שתף קטע נבחר

עזבו את הטרנדים: רוצים לאכול בריא? התחילו ליהנות מהאוכל

אינספור מחקרים וטרנדים לאורך השנים קבעו את החוקים לתזונה בריאה שתוביל אותנו למשקל תקין, אורח חיים בריא ועצירת ההזדקנות. אבל כל אלה הובילו אותנו בעיקר לתסכול וליצירת עוד תיאוריות חדשות בנושא. דיאטן קליני מסביר על מה באמת חשוב להקפיד כדי לאכול ולחיות בריא

חלומות ושאיפות אופייניים לכל בני המין האנושי. לכל אחד מאיתנו חלומות שונים המובילים את חיינו לכיוונים שונים, כאשר יש חלום אחד שמאפיין כמעט את כולנו - להיות בריאים או בהקצנה "להישאר צעירים - ולנצח".

 

כך הפך טרנד "הבריאותנות" או המושג "אנטי אייג'ינג" למושגים ה"חמים" בדורנו, שמשמעותם למנוע ולעכב את תהליך ההזדקנות המאיים.

 

חשוב לדעת כי תהליך ההזדקנות אינו מתחיל בגיל 70 אלא כבר באופן פרדוקסלי עם היוולדנו. השעון "מתקתק" והגורמים הגנטיים והסביבתיים שנחשפנו אליהם כל השנים ישפיעו על בריאותנו, אך להתנהגותנו בהווה ובעתיד תהיה השפעה לא פחות מכרעת, במיוחד לתזונה.

 

המושג 'תזונה טובה או נכונה' רחב ומכיל היבטים מדעיים משתנים והיבטים חברתיים, גאוגרפיים וגנטיים רבים. מנסים כל הזמן "להמליך" את "מזון על" הטוב ביותר אך בשורה התחתונה אין כזה ולא יהיה – זרעי צ'יה, שמן קוקוס, שתיית עלים ירוקים כתושים בבוקר ועוד, כולם טובים אך לא יותר "מסתם" עגבניה, חסה או שמן זית.

 

גבר מכין שייק (צילום: shutterstock)
בלי טרנדים. לאכול בריא ונכון(צילום: shutterstock)

 

בעולמנו טרנדים חדשים מופיעים חדשות לבקרים ואפילו לאנשי המקצוע לעיתים קשה לעמוד בקצב הופעת ה-מזון ה-כי טוב שאנו צריכים כל יום לאכול. אז מה כן חשוב? 

 

1. הכמות חשובה מהאיכות

מידתיות האכילה, הקשבה לתחושות הרעב והשובע והקפדה על מה שאמרו תמיד - "מכל דבר אבל קצת (גם משוקולד)", מונעים את רוב מחלות העולם המערבי כולל סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד.

 

2. העדפה ברורה של עולם הצומח על עולם החי

רוב מוחלט של תוצאות המחקרים מעשרות שנים האחרונות תומכות בהשערה שעולם הצומח - ירקות, פירות, דגנים מלאים, אגוזים וקטניות קשורים לבריאות טובה.

 

גם החוקרים המקטרגים על הפחמימות (ובעיקר על סוכרים) ומשליכים עליהם את תחלואי העולם המערבי, מסכימים שתזונה מבוססת צומח אכן תורמת לבריאותנו. מאידך, אכילה מן החי קשורה יותר לתחלואה של ממאירויות מסוימות ומחלות לב וכלי דם.

 

העדיפו מזון מהצומח על פני מזון מהחי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
העדיפו מזון מהצומח על פני מזון מהחי(צילום: shutterstock)

 

3. הפחתה במזון מעובד

מרבית המזון שלנו עובר תהליכי עיבוד ותיסוף של חומרים לשימור ולשיפור הטעם. תזונה נכונה משמעותה מזון שעבר מינימום עיבוד או שינוי - דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות אך גם מוצרי חלב בסיסיים - חלב ניגר, יוגורט וגבינות ובשר מן החי – שלם לא משומר או מעובד (נקניקיות, בשר טחון וכו'). אפשר גם לומר שכל מזון המגיע - בשקית - נחשב מעובד.

 

4. זה הזמן להכיר את ספקי המזון שלנו

בעשרות שנים האחרונות איבדנו את הקשר האישי בין יצרן האוכל, החקלאי, החלבן, האופה ועוד, לטובת ספקי האוכל הגדולים (המגה סופרים). 'היד הראשונה' הבטיחה בעבר אוכל טרי ואיכותי, והמלצתי היא למצוא את אותם ספקים שוב. גם נקבל תמיכה כלכלית ישירה וגם אוכל איכותי.

 

5. שמירה על משקל תקין

בהיבט הבריאותי אין צורך לחזור למשקל שהיינו בו בצעירותנו, ולבטח לא למשקל  בו היינו כשהתגייסנו. מספיק להיות ביחס משקל-גובהBMI 25-27 כדי להיות בטווח משקל נכון.

 

מאזניים (צילום: shutterstock)
משקל תקין. הקפידו על יחס משקל גובה בריא(צילום: shutterstock)

 

6. פעילות גופנית

כל המרבה הרי זה משובח ולמרות אוקיינוס המחקרים בנושא פעילות גופנית ובריאות עדיין לא ברור מהו הנפח, העצימות והסוג "הבריא ביותר".

 

עם זאת, אנו למדים שלביצוע אימונים שונים ומגוונים יש השפעה טובה יותר על בריאותנו, מאשר אימון אחד החוזר על עצמו.

 

גוונו את המאמץ הגופני – פעמיים בשבוע תרגילי כוח, פעם חיזוק לשרירי ליבה כמו פילאטיס, 1-2 אימונים אירוביים כמו הליכה, ריצה, ריקודים וכו'.

 

7. איכלו אוכל משמח

אחרי הרבה שנים של דיאטות, מה אסור ומותר, חשיפה לאינסוף כתבות ומאמרים, הגיע הזמן להחזיר את התזונה למקומה הטבעי - מקום של ההנאה. ועדיף מוקדם ככל האפשר. אין ספק שאפשר לשלב אוכל איכותי עם מזון שעושה לנו טוב, מעלה בנו חיוך. זה הזמן.

 

הכותב הוא דיאטן קליני המתמחה בהרזיה, מטבוליזם ותזונת ספורט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תזונה בריאה ומאושרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים