שתף קטע נבחר

אלה 10 הערים המובילות בבניית מגדלים בישראל

לא רק תל אביב בת ים ונתניה: לרשימת הערים שבהן החלו הכי הרבה התחלות בנייה של בניינים רבי קומות בשנה האחרונה הצטרפו יישובים שהיו מאופיינים עד היום בבנייה נמוכה. איפה ממוקמת העיר שלכם בדירוג?

 

 

ערים ויישובים רבים בארץ, שהיו מאופיינים בעבר בבנייה נמוכה יחסית, שינו את פניהם בשנים האחרונות - עם צמיחתם של המגדלים, ולא מדובר רק באזורי הביקוש במרכז. כך עולה מניתוח שערכה עבור ynet לשכת שמאי מקרקעין בישראל. על פי הנתונים, לערים המובילות בבניית רבי קומות בישראל הצטרפו בחמש השנים האחרונות יישובים כמו גני תקווה, חולון, ואפילו חדרה ורחובות.

 

מגדלים בני 30 קומות: הזולים ביותר לתחזוקה

דירוג גורדי השחקים הגבוהים ביותר בישראל

400 מטר גובה, 100 קומות: המגדל הגבוה בארץ יוצא לדרך

אבל אל תחשבו שארץ הקודש הופכת לניו יורק כל כך מהר: הניתוח, המתבסס על נתוני התחלות הבנייה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), מלמד כי בסך הכל - רוב הבנייה הרוויה בישראל עדיין נמוכה יחסית. כך, כחצי מהתחלות הבנייה במחצית הראשונה של השנה היו של בניינים בני 3-10 קומות בלבד, וכ-13% היו בבניינים בני 16-11 קומות.


תל אביב קו רקיע (צילום: shutterstock)
תל אביב. בנייתן של כמחצית מהדירות במגדלים החלה בחמש השנים האחרונות(צילום: shutterstock)

עם זאת, הנתונים כן מצביעים על מגמה שהולכת ותופסת תאוצה בכל הקשור לבנייה לגובה. נכון למחצית הראשונה של 2018, כל דירה עשירית שנבנתה בארץ ממוקמת במגדל הכולל למעלה מ-21 קומות. זאת לעומת 7% מהתחלות הבנייה ב-2017. בנוסף, אם מאז 1995 החלה בתל אביב בנייתן של כ-6,000 דירות במגדלי מגורים בני 21 קומות ומעלה - מהנתונים עולה כי מחציתן החלו להיבנות בחמש השנים האחרונות.

 

לא מדובר בבשורות טובות דווקא לזוגות הצעירים או משפרי הדיור, שכן עלויות דמי הניהול הכרוכות במגורים במגדלים הולכות ומטפסות - עם העלייה בגובה הבניין. עם זאת, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, חיים מסילתי, סבור כי זו רק מגמה שתלך ותגבר. "ככל שערך הקרקעות בישראל גבוה יותר, כך גם רשויות התכנון מבינות שקיים צורך לבנות יותר לגובה", הוא אומר בראיון באולפן ynet.  

 

ערים מובילות בבניית מגדלים (נתונים: עיבוד לשכת השמאים לנתוני הלמ
ערים מובילות בבניית מגדלים(נתונים: עיבוד לשכת השמאים לנתוני הלמ"ס)

איפה העיר שלכם ברשימה? לצפייה ברשימה המלאה

 

בת ים עוקפת את ר"ג, ת"א ונתניה בראש

הניתוח מעלה כי העיר המובילה בבניית מגדלים בארץ היא עדיין תל אביב, עם כ-3,100 התחלות בנייה של דירות במגדלים בני 21 קומות ומעלה בחמש השנים האחרונות. במקום השני נמצאת נתניה - עם כ-2,174 דירות שבנייתן החלה בפרק זמן זה במגדלים של 21 קומות ומעלה.

 

במקום השלישי ממוקמת בת ים, שקו החוף שלה כבר השתנה בצורה דרמטית בשנים האחרונות ועוד עתיד להשתנות. בעיר החלו בבניית 1,469 דירות במגדלים בני 21 קומות ומעלה בחמש השנים האחרונות, חלקן במגדלים שעתידים להתנשא לגבהים של 30 ו-40 קומות.

מגדלים רבי קומות בנתניה (צילום: אסף פרידמן) (צילום: אסף פרידמן)
מגדלים רבי קומות בנתניה(צילום: אסף פרידמן)

 

רמת גן, שגם קו הרקיע שלה כבר עבר שינויים דרמטיים, הגיעה למקום הרביעי עם 1,393 התחלות בנייה של דירות במגדלים של 21 קומות ומעלה. במקום החמישי נמצאת פתח תקווה, מהערים הראשונות שהחלו בצמיחה לגובה מחוץ לתל אביב, עם 1,256 התחלות בנייה של דירות במגדלים בני 21 קומות ומעלה. 

 

לצפייה ברשימה המלאה של הערים המובילות בבניית מגדלים מאז 1995


הערים המובילות בבניית בניינים ב 20 השנים האחרונות ()
הערים המובילות בבניית בניינים ב 20 השנים האחרונות

 

הסיפור של גני תקווה: מיישוב כפרי לעיר מגדלים

הנתון המפתיע נמצא במקום השישי, שם ממוקמת המועצה המקומית גני תקווה הסמוכה לקריית אונו. היא כוללת התחלות בנייה של 1,182 דירות בבניינים בני 21 קומות ומעלה בשכונות החדשות ביישוב. עם הפרויקטים הנבנים כיום ביישוב ניתן למנות את סביוני גני תקווה, הכולל שני מגדלים מגורים עם 25 קומות ועוד ארבעה בניינים נמוכים יותר בני 11 קומות; וכן פרויקט לב גני תקווה, הכולל שני מגדלים בני 22 ו-23 קומות המשלבים מגורים ומסחר.

 

עד לפני שנים ספורות, מדובר היה ביישוב קטן המאופיין בבנייה כפרית נמוכה. עם זאת, לדברי רונית כהן, מנהלת השיווק בחברת צמח המרמן השותפה לבניית שני פרויקטים הכוללים מגדלי מגורים ביישוב, צמיחתו לגובה לא פוגעת באופיו. "השכונות החדשות מאופיינות בבניית מגדלים, אבל בשל הנוף הנשקף מהם, השטחים הירוקים וחיי הקהילה, אורח החיים עדיין נחשב לכזה שמאפיין יישוב קטן וקהילתי", היא טוענת. 

סביוני גני תקווה (הדמיה: צמח המרמן ואפריקה מגורים )
פרויקט סביוני גני תקווה(הדמיה: צמח המרמן ואפריקה מגורים )

במקום השביעי ברשימה ובפער ניכר ניצבת חולון, עם 837 התחלות בנייה של דירות במגדלים בני 21 קומות ומעלה בחמש השנים האחרונות. אחריה ראשון לציון, עם 789 דירות במגדלים בני 21 קומות ומעלה. את המקום התשיעי והעשירי בבניית מגדלים של 21 קומות ומעלה תפסו ערים שאינן בלב אזורי הביקוש - חדרה עם 772 דירות ורחובות עם 713 דירות בהתאמה.

 

ראש העין עדיין מאחור, ומה עם הפריפריה?

אשדוד ובאר שבע נדחקו מחוץ לעשיריה הראשונה, עם 582 דירות ו-531 דירות בבניינים בני 21 קומות ומעלה. בראש העין, שאופיינה בתנופת בנייה של אלפי יחידות דיור, לא נבנתה בחמש השנים האחרונות ולו דירה אחת במגדל, וכך גם בהרצליה, יהוד ויבנה.

 

לדברי האדריכל רם מרש, בעלי משרד מרש אדריכלים, בבירת הנגב מכוונים כיום את בניית המגדלים לאורך שדרות ראשיות במרכז העיר, בין היתר במוקדי התחדשות עירונית. עם זאת, הוא מדגיש כי "מכיוון שמדובר בפריפריה, יש לתת את הדעת על עלות בנייה סבירה ובעיקר לקיים שיתאפשר גם בעליות סבירות של ניהול".

 

מסילתי, מצדו, סבור שבשנים הקרובות נראה יותר בנייה לגובה של פרויקטים בשימושים מעורבים. "כבר כיום ניתן למצוא בתל אביב פרויקטים הכוללים מגורים ומשרדים או מלונאות", הוא מציין, "אני מעריך שכמו שמגדלי המגורים יצאו מתל אביב, בעוד כמה שנים נראה גם עירוב שימושים במעגלים הרחוקים יותר".

 

בהכנת הכתבה השתתפה אלכסנדרה לוקש


פורסם לראשונה 07/12/2018 14:50

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים