שתף קטע נבחר

תיירת אושפזה חודשיים בכפייה רק כי לא נמצא מלווה לטיסה

אבסורד: תיירת אמריקאית שסבלה מהתקף פסיכוטי יומיים אחרי שהגיעה לביקור בארץ אושפזה בכפייה במחלקה הסגורה באברבנאל. בית החולים יכול היה לשחררה כעבור ימים, אולם מכיוון שלא נמצא מלווה לטיסה בחזרה לארצות הברית, היא הושארה מאושפזת בכפייה למשך חודשיים. ביהמ"ש: "הדעת אינה סובלת כי התיירת תמשיך לשהות במחלקה הסגורה רק בגלל בעיות בירוקרטיות"

תיירת אמריקאית, אשר הגיעה ארצה בחודש אוקטובר האחרון, הוחזקה באשפוז פסיכיאטרי כפוי במחלקה סגורה במשך חודשיים רק כי לא נמצא עבורה מלווה לטיסתה חזרה לביתה.

 

שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט ציון קאפח, ביקר את השארת התיירת באשפוז במחלקה הסגורה וקבע בהחלטתו: "הדעת אינה סובלת כי התיירת תמשיך לשהות במחלקה הסגורה רק בגלל בעיות בירוקרטיות".

 

התיירת, החולה בהפרעה דו-קוטבית, אושפזה בכפייה במרכז לבריאות הנפש באברבנאל יומיים בלבד לאחר הגעתה ארצה. בקשותיה להשתחרר מהאשפוז נדחו, והצו בעניינה הוארך עד אמצע חודש נובמבר.

 

עוד בנושא:

נלקחה לטיפול פסיכיאטרי כפוי ותפוצה על ידי המדינה

ביהמ"ש פסק: ניתן לאשפז בכפייה חולה באנורקסיה

גם למטופלים המאושפזים בכפייה יש זכויות

 

בנובמבר שוחררה התיירת מבית החולים והובאה לנמל התעופה בן גוריון כדי להטיסה בחזרה אל ביתה שבקליפורניה. חברת התעופה סירבה להעלות את התיירת על הטיסה בטענה כי הטסתה מצריכה ליווי, ולאחר שלא נמצא עבורה מלווה הוחזרה האישה לאשפוז במחלקה הסגורה באברבנאל.

 

"אין מחלוקת שמקומה אינו באשפוז פסיכיאטרי" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
"אין מחלוקת שמקומה אינו באשפוז פסיכיאטרי"(צילום: עופר עמרם)

 

"אשפוז ללא עילה משפטית"

בערעור שהגישה החולה באמצעות האגף לסיוע משפטי מתואר כי אשפוזה לאחר השבתה מנמל התעופה נעשה בניגוד לחוק. "השארת התיירת באשפוז כפוי נבעה אך ורק לנוכח חוסר היכולת למצוא סידור ראוי במסגרתו היא תשוב לארצות הברית", נכתב בערעור.

 

על פי הערעור, הגורמים המקצועיים בבית החולים סברו כי לא נשקפת מהחולה סכנה לעצמה או לסביבתה, אך בשל חוסר היכולת להחזירה לביתה הוארך צו האשפוז הכפוי.

 

"ככל והיה נמצא סידור להחזרתה בליווי לארצות הברית, כך על פי גישתו של בית החולים, המטופלת הייתה משוחררת", נכתב בערעור שהוגש נגד צו האשפוז, "אשפוזה נעדר עילה משפטית, שכן חרף מפח הנפש בעת שסורבה לעלות לטיסה, החזרתה למחלקה והמשך אשפוזה בכפייה לא לוו בהתנהגות המצדיקה אשפוז בכפייה".

 

ביהמ"ש: מקומה אינו בבית חולים פסיכיאטרי

השופט קאפח קבע בדיון שנערך בעקבות הערעור כי "אין מחלוקת כי מקומה של המערערת אינו בבית החולים הפסיכיאטרי. מנגד, מוסכם כי אם המערערת תשוחרר ללא אפיק ארגוני כלשהו, מגורים או טיסה לארצות הברית, היא עלולה להיפגע בכל מובן שהוא על ידי שוחרי רע".

 

עוד קבע השופט כי "נוצר מעגל קסמים שוטה. לדעת הכל, יש לשחרר את המערערת חזרה לארצה, אך קיים תנאי שהוא משוכה בלתי עבירה, לפחות בשלב זה. מתברר כי ניתן להטיס אותה לארצות הברית רק אם היא תלווה על ידי איש צוות רפואי. לעת עתה קיימת בעיה של מימון. הדעת אינה סובלת כי המערערת תמשיך לשהות במחלקה הסגורה רק בגלל בעיות בירוקרטיות".

 

משוגע משוגעת פסיכיאטריה פסיכיאטר בידוד (צילום: shutterstock)
השופט: "הדעת לא סובלת אשפוז בגלל בעיות בירוקרטיות"(צילום: shutterstock)

 

לאחר הגשת הערעור נמצאה רופאה שתלווה את החולה לארצות הברית, ולפני מספר ימים היא הועלתה על מטוס והוחזרה לארצות הברית אחרי כחודשיים של אשפוז במחלקה הסגורה.

 

עו"ד איילת הלברשטט, הממונה על תחום אשפוז כפוי במחוז תל אביב של הסיוע המשפטי, אמרה בעקבות המקרה כי "התיירת אושפזה לא כדין וללא הצדקה במשך חודשיים, אך ורק כי אף גורם לא הסכים לסייע במימון של ליווי רפואי חזרה לארצה.

 

"המאושפזת לא הוגדרה כחולת נפש, ונקבע בוועדות הפסיכיאטרית ובבית המשפט כי הסיבה היחידה להמשך אשפוזה היא סיבה בירוקרטית. אשפוז האישה רק בגלל בעיות בירוקרטיות מהווה פגיעה מהותית בזכויותיה הבסיסיות, ואנו נמשיך לפעול במטרה שעוול כזה לא יקרה בעתיד".

 

משרד הבריאות: הכל נעשה תחת בקרת ביהמ"ש

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בהעדר ויתור על סודיות רפואית מטעם המטופלת לא ניתן להתייחס למקרה ספציפי. זאת מתוך החובה לשמור על כללי הסודיות הרפואית והגנת הפרטיות.

 

"מבירור המקרה עולה כי תהליך האשפוז התבצע בהתקיים התנאים המפורטים בחוק תוך הקפדה על קיום ועדות פסיכיאטריות תקופתיות כמחויב. הן הצוות המטפל בבית החולים והן הוועדה הפסיכיאטרית המחוזית קיבלו את החלטותיהם על סמך מצבה של המטופלת.

 

"אף על פי שאין זה מתפקידו של בית חולים או של ועדה פסיכיאטרית מחוזית לדאוג לליווי מטופלים במהלך טיסתם חזרה לארץ מולדתם, בית החולים התגייס והסדיר ליווי רפואי ביחד עם רשויות מינהל האוכלוסין אשר דאגו בנושאים של ארגון מול הרשויות השונות. הכול נעשה תחת בקרת בית המשפט ובהתאם להנחיותיו".

 

מהמרכז לבריאות הנפש אברבנל נמסר בתגובה: "מדובר בטיפול מסור ואנושי אשר בית חולים אברבנל התגייס לכך, על מנת שהתיירת תוכל לארצה באופן המתאים למצבה הרפואי. למרבה הצער לא היה לה גורמי תמיכה בארץ או בחו"ל שיכלו לסייע. וכן השגרירות שלה לא סייעה. בית החולים פרש את מלוא התמונה בפני הוועדה הפסיכיאטרית, אשר החליטה לגבי המשך אישפוזה. בית המשפט גיבה החלטה זו ובהנחייתו החולה הועברה להמשך טיפול בהסכמה במחלקה הפתוחה. בעזרת שיתוף הפעולה בין כל הגורמים, התגייס מינהל האוכלוסין לממן את טיסת המטופלת ואת הליווי הרפואי. בית החולים הקצה רופאה מצוות בית החולים ועל חשבונו, שליוותה את החולה בטיסה של מעל ל- 14 שעות עד להגעתה לארצה ולביתה בשלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הושארה באשפוז כי לא היה מלווה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים