שתף קטע נבחר

 

מחאת הנשים: חסימות לסירוגין בת"א ובירושלים, טיסות עוכבו

לאורך היום יתקיימו שביתה ושורת עצרות והפגנות נגד הטיפול באלימות כלפי נשים. תל אביב קמה למיצג נעליים אדומות. ההפגנות בצמתים החלו ב-9:30 ליד קריית הממשלה ובכניסה לבירה. ב-19:30: עצרת בכיכר רבין. בשל חסימות בנתב"ג, תשע טיסות מעוכבות

 

 

הבוקר (יום ג') יצאה לדרך המחאה נגד הטיפול באלימות כלפי נשים, שכוללת שביתה המונית שמלווה בהפגנות ואירועים רבים בעשרות מוקדים ברחבי הארץ. מ-9:30 החלו הפגנות בצמתים מרכזיים שעלולות לשבש את התנועה בערים השונות. הראשונה הייתה בצומת עזריאלי בתל אביב, מתחת לבניין קריית הממשלה, שם קראו כמה מאות המפגינות והמפגינים: "די, נמאס, תרשיעו כל אנס". הם נושאים שלטים שעליהם נכתב: "די לרצח נשים" וחסמו את הפנייה דרומה לרחוב מנחם בגין, ובהמשך את דרך השלום ואת רחוב יגאל אלון. חלק מהמפגינות והמפגינים נהדפו בכוח על ידי השוטרים. כמה מהנהגים הביעו כעס על ההפרעה ואמרו להם: "לכו תחסמו את ביבי, מה אתם רוצים מאיתנו?". במקביל, בשל חסימות באזור נתב"ג - תשע טיסות מעוכבות.

 

בתוך כך, על רקע שביתת הנשים, גם במוסדות להשכלה גבוהה התקיימו היום מחאות, עצרות הזדהות והפסקות לימודים. כאלף סטודנטים השתתפו בהפגנה שהתקיימה מחוץ לאוניברסיטת תל אביב (כיכר אנטין) ובמשך שעה הושבתו הלימודים. "אני שמחה שהאוניברסיטה נתנה לנו את השעה הזו", אמרה אמונה, סטודנטית באוניברסיטה. כסטודנטים אנחנו צריכים לדרוש שינוי ברמת החקיקה והאכיפה. בכל המישורים נדרשת יציאה מהאדישות. אנחנו חמישים אחוז מהאוכלוסייה והגיע הזמן לצעוק בקול". רולא, אחת ממארגנות ההפגנה אמרה כי "אנחנו דורשות הקצאת משאבים לטיפול בנשים מוכות ולטיפול בנושא הזה. יש פה סולידריות של כלל הארגונים למאבק בנושא המחאה הזו לא תסתיים פה".

 

גם באוניברסיטה העברית התקיימו הפגנות מחאה בשני הקמפוסים (הר הצופים וגבעת רם) ובהן השתתפו כאלף סטודנטים ובאוניברסיטת בן גוריון אמרה פרופ' רבקה כרמי, נשיאת האוניברסיטה: "כל אחת ואחד מאיתנו צריך ללכת הביתה ולעשות חשיבה עמוקה מה כל אחד ואחת מאיתנו עושה בתוך ביתו. וכשאני אומרת ביתו אני אומרת גם סביבתו. אני רוצה להעביר את המסר הזה באופן ברור - זה לא יכול להיות יותר 'יפה שלי' לבנות ו-'חכם שלי' לבנים, זה חכמה שלי ויפה שלי לכולם״. באוניברסיטת בר אילן קיימו גם כן כנס מחאה והסטודנטים והאוניברסיטה התירה לסודנטים ולחברי סגל שבחרו בכך – לסיים את הלימודים או העבודה בשעה 14:00. גם באוניברסיטת חיפה התקיימו מספר אירועי מחאה.

 

במספר מכללות התקיימו אירועי מחאה גם כן. בבצלאל התקיימה צעדת סטודנטים ובמכללה האקדמית אחוה, בנוסף להפגנה שנערכה היום במוסד האקדמי, הוחלט כי עד סוף השבוע כל השיעורים הראשונים יוקדשו ללימוד על הנושא. במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה לא התקיימו לימודים בין השעות 12:30-14:00 ובמכון הטכנולוגי חולון (HIT) הקימו במוסד האקדמי מיצב מחאה עם שמותיהן של הנרצחות. במיצג הוצבו גם שלטים ריקים, "עבור הבאות בתור". הסטודנטים במוסד עמדו במשך 24 דקות לזכרן של 24 הנשים שנרצחו מתחילת השנה.

  

בירושלים חסמו כ-50 נשים את הכניסה לעיר והן קוראות: "די לרצח נשים". שוטרים הכווינו את התנועה ואפשרו את זרימתה. החסימה הסתיימה בסביבות 10:30, והפעילות החלו להתכונן לעצרת שתתקיים ב-12:00 בכיכר ספרא. כ-50 נשים וגבר אחד מפגינים בצומת בית ליד שבשרון אך לא מפריעים לתנועה. בחיפה מפגינים כ-150 בני אדם בגן הזיכרון.

מחאה אלימות כלפי נשים הפגנה עזריאלי תל אביב ( )
חסימת צומת עזריאלי בתל אביב( )

מחאת עמותת ויצו בתל אביב (צילום: רועי רובינשטיין)
מחאת עמותת ויצו בתל אביב(צילום: רועי רובינשטיין)

מחאה הפגנה נשים אלימות כלפי נשים תל אביב עזריאלי ( )
ההפגנה תחת בניין קריית הממשלה מול עזריאלי בתל אביב( )
 

מחאת הנשים בקריית הממשלה, תל אביב ( צילום: מוטי קמחי)
ח"כ רחל עזריה בתל אביב( צילום: מוטי קמחי)

מחאת הנשים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף)
מחאת הנשים בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)

מחאה נשים אלימות כלפי נשים כיכר הבימה נעליים אדומות (צילום: רוני פלזן)
מיצג המחאה, הבוקר בכיכר הבימה בתל אביב(צילום: רוני פלזן)
 

מחאה נשים אלימות כלפי נשים כיכר הבימה נעליים אדומות ()
כיכר הבימה, הבוקר

מחאת הנשים בגשר המיתרים, ירושלים ( צילום: ישי פורת)
מחאת הנשים בגשר המיתרים, ירושלים( צילום: ישי פורת)

ציפי לבני במחאת הנשים בקריית הממשלה, תל אביב ( צילום: מוטי קמחי)
ציפי לבני במחאת הנשים בקריית הממשלה, תל אביב( צילום: מוטי קמחי)

 

כ- 500 סטודנטים נשות סגל אקדמי ותושבי המועצות האזוריות בצפון השתתפו בהפגנת הנשים שנערכה בצהריים במכללה האקדמית תל-חי. משתתפות ומשתתפי ההפגנה הניפו כרזות הקוראות למגר את התופעה ויצאו בקריאות: "נשים דורשות ביטחון", "זו לא טעות זו מדיניות", "לא נסבול את זה יותר - דם אחיותינו לא הפקר", "בממשלה אדישים לאלימות כלפי נשים" ועוד. בתום ההפגנה נערכה הרצאתה של ד"ר אביגיל מור, חוקרת בכירה בתחום האלימות כלפי נשים שעורכת מחקר מתמשך בעשור האחרון הבודק את אחוזי הפגיעה בנשים ובעיקר נפגעות התקיפה המינית.

 

האירוע שפתח את הבוקר נגלה לעוברים ושבים בכיכר הבימה בתל אביב, שחזו במיצג של מאות נעליים אדומות שנפרשו במקום. ברחבת עיריית באר שבע התאספו כ-200 נשים וגברים לקראת עצרת מחאה. בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית בירושלים הודבקו שמות של נרצחות על הכיסאות, ונכתב בין השאר: "כאן יארא איוב כבר לא תשב. מי הבאה?". עשרות עובדי ועובדות עיריית חדרה, יחד עם נציגות מארגוני נשים בעיר, השתתפו בטקס שנמשך 24 דקות לציון 24 הנשים שנרצחו מתחילת השנה. עצרות דומה התקיימה גם בעיריות הרצליה, פתח תקווה ונתניה.

 

הפגנות התקיימו גם ביישובים רבים במגזר הערבי. עשרות נשים וגברים בטירה, קלנסווה וטייבה הפגינו הבוקר נגד הטיפול במקרי הרצח של נשים. הם הניפו תמונות של הנרצחות ודרשו להמשיך במאבק במטרה לסיים את האלימות והפשיעה.

מחאת הנשים בחדרה (צילום: דוברות עיריית חדרה)
מחאת הנשים בחדרה(צילום: דוברות עיריית חדרה)

מחאת הנשים באג׳יק, מכון הנגב ( צילום: עאישה זיאדנה)
מכון הנגב( צילום: עאישה זיאדנה)

מחאת הנשים בנהריה ( צילום: יותם קצור)
מחאת הנשים בנהריה( צילום: יותם קצור)

דיירות בית הדיור המוגן עד 120 מצטרפות למחאה ומפגינות כחלק משביתת הנשים (צילום: עד 120)
(צילום: עד 120)

מחאת הנשים בבאר שבע ()
מחאת הנשים בבאר שבע

מחאת הנשים בקריית חיים (צילום: יעל יעקבסון ושיר עמיאל)
מחאת הנשים בקריית חיים(צילום: יעל יעקבסון ושיר עמיאל)

 

 

נחמה ריבלין במחאה נגד אלימות נגד נשים (צילום: מתוך חשבון הטוויטר של ראובן ריבלין)
נחמה ריבלין במחאה נגד אלימות נגד נשים(צילום: מתוך חשבון הטוויטר של ראובן ריבלין)

"מצב חירום" – מכנים זאת בקואליציה של 50 ארגוני נשים וחברה אזרחית שהתאגדו לקראת תום השנה המדממת ביותר מאז 2011, ובמהלכה נרצחו עד כה 24 נשים. ברשתות החברתיות שיתפו גולשות רבות, בהן אמניות, שחקניות ועוד, תמונות שלהן תחת התגית "מצב חירום".

 

סדר יום: מה יכלול יום המחאה?

  • יום המחאה יחל ב-9:30 בהתאספות בעשרות צמתים ברחבי הארץ, בין היתר עזריאלי בתל אביב, גשר המיתרים בירושלים, מרכז חורב בחיפה, מול העירייה בבאר שבע, שרונים ובית ליד. כחלק מהמחאה, צמתים צפויים להיחסם וייגרמו שיבושי תנועה. לרשימה המלאה – לחצו כאן.
  • ב-10:00 מבקשות מארגנות המחאה מהציבור הרחב לעמוד במשך 24 דקות ברחובות, בכיכרות, בכניסה למשרדים ובמוקדי ההפגנות - לזכר 24 הנשים שנרצחו מתחילת השנה.
  • ב-10:30 תתקיים עצרת ו"צעדת אבל" שתצא מבית ויצו בתל אביב, בהשתתפות משפחות של נשים שנרצחו בשנים האחרונות, שיישאו "ארונות קבורה" עם שמות הקורבנות.
  • בין 12:00 ל-14:00 יתקיימו בשדרות רוטשילד בתל אביב מיצגים והופעות תחת הכותרת "השדרה האדומה".
  • בין 14:00 ל-16:00 יתקיים בכיכר הבימה בתל אביב מיצג מחאה וזיכרון של מרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, תחת הכותרת "לכל אישה יש שם", שבו תיערך הפגנה ויוקראו שמות הנרצחות.
  • ב-17:00 תתקיים בגינת לוינסקי בתל אביב מחאה על האלימות כלפי נשים בדרום העיר, כשבוע לאחר הרצח של הנערה האריתריאית סילבנה צגאיי בידי בן הזוג של אמה.
  • ב-19:30 יתקיים האירוע המרכזי של יום המחאה: עצרת ענק בכיכר רבין בתל אביב, שאליה ייצאו הסעות מכל רחבי הארץ.
  • לאורך כל היום יפעל "זכותון לשובתת" - ייעוץ משפטי חינם בנושאי השביתה בקו הפתוח של שדולת הנשים בישראל, שייתן מענה בעברית במספר 03-6120000 ובערבית במספר 03-7797372.

 

נציבות שירות המדינה, משרד האוצר ומרכז השלטון המקומי שפכו מים קרים על מהלך שצבר תאוצה לקראת שביתת נשים ברוב הרשויות המקומיות הגדולות, כשהודיעו שהשובתות ייאלצו לקחת יום חופש על חשבונן או שזה ינוכה משכרן, בניגוד להבטחת ראשי הרשויות. כך גם לגבי נשים שיבקשו להשתתף בפעילויות המחאה ויידרשו לצורך כך לצאת באמצע יום העבודה. בעקבות ההנחיה, רשויות רבות חזרו בהן והודיעו לעובדות כי לא יוכלו לממן עבורן את יום השביתה.

 

עם זאת, בחברות מסחריות, עסקים קטנים וגופים פרטיים רבים יתמכו במחאה ויממנו לנשים - חלקם אף לגברים - את יום השביתה. עם התאגידים המסחריים הגדולים שהודיעו על כך נמנים בנק הפועלים, הבנק הבינלאומי, סופר פארם, פלאפון, גוגל ישראל, פייסבוק ישראל, הוט, רמי לוי, טיב טעם, רשת מלונות פתאל, ישראייר, דיזנגוף סנטר, פלאפון, פרטנר, רשת החינוך עמל, שטראוס, ישראכרט, יוניליוור, כ.א.ל וצים.

 

רק לפני עשרה ימים צוין יום המאבק באלימות כלפי נשים, שבסופו התקיימה צעדה שהסתיימה בעצרת ברחבת הסינמטק בתל אביב, וכללה מאות משתתפים בלבד. מאז נרצחו שתי נערות – יארא איוב בת ה-16 מגוש חלב וסילבנה צגאיי בת ה-13 מדרום תל אביב. שני המקרים הללו, שהתווספו ל-22 מתחילת השנה, הציתו את אש המחאה, שנראה שתכלול כעת פי כמה וכמה משתתפים.

 

דרישתן העיקרית של המארגנות היא תקצוב התוכנית הממשלתית למאבק באלימות נגד נשים, שאושרה לפני כשנה וחצי, בעלות של רבע מיליארד שקל שייפרסו על פני חמש שנים. התוכנית כוללת בין היתר הצבת עובד סוציאלי בכל תחנות המשטרה, שימוש באזיקונים אלקטרוניים נגד גברים מכים, הקמת מקלטים לנשים הרות, הרחבת תוכנית השיקום לגברים מכים והרחבת התוכנית להוצאת נשים מוכות לחו"ל כדי להגן עליהן.


פורסם לראשונה 04/12/2018 08:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני פלזן
נעליים אדומות בכיכר הבימה
צילום: רוני פלזן
מומלצים