שתף קטע נבחר

האוצר: הרווחיות של 10 חברות המזון הגדולות עמדה על 12.7% ב-2016 - שיא של 20 שנה

בסקירת הכלכלן הראשי מציינים, על רקע מגמת ההתייקרויות במשק והסיכום עם אסם כי לא תעלה מחירים, כי מדובר ב"שיעור רווחיות חריג לחברות הנמנות על התעשייה המסורתית ועל ענף המסחר הסיטונאי". היקף הרווח לפני מס של החברות עמד על כחצי מיליארד שקל

בשנת 2016 עמד שיעור הרווח לפני מס של עשר יצרני ויבואני המזון הפרטיים מהמובילים במשק עמד על רמה של 12.7%, רמתו הגבוהה ביותר לפחות בעשרים השנים האחרונות. כך מפרסם היום (א') משרד האוצר בסקירת הכלכלן הראשי.

 

עוד הוא מציין כי "זהו שיעור רווחיות חריג לחברות הנמנות על התעשייה המסורתית, ועל ענף המסחר הסיטונאי (יבואני מזון)". בין עשר החברות נמצאות למשל אסם, יונילוור ושסטוביץ.

 

ממזון ועד דיור - כך זינקו המחירים בישראל תוך עשור

מחירי הביצים יירדו ב-1.2% בלבד

 

אגף הכלכלן הראשי מפרסם את הסקירה על רקע מגמת ההתייקרות במשק, ולאחר ששר האוצר, משה כחלון, סיכם עם אסם כי היא לא תעלה מחירים והוא ייבחן עבורה הפחתת מכסים שונים. מאחר שמדובר בחברות פרטיות, הן לא מפרסמות דו"חות כספיים, אולם במשרד האוצר השתמשו בנתונים הנמצאים בידי רשות המסים כדי לאמוד את רווחי החברות.

קניות בסופרמרקט. (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
קניות בסופרמרקט.(צילום: Gettyimages)

עוד עולה מהסקירה כי היקף הרווח לפני מס של עשר החברות עמד בשנת 2016 על כחצי מיליארד שקל (מבלי לשקלל רווחים מייצוא שרלוונטיים לאחת החברות), מה שמשקף שיעור רווחיות של 13%. ב-2007 עמד שיעור הרווחיות על כ-7%.

  

במהלך אותו עשור, עלה מדד מחירי המזון ללא פירות וירקות בשיעור נומינלי של 24% ובשיעור ריאלי (בניכוי האינפלציה) של 5%. שיעור הרווחיות עלה כמעט פי שניים.

 

התעשיינים: דו"ח חלקי ומטעה

מהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה, כי "לצערנו, הדו״ח שהוציא הכלכלן הראשי במשרד האוצר על רווחיות חברות המזון חלקי מאד, מטעה ומעוות את המציאות- הוא כולל 10 חברות מזון בלבד שרובן יבואניות גדולות שמעסיקות עובדים, חלקם מעבר לים. לכן ההשפעה של עלויות השכר שהן משלמות והרגולציה על הרווחיות שלהן זניחה.

 

"כמו כן הדו״ח מתייחס אך ורק לנתונים עד שנת 2016, ובכך הוא אינו כולל בתוכו עוד שנתיים של עליות נוספות שקפצו כמו החשמל המים, עדכוני שכר והארנונה. בנוסף, לא מציין הכלכלן אם מדובר במוצרים בסיסיים הנמצאים בפיקוח מחירים שרבים מהם בתחום החקלאות, הפירות והירקות שלא בשליטת התעשייה.

 

"על כן נשמח אם הכלכלן הראשי יתכבד ויוציא בפעם הבאה דוח שיכלול רק את החברות התעשייתיות שמייצרות בישראל כחול-לבן ומעסיקות בגאווה גדולה עשרות אלפי עובדים. אז הוא יראה בעצמו כי לעלויות השכר ולעלויות העקיפות האחרות המתייקרות חדשות לבקרים ישנה השפעה עצומה על רווחיות החברות שמייצרות בישראל. למען הסר ספק, העובדות הכלכליות מוכיחות שהאחראית הבלעדית על יוקר המחייה ועליית המחירים במשק היא רק ממשלת ישראל״.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים