שתף קטע נבחר

המוסדיים הישראליים מעדיפים להתרחק בינתיים מהקנאביס

הענף הרותח, שזוכה להשקעות של מיליארדי דולרים מעמיתיהם בעולם, מקבל כתף קרה מהמוסדיים בארץ. אלה שכן נכנסו לתחום פנו בעיקר לקנדה

נראה שהגופים המוסדיים הישראליים לא ממהרים לקפוץ על טרנד חברות הקנאביס בישראל ובכלל בעולם. מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט", עולה כי חלקם מפנים סכומים נמוכים יחסית לשוק זה, כשרובם עושים זאת בחברות הנסחרות בקנדה וארה"ב.

 

הפרו חובתם כלפי המשקיעים - ונקנסו ב-700 אלף שקל

מהביטקוין ועד הקקאו: זה מה שעשו ההשקעות שלכם ב-2018

2018 בקופות הגמל: צפי לתשואה שלילית של 1%

 

סכום ההשקעות האלה בקנדה מגיע ל-113 מיליון שקל, כש-101 מיליון שקל מהם משויכים לבית ההשקעות אי.בי.אי. לשם השוואה, עמיתיהם בעולם השקיעו כבר 3.12 מיליארד דולר רק בחמש חברות הקנאביס הקנדיות הגדולות, בהן קאנופי הנסחרת לפי שווי של 13.5 מיליארד דולר, וטילריי שנסחרת לפי שווי של 8.9 מיליארד דולר, לעומת 86.65 מיליון שקל בלבד מהמוסדיים בישראל. הפער כנראה לא נובע רק מכמות הכסף המנוהל.

   (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

סמנכ"ל השקעות בהלמן אלדובי גמל ופנסיה ליאור יוכפז, מספר כי "אנו עוקבים אחרי התחום, אבל מקום שאין לנו יכולת להביא בו כרגע את היתרון כגוף מוסדי, אנו לא מאמינים שכדאי לנו להשקיע בו. תעשייה כמו הקנאביס היא קשה לניתוח עבורנו, כי אין לנו את הכלים לבחון מתי יעבירו חוק בקנדה, בישראל או בכל מקום אחר".

  

אך יש מוסדיים שמאמינים שכדאי להשקיע בחברות הקנאביס, ושהן מהוות השקעה שכדאי לגוון את התיק גם בה. סמנכ"לית פיתוח עסקי בבית ההשקעות אי.בי.אי ויו"ר אי.בי.אי קרנות נאמנות אלה אלקלעי, מסבירה כי "הקמנו קרן ייעודית לקנאביס, שעוקבת אחרי מדד סולאקטיב (Solactive North America Cannabis) העוקב אחר חברות קנאביס הנסחרות בבורסות בקנדה וארה"ב.

 

לדבריה, "הסיבה שהקרן משקיעה בתחום בצפון אמריקה היא שהכי הגיוני להיחשף אליו דרך חברות גדולות, שפועלות בסביבה רגולטורית מוסדרת. בישראל, לעומת זאת, יש עדיין סימן שאלה והשוויים של החברות קטנים בהרבה. התחום מתאים למשקיעים לטווח ארוך, שמסוגלים לסבול תנודתיות בשוק. מדובר בתחום מורכב, שהרגולציה שונה בו מאזור גיאוגרפי אחד לשני, יש גידולים חקלאיים בעלי שונות וייחודיות, וניואנסים של פיתוחים רפואיים". 

 

 

בעולם: הון מהשקעות בתחום

חברות הקנאביס הישראליות אמנם עדיין לא נמצאות תחת הרדאר של כספי המשקיעים המוחזקים על ידי המוסדיים, אך ניצני השקעות בתחום כבר יש. בית ההשקעות אלטשולר שחם השקיע בעמיר שיווק, שכיום פעילותה העיקרית היא בתחום החקלאי, אך ממזגת לתוכה פעילות קנאביס באמצעות השקעה בהלוואות לחברת הקנאביס BOL, שמוזגה לתוכה.

 

נכון ל-31 לדצמבר 2018 החזיק בית ההשקעות 2.7% מעמיר שיווק, בשווי של 9.47 מיליון שקל. גם בתי ההשקעות ילין לפידות ומיטב דש מושקעים בעמיר שיווק, עם אחזקות של 6.98% בשווי 24.9 מיליון שקל, ו-1.5% בשווי 4.8 מיליון שקל, בהתאמה.

 

יו"ר היי פארמה, שנמצאת בתהליך מיזוג לאופקטרא הציבורית, ד"ר אשר הולצר, אמר ל"כלכליסט" כי "המשקיעים הישראלים רק מתחילים להתמקצע בתחום הקנאביס הרפואי, בעוד שהמשקיעים הקנדים והאמריקאים כבר עשו בו כברת דרך. אך מי שבחן את השקעות המוסדיים בעולם הפועלים בצפון אמריקה, ראה שהם עשו הון עתק בשלוש השנים האחרונות מהשקעות בתחום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שיח מריחואנה
צילום: רויטרס
מומלצים