שתף קטע נבחר

רוצים ילדים עצמאיים? התחילו לשמור עליהם

למרות שנראה כאילו כל הילדים צמודים למסכים, מדי יום מגיעים לבית חולים כ-553 ילדים כתוצאה מתאונות שאפשר היה למנוע. איך אפשר לשחרר ולאפשר להם להתנסות, אך עדיין להרגיש שהם בטוחים?

כתבה שפורסמה לאחרונה ב-ynet קראה להורים "לשחרר" את הילדים, להפסיק לדאוג ולתת להם להתנסות במשחקים מסוכנים. על פי הכתבה, עידן המסכים מונע מהילדים התמודדות עם פחד, עובדה הפוגעת בהתפתחות הטבעית שלהם.

 

לפני שאתם ממהרים לאמץ את ההמלצות, כדאי שתכירו את העובדות: לפי נתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, מדי יום מגיעים לחדרי המיון כ-553 ילדים כתוצאה מתאונות שניתן היה למנוע. בהסתכלות שנתית מדובר על כ-202 אלף ילדים.

 

לילדים אין תמיד יכולת שיפוט לגבי גבולות הסכנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לילדים אין תמיד יכולת שיפוט לגבי גבולות הסכנה(צילום: shutterstock)

המשמעות היא כי כל ילד שלישי שמגיע למיון, לא מגיע בשל מחלה אלא בשל היפגעות כמו נפילה, כוויה, חנק, טביעה, חתך וכו'. מדי שנה מתים כ-116 ילדים כתוצאה מהיפגעות. זהו מספר נורא שיכול היה למלא שלוש כיתות שלמות.

 

המכנה המשותף לכל אותם מקרים הוא שבאמצעות שינוי התנהגותי או שינוי סביבתי, אפשר היה לשנות את הסיפור ולשמור על בטיחות הילדים.

 

ילדים מנסים לפרוץ גבולות

דובר רבות על ההבדל בין דור הילדים שלנו לדורות הקודמים: הילדים הרבה יותר חשופים למסכים, פחות פעילים, מנהלים אורח חיים יושבני וחיים בעולם של סיפוקים מהירים ומידיים.

 

למרות זאת, יש דברים שבהם הילדים שלנו דומים לכל הילדים בעולם, בלי קשר לזמן ולמקום בו הם נולדו. כל הילדים הם סקרנים, לומדים את העולם שסביבם, חוקרים אותו ומנסים לפרוץ גבולות.

 

קראו עוד:

אני כאן בגלל אשתי - המעבר שלנו לקליפורניה

זו הדרך שלנו לגדל ילדים אלופים

לגדל ילדים שמבינים בכסף

 

לילדים בכל העולם ובכל זמן אין יכולת שיפוט לגבי גבולות הסכנה. לכן הם חייבים מבוגרים שישגיחו עליהם, שיהוו עבורם מודל חיובי ושימנעו מהם לעשות דברים שעלולים לסכן אותם.

 

האם המשמעות היא שצריך לעטוף את הילדים בצמר גפן? ממש לא! ילדים צריכים להתנסות במגוון פעולות ופעילויות, מתוך מודעות שהם עלולים ליפול, לקבל מכה, ואולי אפילו להיפצע - כל אלו הם חלק טבעי מהחיים בכלל ומהילדות בפרט.

 

ההתנסויות הללו מפתחות את היכולות של הילדים, ואף מונעות מהם להיפצע פציעות חמורות יותר. למשל, ילד בן חמש שקופץ מסולם נמוך בגן השעשועים, לומד לקפוץ ולנחות על הרגליים בצורה נכונה. גם אם הוא ייפול, לרוב לא ייפצע באופן שידרוש טיפול רפואי. לעומת זאת, ילד שמנסה לקפוץ מגובה רב או אל משטח קשיח עלול להיפצע קשות ואף למות.

 

נפילה היא הסיבה הראשונה בשכיחות לפנייה למיון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נפילה היא הסיבה הראשונה בשכיחות לפנייה למיון(צילום: shutterstock)

רק כדי לסבר את האוזן, נפילה היא הגורם הרביעי בשכיחותו לתמותה מהיפגעות בלתי מכוונת והסיבה הראשונה בשכיחות לפנייה למיון או לאשפוז.

 

דוגמה נוספת היא רכיבה על אופניים או על גלגיליות: מדובר בפעילות פיזית מבורכת, אך כדי למנוע סיכונים, לפני הרכיבה על הילד לעבור תהליך של ליווי והדרכה. תוך כדי לימוד רכיבה, חשוב שהמבוגר גם ידריך את הילד לשמור על הבטיחות, לחבוש קסדה, להשתמש במגנים ולרכוב רק במרחבים בטוחים ובשבילי אופנים.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

ליווי והדרכה הם חלק בלתי נפרד מלהיות הורה. ילדים לומדים את העולם בצורה הדרגתית, ועל המבוגרים להיות שם לצדם ולוודא שהם מתקדמים כל שלב בדרך, בהתאם לקצב וליכולת שלהם.

 

כדי להתנהל בצורה אחראית מול הילדים, על ההורים לערוך כל העת הניהול סיכונים: לשאול את עצמם מה הרווח ומה עלולה להיות הסכנה של כל פעילות שהילדים מבצעים, ולבחור בהתאם.

 

ואם כבר אתם עורכים דו"ח ניהול סיכונים, הניחו את הטלפון הנייד בצד, תהיו עם הילדים באמת, השגיחו עליהם בריכוז, אפילו שחקו יחד איתם. זכרו כי הדרך הכי טובה ללמד את הילדים להתנהל בבטיחות, היא לתת להם דוגמה אישית.

 

הכותבת היא דוברת ארגון בטרם לבטיחות ילדים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ליווי והדרכה הם חלק בלתי נפרד מלהיות הורה
צילום: shutterstock
מומלצים