שתף קטע נבחר

האב רצה לחסן, האם סירבה - ביה"מ קבע

בני זוג שנפרדו לא הצליחו לקבל החלטה משותפת בנוגע לחיסון שני ילדיהם ונאלצו לפנות להליך משפטי. השופטת קבעה שחששותיו של האב מבוססות ונתמכות על ידי הגורמים במוסדות החינוך ומכורח המצב הרפואי בישראל, והבהירה שהילדים יחוסנו, למרות התנגדותה של האם

הדיון במחלת החצבת פרץ מעבר לשיח בתקשורת וברשתות החברתיות והוויכוחים סביב שאלת החיסונים ומתן טיפול רפואי לילדים מצאו את דרכם גם לתחום דיני המשפחה. סיפורים, על הורים שחיים בנפרד ונמצאים בסכסוך הם שכיחים, גם כשזה נוגע לסוגיית החיסון. כזה הוא גם סיפורו של א' וזוגתו לשעבר.

 

את א' פגשתי לפני כמה חודשים כשהגיע למשרדי אובד עצות. הוא סיפר שהוא ובת זוגו פרודים מזה כשנה וחצי, יש להם שני ילדים והם עומדים לפני הליך גירושין. ולמה הם נפרדים? בין היתר, בגלל שהאם דוגלת בטיפול בילדים ברפואה אלטרנטיבית בלבד, אינה מאמינה ברפואה קונבנציונאלית ואינה מוכנה לחסן את ילדיהם בשום אופן.

 

חיסון (צילום: shutterstock)
ההורים לא הצליחו להגיע להסכמה על עניין החיסונים(צילום: shutterstock)

מצד אחד, א' תיאר את בת זוגו כאמא נהדרת שדואגת לרווחת הילדים, ומצד שני, סיפר בדאגה וחרדה שהאידיאולוגיה האישית שלה ניהלה שנים רבות את התא המשפחתי, במיוחד כשהיו צריכים לקבל החלטות רפואיות כגון; האם לקבל תרופה אנטיביוטית בעת מחלה? האם לתת חיסון לתינוק? האם לבקר אצל הרופא בקופת החולים בעת הצורך?

 

כל השאלות הללו עלו פעמים רבות במהלך הזוגיות של השניים, כשא' מצידו תומך בטיפול רפואי קונבנציונאלי ובעוד שבת זוגו מתנגדת בכל תוקף ומתעקשת על חלופות אלטרנטיביות.

 

קראו עוד:

"הורים שלא מחסנים מסכנים את כל הילדים בהידבקות"

הוציאו את הילדה מהכיתה כי חשבו שהיא לא מחוסנת

"המרדתי את הורי הגן בגלל ילד לא מחוסן"

 

כששאלתי אותו: "מה עשיתם כשאחד הילדים נדרש לקבל טיפול רפואי או כשנדרשתם לחסן את הילדים כשהיו תינוקות?" א' ענה, שבזמן שהיו יחד הם הצליחו למצוא את 'דרך הביניים' ובחלק מהמקרים הילדים הלכו לרופא וקיבלו תרופות, אולם רק במקרים בהם הוא עמד על כך.

 

הבעיה הגדולה צצה עכשיו. הבן הקטן של בני הזוג התחיל ללכת לגן והאב חושש שהוא עלול להידבק במחלות ילדות. בנוסף, הבת הגדולה נדרשה לקבל חיסון בבית הספר לאחר שבית הספר הסביר את חשיבות החיסון, אך האם מצידה המשיכה לסרב לחסן את הילדים, סירוב שהתדרדר לא אחת לוויכוחים ומריבות מול מוסדות החינוך.

 

החלטה של שני ההורים

בסופו של דבר, המקרה הסבוך הזה הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. בעוד א' מבקש לחסן את הילדים בטענה כי אינו מוכן להעמיד את ילדיו בסכנה או שיסכנו בעצמם ילדים אחרים, האם טוענת שחיסונים עלולים ליצור בעיות רפואיות, סיבוכים ותופעות לוואי מהן היא חוששת ומבקשת להימנע.

 

דרך המלך היא תמיד בהחלטה משותפת, אבל מבחינה חוקית ובמקרה כזה חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (התשכ"ב-1962), הוא זה שמגדיר את הזכויות והחובות של ההורים כלפי ילדיהם.

 

גירושים (צילום: shutterstock)
בית המשפט מעדיף לא להתערב בהחלטות של הורים(צילום: shutterstock)

ההחלטה אם לחסן או לא היא החלטה של שני ההורים יחד ולמעשה אינה נתונה לשיקול דעתו הבלעדית של אחד ההורים ("ההורה המשמורן"). אנשים נוטים לבלבל בין המושג "משמורת" למושג "אפוטרופסות" בכל הקשור להחלטות הקשורות לילדים, כשלמעשה אין קשר בין הדברים.

 

סוגית המשמורת על הילד (היכן הילד מצוי רוב הזמן), אינה רלוונטית בנוגע לקבלת החלטה בעניין חיסון הילד, זו החלטה שנובעת מהאפוטרופסות, שהיא משותפת לשני ההורים יחד, אלא אם האפוטרופסות נשללה על ידי בית המשפט.

 

ובכל זאת, מה עושים כאשר אין הסכמה בין ההורים? מי עוזר להחליט בעניין? בסוגיית החיסונים ובכלל בכל סוגיה הקשורה לילדים כמו חינוך ורפואה, ההורים יכולים לפתור את המחלוקת בבית המשפט לענייני משפחה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

בית המשפט רשאי למנות מומחה מטעמו שיחווה דעה ויתן המלצה בסוגיה העומדת לפניו וזאת לאחר שנבחנו דעות ההורים השונות, מצב הילד והצורך בהליך הרפואי שאחד הצדדים מבקש.

 

במקרה של א' ובת זוגתו קבעה שופטת בית המשפט בצורה נחרצת, כי החיסון הוא הכרחי מכורח המצב הרפואי בישראל. השופטת התרשמה שחששותיו של האב מבוססות ורציונאליות ואפילו נתמכות על ידי הגורמים החינוכיים במוסדות החינוך והבהירה שהילדים יחוסנו למרות התנגדותה של האם.

 

טובת הילד

מה קרה כאן בעצם? בית המשפט הבחין, כי מדובר במצב רפואי, בו הוא יכול לכפות על ההורים לחסן. בהתחשב התפשטות מקרי ההדבקות בקרב ילדים ובהמלצת משרד הבריאות, בחר בית המשפט לשתף פעולה עם המערכת הרפואית, תוך ניסיון למנוע את התפשטות המחלה.

 

עם זאת, חשוב לזכור כי למרות החלטת בית המשפט במקרה של א', נכון להיום, החוק בישראל עדיין אינו מחייב לחסן ילדים ובתי המשפט לענייני משפחה לא יכפו ביצוע הליך רפואי, אם הילד לא נמצא בסיכון ממשי או אינו מהווה סכנה לאחרים.

 

בתי המשפט לא רוצים "לפגוע" באוטונומיה של ההורים ולהתערב בהחלטות ההורים ולכן יעדיפו לאפשר להורים להגיע להסכמה משותפת. תפקידו של בית המשפט לענייני משפחה הוא לבחון קודם כל ומעל הכל את טובת הילד ולתת מענה בסוגיות בהם קיימת אי הסכמה בין ההורים.

 

הכותבת היא עורכת דין ומגשרת המתמחה בתחום דיני המשפחה וזכויות להט"ב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סוגית המשמורת על הילד אינה רלוונטית
צילום: shutterstock
מומלצים