוכרית (צילום: יותם קצור)
    ארז קומרובסקי מכין קאדה בוכרית(צילום: יותם קצור)
     

    אז היכן תמצאו את מרק הדושפרה המפורסם או את שיפוד הפילה שמגולגל עם שומן כבש? איפה יש מנטי מאודים, עוף טבקה ומאפה סמסה הממולא בדלעת? הכל בכתבה שלפניכם.

     

       (  )
     

    סמרקנד

    מסעדה בוכרית ביתית, שהוקמה ב-1995 על ידי אליהו פוזיילוב האב, ומנוהלת עד היום על ידי ילדיו סטלה ודוד. יש למסעדה גם סניף חדש יותר, הממוקם בתל אביב ומנוהל על ידי אחיהם גבי.

     

    סמרקנד היא מסעדה משפחתית, וזה ניכר בכל הפרטים הקטנים. גם האוכל, כאילו יצא מהמטבח הביתי של בשלנית אוזבקית ויש בתפריט את הכיסונים והמאפים הבוכריים הנהדריים כמו גוז'גוז'ה, מנטי המאודים (35 שקלים ל-5 יח׳), פירוז׳קי (8 שקלים) וצ׳יבורקי ממולאים בבשר.

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

    תוכלו לטעום כאן גם את העוף טבאקה (עוף שלם דחוס במחבת שאחר כך שופכים עליו רוטב שום ולימון), שיפודים שאפשר למצוא רק במטבח הבוכרי כמו "רולדה" למשל, שהוא פילה מגולגל עם שומן כבש בפנים (35 שקלים). חלק נכבד בתפריט מוקדש לתבשילי אורז כמו אושפלוב (35 שקלים) ומרקים כמו דושפרא (45 שקלים) ולגמן. בסניף התל אביבי מדי יום שישי מתקיים שוק של אוכל מוכן לקחת הביתה.

        (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)
     

    יחזקאל קזז 18 אור יהודה, 03-5333448‏, ראשון-חמישי 24:00-11:00, שישי 16:00-11:00, מוצ״ש- 24:00, כשר

    בן צבי 34 תל אביב, 03-6811122, ראשון-חמישי 24:00-11:00, שישי 16:00-11:00, מוצ״ש- 24:00, כשר

     

    פרגנה

    בפרגנה יש אווירה קצת סובייטית שמתוחזקת על ידי מוזיקת פופ רוסית הבוקעת ממסך טלוויזיה ענק. למרות האווירה המטעה והקהל הרוסי, מדובר על מסעדה בוכרית שמגישה מנטי שממולא בבשר וציר בשרי טעים מאוד (8 שקלים ליחידה), צ׳יבורקי (10 שקלים ליחידה), פלוב (30 שקלים), מרק כבש ומרק דושפרה (27-30 שקלים). בתפריט יש גם מגוון בשרים על האש.

     (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

     (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    על השירות אחראית מלצרית מבוגרת שמשתלטת לבדה ובאלגנטיות על המסעדה המלאה עד אפס מקום בשעות הצהריים. המקום קטן ומשפחתי ובקלות ישכיח את האזור המסחרי הלא חינני שבו הוא ממוקם.

     

    שד׳ ויצמן 58 רמלה, 08-9223561, ראשון-חמישי 24:00-10:30, כשר

     

    ירושלים

    מסעדה בוכרית נוספת שפועלת ברמלה, וצמוד אליה מאפיית לחם בוכרי הנושאת את אותו השם. במאפייה תוכלו לקנות את הלחם הבוכרי העגול "ליפושקה" (9 שקלים ליחידה) שיצא זה עתה מהתנור וסמסה - כיסוני בצק בצורת משולש שמגיעים במילוי בשר עגל ובצל (9 שקלים ליחידה).

     (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    (צילום: לין לוי)

    במסעדה מגישים את אותם הכיסונים שיש במאפיה וגם את כל המאכלים מסורתיים של העדה כמו פלוב (35-55 שקלים), מנטי (5-6 שקלים ליחידה) וגם מרק לגמאן כמובן (29 שקלים).

     

    דוד רזיאל 18 רמלה, 08-9213689, ראשון-חמישי 23:30-100:00, שישי 14:00-9:30, שבת 23:30-20:00, כשר

     

    חנן מרגלן  

    גם את חנן מרגלן מנהלת משפחה, או אם לדייק, שני דורות של אותה המשפחה. התפריט מציע את המרקים הבוכריים דושפרה ולגמאן (30 שקלים לכל מרק) וסמסה הממולאים בבשר כבש עסיסי עם שומן כבש ומנטי המאודים (6 שקלים ליחידה).

    (צילום: דנה מאירזון) (צילום: יח"צ)
    (צילום: דנה מאירזון)

    גם הצ׳יבורק המטוגן שממולא גם הוא בבשר נמצא בתפריט כי אי אפשר בלי (10 שקלים ליחידה) וגם האושפלוב האהוב (45 שקלים). המנות הייחודיות למסעדה זו הן בויג׳ון (חציל על האש עם שום) המוגש למנה הראשונה ו"חסיף" שהוא נקניק בוכרי אותו יש להזמין מראש.

    (צילום: דנה מאירזון) (צילום: יח"צ)
    (צילום: דנה מאירזון)
      

    מסילת ישרים 15 תל אביב, 03-6873984‏, ראשון-חמישי 24:00-12:00, כשר

     

    מסעדת האחים

    מסעדת האחים מנוהלת על ידי שלושה דורות של משפחה שמקורותיה בבוכרה. האווירה במקום היא של אולם אירועים קטן והתפריט סובב סביב הגריל.

     

    מלבד הבשרים על האש שמוגשים בפיתה או בלאפה יש גם ייצוג נאה של מנות הדגל מהמטבח הבוכרי ביניהן, אושפלוב (33 שקלים) דושפרה (33 שקלים) ומנטי הדקיקים עם בשר ובצל (33 שקלים למנה).

     

    אפעל 7, פתח תקווה, 039190053, ראשון-חמישי 16:00-9:30, כשר

     

    בית האוכל הבוכרי

    מסעדה בוכרית השוכנת בחלל עם קשתות בעלות חיפוי אבן. כמו במסעדות הבוכריות האחרות מציעים כאן למנה הראשונה מאפה סמסה או כפי שעוד נהוג לכנות אותה גוז'גוז'ה עם שבעה מילויים שונים כולל דלעת ופטריות (16-7 שקלים למנה).

        (צילום: יח"צ)
    (צילום: יח"צ)
     

    כיסוני מאנטי מוגשים כאן כמנה עיקרית הכוללת 4 יחידות (45 שקלים), ובילשי שעשויים מבצק שמרים מטוגן, ממולא בשר טחון עם בצל (12 שקלים). יש כמובן מרקי לגמאן, שורפה ודושפרה (45 שקלים). לעיקרית תוכלו להזמין כאן ממבחר הבשרים. מנת הדגל בגזרה הזו הוא השישליק-קבאב המסורתי מבשר טלה וגם עוף טבקה (69 שקלים).

        (צילום: יח"צ)
    (צילום: יח"צ)
     

    הכרם 17 אשקלון, 08-6722880, ראשון-חמישי 22:00-10:00 , שישי 15:00-8:00, כשר

     

    ראיחונה

    מסעדה בוכרית משפחתית נוספת המנוהלת על ידי שלושה דורות של משפחת פלתיאלוב. התפריט מציע פתיח של ששה סוגי סלטים (20 שקלים) אחריהם תוכלו להזמין את הבצקים סמסה, צ׳יבורקי ומנטי עם מילויים שונים (9-7 ליחידה) ואחרי זה שיפודים (40-20 שקלים) או את המנות המסורתיות באחש ואושפלוב.

        (צילום: יעקב אהרונוב)
    (צילום: יעקב אהרונוב)

    בגזרת המרקים יש מרק לאגמן, מרק פלמני (כיסוני בשר קטנים מהמטבח הסובייטי), שורפה וחאש שהוא מרק רגל בוכרי (38-30 שקלים). בצהריים מציעים כאן עסקיות המשלבות בצורות שונות בין המאכלים הבוכריים, הסלטים והשתיה (75-35 שקלים).

        (צילום: יעקב אהרונוב)
    (צילום: יעקב אהרונוב)
      

    הבנאים 3 אשדוד, 050-8086296, ראשון-חמישי 23:00-10:00, מוצ״ש-24:00, כשר

     

    פינת השלושה

    פינת השלושה מוכרת לרובנו בתור שיפודיית ענק השוכנת בבניין פנורמה אבל למעשה מדובר על מסעדה בוכרית שהמשפחה שלה קרובה למשפחת פוזיילוב שבבעלותה מסעדת "סמרקנד".

     

    השילוב בין המטבח הבוכרי לגריל הישראלי מבטיח לכם כי הארוחה כאן תיפתח עם סלטים ואחרי זה אפשר גם לשנות כיוון וללכת על מנות בצק וכיסונים בכל הצבעים והצורות או על מרקי הכבש הנהדרים.

     (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
    (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
      

    מקבץ השיפודים כולל כמובן גם את הרולדה הבוכרית המפורסמת שמשדכת בין פילה לשומן כבש. מה שאתם לא יודעים הוא שמאז שנפתחה בדרום תל אביב לפני קרוב ל-30 שנה, צצו שני סניפים נוספים של המסעדה, בצפון תל אביב ובראשון לציון.

     

    דרך בן צבי 84 תל אביב, 03-5185555, ראשון-חמישי 23:00-11:00, שישי 15:00-11:00, מוצ״ש-24:00, כשר

    הברזל 24 תל אביב, 03-6491777, ראשון-חמישי 23:00-11:00, שישי 15:00-11:00, מוצ״ש-24:00, כשר

    סחרוב 20 ראשון לציון, 03-9520430, ראשון-חמישי 23:00-11:00, שישי 15:00-11:00, מוצ״ש-24:00, כשר

     

    מסעדת טשקנט

    בתוך מטבח המסעדה הזו פועל טאבון אבן עגול שדומה בצורתו לבאר ובו אופים את הלחם הבוכרי, ולסיום הארוחה נמזג כאן תה בקערות עמוקות מסורתיות עם עיטורים כחולים.

     

    גם כאן הארוחה מתחילה מסלטי הבית שכוללים גם כמה סלטים מהמטבח הבוכרי ולאחר מכן מגיעים הבשרים על האש או מנות אוזבקיות. כאן תוכלו לטעום גם דושפרה מטוגנת (כיסונים קטנים מבצק דק דק שממולאים בבשר בתיבול ארומטי) שעולה 35 שקלים למנה ובהזמנה מראש תוכלו גם לטעום את המאפה הפחות שגרתי שאינו נפוץ במסעדות בוכריות בארץ - טנדיר סמסה בעל צורה מרובעת (15 שקלים).

     

    בין 16:00-12:00 מציעים במקום עסקיות עם מרק לאגמן, שיפודים, אושפלוב, דושפרה או עם דולמה - עלי גפן ממולאים בבשר ואורז (45-30 שקלים)

     

    מתחם שלמה סיקסט צריפין, 08-9177550‏, ראשון-חמישי 23:00-11:00, מוצ״ש-24:00, כשר

     

       (  )

    מאפיית לחם בוכרי 

    במאפיה הזו מציעים את ה"ליפושקה" - הלחם הבוכרי העגול, קריספי ומבריק מבחוץ ונימוח מבפנים וגם מאפים בוכריים. הכול נאפה בתנור שהוא בעצם חדר והבצקים בו עוברים אפיה כשהם מודבקים לקיר תוך כדי התזת מים שמבטיחה את הכרום הממכר.

     

    מלבד הלחם הזה אופים כאן גם את נוניטקי שהוא לחם קשה ומחורר כמו מצה, שנפרס מגליל בצק ענקי. בגזרת המאפים מציעים את הגוז'גוז'ה (הסמסה), שממולא בדלעת או בכבש עם בצל (5 שקלים עם דלעת או 7 שקלים עם כבש).

     

    חנוך 52 שוק התקווה תל אביב, ראשון-שישי 16:00-7:00, כשר

     

    בית מאפה משה

    במאפיה הזו יש לחם עיראקי ומאפים בוכריים. תוכלו לקנות במקום גם את הליפושקה (8 שקלים) וגם את המאפים המפורסמים של העדה הממולאים בבשר (9-7 שקלים).

     

    יש גם לחם "לבש" (5 שקלים) וגם פירושקי מהמטבח הסובייטי עם כרוב ותפוחי אדמה (5 שקלים ליחידה).

     

    הברון הירש 15 פתח תקווה, 03-9131015, ראשון-חמישי 20:00-8:00, שישי 16:00-7:00, כשר

     

    לחם הבית

    מאפייה קטנטנה שבה אופים אך ורק לחם, או יותר נכון את כל סוגי הלחמים של העדות הבוכרית והקווקזית. את האפיה עושים בטאבון מסורתי שעובד על גז והמבחר כולל כמה סוגים של לחמים במגוון רמות של עובי (12-8 שקלים).

     

    הגיבורים 64 חדרה, 04-6221521, ראשון-חמישי 18:00-8:00, שישי 14:00-8:00, כשר למהדרין

     

    מאפייה בוכרית

    במאפייה הבוכרית, שיש המכנים אותה גם "מרכז אסיה", יש וויטרינה שתוציא לאוהבי הבצקים הממולאים את העיניים ותרעיד את כל החשקים.

     

    יש שם לחם בוכרי מסורתי ולחם בוכרי דקיק, אבל המאפים הם ללא ספק גולת הכותרת, כי הם שמנמנים ומסתירים בפנים שפע של מילוי.

     

    המבחר כולל פירוש׳קי וצ'יבורקי, מטוגנים או אפויים ממולאים בתרד, החומוס, תפוח אדמה, כרוב ובשר. יש גם סמבוסקים מתוקים ממולאים באגוזים וגם את פאר האפיה הבוכרית הגוז'גוז'יה(הסמסה) ומאפה הביצ'אק שממולא בדלעת. מחיר כל המאפים נע בין 10-6 שקלים.

     

    מסילת ישרים 41 תל אביב, 03-6393859, ראשון-חמישי 20:00-6:00, שישי 16:00-6:00, כשר

     

    מאפיית הלחם הבוכרי

    במקום הזה, שבמבט ראשון נראה בכלל כמו מכולת, יש פיילה ענקית עם הלחמים של העדה ואת מאפי הגוז'גוז'יה הממולאים בבשר בקר עם קצת שומן כבש, נגיעה של מחית תפוחי אדמה והמון בצל. מחיר המאפה 10 שקלים וכדאי מאוד לקנות כמה ממנו, כי הראשון רק פותח את התיאבון.

     

    שז''ר 11 תל אביב, 03-5183924, ראשון-חמישי 19:00-7:00, שישי 16:00-7:00, כשר

     

    המאפייה הבוכרית

    מאפייה בוכרית קטנטנה וותיקה שבה מייצרים את הלחם ואת המאפים בשיטות מסורתיות, ממש כמו בימים עברו. יש את הלחם העגול ליפיושקה (10 שקלים), טוקי שהוא מעין קרקר בוכרי (7 שקלים) ומאפה גוז'גוז'יה ממולא בשר (9 שקלים).

        (צילום: טל שניצר)
    (צילום: טל שניצר)
     

    אליהו סעדון 122 אור יהודה, 03-6341354, 19:00-4:00, שישי 16:00-4:00, כשר

     

       (  )
     

    מיטל פנחסוב הדר - סדנאות בישול בוכרי

    מיטל היא בשלנית ביתית ממוצא בוכרי-תימני שלפני קצת יותר משנה התחילה להעביר סדנאות בישול בוכרי במטרה לשמר את מסורת הבישול הזו באמצעות הנגשת המתכונים המסורתיים.

    סדנאות בישול (צילום: אילור מזרחי)
    סדנאות בישול בוכרי(צילום: אילור מזרחי)

    את הסדנאות היא עורכת אצלה בבית והן מיועדות ל-8 משתתפים ובמידה ותרצו לארח את הסדנה בביתכם, תוכלו להזמין בין 5-10 משתתפים ומיטל תגיע עם כל מה שצריך מההתחלה ועד הסוף.

     

    מחיר הסדנה נע בין 300-250 שקלים (תלוי במה לומדים ובכמות המנות), כאשר הדגש הוא על מאכלים בוכריים מסורתיים המותאמים לשגרת החיים שלנו כאן ועכשיו - כלומר הרבה יותר מהיר והרבה פחות משמין.

     

    ראש העין (או בבית הלקוח), 050-5767575, כשר ללא תעודה

     

    מסעדת אוזבקיסטן - אירוח ביתי של ריטה

    אם אתם בעניין של אירוח ביתי בוכרי עם כל הכללים של הכנסת האורחים הלבבית המאפיינת את העדה הזו, בערד תוכלו לחוות זאת בזכות האירוח הביתי שמציע ריטה בביתה הפרטי: ריטה מכינה את כל המנות הקלאסיות של המטבח האוזבקי, והיא פוגשת את האורחים כשהיא לבושה בבגדים המסורתיים של העדה.

     

    עלות הארוחה בביתה נעה בין 150-100 שקלים לאדם. בנוסף לאירוח, ריטה גם מעבירה סדנאות להכנת מאפים בוכריים - מחיר הסדנה 100 שקלים למשתתף.

     

    שלדג 12 א' שכונת מעוף בערד, 052-6919485, לא כשר

     

    נורית שוורץ - אירוח ביתי בשכונת פלורנטין

    נורית שוורץ המכונה גם "מלכת המרציפן" פתחה לאחרונה מסעדה ביתית בשכונת פלורנטין במסגרת המיזם הקולינארי "נשים מבשלות".

     

    במסעדה שלה היא מגישה מאכלים עדתיים כמו טורטליני בוכרי, אושפלאו וגוזגיז'ה וכמובן שלקינוח תמיד יהיו מרציפנים וטרפל שוקולד. הארוחה בביתה מורכבת מתשע מנות ביניהן מרק, מבחר סלטים, עיקרית (בשרית או צמחונית), תוספות וקינוח.

     

    מחיר הארוחה למבוגר 140 שקלים ולילד 70 שקלים, היא מיועדת ל-6-10 סועדים ויש לתאם אותה לפחות 5 ימים מראש.

     

    שכונת פלורנטין תל אביב, 050-5572472, לא כשר

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים