שתף קטע נבחר

סרטן צוואר הרחם: אלו נתוני התחלואה בישראל

סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו בנשים בעולם אחרי סרטן השד, סרטן המעי הגס והחלחולת וסרטן הריאה, עם למעלה מחצי מיליון מקרים חדשים בכל שנה. לקראת יום המודעות למחלה מתפרסמים נתוני התחלואה והתמותה

לרגל יום המודעות לסרטן צוואר הרחם שיתקיים בשבוע הבא, מפרסמים היום (ב') האגודה למלחמה בסרטן ורשם הסרטן במשרד הבריאות את נתוני התחלואה והתמותה מסרטן צוואר הרחם בישראל.

 

סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו בנשים בעולם אחרי סרטן השד, סרטן המעי הגס והחלחולת וסרטן הריאה, עם למעלה מחצי מיליון מקרים חדשים בכל שנה. סרטן צוואר הרחם שכיח יותר במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.

 

בישראל סוג סרטן זה אינו נפוץ, ושיעורי ההיארעות של המחלה הם בין הנמוכים במדינות המערב. יחד עם זאת שיעור התמותה בישראל - נחשב לגבוה באופן יחסי לשיעור החולות הנמוך.

 

קראו עוד:

מחקר ישראלי: דימום לאחר יחסי מין – סיכון מוגבר לסרטן

תביעה: הגידול לא אובחן - בת 32 מתה מסרטן צוואר הרחם

אופטימיות מנצחת: כשהסרטן מגיע לביקור 3 פעמים

 

בשנת 2015 אובחנו 267 נשים ישראליות עם סרטן חודרני של צוואר הרחם: 201 נשים יהודיות (75%), 33 נשים ערביות (12%) ו- 33 נשים מדתות אחרות (12%). גיל האבחנה הממוצע של עומד על 54 אצל נשים יהודיות, ו-50 אצל נשים ערביות.

 

שיעורי ההיארעות מקרי התחלואה של צוואר הרחם באותה שנה עמד על 5.4 בנשים יהודיות לכל 100 אלף נשים, 4.4 בנשים ערביות ו-12.0 בנשים מדתות אחרות. 

 

 

חשוב לבצע בדיקת פאפ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשוב לבצע בדיקת פאפ(צילום: shutterstock)

 

אצל נשים יהודיות השיעור בשנת 2015 היה כמעט זהה לשיעור שנצפה בשנת 1990 (5.6 חולות מכל 100 אלף נשים) ובערביות השיעור ב-2015 היה גבוה מזה שנצפה ב-1990 (3 חולות מכל 100 אלף נשים).

 

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי שיעור ההיארעות של סרטן בצוואר הרחם בשנת 2018 בישראל הוא בין הנמוכים בקרב מדינות ה-OECD: ישראל ממוקמת במקום ה-33 מ-36 מדינות.

 

הסרטן הרביעי בשכיחותו בנשים בעולם

בשנת 2015 נפטרו 78 נשים בישראל מסרטן צוואר הרחם: 65 נשים יהודיות (83%), שבע נשים ערביות (9%), ושש נשים מדתות אחרות (6%). הגיל הממוצע בעת הפטירה מסרטן צוואר הרחם בישראל היה 66 שנים בנשים יהודיות, 60 שנים בנשים ערביות ו-50 שנים בנשים מדתות אחרות.

 

שיעורי התמותה מסרטן צוואר הרחם בשנת 2015 היו 1.40 מקרי תמותה לכל מאה אלף נשים יהודיות, מקרה תמותה אחת על כל מאה אלף נשים ערביות ו-2.35 מקרי תמותה מכל מאה אלף נשים מדתות אחרות. ביהודיות וערביות, שיעורי תמותה אלה נמוכים מעט מהשיעורים שנצפו בשנת 1990 (1.61 ו-1.69, בהתאמה).

 

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי שיעור התמותה מסרטן חודרני בצוואר הרחם בשנת 2018 בישראל נמוך מהשיעור במחצית מדינות ה-OECD וגבוה מהשיעור במחציתן האחרת: ישראל ממוקמת במקום ה-19 מ-36 מדינות מפותחות.

 

 

 

בישראל בדיקת משטח פאפ לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם כלולה בסל שירותי הבריאות לנשים בנות 30-54 אחת לשלוש שנים. ועדת הסל האחרונה שפרסמה את מסקנותיה לפני כשבוע וחצי כללה את קבוצת הנשים בנות 30-34 שקודם לכן לא הייתה כלולה בהמלצות.

 

על פי התכנית הלאומית למדדי איכות ברפואת הקהילה של המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות, עולה ששיעור הנשים בגיל 35-54 אשר ביצעו בדיקות סינון לסרטן צוואר הרחם בשנת 2016 עמד על48.4%. בקבוצות הגיל 35-39, 40-44, 45-49 היו השיעורים גבוהים יותר (50.6%, 50.4%, 48.5%, בהתאמה) בהשוואה לקבוצת הגיל 50-54 (42.9%).

 

השיעור היה גבוה פי שניים בקרב נשים במצב חברתי-כלכלי גבוה (60.3%), בהשוואה לנשים במצב חברתי-כלכלי נמוך (30.9%). במדינות ה-OECD היה השיעור הממוצע של ביצוע בדיקות סינון לסרטן צוואר הרחם בנשים בגילאי 20-69 בשנת 2013 61.6%.

 

מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "האמצעים היעילים ביותר היום נגד סרטן צוואר הרחם הינם מניעה וגילוי מוקדם. כמו כן החיסון נגד נגיף הפפילומה נמצא בסל ובכוחו להפחית את התחלואה. הימנעות מעישון מסייעת להפחית את הסיכון, ובדיקה פאפ שגרתית של צוואר הרחם יכולה לאבחן שינויים ומאפשרת גילוי מוקדם וטיפול בזמן העשויים למנוע התפתחות גידול סרטני.

 

"אני קוראת לנשים - קחו אחריות על בריאותכן, והיבדקו על פי ההנחיות, חסנו את ילדכם על פי ההמלצות של משרד הבריאות והתעקשו על בירור טיבו של כל שינוי ועל בדיקת כל תסמין בו אתן חשות".

 

פרופ' ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות הוסיפה: "סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו בנשים בעולם אחרי סרטן השד, סרטן המעי הגס והחלחולת וסרטן הריאה, עם למעלה מחצי מיליון מקרים חדשים בכל שנה ברחבי העולם.

 

"בישראל סרטן צוואר הרחם אינו נפוץ, ושיעורי ההיארעות (מספר המקרים החדשים) של המחלה בישראל הם בין הנמוכים במדינות המערב. גורמי הסיכון העיקריים למחלה הם זנים מסוימים של נגיף הפפילומה האנושי, עישון וזיהום בנגיף ה-AIDS. המהלך הטבעי של המחלה כולל פגיעה ברקמת צוואר הרחם והתקדמות מנגע שפיר, לנגע טרום סרטני ולאחר מכן לסרטן חודרני. חלק לא מבוטל מהנגעים נעלמים מעצמם ולא הופכים לסרטן חודרני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדיקת פאפ. כלולה בסל הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים