שתף קטע נבחר

משרד הבריאות: לחסן הילדים נגד החיידק האלים

ועדת מומחים למחלות זיהומיות שהתכנסה בשבוע שעבר החליטה להמליץ על הכללת החיסון החדש נגד החיידק האלים "מנינגוקוק" שעלול להרוג בתוך שעות. החיסון כבר ניתן במדינות נוספות כחלק מחיסוני השגרה. בינתיים החליטו קופות החולים מכבי ולאומית לחסן את הילדים המבוטחים בהנחה

המלצות חדשות לחיסון ילדים כנגד החיידק האלים: ועדת מומחי משרד הבריאות שהתכנסה בשבוע שעבר, הפיצה הנחיות בהן המלצה לחסן את ילדי ישראל בחיסון החדש "בקסרו" כנגד חיידק המנינגוקוק. קופות החולים יאפשרו למבוטחים לקבל את החיסון במחיר מסובסד תחת השב"ן. המלצות הוועדה מתייחסות לילדים עד גיל 5 שנים, אולם את החיסון ניתן לתת מגיל חודשיים ללא הגבלת גיל.

 

החיידק האלים מנינגוקוק אחראי למותם של עשרות אנשים בישראל בשנים האחרונות, רובם ילדים ובני נוער. חיידק המנינגוקוק מצוי בלוע של ילדים בריאים, וכ-20% מהם נושאים אותו מבלי לחלות.

 

עם זאת, לעיתים הוא עלול לגרום למחלה חמורה בשתי צורות עיקריות: מנינגוקוקסמיה - התפשטות החיידק לדם ומשם לאיברים השונים, או מנינגיטיס - דלקת קרום המוח. מעל 50% מהמקרים מתגלים אצל ילדים בגיל שנתיים, אך התחלואה מופיעה גם במבוגרים.

 

חיידק המנינגוקוק מצוי בלוע של ילדים בריאים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חיידק המנינגוקוק מצוי בלוע של ילדים בריאים(צילום: shutterstock)

 

התסמינים שחשוב לשים אליהם לב

תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים במערכת הנשימה העליונה: נזלת ושיעול קל המלווים בחום גבוה, ולעיתים כתמי פריחה אדומה - כחלחלה על פני העור. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים עד לטשטוש הכרה ופרכוסים.

 

כאמור, המנינגוקוק עלול לגרום לדלקת קרום המוח העלולה להמית 5%-15% מהנדבקים. גם אלה שמחלימים מפגיעת החיידק סובלים לעיתים מנזק מוחי ועצבי.

 

במקרי מנינגוקוקסמיה שבהם חדר החיידק לדם עלול להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פגיעה בשריר הלב ועד מוות בתוך שעות.

 

חמישה זנים עיקריים מוכרים בעולם לחיידק המנינגוקוק: A, C, W, Y שנגדם קיים חיסון הניתן גם בישראל לחיילים ואוכלוסיות בסיכון, אולם נגד זן B הזן השכיח בישראל והגורם למרבית מקרי המוות והתחלואה הקשה, לא היה קיים חיסון עד כה.

 

הקושי העיקרי ביצירת החיסון נגד זן B הוא בכך שבמעטפת החיידק מצויים רכיבים המצויים באופן טבעי בגוף האדם.כך, מתקשה מערכת החיסון של האדם לזהות את החיידק כגורם זר ולפעול כנגדו. מסיבה זו עלו בתוהו כל הניסיונות בשנים האחרונות לייצר חיסון יעיל.

 

  ()

 

איפה ניתן להתחסן?

החיסון החדש "בקסרו" הוצג לראשונה לפני כעשר שנים, בתום מחקרים ממושכים שהראו כי הוא מונע ביעילות את ההדבקה בחיידק. מאז אישורו הוא הוסף לחיסוני השיגרה באנגליה, איטליה, אירלנד, הולנד, לטביה, אנדורה וארצות הברית. בקרוב הוא צפוי להתווסף ל-15 מדינות נוספות.

 

בסיכום דיון ועדת המומחים המייעצת של משרד הבריאות, הומלץ כי החיסון יינתן לכל ילדי ישראל עד גיל 5 ובנפרד מחיסונים נוספים בשל פעילותו רבת העוצמה שאליה מתלווה תופעת לוואי של עליית חום חולפת.

 

בשל העומס על טיפות החלב והמחסור באחיות, החליטה הוועדה בינתיים שלא להוסיף את החיסון לחיסוני השיגרה בטיפת חלב, אלא להמליץ להורים לחסן את ילדיהם בנפרד.

 

החיסון כבר נמצא בבתי המרקחת של קופות החולים, והוא ניתן תחת מרשם רופא בעלות של 440 שקלים לכל מנה. הוא ניתן מגיל חודשיים עד 5 חודשים בשלוש מנות במרווח של חודש בין כל מנה, בגילאי 6 חודשים עד גיל 10 שנים בשתי מנות במרווח של חודשיים בין המנות, ומגיל 11 שנים ואילך בשתי מנות במרווח של חודש בין מנה למנה.

 

בעקבות המלצות הוועדה, החליטה קופת החולים מכבי לסבסד את עלות החיסונים תחת השב"ן, והוא יימכר במחיר של 220 שקלים לכל זריקה. קופת חולים לאומית הודיעה כי היא צפויה לסבסד גם כן את עלות החיסונים. קופות החולים כללית ומאוחדת טרם דנו בנושא.

 

איך תזהו את החיידק האלים מנינגוקוק בבית? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המלצה לחסן נגד המנינגוקוק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים