שתף קטע נבחר

פריחת החורף בעיצומה – צאו לטייל

נרקיסים, רקפות, כלניות וכמובן השקדיה שעוד מחזיקה מעמד מט"ו בשבט – לא צריך לחכות לאביב בשביל לטייל בין הפרחים. המלצות מצפון ועד דרום

 

צילומים: יעקב שקולניק, מאיר חמוז, מיכאל חורי, צחי אבנור ואבישי טייכר

 

האביב עדיין לא כאן, אבל הפריחה באזורים שונים בארץ כבר בעיצומה. כלניות אדומות, סגולות, לבנות וכחולות, רקפות, עיריות, נרקיסים וגם אירוסים כבר מקשטים אתרי טבע רבים. ריכזנו לכם כמה המלצות למקומות שבהם תוכלו לפגוש בשבועות הקרובים את פרחי אמצע החורף במלוא הדרם. חשוב להדגיש: רוב הפרחים מוגנים, וחלקם נדירים מאוד. אין לגעת בהם, חשוב להיזהר שלא לדרוך עליהם ובטח שאין לקטוף אותם!

 

לשמור לספטמבר: המקומות שבהם תיהנו מפריחת הסתיו 

 

 

נרקיסים ואירוסים נדירים: אחו נוב

שמורת אחו נוב שבדרום רמת הגולן מתפרסת על פני מישור ביצתי ייחודי לאזור, ובה פריחה מרשימה כמעט לכל אורך השנה. בעונה זו, השמורה מהווה מוקד עלייה לרגל לצורך צפייה בפריחת הנרקיסים ואירוס הביצות הנדיר שנמצא בסכנת הכחדה חמורה. ברשות הטבע והגנים מציינים כי המבקרים בשמורה בעונה זו יפגשו גם כלניות, וכנראה גם את הרומולאה הסגלולית, העיריוני הצהוב ובקרוב גם את תורמוס ההרים עם הפריחה הכחולה. בשמורה מסלול מעגלי באורך של כקילומטר, אשר מתחיל בחניון ומסתיים כ-200 מטר צפונית לו. מומלץ להגיע למקום עם מגפיים ונעלים וגרביים להחלפה.

אלפי נרקיסים בשמורת אחו נוב (צילום: מאיר חמוז)
אלפי נרקיסים בשמורת אחו נוב(צילום: מאיר חמוז)

נרקיסים באחו נוב (צילום: נעמה מנספלד)
נרקיסים באחו נוב(צילום: נעמה מנספלד)

אירוס הביצות באחו נוב (צילום: נעמה מנספלד)
אירוס הביצות באחו נוב(צילום: נעמה מנספלד)

 

מקומות נוספים לצפייה בנרקיסים 

 


 

מרבדי רקפות וכלניות: גבעת הרקפות במגדל העמק

מגדל העמק מוקפת ביערות ובחורשות, שמהוות חלק מנופיה של העיר. העירייה והקרן הקיימת לישראל פיתחו יער אורנים הנושק לשכונה המערבית ונחל הצבי, ופרצו שביל על הגבעה. בתקופה הזו של השנה מתמלאת הגבעה מרבדים של אלפי רקפות לבנות וורודות וגם כלניות אדומות ולבנות. ביער יפגשו המבקרים גם כמה עצי אלון צעירים. המסלול המעגלי בגבעה, שאורכו כ-250 מטרים, יוצא מרחוב השרון – פינת רחוב שניר בשכונת קריית רבין. ניתן לשלב את הביקור גם עם סיור ופיקניק ב"פארק רבין" הסמוך.

שביל הרקפות במגדל העמק (צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק
שביל הרקפות במגדל העמק(צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל)

רקפות וכלניות במגדל העמק (צילום: יוסי זמיר, ארכיון הצילומים של קק
רקפות וכלניות במגדל העמק(צילום: יוסי זמיר, ארכיון הצילומים של קק"ל)
 

 

כלניות סגולות ולבנות: מגידו ורמות מנשה

כולם מכירים את הכלניות שצבען אדום עז, אך יש גם כלניות שפורחות בצבע סגול, בצבע לבן ובגוני הביניים שביניהם. עם זאת, כל הכלניות הללו שייכות לאותו מין – כלנית מצויה. שאלת הצבעים בכלנית מטרידה משום מה רבים מהמטיילים, וקשה לומר שהכול ברור בעניין הזה. אך על פי התצפיות, מתברר שכלניות שאינן אדומות פורחות בעיקר בצפון הארץ. בדרום – כל הכלניות הן אדומות. ההנחה היא שהכלניות האדומות עמידות יותר ליובש, ופחות בררניות לגבי סוג הקרקע שעליו הן צומחות.

כלניות בצבעים שונים ליד קיבוץ דליה ברמות מנשה (צילום: צחי אבנור, ויקיפדיה)
כלניות בצבעים שונים ליד קיבוץ דליה ברמות מנשה(צילום: צחי אבנור, ויקיפדיה)

שדה הכלניות ליד מנחת מגידו (צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק
שדה הכלניות ליד מנחת מגידו(צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל)

כלניות ליד מנחת מגידו (צילום: MathKnight , ויקיפדיה העברית)
כלניות ליד מנחת מגידו(צילום: MathKnight , ויקיפדיה העברית)
 

מרבדי כלניות סגולות, כחולות ולבנות – לצד מיעוט של כלניות אדומות – ניתן למצוא ברמות מנשה. סעו לאורך כביש 672 בין צומת אליקים לגלעד, ועצרו היכן שאפשר. גם בחורשת האיקליפטוס ליד מנחת מגידו פורחות כלניות בשלל צבעים. קק"ל הציבה במקום שילוט. כלניות בצבעים שונים פורחות גם בחורשת טל שבצפון עמק החולה.

 

מאות רקפות ורודות: יער לביא

יער לביא מכסה את מדרונות הבזלת שממזרח למחלף גולני. ביער ניטעו עצי מחט, בעיקר אורן ירושלים, ברוש מצוי ואורן ברוטיה. על שטח נרחב בצפון היער, תחת האורנים ובין המחטים, עולות ופורחות בעונה זו מאות רקפות בשלל גוונים של ורוד – וביניהן צצות גם כלניות אדומות. אזור הרקפות נמצא כ-100 מטר מצפון לחניון הגדול והמרכזי ביער לביא, לפני כביש 77.

פריחת רקפות ביער לביא (צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק
פריחת רקפות ביער לביא(צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל)

 

אירוס הארגמן: בית חנן ונס ציונה

שמורת אירוס הארגמן ליד בית חנן היא שריד לבית הגידול של רכס הכורכר שאפיין בעבר את מישור החוף ונצר כתוצאה מהתאבנות של דיונות החול. האירוס שנתן לשמורה את שמה גדל רק במישור החוף של ישראל – בין חדרה לאשדוד – והוא בסכנת הכחדה חמורה. צבעיו של האירוס נעים בין בורדו כהה לשחור, ולעתים רחוקות ניתן למצוא גם פרטים בצבע צהוב כהה. את האירוס ניתן לפגוש במלוא הדרו גם בגבעת הכורכר הסמוכה לנס ציונה, וכן בשמורת אירוס הארגמן בנתניה וליד שלולית החורף הסמוכה.

אירוס הארגמן בבית חנן (צילום: רחל עברון)
אירוס הארגמן בבית חנן(צילום: רחל עברון)

אירוס הארגמן בבית חנן (צילום: אבישי טייכר, ויקיפדיה)
אירוס הארגמן בבית חנן(צילום: אבישי טייכר, ויקיפדיה)
 

 

השקדייה פורחת: פארק בריטניה ובית גוברין

בעיתוי מושלם הסמוך לט"ו בשבט, החלה פריחת השקדיות בכל רחבי פארק בריטניה ובגן הלאומי בית גוברין שבשפלת יהודה. מלבד פריחת עצי השקד, בפארק בריטניה פורחות גם כלניות, והמקום עמוס ביערות נוטעים, בחורשים טבעיים ובאתרים היסטוריים. מומלץ במיוחד לטייל בתל עזקה (תל זכריה) ועלות לתצפית מרהיבה על עמק האלה שבימים אלה ירוק מתמיד. בעיר העתיקה בית גוברין ניטעו לאורך השנים עצי שקד, וכעת הם מלווים את המרחבים הירוקים של הגן הלאומי העשיר במערות. הכניסה לגן הלאומי בית גוברין בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.

שקדייה בבית גוברין (צילום: מנו גרינשפן)
שקדייה בבית גוברין(צילום: מנו גרינשפן)

שקדייה בבית גוברין (צילום: מנו גרינשפן)
שקדייה בבית גוברין(צילום: מנו גרינשפן)

 

הדרום כבר אדום: יער בארי

בחודשי הקיץ סבל יער בארי מטרור הבלונים העפיפונים, אך עובדי קק"ל ולוחמי האש הצליחו להציל חלקים גדולים ממנו. כעת, בזכות הגשמים, האדמה שהייתה שחורה עד לפני כמה שבועות שינתה את צבעה לירוק - והכלניות האדומות האופייניות כל כך לאזור זה חזרו לפרוח. המטיילים מוזמנים להגיע ליער וליהנות ממסלולי ההליכה וממסלולי הרכיבה הרבים שהוא מציע. כדי להגיע, נוסעים בכביש 232 מצומת סעד דרומה. בצומת קיבוץ בארי פונים ימינה לכיוון מערב - לכביש הגישה לקיבוץ. לפני השער נכנסים לדרך קק"ל צרה מימין. מחניון זה נוסעים לפי שלטי קק"ל.

כלניות ביער בארי (צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק
כלניות ביער בארי(צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל)

שדה כלניות ביער בארי (צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק
שדה כלניות ביער בארי(צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל)

 

כלניות אדומות ווינקות סגולות: שמורת פורה

שמורת פורה נמצאת ב"ספר המדבר" – באזור המעבר האקלימי בין החבל הים תיכוני לחבל המדברי – ומשום כך היא עשירה במגוון רחב של פרחים. בעונה זו מתכסה השמורה בשפע כלניות אדומות, בנוסף לווינקה עשבונית עם פרחים בצבע סגול בהיר, לשון הפר הסמורה בעלת הפרחים הכחולים, דודא רפואי, עירית גדולה, מרווה ריחנית, זהבית השלוחות ועוד. בשמורה מסלול הליכה מעגלי אשר מתאים למשפחות, שאורכו כ-2.5 ק"מ. המסלול מתחיל ומסתיים במבואת השמורה, הסמוכה לחניה ממערב לכביש 40. השביל מסומן בסימון שבילים ירוק.

כלנית מצויה ווינקה עשבונית בשמורת פורה (צילום: שירה בלוך)
כלנית מצויה ווינקה עשבונית בשמורת פורה(צילום: שירה בלוך)

כלניות ועירית גדולה בשמורת פורה (צילום: שירה בלוך)
כלניות ועירית גדולה בשמורת פורה(צילום: שירה בלוך)

לשון הפר הסמורה בחורבת ג'ממה (צילום: שירה בלוך)
לשון הפר הסמורה בחורבת ג'ממה(צילום: שירה בלוך)
  

אירוס ארצישראלי בחורבת ג'ממה (צילום: שירה בלוך)
אירוס ארצישראלי בחורבת ג'ממה(צילום: שירה בלוך)

 

אירוסים ולשון הפר: חורבת ג'ממה

הכפר ג'ממה הוקם בנגב המערבי במאה ה-19 על ידי פלאחים שעיבדו אדמות בתחום השבט הבדואי עטאונה. הכפר נבנה מאבני כורכר מקומיות על שרידי יישוב ביזנטי קדום. המסלול המסומן בכחול ייקח את המטיילים לסיור בין שרידי הכפר, עצי אשל גדולים, פסיפסים עתיקים ותצפיות נוף מרהיבות. לכל אורך הדרך ניתן לראות בעונה זו פריחה מרהיבה של אירוס ארצישראלי, כלניות, לשון הפר הסמורה בעל הפרחים הכחולים, עירית גדולה ועוד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MathKnight , ויקיפדיה העברית
כלניות ליד מנחת מגידו
צילום: MathKnight , ויקיפדיה העברית
מומלצים