שתף קטע נבחר

"אף אחד לא עוזב את הישיבה בגלל מינוס בבנק"

אל מול הנתונים שמצביעים על שיא של כל הזמנים במספר האברכים ותלמידי הישיבות, טוענים החרדים כי מדובר ב"דברים חסרי בסיס שאין אמת מאחוריהם", ומסבירים את הנתונים בחוסר שיתוף פעולה מול הממשלה הקודמת

 

הנתונים שפורסמו הבוקר (ד') בדבר שיא של כל הזמנים במספר האברכים ותלמידי הישיבות, לא הרשימו את ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה). גם לא העלייה החדה של למעלה מ-30% במספרם של לומדי התורה הרשומים בישראל, משנת 2014 ל-2017, או הבלימה של הצטרפותם לאקדמיה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

"להגיד שגידול בקצבאות הילדים של עשרה או שישה-עשר שקלים זה מה שמביא אנשים להחלטה האם להישאר ללמוד או לצאת לעבוד, אלה דברים חסרי בסיס שאין אמת מאחוריהם", הוא קובע, בהתייחסו למחקר "שנתון החברה החרדית" של המכון הישראלי לדמוקרטיה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"אם רוצים להוציא כותרות ולא עובדות, אפשר לשחק במספרים ובנתונים איך שרוצים ואז הנייר סובל הכול. לומר שבגלל גידול של 200 שקלים, 20 אלף תלמידים נשארו בישיבות, כשאת התמיכות הם בכלל לא מקבלים בעצמם אלא מוסדות החינוך, ואין לזה שום השפעה ישירה עליהם – זה לא אמיתי ולא מציאותי".

 

"אנשים חזרו להידברות מול הממשלה"

מקלב מסביר את הנתונים בגידול הטבעי של הציבור החרדי בכך שבמשך כמה שנים תלמידים רבים לא היו מדווחים לרשויות, על אף שלמדו בישיבות. "בתקופת לפיד, שרדף את בני התורה, היה נתק עמוק בין מוסדות החינוך והתלמידים לבין השלטון המרכזי, ולכן אנשים לא נרשמו", הוא מסביר. "לכן הנתונים על ירידה ב-2014-2013 לא משקפים את המציאות שהייתה אז.

 

  ()

"היום, כשיש הידברות והתנהלות רגילה, עניינית ולא עויינת של רגולציה שמפקחת, ומצד שני מוסדות שמקבלים 'תמיכונת' מהממשלה, אנשים חזרו להידברות ולשיתוף פעולה. זה מה שעושה את ההבדל ולא שום דבר אחר", הוא קובע. "אין פה שום דרמה".

 

הבוקר נחשפו נתוני "שנתון החברה החרדית" של המכון הישראלי לדמוקרטיה לשנת 2018, ולפיהם מספר תלמידי הישיבות ואברכי הכוללים מגיע לשיא של כל הזמנים: לאחר עשור של עליות, ירידות ושינויי מגמות, בהשפעת מדיניות משתנה של הממשלה, זינק בשנים האחרונות מספרם של לומדי התורה הרשומים בישראל, ועמד בשנת 2017 על 124,450 - הגבוה ביותר בתולדות המדינה.

 

המחקר מבוסס על נתונים רשמיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומשרדי הממשלה, צה"ל והביטוח הלאומי. גם בניכוי ה"חוצניקים" - בחורי ישיבות מחו"ל הבאים ללמוד בישראל - מדובר בשיא חדש, המשקף זינוק של 21% בתוך שלוש שנים.

 

ירידה באקדמיה

במקביל לזינוק במספר לומדי התורה, נרשמה באותה שנה, 2017, בלימה של כניסת חרדים ללימודים אקדמיים - לראשונה מאז פתיחת התוכניות הייעודיות לסטודנטים מהמגזר, וכאשר מספרם ירד מ-9,600 ל-9,400 (ללא האוניברסיטה הפתוחה).

 

עורכי המחקר, ד"ר גלעד מלאך וד"ר לי כהנר משוכנעים כי הסיבה לירידה במספרם של לומדי התורה בשנים 2014-2013 והעלייה במספר הפונים ללימודים אקדמיים באותן השנים, הייתה הקיצוץ החד בתקציב הישיבות ובקצבאות הילדים בתקופת שר האוצר, יאיר לפיד, לצד הורדת גיל הפטור לחרדים משירות צבאי בממשלה הקודמת.

 

עם חזרת ש"ס ויהדות התורה לקואליציה ב-2015 בוטלו ההחלטות המכונות ברחוב החרדי "גזירות לפיד", והמגמה התהפכה בהתאם - עד לשיא של כל הזמנים במספר תלמידי הישיבות והאברכים וכעת גם בלימת שילובם באקדמיה.

 

הסבר נוסף לנתון האחרון הוא הפחתת התמיכה של המועצה להשכלה גבוהה במלגות לסטודנטים חרדים למשפט ולמנהל עסקים - מקצועות שהיו פופולאריים במיוחד בקרב אוכלוסייה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
ח"כ אורי מקלב
צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
מומלצים