שתף קטע נבחר

טיפול ניסיוני בבי"ח זיו: הקטנת ערמונית מוגדלת ב-10 דקות

פיתוח ישראלי חדש מאפשר להקטין את בלוטת הערמונית ללא ניתוח ותוך דקות ספורות. הטיפול בוצע לראשונה בישראל במספר חולים בביה"ח זיו בצפת וצפוי להצטרף לבתי חולים נוספים. במסגרת הניסוי יוענק הטיפול בחינם לכל דורש שיתאים להליך

בשורה לעשרות אלפי הישראלים שסובלים מערמונית מוגדלת: חברת סטארט אפ ישראלית פיתחה מתקן המאפשר להקטין את בלוטת הערמונית תוך דקות ספורות וללא ניתוח. הפרוצדורה נוסתה לראשונה בביה"ח זיו בצפת ועברה בהצלחה.

 

צפו: כך מתבצע הטיפול החדש לערמונית המוגדלת

 

 

בלוטת הערמונית ממוקמת מתחת לכיס השתן, צורתה דמוית טבעת ותפקידה לייצר את נוזל הזרע השומר על חיות תאי הזרע המיוצרים בכיס האשכים. צינור השתן עובר במרכזה ולכן כשהיא גדלה כלפי פנים, עם ההתבגרות, האונות שלה לוחצות על הצינור ומונעות הטלת שתן תקינה.

 

כ-40% מהגברים מעל גיל 50 סובלים מהגדלת הערמונית, ולאחר גיל 60 עולה שכיחות הגדלת הערמונית ל-70% ויותר.

 

קיימים כיום מגוון טיפולים לבעיות בהטלת שתן כתוצאה מהגדלת הערמונית. הקו הטיפולי המקובל ביותר כיום בעולם הוא באמצעות באמצעות כדורים המכווצים את הערמונית. הטיפולים התרופתיים יעילים רק בחלק מהמטופלים, אחרים סובלים מסיבוכים באצירת שתן המצריכה החדרת קטטר או שסובלים מאבנים בכליות.

 

מטופלים שמצבם לא השתפר בעקבות התרופות, מופנים בדרך כלל לניתוח הנמשך כשעה וחצי תחת הרדמה ומצריך אשפוז של יומיים או שלושה. קיימים אחוזים מסוימים של סיבוכים לאחר ניתוח זה, שכוללים היצרות חוזרת או דימומים.

 

10 דקות בלבד. במקום ניתוח או תרופות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
10 דקות בלבד. במקום ניתוח או תרופות(צילום: shutterstock)

 

טיפולים חלופיים לניתוח

במשך לא מעט שנים עובדים חוקרים וטכנולוגים רפואיים למצוא חלופה לניתוח הערמונית. מרבית התחליפים שנמצאו ב-30 השנים האחרונות היו בצורה של סטנט (תומכן), צינור מרושת המוחדר לשופכן ובכך מונע את הצרתו. אלא שהסטנטים נוטים לצבור אבנית וחול וגורמים לא אחת לדימומים והפרעות מטרידות כמו צריבה וכאבים.

 

חברת הטכנולוגיה "באטרפליי מדיקל" פיתחה בשנים האחרונות תומכן חדיש בצורת כנפי פרפר, המרים את אונות הערמונית ותומך בהן, כך שאינן לוחצות יותר על צינור השופכה וגורמות להצרתו.

 

ההתקן קטן יותר מכל הסטנטים שהומצאו ונכנסו לשימוש אורולוגי עד כה, החודר מתחת לרירית הערמונית ומתכסה בה אט אט, כך שבסופו של דבר אינו בא במגע עם נוזל השתן ולכן, אינו חושף את המטופלים לסכנת זיהומים ואבנים.

 

לפני כשנתיים החלה חברת באטרפליי מדיק בניסויים קליניים באירופה, כחלק ממאמצי הפיתוח והוכחת בטיחות ויעילות הטיפול. כשמונה חולים טופלו באירופה, רובם בהונגריה, ולא נצפתה תופעת לוואי משמעותית.

 

"החולים לא חשו בשתל שנמצא בשופכת הערמונית ולא חוו כל כאבים או תחושות לא נעימות", מסביר ד"ר רן כץ, מנהל המחלקה לאורלוגיה בביה"ח זיו בצפת, "הטיפול הפיך וניתן להוציא את הסטנט בכל שלב. החולה הראשון שטופל קיבל את הטיפול לפני כמעט שנתיים, לאחר תקופה ארוכה עם קטטר קבוע. חולה זה מטיל שתן באופן עצמאי וכבר כמעט שנתיים לא נזקק לקטטר".

 

לאחרונה בוצע במרכז הרפואי זיו בצפת הטיפול בתומכן החדש בשלושה חולים. הטיפול מתבצע במשך כעשר דקות בלבד, והחולה משוחרר לביתו לאחר השגחה קצרה. הטיפול החדיש אינו מתאים לחולים שעברו בעבר ניתוחים בבלוטת הערמונית, לאלה הסובלים מסרטן הערמונית או שעברו הקרנות, ולמטופלים הסובלים מהתבלטות של הערמונית הקרויה "אונה אמצעית".

 

שאר המטופלים יוכלו להתנסות בטיפול החדש ללא עלות כספית. "מדובר בפעולה פשוטה וקצרה שתוכל להחליף אישפוז של כמה ימים וסיבוכי ניתוחים", מסכם ד"ר כץ, "אנחנו מקווים שבעתיד הלא רחוק הפעולה תהפוך לפרוצדורה מרפאתית שנעשית תוך דקות ספורות בהרדמה מקומית בלבד".

 

בית החולים "זיו" קורא לאנשים המעוניינים לעבור את השתלת התומכן להתקשר ולברר אם יתאימו להליך זה. בזמן תקופת המחקר יינתן הטיפול בחינם למתאימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
ביה"ח זיו. טיפול ניסיוני
צילום: אביהו שפירא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים