שתף קטע נבחר

המאבק על חוב הארנונה: איך יגבו הרשויות חובות מתושבים?

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ יואב קיש, מקדם רפורמה שתחייב קריטריונים קשיחים להפעלת חברות גבייה חיצוניות ועורכי דין. ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, וראש מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, מתנגדים - ופנו לשר הפנים דרעי: "זה יעלה לנו מאות מיליונים"

הרשויות המקומיות נגד ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת: הצעת חוק לרפורמה שמבקש להוביל יו"ר הוועדה, ח"כ יואב קיש מהליכוד, נגד חברות הגבייה שמפעילות הרשויות, עוררה בימים האחרונים מאבק של הרשויות הטוענות כי הרפורמה תעלה מאות מיליוני שקלים לשלטון המקומי - ובשל כך מבקשות שלא לקדמה.

 

כחלון: "התור למחיר למשתכן לא התקצר"

איקאה תפתח חנות חמישית בישראל במטה יהודה במקום בירושלים

התחדשות עירונית ברמת יוסף בבת ים

 

"הרפורמה בעבודתן של חברות הגבייה תשית עלויות כבדות ולא פרופורציונליות על הרשויות המקומיות והחייבים", כתבו ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות חיים ביבס - המכהן גם כיו״ר השלטון המקומי - לשר הפנים אריה דרעי, בדרישה שיתערב. מנגד, יו״ר הוועדה קיש מתעקש כי "המצב שבו תושב מתעורר ומגלה שכל חשבונותיו עוקלו והוא אפילו לא ידע - ייפסק". דיון בהצעת החוק צפוי להתקיים בצהריים.

יואב קיש בועדת הפנים (צילום: ערוץ הכנסת)
יואב קיש(צילום: ערוץ הכנסת)
 

ההצעה שבמחלוקת נועדה להסדיר את פעילות חברות הגבייה וניתוקן מחוק הגבייה המנדטורי, כך שכל עירייה תקבע קריטריונים ברורים לגבי הגבייה ואלו יפורסמו לציבור. לפי המצב כיום, כל רשות מחליטה להשתמש בשירותי חברת גבייה או עורך דין על מנת לגבות חובות, והתושבים לא יודעים מתי יפנו אליהם בהליך מנהלי ומתי בהליך משפטי. ההצעה קובעת כי ינוסחו קריטריונים ברורים ולפיהם עד סכום מסוים יפנו להליך מנהלי, ומעבר לו - להליך משפטי.

 

קיש מבקש למשל כי במקרים שבהם חברות גבייה מבקשות להיכנס לחצרות פרטיות לצורך מימוש גבייה, הדבר ייעשה אך ורק דרך התקשרות עם הוצאה לפועל ורק לאחר שהתראה ברורה נמסרה ידנית לחייב בכל חוב מעל 400 שקל.

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי עם אסף הראל (צילום: יאיר שגיא)
רון חולדאי (צילום: יאיר שגיא)
 

עוד קובעת ההצעה כי הליך בקשת הנחה לחוב לא יעבור דרך חברות הגבייה וכך גם שכר הטרחה של חברת הגבייה ינותק ויופרד מגובה החוב, כך שניתן יהיה להבין במפורש כמה מהחוב שנצבר הוא לטובת שכר הטרחה של החברה. קיש דורש גם במסגרת פעילות הוועדה כי העיריות יגבירו את הפיקוח והבקרה על חברות הגבייה ופעילותן תהיה כפופה למבקר העירייה. בנוסף יסמיך שר הפנים תקני עבודה ברורים לפעולות חברות הגבייה, בדומה לאלו שנקבעו לתאגידי המים והביוב.

 

בעקבות היוזמה פנו ראשי רשויות מקומיות - בהם חולדאי וביבס - לשר הפנים דרעי. "לצד הסדרת פעילותן של חברות הגבייה ברשויות המקומיות", הם כתבו, "ייפגעו באופן חמור סמכויות הגבייה של כלל הרשויות המקומיות, תוך השתת עלויות כבדות ולא פרופורציונליות, הן על הרשויות המקומיות והן על החייבים".

 

בעיריית תל אביב אף ציינו כי ערכו תחשיב מדויק של העלויות הכרוכות בהכנסת השינויים המתוארים ואלה נאמדות ביותר מ-100 מיליון שקל רק בתל אביב, ומאות מיליוני שקלים נוספים עבור השלטון המקומי.

 

"בג"ץ חייב את המדינה להסדיר את נושא חברות הגבייה בשלטון המקומי", אמר קיש. "עקב כך, אנו מקדמים רפורמה דרמטית שיכולה לאזן מעט את ההתנהלות האגרסבית מול ציבור החייבים. במהלך החקיקה הכנסתי שינויים בהתיחסות לזכויות החייבים תוך כדי שמירה על כלי הגבייה. אנו מחייבים זמני מענה ושירות, כתובת מסודרת לפניות הציבור ושינויים הכרחיים נוספים. הגבייה חסרת המעצורים תופסק, הגבייה על פי חוק תוסדר ותעמוד בסטנדרטים של ימינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים