שתף קטע נבחר

לטייל בעקבות השלכת: המלצות לסוף הסתיו

מהגן הבוטני בגבעת רם, דרך נחל עמוד בגליל העליון ועד לרמת הגולן - ריכזנו עבורכם המלצות לטיולים קסומים בגוונים של צהוב ואדום

 

ישראל זה לא אירופה, והעצים הנשירים הם לא העצים הנפוצים ביותר בה. אבל בכל זאת ניתן למצוא כמה מקומות שבהם העצים נצבעים בסתיו בצבעים משגעים של אדום וצהוב. אז רגע לפני שהחורף מגיע והעלים נושרים בשלכת – קבלו כמה המלצות וצאו לשטוף את העיניים.

 

מסלול טיול למיטיבי לכת הפך למסלול למשפחות

 

נחל עמוד

בתחומי ערוץ נחל עמוד שבגליל העליון מצוי שילוב יוצא דופן של צומח טבעי לצד צומח בוסתנים שניטע בנחל על ידי אנשים שחיו באזור בתקופות שונות במהלך ההיסטוריה. לצד הבוסתנים קיימת מערכת קדומה של טחנות קמח, מבטשה (טחנת מים) ואמות מים בני כ-400 שנה. במהלך המסלול, חולף השביל על פני מעיינות ובריכות שכשוך, שבילים שנפרצו בתקופת המנדט, מבנים קדומים, טרסות יפהפיות ומגוון עצי פרי כמו רימונים, תאנים, אגוזי מלך, גפנים, לימונים ועוד.

שלכת בנחל עמוד (צילום: מוחי נאסר)
שלכת בנחל עמוד(צילום: מוחי נאסר)

נחל עמוד (צילום: עפו בכריה)
נחל עמוד(צילום: עפו בכריה)
 

נחל עמוד הוא הגבוה מבין הנחלים המושכים מים בארץ, והזרימה בחלק העליון של הנחל איתנה כל השנה. בקצה המסלול יש פינת חמד ובו נמצאות בריכות שכווי – בריכות עגולות ויפות עם מים צלולים, שמומלץ להתרחץ בהן אם מזג האוויר מאפשר זאת. לצד הבריכות ניצבים עצי דולב גבוהים, שעלי השלכת שנשרו מהם כבר מכסים את האזור כולו.

 

אורך המסלול בנחל עמוד הוא ב-5 ק"מ והוא דורש כשלוש שעות הליכה. רמת הקושי בינונית. המסלול מעגלי ומתאים למשפחות. יש ללכת על פי סימון שבילים אדום. לרשות המטיילים עומדת תחנת מידע של רשות הטבע והגנים, מרכז שירות וחניון לילה. הכניסה למסלול מכביש 866 בין כפר שמאי ליישוב מירון. הכניסה לשמורת נחל עמוד היא בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.

 


 

עין חמד

הגן הלאומי עין חמד שוכן בצמוד למחלף חמד על כביש 1 – כרבע שעה נסיעה מירושלים וכחצי שעה נסיעה מתל אביב. הגן, שמהווה פינת טבע קסומה בלב אזור מיושב, מגיע לשיא תפארתו בדיוק עכשיו – בימי הסתיו.

שלכת בעין חמד (צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)
שלכת בעין חמד(צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)

שלכת בעין חמד (צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)
שלכת בעין חמד(צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)

שלכת בעין חמד (צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)
שלכת בעין חמד(צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)

שלכת בעין חמד (צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)
שלכת בעין חמד(צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)
 

בגן, אשר שוכן לאורך קטע מנחל כסלון, מצוי מקבץ גדול של עצי דולב מזרחי – בני דודים של עץ המייפל הקנדי, שהעלה שלו מככב במרכז הדגל של קנדה. עצי הדולב משליכים בסתיו את עליהם במרבדים של אדום, צהוב וכתום. ההליכה בגן היא בין המרבדים וליד המבנה הצלבני המבוצר שנותר במקום.

 

ההליכה בגן הינה קלה, אפשרית לכל גיל וניתן להתנייד גם עם כיסאות גלגלים ועגלות תינוק. משך הטיול כשעה וניתן לערוך בגן פיקניקים ולבלות בו יום שלם. הכניסה לגן הלאומי היא בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.

 

הגן הבוטני בגבעת רם

הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם בירושלים מציג את אוסף הצמחים הגדול בישראל ובמזרח התיכון, וכולל 6,077 מינים וזנים מכל העולם. השלכת, האופיינית לאזורים צפוניים וקרים בעולם, באה לידי ביטוי בגן בעשרות מיני עצים ממוצא צפוני אשר עליהם משנים בסתיו את צבעם. חפשו אותם בחלקות אירופה, צפון אמריקה ואסיה.

האגם בגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם (צילום: תום עמית)
האגם בגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם(צילום: תום עמית)

עץ גינקו בגן הבוטני האוניברסיטאי (צילום: תום עמית)
עץ גינקו בגן הבוטני האוניברסיטאי(צילום: תום עמית)
 

עץ הגינקו בחלקת צמחי המרפא והתבלין מכוסה כולו בעונה זו ב"שמיכה" מופלאה של עלים זהובים. בחלקת הים התיכון תוכלו ליהנות גם מעצים מקומיים בצבעי שלכת, כמו האלה הארצישראלית בצבעי אדום-כתום, בן-חוזרר הררי בצבעי אדום ומילה סורית בצהוב. תוכלו ליהנות מטיול שלכת סביב האגם בכניסה, שאורכו חצי שעה, אך מומלץ לטייל לעומק החלקות בסיור של שעה-שעתיים.

 

הגן הבוטני האוניברסיטאי נמצא סמוך לקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית ולמוזיאון ישראל. הוא פתוח בשעות 17:00-9:00 בימי א'-ה' ושבת, ובשעות 15:00-9:00 ביום שישי. הכניסה לגן בתשלום: 35 שקלים.

 

טיול שלכת רכוב בגולן

המזדמנים לרמת הגולן עם רכבם יכולים לנסוע בין כמה תחנות שיחשפו בפניהם את הנוף והצבעים היפים של השלכת הגולנית. את הסיור מתחילים במצפה רונן (תצפית קוניטרה) שנמצא על כביש 98, קילומטר צפונית לעין זיוון. מהמצפה ניתן לראות את עמק קוניטרה שבו מטעי פירות רבים כמו תפוח, אגס, נקטרינה, דובדבן ועוד. ירוק המטעים מתחלף בעונה זו באדום ובצהוב של שלכת.

תן מסתתר בשלכת בגולן (צילום: רינה נגילה)
תן מסתתר בשלכת בגולן(צילום: רינה נגילה)
 

לאחר מכן ממשיכים בנסיעה צפונה על כביש 98, לכיוון הגבול עם סוריה ולפארק הוולקני שנמצא מתחת למצפה. אפשר לסטות מהכביש הראשי אל לוע הר אביטל ולצפות על הכרמים של קיבוץ אל-רום שנצבעו בצהוב, רגע לפני שהם משירים את עליהם ועומדים ללא עלים לקבל את השלג והקיפאון. ממשיכים צפונה אל כרם הרוח ולכרמים והמטעים באזור אל-רום.

 

סמוך לקיבוץ אל-רום ניתן לפנות מזרחה (ימינה) אל אנדרטת עמק הבכא ולשמוע במקום את סיפור הגבורה של גדוד 77. בדרך לאנדרטה יש עוד מטעים רבים ויפים. משם ממשיכים על כביש 98 וחולפים על פני הכפר בוקעתא, נוסעים בין עצי יער אודם – ומומלץ לסיים את הנסיעה באחת המסעדות על הכביש הראשי של הכפר מסעדה, עם כנאפה מתוק וקפה חם.

 

מרום גולן

אם בכל זאת רוצים להרגיש קצת אירופה, ניתן לסייר באופן רגלי ברחבי קיבוץ מרום גולן שבצפון רמת הגולן – שצבעי השלכת עזים בו במיוחד בעונה זו של השנה. מגוון עצים נשירים שונים ויפים מקשטים את השבילים של הקיבוץ וכפר הנופש שבו. ניתן לראות שם עצי שזיף פיסרדי, עץ עשן, גפנית, ברבריס, ערמון, אדר הסוכר, מילה פנסלבינית, אלון אמריקני ועוד. בסיור תוכלו לאסוף ולאכול ערמונים טריים שנפלו מהעץ, ומומלץ לסיים אותו במסעדת הבוקרים שנמצאת במתחם כפר הנופש.

צבעי שלכת במרום גולן (צילום: אילן הדר)
צבעי שלכת במרום גולן(צילום: אילן הדר)

צבעי שלכת במרום גולן (צילום: אילן הדר)
צבעי שלכת במרום גולן(צילום: אילן הדר)

צבעי שלכת במרום גולן (צילום: אילן הדר)
צבעי שלכת במרום גולן(צילום: אילן הדר)

צבעי שלכת במרום גולן (צילום: אילן הדר)
צבעי שלכת במרום גולן(צילום: אילן הדר)
 

לחילופין, ניתן להצטרף לסיור שלכת מאורגן שמעביר חנוך שנק, חבר קיבוץ מרום גולן. הסיור יוצא מהקבלה של כפר הנופש מרום גולן, נמשך כשעה ורבע ועובר בין האזורים הציבוריים בקיבוץ ולצדי גינות פרטיות. בסיור רואים את העצים אשר התכסו בכל צבעי השלכת – אדום עז, צהוב, חום זהב, וכן את הנוף הקסום בלועו של הר בנטל. מובטח כי לרגע תרגישו כאילו אתם בארץ קרה ורחוקה עם נוף אירופאי משגע.

 

סיור שלכת מאורגן אחרון לעונה יתקיים בשבת הקרובה בשעה 11:00. הסיור בתשלום: 50 שקלים למבוגר, 25 שקלים לילד (חינם לאורחי כפר הנופש). לפרטים נוספים: 04-6960449.

 

יער צרעה

יער צרעה משתרע על פני כ-11 אלף דונם בגבעות שפלת יהודה שמצפון לבית שמש. פסגות היער מתנשאות כ-400 מטרים מעל לים וצונחות בתלילות דרומה, אל העמק הרחב של נחל שורק. בצלע הדרומית של הרכס, הנושקת לעמק הנחל, שוכן קיבוץ צרעה. את היער נטעה הקרן הקיימת לישראל בשנות ה-50, והנטיעות הראשונות כללו בעיקר עצי אורן ירושלים ועצי איקליפטוס. בתקופה זו פורחים בין הסלעים ביער נרקיסים וסתווניות, וגם הרקפות כבר מתחילות לפרוח.

חורשת אלה ארצישראלית ביער צרעה (צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק
חורשת אלה ארצישראלית ביער צרעה(צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל)

עלים שנשרו מאלה ארצישראלית ביער צרעה (צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק
עלים שנשרו מאלה ארצישראלית ביער צרעה(צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל)
 

כדאי להתחיל את הטיול בתצפית ממצפה צרעה. מרחבת החניה צועדים כ-150 מטר לכיוון שממנו הגעתם עם הרכב. בצד הדרך צומחים עצי זית. ממזרח לשביל נטעה קק"ל חורשה קטנה ויפה של עצי אלה ארצישראלית. בעונה זו האדמה שמתחתם כבר אדומה מעלי שלכת. בלב היער, במורדות תל צרעה, הכשירה קק"ל בתרומת ידידיה בשבדיה שביל שעוקב אחר קורותיו של שמשון הגיבור כפי שמתוארים בתנ"ך.

 

אל היער נכנסים מכביש 44, כשני ק"מ ממערב למחלף שמשון, בקצה הצפוני של דרך הפסלים. נוסעים לאורך דרך הפסלים כ-3 ק"מ ומגיעים למצפה צרעה. מהמצפה נוסעים כ-100 מטרים במורד הדרך ומגיעים לרחבת חניה גדולה, ליד עמודי הוקרה לידידי קק"ל בשוודיה. כאן חונים ומתחילים את הטיול ב"שביל שמשון". הסיור ביער צרעה אינו כרוך בתשלום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים
שלכת בעין חמד
צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים
מומלצים