שתף קטע נבחר

צרפת: צלבי קרס על 37 מצבות ואנדרטה לזכר קורבנות השואה

עשרות צלבי קרס וכתובות אנטישמיות התגלו בבית קברות יהודי ליד העיר שטרסבורג. שר הפנים הצרפתי הגיע לטקס במקום. לאחרונה, על רקע מחאת "האפודים הצהובים", הפכו יהודי צרפת לכתובת מרכזית לנאצות מצד המפגינים

 

 

אלמונים ריססו צלבי קרס וכתובות אנטישמיות על 37 מצבות ועל אנדרטה לזכר קורבנות השואה בבית קברות יהודי ליד העיר שטרסבורג בצפון-מזרח צרפת. ההשחתה התגלתה ביום שלישי, שעות לפני פיגוע הירי בשוק חג המולד בעיר, שבו נרצחו שלושה בני אדם. אתמול (יום שישי) ערכו נציגי הקהילה היהודית טקס במקום, שבו השתתף גם שר הפנים הצרפתי כריסטופר קסטנר.

בית העלמין שהושחת בצרפת (צילום: רויטרס)
צלבי קרס על 37 מצבות. בית העלמין שהושחת בצרפת(צילום: רויטרס)

בית העלמין שהושחת בצרפת (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בית העלמין שהושחת בצרפת (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בית העלמין שהושחת בצרפת (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בשבועות האחרונים, על רקע מחאת "האפודים הצהובים" שהולכת וצוברת תאוצה בצרפת, הפכו יהודי המדינה לכתובת מרכזית לנאצות ולביטויי אנטישמיות מצד המפגינים. בקהילה היהודית מדווחים על ריבוי סרטונים אנטישמיים, כתובות נאצה וגם איומים של ממש.

 

בשבת האחרונה הגיעו הדברים לשיא חדש, כאשר לראשונה זה עשרות שנים של פעילות, נסגר זמנית בית חב"ד בשאנז אליזה שמפעיל גם בית כנסת. בבית חב"ד הפיצו הודעה שבה נכתב כי "בפעם הראשונה לא ייפתח בית חב"ד בשבת בבוקר, כי המצב אינו בשליטת המשטרה והיום הוא יום מסוכן מאוד".

 

בבית כנסת אחר בעיר יצאו מיילים לחברי הקהילה לפני השבת והזהירו מפני המהומות. "בבית הכנסת על שם אלי דריי המליצו לנו לא הגיע לתפילה בבוקר", סיפרו טובה ויהושע נגלר ששהו בעיר בשבת. "הגבאי הודיע שמי שבכל זאת רוצה להגיע, יוכל להיכנס רק עד תשע בבוקר, ולקחת בחשבון שבית הכנסת יישאר סגור עד הערב כי השערים יינעלו, לכן ביקשו מאנשים שבאים לתפילה שיביאו איתם אוכל".

 

בכביש A6, הציר הראשי המחבר בין פריז למרסיי, נתלתה כתובת ענק על גשר: "מקרון – זונה של היהודים". גם הרשתות החברתיות הפכו לזירה להפצת ביטויים אנטישמיים. כך, למשל, מסר שהופץ על ידי גורם אנונימי חבוש מסכה: "היהודים העשירים הם שהעלו את מקרון לשלטון בכדי שיהיה הבובה שלהם והם אלו שמושכים בחוטים. הם שגרמו לו לבטל את המיסים לנכסים של עשירים וכל המצב הכלכלי באשמתם".

  ()
שלט על גשר בציר תנועה ראשי: "מקרון - זונה של היהודים"

בסרטון אחר הזמין פעיל מטעם "האפודים הצהובים" מפגינים להגיע להדלקת נרות של חב"ד, ואמר: "העם היהודי חוגג כאשר לצרפתים אין מה לאכול". לכך יש להוסיף את העובדה שהבדרן הצרפתי האנטישמי דיודונה ומעריציו הצטרפו למפגינים והצטלמו במועל יד.

 

ברשתות החברתיות הופץ וידיאו של המוזיקאי הצרפתי סטפן בלט המסית את המוחים "להבין שהאויב האמיתי זה היהודים", כדבריו. בלט, מוזיקאי מוערך בעל רזומה גזעני, העלה לפני כשבועיים את הסרטון שזכה לכ-36 אלף צפיות ביוטיוב, לפני שנחסמה הצפייה בו, ובו טען שהדלקת נרות החנוכה מול מגדל אייפל "בזמן שהצרפתים מתים מרעב", היא התרסה מכוונת של היהודים נגד העם הצרפתי. הוא אף הביע צער על שלא יכול היה לבוא ו"להגיד שלום" ליהודים שהדליקו את הנרות.

 

 

ראש ממשלת צרפת: "זינוק של 69% בתקריות"

בתחילת השבוע התפרסם מחקר שערך האיחוד האירופי, ובו עלה כי שליש מיהודי אירופה שקלו בחמש השנים האחרונות להגר מארצם משום שהם אינם חשים עוד בטוחים, על רקע התגברות האנטישמיות. הסקר נערך ב-12 מדינות, שבהן חיים 96% מיהודי אירופה. עולה ממנו כי מי שחשים יותר מכל חוסר ביטחון מבין היהודים הם אלה החיים בצרפת, ואחריהם יהודי פולין, בלגיה וגרמניה. את הסקר ערכה הסוכנות של האיחוד האירופי לזכויות יסוד.

 

לפי הסקר, תשעה מכל עשרה יהודים החיים במדינות שבהן נערך הסקר חשים שהאנטישמיות החריפה בחמש השנים האחרונות. הנשאלים העידו על עוינות באינטרנט ובמקום העבודה ודיווחו על כתובות גרפיטי שטופות שנאה על קירות ליד בתי כנסת.

 

בתחילת החודש שעבר, ביום השנה ה-80 לליל הבדולח - שבמהלכו בוצע פוגרום ביהודי גרמניה ב-1938, התייחס ראש ממשלת צרפת אדוארד פיליפ לסוגיית האנטישמיות במדינתו - והביע חשש מפני זינוק בתקריות האנטישמיות השנה.

 

בפוסט בעמוד הפייסבוק שלו, הצהיר פיליפ על עלייה בשיעור של 69 אחוזים בתקריות האנטישמיות שדווחו בתשעת החודשים הראשונים של 2018 – בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

למרות שממשלת צרפת מנסה להילחם בתופעה במשך שנים, "אנו עדיין רחוקים מאוד מלהכחיד את האנטישמיות". דבריו של פיליפ הגיעו על רקע הנתונים החריגים, שכן בשנים האחרונות חלה דווקא ירידה במספר האירועים האנטישמיים.

 

עם זאת, בדבריו לא סיפק פיליפ סיבה אפשרית לנתון הגבוה, וממשלתו לא פרסמה נתונים מספריים מדויקים. ב-2017 דווח בצרפת על 311 מקרי אנטישמיות – מחילול בתי עלמין וריסוס צלבי קרס על מצבות ועד לתקיפות פיזיות של יהודים חובשי כיפה. מדובר בירידה מינורית לעומת 2016 – אז דווחו 335 תקריות, כמו גם תקיפות נגד מוסלמים ופשעי שנאה אחרים.

 

ממשרד הפנים הצרפתי נמסר כי ייתכן שחלק מהעלייה הנוכחית נובע מהפצרות הממשלה לאזרחים לדווח על אירועים שכאלה, יחד עם הקמת אתר משטרתי ברשת שבו ניתן להגיש תלונות.

 

"כל תקיפה נגד אזרחינו בשל היותם יהודים מהדהדת כמו קול של זכוכית שנשברת", אמר פיליפ בהתייחסו לאירועי ליל הבדולח. "עלינו לפעול לחיים משותפים למען זהותה של צרפת וערכיה של הרפובליקה".

מיריי קנול ניצולת שואה נרצחה ב צרפת ()
מיריי קנול, ניצולת השואה שנרצחה בצרפת

עצרת לזכר מיריי קנול ש נרצחה פריז צרפת אנטישמיות (צילום: רויטרס)
עצרת לזכר מיריי קנול בפריז(צילום: רויטרס)

האירוע האנטישמי הקשה ביותר השנה בצרפת התרחש בחודש מרץ, אז נמצאה גופתה החרוכה של ניצולת השואה מיריי קנול (85), שנרצחה בביתה בדקירות סכין 11 פעמים ולאחר מכן נשרפה. קנול חיה לבדה ברובע ה-11 של פריז. לפי הדיווחים בעבר היא התלוננה לרשויות שאחד השכנים איים לשרוף אותה. שני חשודים נעצרו אחרי שגופתה נמצאה, אחד מהם בן 29.

 

הרב הראשי של צרפת, חיים קורסיה, אמר שהרצח של מיריי הוא "זוועה". בשל התקרית המזעזעת, באותו חודש התקיימה עצרת נגד אנטישמיות בפריז בהשתתפות הנשיא עמנואל מקרון. קנול נרצחה כשנה אחרי הרצח של שרה חלימי אטל, יהודייה בת 65, על רקע אנטישמי.

 

בצרפת חיה הקהילה היהודית הגדולה במערב אירופה, שבה כ-400 אלף יהודים. רבים מהם מתלוננים כבר שנים על עלייה באנטישמיות ובפשעי השנאה נגדם. ב-2015 נהרסו 250 מצבות בבית העלמין היהודי במזרח צרפת, ימים ספורים אחרי הפיגוע ב"היפר כשר".


פורסם לראשונה 14/12/2018 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צלבי קרס בבית הקברות
צילום: רויטרס
מומלצים