שתף קטע נבחר

דו"ח מצב הבריאות בישראל: כמחצית סובלים מעודף משקל, כחמישית מעשנים

הדו"ח השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות חושף נתונים על מצב הבריאות בארץ לשנת 2017: יותר ממחצית מהישראלים הבוגרים סובלים מעודף משקל, ירידה בשיעורי השמנת היתר בקרב ילדים ועישון בשיעורים גבוהים מהממוצע במדינות OECD. אבל יש גם סיבה לאופטימיות זהירה: בפעם הראשונה נצפתה ירידה במספר חולי הסוכרת

המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות מפרסם היום (ד') את הדו"ח השנתי על מצב הבריאות של אזרחי ישראל. הנתונים מתייחסים לשנת 2017 על סמך הדיווח של ארבע קופות החולים – כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית.

 

מהנתונים עולה שיותר ממחצית מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מעודף משקל והשמנת יתר: כ-62% מהגברים ומעל ל-53% מהנשים בני/בנות 64-20 נמדדו עם עודף משקל והשמנת יתר.

 

בנוסף, בקרב גברים ניכר כי אין פערים בנושא עודף משקל והשמנת יתר בהתייחס למצב הסוציו-אקונומי, לעומת נשים, שאצלן ניכרת ירידה בהשמנה עם העלייה במצב הסוציו-אקונומי (בקרב בנות 64-20).

 

בריאות ( )

 

מגמת שיפור קיימת בשיעור ההימצאות של השמנת יתר בקרב ילדים: 7.1% בקרב ילדים בני שבע סובלים מהשמנת יתר, ירידה בהשוואה לשנת 2016 (7.6%) ולשנת 2015 (8.1%). משקל תקין נמדד אצל 77% מהבנות ובכ-76% מהבנים.

 

מנגד, בנים במצב סוציו-אקונומי נמוך סובלים מרזון כמעט פי 2 מילדים בני גילם המגיעים ממצב סוציו-אקונומי גבוה, ובקרב הבנות הפער אף גדל עד ליותר מפי 2 מבנות גילן בשכבות הנמוכות.

 

"סעיף זה מחדד את סוגיית חוסר הביטחון התזונתי לילדים במצב סוציו-אקונומי נמוך, ומחייב פתרונות מורכבים המערבים אולי גם את מערכת הרווחה", מדגישה פרופ' רונית קלדרון-מרגלית שמובילה את התוכנית.

 

 

בריאות ( )

 

שיעור העישון בישראל גבוה מבמדינות OECD

על פי הדו"ח 19.2% מהאוכלוסייה בישראל בטווח הגילים 16-74 מעשנים. 26.6% גברים מעשנים ו-12.1% נשים מעשנות. אומנם ניכרת ירידה מתונה ועקבית משנה לשנה בשיעורי העישון, אך השיעור גבוה מהממוצע במדינות OECD העומד על 18.4%.

 

הישראלים מעשנים מעל הממוצע במדינות OECD (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הישראלים מעשנים מעל הממוצע במדינות OECD(צילום: shutterstock)

 

בשנת 2017 נרשם שיא בביצוע בדיקות ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד, שעומד על 70.5% בנשים בנות 74-50. נתון זה ממשיך מגמה קבועה של עלייה מדי שנה בהיקף ביצוע הבדיקה - לפני 15 שנה רק כ-53% מהנשים ביצעו את הבדיקה.

 

שיעור הביצוע של ממוגרפיה בישראל גבוה מהממוצע בקרב המדינות המפותחות (OECD), שם הנתון עומד על 60.8% בלבד.

 

בריאות ( )

 

במקביל, חלה גם עלייה משמעותית בביצוע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. 63.3% מקרב בני 74-50 ביצעו בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בשנת 2017, לעומת 58.6% בשנת 2016. בשנת 2013 רק 12% מהאוכלוסייה ביצעו את הבדיקה – דם סמוי בצואה או קולונוסקופיה.

 

למרות הנתונים המעודדים על בדיקות מוקדמות לאיתור סרטן השד והמעי הגס, שיעור הנשים שמבצעות בדיקות לאיתור סרטן צוואר הרחם הוא מהנמוכים בעולם המערבי. רק כמחצית הנשים (49.9%) בנות 54-35 ביצעו בדיקת סקר בשלוש השנים האחרונות. בשנת 2017 נצפה שיפור קל בשיעור הנבדקות, אך עדיין בהשוואה לעולם מדובר בהיענות נמוכה לבדיקה - לשם השוואה, בשוודיה נבדקות 82.4% ובאירלנד 76%.

 

לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, שיעורי ההיארעות של סרטן צוואר הרחם בישראל נמוכים יחסית, אך מנגד שיעור התמותה מסרטן זה גבוה באופן יחסי בהשוואה למדינות בעולם. "ההמלצות של גופי הבריאות בעולם היא לבצע את בדיקת הפאפ (בדיקת משטח צוואר הרחם) בטווח הגילים 60-25, ואילו במדינת ישראל סל הבריאות מכסה טווח מצומצם יותר שנע בין הגילים 54-35", מסבירה פרופ' קלדרון-מרגלית.

 

 

 

מובילים בשימוש באנטיביוטיקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מובילים בשימוש באנטיביוטיקה(צילום: shutterstock)

בהשוואה בינלאומית ישראל מובילה בשימוש באנטיביוטיקה: השימוש באנטיביוטיקה שכיח בכל העולם, על אף שיעילותה הולכת ופוחתת עם השנים עקב התפשטותם של זני חיידקים עמידים. התפתחות עמידות לתרופות אנטיביוטיות תלויה במידת השימוש, ושימוש מושכל ומופחת בתרופות אלו עשוי לצמצם את היקף תופעת העמידות.

  

עוד עולה מהדו"ח שכ-5% מהאוכלוסייה בגיל 65 ומעלה משתמשים שימוש יתר בבנזודיאזפינים (תרופות מיישנות ומרגיעות). שיעור השימוש גבוה יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים. לתרופות אלו פוטנציאל לגרום להתמכרות וכן לבעיה בשיווי המשקל. בנוסף, השימוש בתרופות אלו נפוץ יותר פי 2 בקרב נשים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה לעומת נשים במצב סוציו-אקונומי נמוך, ונראה כי השימוש עולה עם הגיל.

  

  ( )

ויש גם נתונים מעודדים: בפעם הראשונה נצפתה ירידה במספר חולי הסוכרת (9.6%). כמו כן, יותר חולי סוכרת מאוזנים: בין השנים 2013-2017 ניתן לראות עלייה ניכרת בחולי סוכרת מאוזנים לצד ירידה בחולי הסוכרת שאינם מאוזנים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  shutterstock
יותר ממחצית סובלים מעודף משקל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים