שתף קטע נבחר

האם מותר להשתמש בתרופה שכבר נפתחה - ולכמה זמן? מדריך

איך יודעים מהו תוקף של תרופה, כמה זמן ניתן להשתמש בסירופ, משחה או טיפות נפתחו, ומה לעשות אם נטלתם בטעות תרופה פגת תוקף? מדריך לשימוש נכון

מתי בפעם האחרונה "עברתם" על ארון התרופות שלכם? אם תפשפשו היטב, בוודאי תמצאו תרופות פתוחות, ואולי גם פגות תוקף. אז כמה זמן מותר להשתמש בתרופה שכבר נפתחה, איך יודעים מהו התוקף של התרופה, ומה צריך לעשות אם נטלתם תרופה לא תקינה בטעות?

 

תוקף תרופה

ממש כמו מוצרי מזון, גם לתרופות יש חיי מדף, חלקן ארוכות יותר וחלקן קצרות חיים. תוקף התרופה תלוי בתהליכי הייצור, יציבות החומרים מהם מורכבות התרופה והאינטראקציה ביניהם, החומר המשמר שבתכשיר ואפילו מבנה של מיכל התרופה.

 

לרוב תוקף התרופה חרוט בתחתית אריזת התרופה. הרישום מתחיל באותיות EXP (קיצור של EXPIRATION DATE, כלומר תאריך התפוגה), ואחריו ארבע ספרות: השתיים הראשונות מציינות את חודש התפוגה, והשתיים הנוספות את שנת התפוגה. לדוגמא: EXP 01/19 פירושו שתוקף התרופה יפקע בסוף ינואר של שנת 2019.

 

אחסון התרופות בטמפרטורת חדר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אחסון התרופות בטמפרטורת חדר(צילום: shutterstock)

 

אחסון התרופות

תרופות יש לאחסן במקום יבש וקריר. עליית הטמפרטורה או לחות גבוהה מדי יפגמו בתרופות. רבים נוטים לשמור תרופות במקרר במחשבה שהדבר ימנע מהן מלהתקלקל אבל מדובר בטעות, כיוון שהקור עלול לפגום בתרופות, ואף לגרום למרכיבים שבהן להתגבש ולשקוע בתחתית המיכל.

 

את מרבית התרופות מומלץ לשמור בטמפרטורת החדר (22-24 מעלות) ובכל מקרה בטמפרטורה שאינה עולה על 25 מעלות. מומלץ שלא לאחסן את התרופות בחדר האמבטיה משום שהחום והלחות יפגעו בתרופות. אם ארון התרופות שלכם ממוקם במטבח, יש להרחיקו מסביבת אביזרי חימום (תנור, כירת גז) כיוון שהחום, והאדים הנפלטים מהתבשילים עלולים להגיע אל התרופה ולזהם אותה.

 

יש לזכור שארון התרופות צריך להיות ממוקם גבוה ורחוק מהישג ידם של ילדים, מחשש להרעלה.

 

אם אתם חושדים שהילד נטל תרופות שלכם, היוועצו מיד במרכז ההרעלות הארצי בטלפון 04-7771900.

 

 

כמה זמן מותר להשתמש בתרופה שנפתחה?

המלצות כלליות: מומלץ שלא להשתמש בתכשיר שנפתח מעבר לחודש ימים מרגע הפתיחה. ובכל מקרה, אם אינכם זוכרים מתי פתחתם את התכשיר, אל תשתמשו בו. כדאי תמיד לציין בטוש לא מחיק על הבקבוקון או המשחה מתי נפתחו.

 

סירופים: בתכשירים רבים מצוין זמן השימוש המותר מרגע הפתיחה. מומלץ שלא להשתמש בתרופה מעל לשלושה חודשים מרגע הפתיחה, וכמשנה זהירות עדיף לא מעל חודש, לא רק בשל חשש מפגיעה ביעילות התרופה, אלא גם בשל האפשרות שהתרופה שנפתחה זוהמה.

 

תמיד הקפידו לבחון את בקבוק התרופה, לוודא שאין סדקים או דליפות, ושהנוזל שבתרופה אחיד. בחלק מהתרופות יש צורך לנער את הבקבוק לפני השימוש כדי לפזר את המרכיבים בו באופן אחיד.

 

טיפות עיניים. עדיף לא להשתמש יותר מחודש אחרי הפתיחה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טיפות עיניים. עדיף לא להשתמש יותר מחודש אחרי הפתיחה(צילום: shutterstock)

 

טיפות עיניים: תוקף טיפות ומשחות עיניים הוא קצר, עד חודש ימים מרגע הפתיחה. חלק מהתכשירים החדשים מבטיחים כי הטיפות או המשחה עמידים למשך פרק זמן ארוך יותר מיום הפתיחה, אולם ההמלצה היא שלא להשתמש בתכשירים לעיניים מעל חודש ימים.

 

כשאתם פותחים את התכשיר בפעם הראשונה, מומלץ לציין בטוש לא מחיק את תאריך הפתיחה, כדי שתדעו מתי לזרוק אותו לאשפה. אם אתם משתמשים בתחליפי דמעות, מומלץ תמיד להעדיף שימוש בטיפות בבקבוקונים נפרדים, המספיקים לשימוש בודד.

 

משאפים: ונטולין, פליקסוטייד ומשאפים אחרים לטיפול במחלות ריאות כמו אסתמה, מזדהמים בקלות. מומלץ שלא להשתמש בתכשיר שנפתח מעבר לחודש ימים.

 

תרסיסים לאף: גם תכשירים אלה נוטים להזדהם בקלות, מאחר והפייה מוחדרת לנחיר המזוהם בריר הנזלת. מקובל שלא להשתמש תרסיסים אלה מעבר לחודש ימים.

 

נרות: תצורת תרופות זו ארוזה כך שכל נר ארוז בנפרד. מובן שאם אחד הנרות היה פתוח, אין להשתמש בו ויש להשליכו לאשפה.

 

מה אם השתמשתם בתרופה שפתוחה זמן רב?

במרבית המקרים, סביר שלא יאונה לכם רע. גם אם התכשיר פגום, אזי הסכנה הגדולה ביותר היא שהתרופה פשוט לא תשפיע.

 

במקרים נדירים יותר, עלולה תרופה פתוחה, במיוחד בטיפות עיניים או אוזניים, לגרום לזיהום נוסף. בכל מקרה, היוועצו ברופא המטפל אם אתם סובלים מתסמינים חריגים לאחר נטילת התרופה, או שהיא לא שיפרה את מצבכם, וציינו לרופא המטפל כי השתמשתם בתרופה שהיתה פתוחה זמן רב.


 

איך משתמשים נכון בתרופות? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שימוש נכון בתרופות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים