שתף קטע נבחר

"אין סיכוי שאפל תייצר את האייפון בארה"ב"

בעקבות קריאתו של הנשיא טראמפ לענקית הטכנולוגיה להעביר את הייצור מסין – בדקנו האם מהלך כזה בכלל אפשרי. התשובה? כן, אבל לא בטוח שמישהו יהיה מוכן לשלם את המחיר. "זה יהיה כמו לטפס על האוורסט"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ  חזר בשבוע שעבר על קריאתו לאפל להעביר את ייצור האייפון מסין לארה"ב על רקע מלחמת הסחר בין שתי המדינות – אבל הסבירות שתרחיש כזה יתממש בשנים הקרובות כמעט בלתי קיימת. "אין שום סיכוי, זה פשוט לא יכול לקרות", קובע בשיחה עם ynet ג'ף פילדהאק, אנליסט בכיר בתחום הטכנולוגיה בחברת Counterpoint.

 

 

אחת הסיבות היא כמובן רמת השכר בסין, שנמוכה משמעותית לעומת ארה"ב. פועל בקו הייצור של האייפון יכול להרוויח כ-400 דולר בחודש. בארה"ב, שכר המינימום עומד על 7.25 דולר לשעה. תכפילו את ההפרש בכמה מאות אלפים – מספר הפועלים שמאיישים את קווי הייצור של האייפון בסין – ותבינו את המשמעות הכלכלית עבור אפל.

 

אייפון XS ואייפון XS Max (צילום: AP)
אייפון XS ואייפון XS Max(צילום: AP)
 

אבל רמת השכר היא לא הסיבה היחידה. מנכ"ל אפל טים קוק טען בעבר כי היתרון העיקרי של הפועלים הסינים הוא ההכשרה הייחודית שלהם, שכמעט לא קיימת בארה"ב. "הסיבה היא המיומנות, כמות הפועלים המיומנים בלוקיישן אחד וסוג המיומנות", אמר קוק והוסיף כי בארה"ב אפשר לקבוע פגישה של כל העובדים המתאימים בחדר אחד והוא לא יתמלא. בסין, לעומת זאת, אפשר למלא כמה מגרשי פוטבול.

 

"כמו לטפס על האוורסט" 

"אי אפשר לשחזר בארה"ב את היעילות ואת הידע שיש בסין", מאשר פילדהאק את הדברים, "בארה"ב אולי יהיה אפשר לפתוח כמה מרכזי תיקונים, כמו שיש לאייפד וכמו שהיו בעבר לאייפוד, אבל זהו". פילדהאק מציין כי פוקסקון – היצרנית העיקרית של האייפון – הקימה מפעל בוויסקונסין והיא מתכננת להעביר לשם חלק מהעבודות הפשוטות יותר. "המשכורות שם גבוהות פי ארבעה או חמישה לעומת טיוואן (פוקסקון היא חברה טייוואנית – י.מ)", הוא מציין.

 

טים קוק (צילום: AP)
עניין של מיומנות. המנכ"ל טים קוק(צילום: AP)
 

גורם נוסף שיקשה על העברת הייצור לארה"ב הוא שרשרת האספקה המורכבת של האייפון, שמרכז הכובד שלה נמצא באסיה. הזזת הייצור למערב צפויה לפגוע ביעילות ולייקר את העלויות. "שרשרת האספקה של האייפון קשורה לאסיה בקשרים עבותים", אומר דניאל אייבס, אנליסט בכיר ב-Wedbush Securities, "העברה של ייצור האייפון מארה"ב לסין היא תרחיש מאוד לא סביר בשנים הקרובות. זה יהיה תהליך מאוד יקר ומסובך שאולי נשמע טוב על הנייר לממשל טראמפ, אבל לאפל זה יהיה קשה כמו לטפס על האוורסט - ויפגע בה לאורך שנים. כרגע אפל והייצור בסין הם בלתי נפרדים".

 

אייפון ב-2,000 דולר?

לפי חלק מההערכות, ייצור האייפון בארה"ב יגרום להעלאת מחירו של המכשיר עד לסכום של כ-2,000 דולר. נזכיר כי כבר כיום אפל מתקשה יותר מבעבר למכור את המכשירים שלה – מחירו של האייפון XS מתחיל בכאלף דולר – וזאת אחת הסיבות להכנסות הנמוכות מהצפוי ברבעון הפיסקלי הראשון של 2019.

 

ייצור אייפונים במפעל פוקסקון (צילום: AP)
מרכיבים את האייפון במפעל של פוקסקון(צילום: AP)

 

"זה לא נשמע בלתי מציאותי", אומר ריאן רית', אנליסט מחברת IDC, על תג מחיר של 2,000 דולר לאייפון Made in USA, מחיר גבוה שלדבריו רק מוריד את הסיכויים שאפל בכלל תטרח להעביר את הייצור לארה"ב. עם זאת, בניגוד לפילדהאק, הוא לא שולל לחלוטין את האפשרות: "זה בהחלט אפשרי, אבל יהיה לזה מחיר". 

אם מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין תחריף, וטראמפ יטיל מכסים גם על האייפון כפי שאיים בעבר, לדברי רית' יהיה יותר הגיוני להעביר את הייצור למדינות אחרות עם רמת שכר נמוכה יותר, כמו הודו (שם פוקסקון כבר מקימה מפעל לייצור אייפונים), אינדונזיה, וייטנאם או מקסיקו. אם בכל זאת יוחלט להעביר את הייצור לארה"ב, "יהיה מדובר בתהליך מתמשך ולא במהלך שיתרחש בין לילה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים