שתף קטע נבחר

"אדם קרוב אליכם בחר לוותר על החיים? זאת לא אשמתכם"

בעקבות מותו הטראגי של הזמר יגאל בשן, הפסיכיאטר ד"ר אילן טל מסביר כיצד מזהים שבן או בת משפחה סובלים מדיכאון, למה כדאי לשחרר את האשמה ומה אפשר לעשות כדי לעזור

 

 

 

"יגאל גאל את עצמו מהייסורים", סיפרה אתמול (ב') ל-ynet מיקה בשן, אלמנתו של הזמר יגאל בשן, שהלך שלשום לעולמו לאחר שבשנים האחרונות סבל מדיכאון מז'ורי. "השנים האחרונות היו לו קשות, הוא סבל מדיכאון וכאבים... אתמול עזבתי אותו לחצי שעה וכשחזרתי הוא כבר לא היה. זה כל כך מאכזב, למה לוותר על החיים?"

 

בשן לא היה לבד. כחמישית מבני האדם יסבלו במשך חייהם מדיכאון, מחלה שכבר הוגדרה לא פעם כמגפה של המאה ה-21, ומשפיעה על חייהם של מיליונים ברחבי העולם. כדי לבדוק מה מאפיין דיכאון מזו'רי, איך מזהים אותו אצל אדם קרוב אלינו ומה אנחנו, כבני משפחה וחברים, יכולים לעשות, דיברנו עם ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה ומנהל מרכז ד"ר טל.

 

מיקה ויגאל בשן (צילום: ענת מוסברג)
מיקה ויגאל בשן. "עזבתי לחצי שעה, וכשחזרתי הוא כבר לא היה"(צילום: ענת מוסברג)
  

"יש שלבים שונים של דיכאון ורמות שונות של דיכאון", מסביר ד"ר טל, "דיכאון מז'ורי הוא בעצם דיכאון קליני. הוא יכול להיות קל, בינוני, כבד, קצר, ארוך, יש כל מיני אפשרויות, תלוי גם באיזה גיל זה קורה, סביב איזה אירוע זה קורה, כמה זה משנה אותך, כמה זה משפיע עליך".

 

-ממה להערכתך המקצועית סבל יגאל בשן?

"אני לא מכיר אותו אבל אני מניח שגם כשאובחן בדיכאון, וגם כשהיו ניסיונות אובדניים, שהיה מצב של מצב רוח ירוד, אני מניח שנפגע החשק, ההנאה ירדה. אני מניח שהיו הפרעות בשינה ובתיאבון, דברים שמופיעים בדיכאון. גם שינוי במצב רוח, ביכולת ההנאה, בחשק, והרבה פעמים גם מחשבות על זה שאם כל-כך רע וכל כך לא נעים, אז מה בעצם הטעם להמשיך לחיות?

 

"עם הזמן גם מופיעות לפעמים מחשבות על איך אפשר להפסיק לחיות או מה אפשר לעשות, ועם הזמן גם מעשים כאלה, עד כדי כך שאנשים פוגעים בעצמם".

 

לשחרר את תחושות האשמה

-שמענו אתמול את מיקה בשן מספרת שהיא עזבה אותו לחצי שעה ואז זה קרה, ושהיא מאוכזבת שהוא ויתר על החיים. איך הסובבים יכולים לזהות דיכאון בקנה מידה כזה?

 

"קודם כל הייתי אומר שכשמישהו מתאבד, הוא משאיר לפעמים המון תחושות של אשמה אצל הסובבים. מה יכולנו לעשות אחרת ואיך יכולנו לעזור יותר, וזה תמיד משהו שצריך ללמוד לשחרר, כי בן אדם לפעמים מחליט שהוא לוקח את החיים שלו, אין מה לעשות עם זה.

 

"לזהות אנחנו הרבה פעמים מזהים, כשאנחנו רואים מישהו עם מצב רוח ירוד, רואים את זה בפנים שלו, רואים שיש לו פחות כוח, פחות אנרגיה. רואים את השינוי בתיפקוד, הוא מזניח דברים, יש לו פחות חשק לעשות דברים וכאילו היום יום לא עושה לו נעים, הופך להיות נטל בעיני עצמו.

 

"היום יום שלו הופך להיות נטל. אז הרבה פעמים אנחנו יודעים שזה עובר אצל בני משפחה שלנו, הסיפור הוא איך לדבר איתם באופן כזה שזה יעזור להם בעצם לקבל עזרה מקצועית, כמו למשל שיטת טיפול חדשנית העושה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת מסוג Deep TMS, או בעברית גירוי מגנטי מוחי עמוק.

 

"טיפול בשיטה זו, BrainsWay כרוך בחבישת קסדה המפעילה גירוי באזורים מסוימים במוח המעורבים בדיכאון. הגירוי מושרה באמצעות סלילים ייחודיים, הרשומים כפטנט, שפולטים שדות מגנטיים. הסלילים מותאמים לקסדה שמונחת על ראש המטופלים בעת הטיפול".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן לב
גאל את עצמו מהייסורים. בשן
צילום: דן לב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים