שתף קטע נבחר

"בגיל 16 הרבנים הורו לי להיכשל במיונים לצבא": י' מבקש להתגייס - ולתקן

כשהיה נער בישיבה חרדית, התבקש לעשות הכול כדי לא לעבור את המבחנים. ואז חזר בשאלה וביקש להתגייס, אלא שהצבא - כך גילה י' לתדהמתו - סירב לתת לו הזדמנות לשנות את הנתונים. "זו בעיה של רבים, יוצאי החינוך החרדי, שרוצים לתרום למדינה - והחלטה מגיל 16 משפיעה עליהם עכשיו"

 

בגיל 16, כשהיה נער חרדי בישיבה בבני ברק, ניגש י' למבחני הצו הראשון וקיבל הוראה מהרבנים לעשות הכול כדי להיכשל. שנתיים אחר כך חזר בשאלה ופנה לצבא בבקשה להזדמנות שנייה, אלא שהצבא סירב לתת לו להיבחן שוב - כך עד היום (ד'), כש-י' הגיע לאולפן ynet לספר איך עבדה השיטה, וכיצד נתקל בדלתות נעולות כשניסה, הוא ואחרים כמותו, לתקן.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >> 

 

"גדלתי בבית חרדי למשפחה מכובדת", הוא מספר. "מטבע הדברים חונכתי בישיבות, וכשהגיע הזמן להתייצב לצו ראשון הרבנים הורו לנו לדלג על השאלות במבחן הפסיכוטכני ולענות תשובות שגויות בראיון האישי. כילד בן 16 לא הבנתי בדיוק את ההשלכות של זה. עשיתי את זה בתום לב".

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

הנתונים שלו "רעים", כדבריו, "על סף פיגור. כי שוב, לא עשיתי בעצם את המבחנים, כך שמטבע הדברים אין שום תוצאה. הם לא יכולים להסתמך על שום תוצאה... הרבנים, שהיו המנטורים עבורי ועבור נערים בני 16, אמרו: אתם לא מתגייסים, אז בשורה התחתונה לא הייתה סיבה לבוא ולעשות את המבחנים, זו הייתה ההוראה".

 

מתחנן להזדמנות שנייה

לפני כארבע שנים, כשהוא בן 18, החל בתהליך היציאה בשאלה, עזב את הבית והשלים את לימודי הליבה – ופנה לצבא. "התקשרתי על דעת עצמי לעדכן סטטוס שאני כבר לא בן ישיבה", הוא מספר, "בתקווה שהם יפנו אליי לבוא ולתרום. אבל ראיתי שלא מגיע שום מענה. אף אחד לא חזר אליי גם לאחר כמה פניות. מטבע הדברים גם נשאבתי לעבודה".

 

י' באולפן ()
"הרבנים, שהיו המנטורים עבורי ועבור נערים בני 16, אמרו: אתם לא מתגייסים, אז בשורה התחתונה לא הייתה סיבה לבוא ולעשות את המבחנים, זו הייתה ההוראה". י' באולפן

 

ואז הגיע צו הגיוס המיוחל. ההורים ששומרים עם י' על קשר ולדבריו מכבדים את הדרך שבחר בה – יידעו אותו על קבלת הצו. "יצרתי קשר עם מיטב, ונאמר לי כי יש לי ראיון עם קצין מיון", סיפר בפוסט שהעלה. "לאחר מכן נכנסתי לאתר 'עולים על מדים' בכדי לראות מהם הנתונים שלי ועל מה מסתמכים כרגע לשיבוץ שלי. כאן מגיע הרגע שאני נדהם. אני רואה נתונים שתואמים לפיגור שכלי: דפ״ר 10 וקב״א 43".

 

מאותו הרגע ועד היום י' עשה ועושה הכול כדי שמישהו בצבא יסכים לתת לו הזדמנות שנייה להיבחן. "כולם אומרים לי שאין לי אפשרות. יש לציין שזו לא רק בעיה שלי, כי אם של הרבה אנשים, יוצאי החינוך החרדי כמוני, שרוצים לתרום למדינה ולצה"ל – והחלטה מגיל 16, כשהיו במקום אחר לגמרי בחיים ולא הבינו את המשמעות, משפיעה עליהם עכשיו".

 

לדברי י', נציג שחזר אליו מטעם הצבא, אחרי אינספור טלפונים ומיילים, דחה אותו בתואנה כי "יש הרבה אנשים שמגישים ערעורים, אחנו לא יכולים לענות לכל אחד תשובה ולתת לו לעשות מבחן פסיכוטכני חוזר".

 

רוצה לתרום למדינה

הפנייה ל-ynet הולידה תוצאות ופניות לרוב, בהן מהצבא שם נאמר לו להגיע ל"תהליך חוזר" – "השלמה של מבחני דפ"ר... שאלתי אותה אם אקבל ראיון אישי, והיא אמרה לי: אני לא יכולה להבטיח לך. זו בסופו של דבר התקווה..." י' מייחל כי יינתן לו ולחבריו כמותו להתגייס ולקבל תפקידים שמתאימים ליכולותיה כדי שיוכלו לתרום למדינה.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לפניית ynet כי "המלש"ב הוצב לגיוס לראשונה לפני כחודש, לאחר שוויתר על מעמד בן ישיבה בתאריך 10/12/18. לאחר פניית המלש"ב... נשלחה לו הודעה בנוגע לטיפול המערכת. המלש"ב יוזמן למבחנים חוזרים ולראיון אישי ביום ראשון הקרוב, והתפקידים שנפתחו לו בשאלון אינם אל מול נתוניו האישיים הנוכחיים והם יעודכנו לאחר שיעשה את המבחנים שוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים